Ady Endre szülőháza és emlékmúzeumaOrszág: Románia
Szélesség (lat): N 47° 34,974'
Hosszúság (lon): E 22° 37,098'
Védettség van? nem tudom
Védettség száma:
Típus: Lakóépület
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve: Ady Endre
A település magyar neve: Érmindszent
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: A falu északkeleti szélén lévő mellékutcában
Egyéb adat:
Rövid leírás: Ma a költőről elnevezett Érmindszent falu 5 km-re fekszik Érkávástól, a községközponttól. Az emlékmúzeum együttesét két különálló épület alkotja a költő szobrától jobbra, illetve balra: a régi ház, ahol költő született,
valamint a család által a két világháború között lakott új ház.

Az 1877-ben született Ady Endre a 20. századi magyar irodalom egyik meghatározó személyisége. 1957-ben, Popp Aurel festőművész közbenjárására a szülőházat restaurálták és emlékmúzeummá alakították.

A nádfedeles szülőháznak, a parasztházak elrendezésének megfelelően három helyisége van. Az első szoba berendezése a tisztaszobákra jellemző. A pitvarban, ahol a ház bejárata is van, szabadkéményes konyha van berendezve
a hozzátartozó háztartási eszközökkel. A hátsó szobában áll az ágy, amelyben a hagyomány szerint a költő született, egy tárlóban pedig a családhoz kapcsolódó dokumentumok és fényképek láthatók.

A nagy- vagy új ház négy helységből áll. Az első és a harmadik szobában
iratokat, fényképeket, valamint a költőnek címzett leveleket állítottak ki. A második és negyedik helyiségben Ady Endre korára jellemző bútorok, háztartási eszközök és dísztárgyak kaptak helyet.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. ( http://www.epatrimonium2.eu )
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2017-04-19 00:46:40
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés