Határon túli cikkek - archívum

Szeged és Szabadka: összeköt a szecesszió

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180627szegedszabadka/ciml.jpgA közös szecessziós örökséget bemutató program indult Szegeden és Szabadkán uniós támogatással.

» tovább

Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Gombaszög: így mentik meg a pálos kolostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180505gombaszogpalos/ciml.jpgKét hetes, roppant intenzív ásatási idény zárult Gombaszögön: bár imponálóak a feltárt falak, a kolostor és az erőd nagyja még föld alatt van.

» tovább

Búcsú három és fél évre a Szent Mihály-templomtól

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/ciml.jpgKolozsvár emblematikus műemlékét húsvét után kezdik felújítani, s 2021 őszéig jobbára zárva lesz a látogatók előtt. Lássuk, mit nem láthatunk több mint negyven hónapig.

» tovább

Fülek: ezerkétszáz látogató ostromolta a várat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180106fulekijaratok/ciml.jpgA szervezők sem számítottak arra a hatalmas látogatótömegre, amelyet a vár alatti járatrendszer vonzott 2018 első szombatján. Aki lemaradt, májusban bepótolhatja!

» tovább

Nyolcszázmilliót kap a borsi várkastély

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171208borsikastely/ciml.jpgA magyar kormány 800 millió forintos támogatást nyújt II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, a borsi Rákóczi-várkastély felújítására.

» tovább

Örökség és Európa

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171201europaorokseg/ciml.jpgElérhető A kulturális örökség számít Európának - Összefoglaló és stratégiai ajánlások magyar fordítása.

» tovább

Postaúton a Felvidéken II.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170930felvidekpostaut2/ciml.jpgBethlen Gábor erdélyi fejedelem 1619-ben felháborodott azon, hogy a levele Kassáról hat nap alatt ért Pozsonyba - folytatjuk utunkat a Felvidéki postaúton.

» tovább

Postaúton a Felvidéken I.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170924postaut1/ciml.jpgA három részre szakadt Magyarország korában az ország legfontosabb útvonala volt. A biztonságos postaút Pozsonyt kötötte össze Kassával – az első részben Túrócszentmártonig járjuk be.

» tovább

Fotóalbum Sanghaj magyar építészéről

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170922hudeckonyv/ciml.jpgFotóalbum jelent meg Hudec László sanghaji örökségéről. A magyar sztárépítész nem csak tervezett Sanghajban, de részt vett Szent Péter sírjának a feltárásában is Rómában.

» tovább

Azonosítanák a fejedelem csontjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170903szerencsrakoczi/ciml.jpgRohamosan romlik a Rákóczi Zsigmond fejedelem maradványaiként ismert csontok állapota – a konzerválás mellett meggyőződnének kilétéről, hitelességéről is.

» tovább

Tanulhatunk a szlovákoktól: a losonci zsinagóga

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170425losonczsinagoga/ciml.jpgNagyon magas építészeti, kivitelezési színvonalat sikerült elérni a losonci zsinagóga felújításánál. Ideje átértékelnünk, amit korábban a szlovák örökségvédelemről gondoltunk.

» tovább

Enged a föld

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170413ngolvad/ciml.jpgAz Alaszka délnyugati partján fekvő nunalleqi lelőhelyen feltárt tárgyak drámai eseményekről tanúskodnak - írja a National Geographic. 

» tovább

Barkóczi László 1919 - 2017

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170402barkoczinekrolog/ciml.jpgElsősorban a római kor kutatásában szerzett múlhatatlan érdemeket, ásott Dunapentelén és Fenékpusztán éppúgy, mint Núbiában és Tuniszban a legendás régész.

» tovább

Királylány a templomfalban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170329szentmargitpozsony/ciml.jpgEgy legenda szerint Árpád-házi Szent Margit csontjai egy pozsonyi templom falába rejtve várják a feltámadást. Magyar szentek elveszett és meglévő maradványairól dióhéjban.

» tovább

A Holtak útja a Baradla-barlangban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170322baradla2/ciml.jpgKéső bronzkori temetkezések sokasága, halotti rítusok jelei, elrejtett kincsleletek – folytatjuk a Rezi Kató Gábor őskoros régész által írt összefoglalót a Baradla-barlangról.

» tovább

Miért éppen a Szepesség?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170319szepesseg/ciml.jpgAz egykori Szepes vármegye sok szempontból az ország egyik legfejlettebb térsége volt – épített öröksége is kimagasló.

» tovább

Aquileia és a titokzatos lovas

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170205aquileialovas/ciml.jpgMég ha nem is kalandozó magyar harcos nyilaz hátrafelé az altemplom falképén, Aquileianak az egyetemes történelemben fontos, a magyarban pedig epizódszerepe van.

» tovább

Látogatói csúcs Komárom várában

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170201komaromvarlatogatok/ciml.jpgHáromezer emberrel több volt kíváncsi tavaly a komáromi Öreg- és Újvárra, mint egy évvel korábban. Összesen 12300-an váltottak jegyet.

» tovább

Rejtélyes belbudai holttestek éve volt 2016

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170101magazin2016/ciml.jpgA Csalogány utcai feltárásról és az ott talált, vélhetően világháborús temetkezésekről szóló cikkünket olvasták legtöbben 2016-ban.

» tovább

Határeset 2016: királylányok a tengernél

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161231hatareset2016/ciml.jpgKlissza várának, a necpáli kastélynak és egy pozsonyi temetőnek az adatlapját nézték meg legtöbbször 2016-ban.

» tovább

Történelmi városkalauz jelent meg Kassáról

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161218kassautikonyv/ciml.jpgHét évtized után jelent meg egy újabb, tudományos igényű kötet a városról. A szerző Balassa Zoltán olvasmányos formában mutatja be Kassa történetét, nevezetességeit.

