Szentháromság-oszlop

Ország: Ausztria
Szélesség (lat): N 47° 14,434'
Hosszúság (lon): E 16° 25,306'
Védettség van? igen
Védettség száma:
Típus: Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve: Schandorf
A település magyar neve: Csém
A település német neve: Schandorf
A település latin neve: Chem
Cím: A települést középen átszelő É-D irányú főút mentén a plébániatemplom előtt.
Egyéb adat:
Rövid leírás: Csém a határában elterülő hallstatt-kori halomsírok miatt a térség legrégebb óta lakott településének számít. A jelenlegi helyen pedig 1244-ben már biztosan állt egy falu, amit ekkor villa Chem néven említenek.
1532-ben az ismert, eredetileg Bécs ellen indított török hadjárat pusztításai miatt a falu elnéptelenedett. A birtokos Batthyányak ezután horvátokkal népesítették be ismét.

A római katolikus plébániatemplom nyugati homlokzata előtti kis teresedésen, az út mentén, egy idős fa árnyékában áll a világos kőből faragott Szentháromság-oszlop. 1849-ben állíttatta Fabsits József, s ezt a tényt a négyzetes talapzaton horvát nyelvű felirattal meg is örökítette. A talapzaton palmettás főben végződő köroszlop áll. Az oszlop tetején a Szentháromságnak a térségben kedvelt ikonográfiájú, kései barokk ízű megfogalmazása, a Kegyelem Széke ábrázolás látható. Az Atya trónusán ülve ölében tartja a megfeszített Fiút, s előttük a Szentlélek galamb ábrázolásában. A Corpus és a galamb egykor aranyozott volt, jelenleg az egész oszlop natúr kő színű.
Adatlapot készítette: Csillagtancos
Adatfelvétel ideje: 2016-07-26 07:33:30
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés