Pannonia (ma Dacia) Szálloda

Ország: Románia
Szélesség (lat): N 47° 47,621'
Hosszúság (lon): E 22° 52,510'
Védettség van? nem tudom
Védettség száma:
Típus: Középület
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve: Satu Mare
A település magyar neve: Szatmárnémeti
A település német neve: Sathmar
A település latin neve:
Cím: Piaţa Libertăţii (Szabadság tér) 8.
Egyéb adat:
Rövid leírás: A századfordulón komoly gazdasági fejlődésen átment, modernizálódott partiumi város főterén, a régi városháza telkén, a város megrendelésére, 1901-1902-ben épült fel a hatalmas Pannónia Szálló. A reprezentatív, három szintes, hotel Bálint Zoltán és Jámbor Lajos építészek - mesterük, Lechner hatását tükröző alkotása.

A kilenc tengelyes, dekoratív épület szimmetrikus főhomlokzatának centruma a rizalittal is hangsúlyozott főbejárat, amely fölött pompás, szecessziós torony emelkedik. Ugyancsak kiemelkedően szép a koronázó párkány fölött a ház teljes hosszában végigfutó attika, melyet többek között a város címere díszít. A homlokzat roskadozik a korai magyaros szecesszió - főleg növényi - ornamentikájától, mely díszítmények - hasonlóan a mázas tetőcserepekhez - a pécsi Zsolnay-gyár termékei.

A házban ma is hotel működik, az étterem is eredeti helyén található. A földszint nívós, igen nagy belmagasságú teremsora látványos üvegportálokkal néz a fő térre.
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2012-09-08 19:36:41
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Állapotjelentések

2018.06.10 20:59 klo - állapot: 3 - egyéb

Magyar állami tulajdonba került az épület. A Transindex.ro cikke szerint "A magyar állam tulajdonában van az a részvénytársaság, amely megvásárolta és felújítja Szatmárnémeti egyik legimpozánsabb épületét, az egykori Pannónia (ma Dacia) szállót. Az új tulajdonos, a Manevi Zrt. budapesti székhellyel rendelkező vállalat éves jelentéseiből az derül ki, hogy a részvénytársaság tulajdonosa a magyar állam, a tulajdonosi jogok gyakorlója pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság."
A teljes cikk: http://penzcsinalok.transindex.ro/lokalis/20180609-a-magyar-allam-tulajdonaba-kerult-szatmar-ikonikus-epulete

2016.06.26 14:21 Lacipap - állapot: 3 - koordináta: N 47° 47,604' E 22° 52,492' - pont: 25


Az idő és koo-k.
Az idő és koo-k.

Valójában az állapota értékelhetetlen!
Teljes takarásban van, csak egy kis része látható. Éppen felújítás közeli állapotban. Helyiek elmondása szerint többször gazdát cserélt és most elhatározták a felújítását.

Összetett keresés