» tovább

Sétáló füzet a 700 éves Kolozsvárhoz

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161201kolozsvarfuzet/ciml.jpgLetölthető munkafüzettel vezeti be a város történelmébe a gyerekeket, fiatalokat a kolozsvári Korzo Egyesület.

» tovább

Hazatalálnak az emigráns iratok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161102leveltar/ciml.jpgA Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Levéltárosok Egyesülete „Bővülő történelem” címmel új rendezvénysorozatot és vándorkiállítást hívott életre.

» tovább

Felvidék: hamis az érintetlenség mítosza

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161023felvidekmagyar/ciml.jpgA korszak leghíresebb építészei alakították ki több mint egy évszázada a Felvidék emblematikus épületei többségének ma ismert arculatát.

» tovább

Ahol egy királyság megszületett

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161016hataresetnin/ciml.jpgA horvát identitás egyik legfontosabb helyszíne. Nin, magyar nevén Nóna a királyság központja volt, egész addig míg a magyarok több mint kilencszáz éve meghódították a Tengermelléket.

» tovább

Az elveszett magyar tenger

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160925fiume/ciml.jpgAz első világháború egyik kevésszer emlegetett, ám annál jelentősebb vesztesége a magyar tengeri kijárat, Fiume elvesztése volt.

» tovább

Határtalan Régészet: itt a második szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160916hatartalanregeszet2/ciml.jpgÓkori graffitik, római wellness, értékes aranyékszerek, pompeji bordélyház: megjelent a Határtalan Régészet című magazin második száma.

» tovább

Szent László: a második rendszerváltás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160904szentlaszloarcheologia/ciml.jpgSzent László reformjainak hatása meghatározta a 12. század belpolitikai viszonyait is, sőt egyes elemeiben napjainkban is érezhető módon alakította Magyarország történelmét. Az Archeologia cikke.

» tovább

Ennyi maradt Szent István korából

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160822szentistvanarchaologia/ciml.jpgÁll-e még olyan épület, amiben az első magyar király járhatott, fennmaradt-e tárgy, amit a kezében tartott? Az Archeologia cikke.

» tovább

Száz éve lett fogalom Doberdó

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160807doberdo/ciml.jpg1916. augusztus 6-tól 17-ig vívták a VI. isonzói-, s annak részeként a doberdói csatát. A fennsík ma is őrzi a sok tízezer áldozat emlékét.

» tovább

Megfejtik a Baradlába temetettek DNS-ét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160730aggtelekbarlang/ciml.jpgNemzetközi kutatócsoport járt a barlangban mintákért. A Baradla ma is valóságos csontbánya, rejtélyes újkőkori, bronzkori temetkezésekkel.

» tovább

Főurak, kripták, mauzóleumok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160724kriptak/ciml.jpgEsterházy Péter író augusztus 2-i temetése a gannai sírboltba szomorú alkalmat ad az arisztokrata családi sírboltokat bemutató körképnek.

» tovább

Vár, amit kettészel a határ

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160710korosszeg/ciml.jpgA körösszegi várban, vagy a közelében ölték meg IV. Kun Lászlót 1290-ben, a források szerint éppen július 10-én.

» tovább

Nagyvárad: új világ a vár alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160703nagyvaradvar/ciml.jpgAz egy évtizede elkezdett feltárások eredményei már láthatók a felújított nagyváradi várban, a fejedelmi palota alatt, ám az ásatások kétharmada még hátravan.

» tovább

Miért éppen az Isztria?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160626hataresetisztria/ciml.jpgHa nem virtuális rekonstrukciók formájában vagyunk kíváncsiak a középkorra (és persze másra is), kultúrsokkra a félsziget tökéletes.

» tovább

Határtalan Régészet: megjelent az első szám

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160602hatartalanregeszet/ciml.jpgAttila temetése és intrika a Római Birodalomban – új régészeti magazint indított a szegedi Móra Ferenc Múzeum.

» tovább

Négyszáz éve a Rákócziaké

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160405sarospatakemlekhely/ciml.jpg1616. április 18-án itt kötött házasságot Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György. Sárospatak ünnepel.

» tovább

Tömegsírok a kertek alatt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160320dravaszabolcs/ciml.jpgA drávai átkelés német halottai még nem találhatták meg végső nyughelyüket. Bencs János helytörténész cikke kis Sztálingrádról.

» tovább

Losonc: eltemetett magyar múlt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160308losonckattemet/ciml.jpgA száz éve még csaknem színmagyar, ma szinte színszlovák város köztemetőjében kalauzol Böszörményi István helytörténész.

» tovább

Harangozás közben omlott össze a templomtorony

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160220szaszveresmart/ciml.jpgPéntek este leomlott a Brassó megyei Szászveresmart (Rotbav) középkori műemléktemplomának tornya.

» tovább

Titokzatos rokonok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160214ngfossziliak/ciml.jpgLegalább tizenöt csontváz egy dél-afrikai barlang mélyén; a kutatóknak egyelőre komoly fejtörést okoznak a maradványok. A National Geographic cikke.

» tovább

Egy isten ékszerét rejtette a mocsár?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160124bronzkorhermuz/ciml.jpgTöbb mint háromezer évvel ezelőtt készült a roppant bronzspirál. Másfél évtized alatt sem fejtették meg a titkát.

» tovább

Határeset: jámbor év volt 2015

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151229hatareset2015/ciml.jpgElsősorban templomok, temetők érdekelték a Határeset adatlapjait olvasókat. Vár csupán a hatodik lett.

» tovább

Januártól látogatható a nagyváradi vár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151221nagyvaradvar/ciml.jpgBefejeződött a nagyváradi vár hat éve tartó felújítása - közölte az Agerpres hírügynökség. Az épületegyüttes januártól válik látogathatóvá.

» tovább

Miért éppen Bécs?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151202becs/ciml.jpgTíz érv egy bécsi utazás mellett – az osztrák főváros tíz kihagyhatatlan, s magyarokhoz is kötődő látványosága a Határeset adatbázisából.

