Református templom
Ország: Románia
Szélesség (lat): N 46° 46,381'
Hosszúság (lon): E 21° 56,284'
Védettség van? nem
Védettség száma:
Típus: Templom
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve: Tinca
A település magyar neve: Tenke
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: Avram Iancu utca 53. szám.
Egyéb adat:
Rövid leírás: Eklektikus stílusú templom, 1841-ben szerelik fel az első toronyóráját. 1887-ben új toronyórát szerelnek be az 52 méter magas toronyba. 1894-ben vásárolták az első orgonát, 1948-ban a jelenlegit. 1994–1995 között kívül, 1996-ban belül újították fel a templomot.
Utcasorban, egyedül álló, egyhajós, a déli homlokzatból enyhén kilépő tornyos templom. Toronyalatti egyenes lezárású bejáratát két oldalról lábazatos-fejezetes pilaszter, fölötte timpanon díszíti. Fölötte félköríves ikerablak látható, oldalain kompozitfejezetes pilaszterekkel, a két ablakot összefogó közös félköríves szemöldökkel. A szemöldök mezejét kerek rátét díszíti. A tornyot pilaszterek szegélyezik. Egy kb. két méter magasságban, az ablakok alatt futó övpárkány körbeöleli az egész templomot, ráfutva a toronyra is. A hajó díszes koronázópárkánya és az alatta levő háromsoros övpárkány hasonlóan ráfut a homlokzatra és a toronyra. A torony sarkai lekerekítettek. A koronázópárkány fölötti tükörben duplán keretelt ovális ablak látható. A felső emeletet egy hasonló övpárkány választja el. Az itt látható pilaszterek kompozitfejezetesek. A négy oldalán álló ikerablakok díszítése megegyezik a bejárat fölöttivel, csak nagyobb méretűek és zsalugáterrel vannak ellátva. Díszes, sokoldalú, lanternás toronysisakján füzéres díszítés és az 1883-as évszám látható. Alatta barokkos óraíves párkány áll, óraszámlappal. A főhomlokzaton, két oldalt, nagyméretű, félköríves, záróköves keretelt ablakok láthatók. A széleken lábazatos, fejezetes pilaszterek állnak. A torony két oldalán a homlokzat fölött attikaszerű, négyszögletes falpillérben végződő falazat látható. A falpilléreken urnák állnak. A falazaton kerek világítóablak áll.
A hajó falát hasonló lábazatos, fejezetes pilaszterek tagolják. Közöttük nagyméretű félköríves, záróköves keretelt ablakok állnak. Az ablakalatti övpárkány alatt, az ablakkerettel egy vonalban, konzolok láthatók. A hajó keleti és nyugati oldalán egy-egy nagyméretű, egyenes lezárású bejárat található.
A hajó tükörmennyezetű. Az oldalfalak és a mennyezet találkozásánál övpárkány látható. A hajó falait pilaszterek tagolják. Szószéke a keleti falra van erősítve, feljárója szekrénybe van rejtve. A hajó északi vége egyenesen zárul, ott is van egy kijárat. Az itt álló karzatot hátulról három, oldalról két ablak világítja meg. Déli orgonakarzatán egy pneumatikus Wegenstein-orgona áll. Mindkét karzatot karcsú faoszlopok tartják.
A stallumon egy emléktábla áll az itt szolgált lelkipásztorok névsorával. A templom mellett, a parókia kertjében Kossuth-szobor látható.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette: schlosser
Adatfelvétel ideje: 2013-06-30 15:40:43
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Állapotjelentések

2015.04.13 16:55 mokuska09 - állapot: 4 - koordináta: N 46° 45,873' E 21° 56,171' - pont: 13
A templom elég jó állapotban van. Egy kis részen elvált a vakolat és törött ablakot is leltem.

Összetett keresés