Megújulásunk támogatója:  

Teleki-kastélyOrszág:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 22,024'
Hosszúság (lon):
E 23° 16,957'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A faluban
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Borzsava völgyében fekvő település eredeti neve Hosszúmező volt. A helység XIV. századi település. A Dolhay család birtoka volt, 1411-ben vámszedőhelyként említik. A középkorban Bereg- megyéhez tartozott, de 1454-ben királyi rendeletre Máramaros- megyéhez csatolták. A XVII. században a Teleki grófok birtoka lett. 1703-ban Károlyi Sándor szatmári főispán serege Dolhánál győzte le a fellázadt jobbágyokat. A Rákóczi-szabadságharcban elesett magyar és ruszin kurucok közös sírban fekszenek. A dolhai ruszinok 1902-ben turulos emlékoszlopot állítottak a csata emlékére, a turul madarat 1923-ban a cseh uralom idején eltüntették, de 2003-ban a dolhaiak újra felállították. Az emlékoszlopon ruszin nyelven kuruc nóta sorai olvashatók: \"Kiontom vérem, apámért, anyámért, megöletem magam, szép gyűrűs mátkámért, meghalok hazámért...\"
A dolhay várat elsőként 1383-ban említik, építője Dolhay Ambrus volt. Azonban az országgyűlés 1471 évi 29. törvénye elrendelte a vár lebontását.
A mai várkastély a XVIII. század folyamán épült, több lépcsőben. Építtetője a Teleki család volt. Előbb a lakóépület (kastély) épült fel, majd ezt erődített kerítéssel vették körül, 1774-ben pedig felépült a bejárati bástya. Az építkezés 1798-ban fejeződött be. Az írott források szerint a kastély a hajdani vár romjaira épült, pincéjében felfedezhetők a középkori falmaradványok. Erről magam még nem győződhettem meg. A földszintes, manzárdos barokk kastélyépületet négyzet alakú, négy sarokbástyás erődítmény veszi körül.
Jelenleg tüdőbeteg-gondozó működik a kastélyban. Műszaki állapota elég leromlott. A kastélyudvar és park látogatható.
A kastély közelében található a XV. században gótikus stílusban épült református templom. A templom alatti kripta a Dolhayak temetkezési helye volt. A templomot 1938-ban átépítették, mai formáját akkor nyerte. Tudomásom szerint a templomot jelenleg nem használják.
Adatlapot készítette:
Janotti Judit
Adatfelvétel ideje:
2012-04-15 18:18:11
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.