» tovább

Nagyvárad: felavatták a felújított zsinagógát

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151130zsinagoganagyvarad/ciml.jpgFelavatták Nagyváradon a felújított neológ zsinagógát, amelyet a város zsidó lakossága használatba adott az önkormányzatnak.

» tovább

Megkoszorúzták Román András emléktábláját

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151113romanandraskoszoruz/ciml.jpgAz ICOMOS-MNB tagjai együtt emlékeztek a tíz éve elhunyt Román Andrásra az Aulich utcai emléktáblánál november 13-án, pénteken.

» tovább

Balassi múzsája pihent a sírboltban?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151023losonctemplom/ciml.jpgLosonci Anna dúsgazdag volt, s mint a neve is mutatja, kötődött a városhoz. Logikus hát a feltételezés, hogy itt temették el.

» tovább

Mesz Ajnak megmentése

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151022natgeoafgan/ciml.jpgNagyszabású ásatás folyik Afganisztán szívében, a tálibok fenyegető árnyékában - írja a National Geographic.

» tovább

Hazatért a vereckei emlékmű

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151004emlekmuopusztaszer/ciml.jpgFelavatták a Vereckei-hágóról az 1960-as években eltávolított Millenniumi Emlékművet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

» tovább

Miért éppen Kolozsvár?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150930kolozsvar/ciml.jpgTíz érv egy kolozsvári utazás mellett – és Erdély fővárosának tíz kihagyhatatlan látványosága a Határeset adatbázisából. 

» tovább

Losonc: egy temető három évszázada

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150926losoncztemeto/ciml.jpgBöszörményi István helytörténész elkészítette a losonci református temető teljes, portálunkon letölthető dokumentációját.

» tovább

Miért éppen Pozsony?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150926pozsony/ciml.jpgTíz érv egy pozsonyi kirándulás mellett – és tíz kihagyhatatlan látványosság a Határeset adatbázisából.

» tovább

Zrínyiújvár: feltárásra vár a halál kútja

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150923zrinyiujvar/ciml.jpgZrínyi Miklós egykori erődje az egyetlen hely, amely Magyarországon őrzi a katona és költő emlékét. Túl jól őrzi.

» tovább

Lendva csókra vár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150916lendva/ciml.jpgAz első világháború végén háromezer-ötszáz lakosa volt Lendvának, napjaikban alig százzal több. A város Trianon óta szinte mozdulatlanságba dermedt.

» tovább

Határok, hódítók, menekülők

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150701hatarokarch/ciml.jpgEurópa a népvándorlások földje, egyúttal birodalmak határainak metszőpontja is volt, amelyek igyekeztek lezárni, megvédeni határaikat. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.

» tovább

Egy sikeres honfoglalás tragédiája

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150614honfoglarcheologia/ciml.jpgKiállítás nyílik Visegrádon a magyarok honfoglalást megelőző vándorlásáról és beilleszkedéséről. Sok évszázados hamis illúzióval kellene leszámolnunk.

» tovább

Régi-új elnök az ICOMOS-MNB élén

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150514icomosfejerdy/ciml.jpgFejérdy Tamást választották az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága új elnökének a szervezet közgyűlésén.

» tovább

Europa Nostrát ért a Zeneakadémia!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150414zeneakademia/ciml.jpgAz Európai Bizottság és az Europa Nostra nyilvánosságra hozta az Európai Unió Kulturális Öröksége-díj/Europa Nostra-díj 2015. évi nyerteseinek listáját.

» tovább

Túlmegy a határon a Forster Központ

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150129hatarontulforster/ciml.jpgA Határon túli örökségvédelmi programra év közepéig 31 millió forint jut. Ebből kutatásokat, dokumentációt, értékfelmérést, s kisebb értékmentést is végeznek.

» tovább

Muszlimok, magyarok, muszlim magyarok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150118muszliarcheologia/ciml.jpgAz iszlám a középkor egy szakaszában, még jóval a török hódoltság előtt, jelen volt a magyar királyság területén - az Archeologia cikke.

» tovább

Közkincs-kereső: elveszett várak éve

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141230kozkincslegnepsz/ciml.jpgElveszett várak, újjáépült középkor, útmutató az NKA pályázataihoz, a pécsi középkori egyetem és újraálmodott városliget. Közkincs-kereső toplista, 2014.

» tovább

Határeset: nyerő volt Bécs sötét arca

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141229hataresetlegnepsz/ciml.jpgA képzeletbeli dobogó első és második helyére is a császárváros egy-egy műemléke került – ezeket az adatlapokat nézték a legtöbbször a látogatók.

» tovább

Milánóban az Esterházy Madonna

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141205zepmuvmilano/ciml.jpgCsütörtöktől a milánói Palazzo Marinóban, a Városházán látható Raffaello Esterházy Madonnája, az itáliai reneszánsz egyik csúcsműve.

» tovább

Felújítják a losonci zsinagógát

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141202losonczsinagoga/ciml.jpg70 év elteltével először nyílik lehetőség arra, hogy az épület visszakapja eredeti szépségét és a köz szolgálatába álljon – írja a Felvidék.ma. 

» tovább

Megújuló templomok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141117templomut/ciml.jpgVámosoroszi, Gacsály, Csenger, valamint Ákos temploma a legújabb lépcsőfoka a Középkori Templomok Útja attrakciófejlesztési projektjének.

» tovább

Középkori várak: úton az utánnyomás

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141030varkonyvcikk/ciml.jpgHamarosan megérkezik a nyomdából az újabb adag az európai várépítészet fejlődését bemutató, gazdagon illusztrált kötetből.

» tovább

Házsongárd: felújítják az emblematikus kriptát

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140930hazsongard/ciml.jpgOktóber végére elkészülnek Kolozsvárott, a házsongárdi temetőben a Bánffy-kriptaként ismert sírépület felújításával.

» tovább

ICOMOS: hiteles helyreállításokat!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140927icomos/ciml.jpgGlobális probléma, hogy a műemlék-helyreállításoknál legtöbbször a gazdasági és a turisztikai szempontok kerülnek előtérbe - hívta fel a figyelmet az ICOMOS elnöke.

» tovább

Színesebben Meséld el te!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140905meseleltehossz/ciml.jpgHiányoztak volna az ősz vibráló színei a fotókról? Nem kell abbahagyni az élménygyűjtő kirándulásokat, hiszen meghosszabbítottuk a pályázat határidejét.

» tovább

Elnök a terepről

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140904saghiinterju/ciml.jpgCsaknem húsz éven át a terepi munka töltötte ki mindennapjait. Beszélgetés Sághi Attilával, a Forster központ új elnökével.

» tovább

Bemutatkozott a Forster központ új elnöke

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140904saghisajttaj/ciml.jpgSághi Attila a Forster központ új vezetője szeretné, ha a műemlék- és örökségvédelem nem lenne megközelíthetetlen elefántcsonttorony.

» tovább

Újjáépült Végles

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140827veglesivar/ciml.jpgNéhány napon belül átadják a szlovákiai véglesi várat. A felújítása egy időben haladt rokonáéval, a diósgyőri várral – igaz, a szlovákok ismét merészebbek voltak.

» tovább

Erdély, templom, bozótharc

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140812magyarsard/ciml.jpgMagyarsárd középkori templomába csak a bozót kiirtása után tud bevergődni a látogató. A burjánzó vegetáció legalább védi a műemléket.

» tovább

Ilyen a látogatóbarát templom

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140515vajatempl/ciml.jpgMintául is akar szolgálni a vajai református templom felújítása arra, miként lehet érdekesebbé tenni egy történelmi szakrális teret a látogatók számára.

» tovább

Meséld El Te! - Elkezdődött!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140718meseldelte/ciml.jpgAhány túra, annyi mese! –  kezdetét veszi a  Középkori templomok útja élményeinek megosztására buzdító „Meséld El Te!” pályázat.

» tovább

Meséld el te!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140611meseledelte1/ciml.jpgA zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkák nyomtatásban is megjelennek majd, illetve pdf-ben letölthetők lesznek.

» tovább

Konferencia: a Velencei Charta 50 éve

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140508esztergomkonf/ciml.jpgJúnius 19-én rendezik meg a Velencei Charta 50 éve 1964-2014 című konferenciát az MNM Esztergomi Vármúzeumának Nagytermében.

» tovább

Településléptékű dokumentálás Erdélyben

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140321erdelydokument/ciml.jpgAz épített örökség településléptékű dokumentálása Erdély magyarlakta térségeiben. Sebestyén József építész írása.

» tovább

A múltról szól, a jövőt jelenti

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140220topogkiad/ciml.jpgTájékoztazó füzet avat be a műemléki topográfia rejtelmeibe. A kiadvány az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány gondozásában látott napvilágot.

» tovább

Műemlékőrök határok nélkül

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140214muemlekor/ciml.jpgA műemléképületek állagmegőrzésének és karbantartásának lehetőségeiről rendeztek nemzetközi konferenciát Budapesten.

» tovább

Itt nyugszik Vác legendás püspöke

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140206migazzisirja/ciml.jpgNeki köszönhetjük a barokk Vácot. Az idén háromszáz éve született Migazzi Kristóf püspök bécsi sírját Szalay Ákos kereste fel.

» tovább

Védettség, kivitel, restitúció

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140116oroksvedtorv/ciml.jpgA törvény módosításai – az egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi CCXVII. törvény alapján – 2014. január 12-én léptek hatályba. 

» tovább

Régészeti kalandozások: letölthető a kötet

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140112ozorakotet/ciml.jpgOktóber első szombatján rendezte meg a Forster központ az ozorai konferenciát. A 44 oldalas tanulmánykötet letölthető portálunkon.

» tovább

Őskori térkép éve volt 2013

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140101magazintoplist/ciml.jpgEgy rejtélyes őskori véset, a Mutasd meg a középkort fotópályázat cikke és a hatvani kastély alatt talált templom - ezeket olvasák legtöbben 2013-ban a magazinban.

» tovább

Határeset: az élen Kassa elveszett erődje

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131230hataresetnepsz/ciml.jpgA Határeset adatbázisában is vannak ugyancsak népszerűnek számító objektumok: legtöbben egy olyat kerestek 2013-ban, ami már nincs.

» tovább

Templom a kastély alatt és az NKA az első

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131228kozkincsker/ciml.jpgBár néhány nap még hátravan az évből, eredményt hirdetünk: mely adásokat hallgatták legtöbbször a Közkincs-kereső-archívumban.

» tovább

Elhunyt Szablyár Péter

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131211szablyarpeter/ciml.jpgElhunyt Szablyár Péter barátunk, kohómérnök, barlangász, örökségvédő szakember, a Jósvafői Tájház megteremtője.

» tovább

Átadták a vedresábrányi templomot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131124vesresabrany/ciml.jpgA Teleki László Alapítvány szervezte és bonyolította a tavaly kezdődött munkálatokat. Erdély egyik jelentős műemlékét vasárnap adták át.

» tovább

Középkori templomok a Forster központban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131124templomutkonyv/ciml.jpgBemutatták a Középkori templomok a Tiszától a Kárpátokig című könyvet és a Középkori templomok útja programot a Forster központban.

» tovább

Konferencia a topográfiáról

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131007egertopografia/ciml.jpgA középtopográfia programjával, Veszprém, Zemplén megye sajtátosságaival, sőt a marosvásárhelyi helyzettel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

» tovább

Extrákkal nyílt meg a várkiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130910varkiallitas/ciml.jpgOlyan leletek is megtekinthetők a visegrádi Mátyás Király Múzeumban pénteken megnyitott kiállításon, amelyek néhány napja még a földben voltak.

» tovább

Középkori várak, virtuális vártúrák

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130903varkiallelozetes/ciml.jpgPénteken nyitják meg a magyar várépítészet történetét, érdekes fejezeteit látványosan bemutató tárlatot a visegrádi Mátyás Király Múzeumban.

» tovább

Világégés, holokauszt, fiatalok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130801noribeszelget/ciml.jpgJövőre az első világháború kitörésének századik, a holokauszt hetvenedik évfordulójára készül az intézmény. A legfontosabb cél a fiatalok megnyerése.

» tovább

Kis magyar úthatározó 2.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130609uthatarozo2/ciml.jpgFolytatjuk az Archeologia portál szó szerinti útikalauzát a Kárpát-medencéről. Kiderül az is, hogyan és miért is maradt le a térség Európa nyugati felétől.

» tovább

Júliustól indul be a Nemzeti Örökség Intézete

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130527nori/ciml.jpgBár a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság titkárságából nőtt ki, az új intézmény nem váltja le, hanem kiegészíti azt.

» tovább

Ahol a középkor a jövő

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130516templomut/ciml.jpgMég hogy haszontalan volna a szegénység? Szabolcs-Szatmár-Beregben az őrizte meg eredeti formájukban a középkori templomokat.

» tovább

Kis magyar úthatározó 1.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130514uthatarozo/ciml.jpgArcheologia: szó szerint útikalauz a kezdetektől az újkor hajnaláig a Kárpát-medencéről – a teljesség igénye nélkül.

» tovább

Fertő-világörökség: misszió a széltornyok miatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130509forsterszel/ciml.jpgA misszió felméri, milyen hatással van a határ osztrák oldalán létesülő három, új szélerőmű telep a kiemelkedő egyetemes értékre – áll a Forster központ közleményében.

» tovább

Duplájára hízna a füleki vár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130422fulekivar/ciml.jpgAz egyébként sem éppen kicsi, leginkább romvár növekedéséhez ásni fognak, hiszen az alsóvárból ma még szinte semmi sem látható.

» tovább

Megnyílt Visegrádon a fotókiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130407fotomegnyit/ciml.jpgA fotópályázat eredményeként összeállt kiállítási anyag május 5-ig tekinthető meg a visegrádi Mátyás Király Múzeumban.

» tovább

Szulejmán megint győz

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130317szulejman/ciml.jpgAz Archeologia portál korántsem elvont elmélkedése, hogy miként vívjuk meg és vesztjük el az újabb szellemi Mohácsunkat – úgy, hogy mi vagyunk a saját ellenségeink.

» tovább

Három kiállítással indítanak Füleken

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130314fulekvar/ciml.jpgHárom új kiállítással készül a Füleki Vármúzeum a turistaidény megnyitására. Dokumentumok, fényképek, fegyverek, céhek, nyelvhasználat - van választék!

» tovább

Bény: kakukktojás a földvárak között

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130314benyarcheologia/ciml.jpgKorábban már írtunk a bényi sáncokról. Az Archeologia cikke azonban az új kutatási adatok alapján alaposan átértékeli a földvár történetét.

» tovább

Felolvad a határ a templomok között

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130309templetour1/ciml.jpgBár a Középkori templomok útja részben örökség-, részben vallásturisztikai komplex program, egyetemesebb hatása is van.

» tovább

Százötven éve méginkább pusztul a kolostor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130227ujlot/ciml.jpg1863. júniusában égett le a máriacsalád-pusztai pálos templom és kolostor. Ám ez csak egy stáció volt a szinte biztosan a teljes pusztuláshoz vezető úton.

» tovább

Kő. Ami másnak is kő

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130216kovek/ciml.jpgEgyik oldalukon szöveges vésetű, ám eddig arccal lefelé fordított kövek kerültek elő a Baross téri aluljáró bontásakor. Izgalmas? Igen. Meglepő? Természetes.

» tovább

Szabadulna Rákóczitól a volt szlovák érsek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130201rakoczi/ciml.jpgA volt érsek visszaadná a földi maradványokat és már Meciarék is szívesen megváltak volna a szlovák történet(újra)írásba nem beilleszthető kuruc vezérektől.

» tovább

Ahol érték a falfirka

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130124falfirka/ciml.jpgBár a műemlékeket szeretők többsége joggal borzad a falfirkáktól, akadnak olyanok, amelyeket a tartalmuk, vagy az idő valódi értékké tesz. Néhány a teljesség igénye nélkül.

» tovább

Archeologia: Ceaușescu ígérte, mi megtettük

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130107muemlekbont/ciml.jpgMilyen volt az érdi középkori kastély? Tanulmány idézi fel az épület sorsát, amelyet egy publicisztika is kísér a műemlékvédelem mulasztásairól.

» tovább

Séta a magyar Bécsben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130102becsseta/ciml.jpgLétezik a Bécsnek egy olyan arca, amelyet a magyaroknak tartogat. Történelmi túraútvonal honfitársainknak a császárvárosban.

» tovább

Nálunk már nyert Sámuel király

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121231topmagazin/ciml.jpgAba Sámuel királyi központja, az elveszett és megtalálásra váró egresi apátság, a részben újjáépített szendrői vár - 2012. legnépszerűbb témái a magazinban.

» tovább

Közös királynak közömbös az emléke?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121113becskripta/ciml.jpgA bécsi császári kriptát akár a magyar történelem egyik emlék- és kegyeleti helyeként is számon tarthatná a köztudat.

» tovább

Elkezdődött Krasznahorka rekonstrukciója

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121021krasznahorka/ciml.jpg2012. október 20-án hivatalosan elkezdődött a március 10-i tűzvészben megrongálódott vár felújítása. A munkálatok alatt nem lehet látogatni a várat – írja a FELVIDÉK.ma.

» tovább

Ezért az örökségért perelnek a bencések

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120930oroszvar/ciml.jpgAz oroszvári kastély még jelen tetszhalott állapotában is lenyűgöző. A bencések öröksége, ám a szlovák állam nem adja.

» tovább

Élet a KÖH után

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120907kohvege/ciml.jpgBár halottról vagy jót, vagy semmit, tanulságos visszaidézni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal életének és haldoklásának főbb mozzanatait. S elgondolkodni, mi lesz utána.

» tovább

Tovább erősít Haydnnal a kastély

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120803fertodhaydn/ciml.jpgA közép-európai komolyzenei élet egyik fellegvárává tennék a fertődi Esterházy-kastélyt. Ennek érdekében a jövőben újjáépítenék a barokk Operaházat is.

» tovább

Börtön és kórház is volt Mátyás szülőháza

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120626matyasszulohaz/ciml.jpgMegjelent Lupescu Radu monográfiája Mátyás király kolozsvári szülőházáról. Bár a borító külcsínre nem túl ingergazdag, a csaknem 160 oldalon alaposan feldolgozott, színes történet tárul elénk - írja az Archeologia.

» tovább

Aláírta a kormány a keretegyezményt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120613egyezmeny/ciml.jpgAz együttműködés célja, hogy az örökségvédelem valamennyi ágazat politikájában megjelenjen, az oktatáson, gazdaságon keresztül áthassa az emberek mindennapjait.

» tovább

Zarándokút: felmérő program Erdélyben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120607erfelyfelmer/ciml.jpgA Mária-úthoz kapcsolódóan mérnek fel történelmi épületeket hamarosan Kolozsvár környékén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanárai és hallgatói.

» tovább

Eltüzelték a mennyezetet, átvésték a falfestést

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120607marosvasarhely/ciml.jpgBarbár módra tettek tönkre egy feltárt, 17. századbeli, latin nyelvű feliratot a marosvásárhelyi középkori vár restaurálásán dolgozó építőmunkások.

» tovább

Máig hat Róma

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120503aquincumint/ciml.jpgBécsben mutatja be a Römermuseumban Aquincum kutatásának legújabb eredményeit az Aquincumi Múzeum. Beszélgetés az intézmény igazgatójával, Zsidi Paulával.

» tovább

Mibe került Mátyás király!?

Elszámolási vita alakult ki a Mátyás-szoborcsoport felújítása nyomán Kolozsvár és Budapest között.

» tovább

Ennyit hagyott az idő a fejedelem sáncából

Azt gondolhatnánk, hogy nem maradt nyoma az államalapítás-kor világi építészetének a Kárpát-medencében. Pedig igen, csak épp nem okvetlenül követ, vagy téglát kell keresnünk.

» tovább

Saját őre gyújthatta fel a radnóti kastélyt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120319radnotkastely/ciml.jpgAz 1545-ben épült Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély két zsindelytetős bástyája, valamint a tetőszerkezet 1000 négyzetmétere égett porrá.

» tovább

Krasznahorka lángokban: két gyerek a gyanúsított

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120310krasznahorkatuz/ciml.jpgVasárnap este néhány helyen ismét égett a krasznahorkai vár. A szombati tüzet a rendőrség szerint két gyerek okozta.

» tovább

Faldíszeket találtak a nagyváradi várban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120309nagyvaradfalkep/ciml.jpgA 19. század második feléből származó, dekorációs célt szolgáló falfestményeket találtak a nagyváradi várban.

» tovább

Királysírt rejthet az elveszett apátság

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120228egres/ciml.jpgA Maros partján fekvő Egrest ugyan könnyedén megtaláljuk a térképen, ám azt, amiről híres, még a helyszínen sem. Pedig itt temették el II. András királyt.

» tovább

Bontani kellene a Székely Támadt vár felújításához

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120305szekelyvar/ciml.jpgHúsz építményt le kellene bontani ahhoz, hogy a székelyudvarhelyi Székely Támadt vár falain a felújítási munkálatokat elkezdhessék. A Krónika.ro cikke.

» tovább

A középkori régészet portálja

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120208archeologia/ciml.jpgArcheologia – Altum Castrum Online címmel portál indul a középkoros régész szakma és az érdeklődő laikus olvasók számára.

» tovább

Mátyás és Dózsa volt a célpont

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120118erdelyrongal/ciml.jpgÉlőlánccal tiltakoztak Kolozsváron a Mátyás-szobor megrongálása ellen. Temesváron alig egy hete a Dózsa-emlékművet rongálták meg.

» tovább

Várak végnapjai

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120106varak3/ciml.jpgNincs még egy technikai újítás, amely az elmúlt ezer évben annyira mélyrehatóan megváltoztatta volna a hadviselést mint a tűzfegyver – igaz, az ágyú csak az egyik eleme volt a korszakváltásnak.

» tovább

Kővárak kora

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120102varak2/ciml.jpgFolytatjuk a Kis magyar várhatározót – a középkori várak tatárjárás után bekövetkezett virágzásával, egészen az ágyúk elterjedéséig, ami gyökeresen átalakította a várépítészetet.

» tovább

Kis magyar várhatározó

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111225varak1/ciml1.jpgA kárpát-medencei, középkori várak többsége rom csupán. Útmutató – a teljesség igénye nélkül –, hogy kiismerjük magunkat a falmaradványok és a várépítés fortélyai között.

» tovább

Fejtörést okoznak a határon túli műemlékek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111214hataresetkviz/ciml.jpgKvízzel bővült a Határeset-program: bárki próbát tehet, hogy mennyit tud a Kárpát-medencei épített örökség történetéről, sorsáról.

» tovább

Új esély a Haller-kastélynak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111203hallerkastely/ciml.jpgEgykedvűség, széthordás, tehetetlenség – a Krónika.ro riportja szerint több oka van a Marosvásárhelyhez közeli kerelőszentpáli kastély romlásának.

» tovább

Akik megelőzték Szent Istvánt és Imrét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111120elsoszenteknyitra/ciml.jpgBár az első magyar királyt és fiát tartjuk a legkorábbi magyar szenteknek, egy püspök és két felvidéki remete – ha csak néhány héttel is – megelőzte őket.

» tovább

Formát ölt a nagyváradi vármúzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111120nagyvaradivarkronika/ciml.jpgJól haladnak a fejedelmi palota restaurálásával a nagyváradi vár felújítását végző szakemberek, az épület homlokzata lassanként elnyeri végső formáját – írja a Krónika.ro.

» tovább

Közbelép az állam Házsongárd ügyében

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111109temetok1-2/ciml2.jpgSzükség volna a határon túli magyar vonatkozású temetők értékeinek összeírására, hiszen leltár híján azt sem tudjuk, mit kellene megóvni.

» tovább

Hír nélkül pusztulnak ezerszám a sírok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111109temetok1-2/ciml1.jpgBár a határon túli magyar temetőknek Házsongárd szinte a jelképe, máshol sem jobb a helyzet, sőt! Legfeljebb nem tudunk róla.

» tovább

Szabadka: elhibázott a petíció

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111027szabadkaicomos/ciml.jpgAz ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a Szabadkával kapcsolatos akció leállítására szólítja fel a Váralja Szövetséget.

» tovább

Komáromban a Közös örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111026kozosoroksegkomarom/ciml.jpgA komáromi Monostori erőd Klapka-termében látható a Közös tér – Közös örökség című kiállítás egészen december 1-jéig.

» tovább

Egy szarkofág maradt csupán a legendás városból

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110929csanad/ciml.jpgA határhoz közeli romániai Csanádon szinte semmi nem emlékeztet a hajdan itt állt város ezer éves múltjára. Egy kőkoporsó és majd százötven éves leírások idézik meg a püspöki székhelyet.

» tovább

Vaskori és római kori házakat tártak fel

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110926asatasujszo/ciml.jpgHárom különböző korban is lakott település nyomaira bukkantak a régészek a Lévától tizenkét kilométerre nyugatra fekvő Újbars községben – tudósít az Új Szó.

» tovább

Felmérés, védelem és hasznosítás - Erdélyben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110917erdelyprogram/ciml.jpgÚjabb örökségvédelmi programokat indít a kulturális tárca – jelentette be vasárnap az Európai Örökség Napja alkalmából Kelemen Hunor miniszter. A Krónika.ro cikke.

» tovább

Világörökséggé terjesztik fel a csíksomlyói búcsút

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110914csiksomlyo/ciml.jpgA világörökség státusz elnyerésére terjesztik fel a csíksomlyói búcsút – döntött a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumhoz tartozó Országos Szellemi Örökség Bizottság.

» tovább

Veszélyben az enyedi vártemplom

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110912nagyenyed/ciml.jpgAz egyházközség pályázata akár meg is kaphatja az uniós támogatást, ám az önrész biztosítása és a telekjogi problémák veszélyeztetik a beruházást. A Krónika.ro riportja.

» tovább

Befektetőket várnak a bevehetetlen erődbe

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110831komaromerod/ciml.jpgA komáromi Öreg- és Újvár felújítására ugyan minden évben csurran-cseppen az állami- és önkormányzati költségvetésből, ám nagyobb léptékű megújulást a befektetők hozhatnak.

» tovább

Nem támogatják a diákok munkáját

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110805horgostabor/ciml.jpgA napokban fejeződött be a műemlékvédő tábor a vajdasági Horgoson. A diákok munkája rendkívül hasznos volt, ám hivatalosan mégsem ismerik el.

» tovább

A múltról szól, a jövőt jelenti

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110803magyarlona/ciml.jpgEgy, a magyarlónai református templomról szóló könyv nem csak az épület felújításában nyújtott segítséget, de a helybéliek is jobban átérzik a megjelenése óta a műemlék fontosságát.

» tovább

Az első magyar a purgatóriumban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110715zseliztemplom/ciml.jpgEgy „pokolraszállás” története és freskók egy felvidéki templomban: a középkor egyik legdrámaibb élettörténete lehetne, ha sikerülne összekapcsolni két személy életét.

» tovább

A gyulafehérvári székesegyház képekben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110707gyulaffkiall/ciml.jpgAugusztus végéig látható az Örökség galériában Mudrák Attila fotóművész kiállítása a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházról.

» tovább

Magyar nemzeti örökség cím és értéktár készül

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110620hatarontulstaj/ciml.jpgTamási Judit, Németh Zsolt és Tőkés László közösen ismertette a határon túli magyar műemlékekkel kapcsolatos programot.

» tovább

Tovább mentenék a pusztuló emlékeket

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110617telekialapitvany/ciml.jpgNyolc éven át folytatta határon túli műemléki programját a Teleki László Alapítvány. 2007 óta azonban tehetetlenek a pusztulással szemben.

» tovább

Budapestre költözött a közös örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110428sebijokiallitas/ciml.jpgA Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Örökség galériájában tekinthető meg immár a Közös tér – Közös örökség című kiállítás.

» tovább

Határeset: hamarosan elkezdődik

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110402hataresetbeharangozo/ciml.jpgNapokon belül kezdetét veszi a Határeset, a Kárpát-medence közös épített örökségét felderítő program.

» tovább

Nemzeti összefogás kell a Házsongárdi temetőért

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110325hazsongardentz/ciml.jpgSürgős és többirányú lépésekre van szükség, hogy sikerüljön megakadályozni a kolozsvári Házsongárdi temető további pusztulását – állítja Entz Géza.

» tovább

Szabadka: a politikai érdek ad újabb haladékot?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110317szabadkahaladek/ciml.jpgAz elhúzódó válság miatt gyakorlatilag szünetel Szabadka történelmi belvárosának bontása. A városátépítési terveket szerencsére most a politikai számítás is mérsékelheti.

» tovább

Nem történt csoda Szent László sírjánál

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110221nagyvaradszekesegyh/ciml.jpgBár valóban ismét rábukkantak olyan kövekre, amelyek Nagyvárad középkori székesegyházához tartoztak, túlzás azt állítani, hogy előkerült a legendás épület. Hiszen nem is veszett el.

» tovább

Komárom: egységben volt az erő?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110217komarom1/ciml.jpgA komáromi tisztipalotán olvasható ma is Ferenc József jelmondata, a Viribus Unitis (egyesült erővel, magyarosabban egységben az erő), amely rávilágít a város hanyatlásának egyik okára is.

» tovább

Diadal után hanyatlás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110217komarom2/ciml.jpgKomárommal különösen az elmúlt bő másfél évszázadban járatott meg mélységet és magasságot egyaránt a történelem hullámvasútja.

» tovább

Ausztria: magyar a második legnagyobb kripta

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110205nemetujvarkripta/ciml.jpgA németújvári ferences templom és rendház alatti kriptában őrzik a Batthyány-család tagjainak földi maradványait. Ez a legnagyobb sírbolt az országban a Császári kripta után.

» tovább

A három szomszédvár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110127kismartonfrakno/ciml.jpgKissé tán túlzás a cím, hiszen a háromból kettő kastély. Bár a kismartoni épület is egy erődítmény átépítésével nyerte el mai formáját. És nem csak ezért különleges.

» tovább

Határon túli emlékek: bárki segíthet

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110115entzhatarontul/ciml.jpgTovábbra is szükség volna a határon túli emlékek támogatására, az állam és a magánemberek szintjén is – állítja Entz Géza, a kultúráért felelős államtitkár szakmai főtanácsadója.

» tovább

Kiállítás az altemplomban: még két hétig!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110114kozoster/ciml.jpgJanuár végéig látogatható a Közös tér - Közös örökség című kiállítás a pécsi székesegyház altemplomában.

» tovább

Magyarok mérték fel a szlovéniai kisvárost

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110106lendvahatareset/ciml.jpgLendva 1920-ig a magyar királysághoz tartozott – történeti épületeit azonban csak 2000 után dokumentálták igazán részletesen. S nem szlovén, hanem magyar szakemberek.

» tovább

Állóháború a házsongárdi temetőben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101101hazsongard/ciml.jpgA Kárpát-medence történeti szempontból egyik legfontosabb sírkertje a kolozsvári házsongárdi temető. A csupán területileg védett sírkert értékei szinte hétről hétre fogyatkoznak.

» tovább

Gyulafehérvár, az ezeréves püspökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101011gyulafehervarkiall/ciml.jpgKedden nyitják meg a Budapesti Történeti Múzeumban az Erdély ezeréves püspöksége című kiállítást. A tárlat a gyulafehérvári székesegyház kutatását, helyreállítását követi nyomon.

» tovább

A Maros mosta ki a vértanúk csontjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101005aradvertanuk/ciml.jpgAz 1932-es árvíz mosta ki az aradi vértanúk földi maradványait - legalábbis azokét, akiknek a holttestét a bakó lefizetésével nem sikerült a családjuknak hazavinni.

» tovább

Várad még várhat Szent Lászlóra és Zsigmondra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100902nagyvaradivar/ciml.jpgA nagyváradi vár uniós forrásból megvalósuló felújításába továbbra sem férhet bele a várudvaron található, királyok temetkezési helyéül szolgáló székesegyház feltárása és bemutatása.

» tovább

A válság mentheti meg Szabadka belvárosát?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100730szabadka/ciml.jpgAz egykor virágzó bácskai nagyváros belső tömbjeinek lerombolása nem szerb-magyar kulturális összecsapás – a műemlékvédelem gyöngesége és a pénz uralma az oka.

 

» tovább

Kassa: zarándokhely a fejedelem sírboltja

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100406kassa/ciml.jpgAmikor 1906-ban eltemették II. Rákóczi Ferencet és bujdosótársait a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban, senki sem gondolta, hogy másfél évtized múlva külföldön lesz a város.

» tovább

Legalább már útlevél nem kell a magyar várba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100331somosko/ciml.jpgA somoskői vár akár a jelképe lehetne a magyar épített emlékek Trianon utáni sorsának: a település szélétől alig néhány méterre van, mégis évtizedeken át szögesdrót zárta el.

» tovább

Átok ülne Déva várán?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100121devavara/ciml.jpgTizenkét műemlékes, régész, művészettörténész, építész összetanakodék, hogy magos Déva várát feltárnák és bemutatnák... Az eredeti ballada jobban kezdődött, s ez még rosszabbul folytatódik.

» tovább

Végvárutat szerveznek a Felvidéken

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091222varklaszterfulek/fulekciml.jpgA Füleki Vármúzeum elindította a dél-szlovákiai várklaszter megszervezését. A cél egy közös európai kulturális útvonal bejegyeztetése és a közös programszervezés, érdekképviselet.

» tovább

Mesés kálvária őrzi Haydn sírját

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090810kismartonkalvaria/ciml.jpgSokan elzarándokoltak a Haydn-emlékév kapcsán a fertődi és a kismartoni kastélyba. Ám a világi pompánál is különlegesebb élményt talált az, aki Haydn síremlékét és mellette lévő egyedülálló kálváriát kereste fel az osztrák városban.

» tovább

Nagyvárad: maradnak a királysírok az aszfalt alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090614nagyvarad/ciml.jpgNem kerül sor egyhamar a nagyváradi vár belső udvara alatt található székesegyház feltárására, amely a magyar királytemetkezések egyik legkiemeltebb helye volt, Szent László és Zsigmond is ide temetkezett.

» tovább

Maguktól is megvédték a kastélyt a betlériek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090526betler/ciml.jpgA szakemberek sem nagyon értik, miként maradhatott tökéletes épségben a huszadik század második felében a felvidéki betléri kastély. Néhány ottani műtárgyat hamarosan a gödöllői kastélyban mutatnak be az érdeklődőknek.

» tovább

A magazin összes cikke »