Megújulásunk támogatója:  
szabályok

Jelentések Veszprém megyében

Az oszlopok a fejlécekre kattintva rendezhetők (ismételt kattintással megfordítható, alaphelyzetben a bejelentés időpontja szerint rendezett, a listában a helyszíni időpont látható). Kérhető a jelentések adatainak listája is.

Összesen: 5561 db jelentés.

Vízimalom Pápateszér, Tabán u. 24 .

2011.02.05 17:30 Patikus állapot: 1 - egyéb

Több mint 100 éves vízimalmokat rehabilitálnak
• MTI
2011. február 5., szombat 16:37
Elkészült a műszaki terv az Európában egyedülálló, 25 egységből álló pápateszéri vízimalomrendszer első egységének felélesztéséről, ennek alapján mentik meg az enyészettől a hazai épített örökség e remekét.
Kovács István László építészmérnök, a terv kidolgozója elmondta, a kis bakonyi falun átcsörgedező három patak - Körtvély, Szakács-ér, Bánya-ér- mentén az elmúlt századokban vízimalmok egész rendszere működött.
A Kisalföldön termesztett gabonát ide hordták szekerekkel a szántó-vetők, hogy a molnármesterek finom lisztet őröljenek belőle a víz energiájának befogásával.
A malmok vízkerekének meghajtásához a patakokat felduzzasztották, gondosan karban tartották és egymással összehangolt malomtó rendszerré fejlesztették, e munka megélhetést és a faluközösség összetartását jelentette évszázadokon át.
Az elődeink által itt zsákokba töltött liszt pedig a környék kenyerét adta. A malmokat 1952-ben államosították, attól kezdve fokozatosan pusztultak, egyik másiknak ma már csak romos falai emlékezettnek a valaha volt életre.
A festői környezetben vegetáló falut a győri Reflex Környezetvédő Egyesület fedezte fel, akik erdei iskolát nyitottak itt és célul tűzték ki a malmok helyreállítását - mondta el a mérnök, aki a civil szervezet felkérésére látott neki a tervezésnek.
Az első malom egység rekonstruálása, a gépek pótlása, újraindítása hozzávetőleg 50 millió forintba kerül. A pénzt az egyesület uniós pályázatok útján, illetve a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával szándékozik összegyűjteni.
Az agrártevékenység részeként valaha több tízezer vízi, szél, és ló hajtotta malom működött szerte az országban. E malmoknak nemcsak gazdasági szerepük volt, de a falusi közösségi élet összetartásában is fontos közreműködőként tartották őket számon. A molnármesterek - mivel értettek a gépekhez, a magokhoz, a vizek hadra fogásához - nagy tekintélynek örvendtek, vitás kérdésekben hallgattak a szavukra az emberek.
Az éjjel-nappal egyenletesen zakatoló gépek jóvoltából pedig a malmokat a templomokéhoz hasonló, sajátos misztikus légkör lengte körül.
Olyannyira, hogy például a szökevények, menekülők gyakran itt találtak oltalmat és még a zsandárok is tiszteletben tartották a hely különleges státuszát. Mindez a kultúrtörténeti, néprajzi érdekesség a turizmus révén az idegenvezetők közvetítésével ma ismét megelevenedhet - vélte a mérnök.
A pápateszéri ipartörténeti épületegyüttes romjairól Szabó József fotóművész készített a 70-es években képeket, ebből a kollekcióból nyílt a napokban kiállítás a Heraditas Galériában Budapesten az V. kerület, Vitkovics Mihály utca 12.szám alatt.

Présház Pécsely, Szőlőhegy 194.

2014.04.30 00:00 missmoon állapot: 1 - egyéb

Az ivóban régi (?) hrsz-ként 1086/6 szerepel, ami a kivételesen értékes Haász-féle épületre utal. Ez az épület máshol van és a hrsz is más, ezért nem értem miért egyként kezelik, a rendezési tervben is ez van megjelölve, viszont így mi a helyzet a másikkal (eredetileg védettel)???
Sürgősen ki kell bogozni.
Valaki megint nem figyelt oda?

Présház Pécsely, Szőlőhegy 194.

2014.08.10 10:10 missmoon állapot: 1 - egyéb

Szeretném a még nyitott kérdésre megkapni a választ az illetékestől. További munkám során nem szeretnék hamis adatot szolgáltatni a köz- és magánszférának, ezért lényeges a fenti helyzet tisztázása, s mint hiteles adatbázis, a műemlékem adatlap pontosítása. Nem mellesleg az igazi műemlék épület sorsának további alakulása sem elhanyagolható tényező...
Elég aggasztó, hogy az érvényben lévő rendezési terv nem az eredetileg védett épületet jelöli.
A választ a következő e-mail címre várom: halomhegy83@gmail.com

Zichy-kastély Somlószőlős, Kossuth u. 196. vagy 192.

2008.08.23 13:04 airdace állapot: 1 - koordináta: N 47° 10,032' E 17° 21,786' - pont: 5

A kastély nyílászáróinak többsége, vakolata hiányzik, belseje üres. Az udvaron építési anyagok állnak, de nem látszik, hogy a kastélyt újítanák fel. Érdemi információt nem kaptam az épület sorsáról.

Református templom Sóly, Fő u.

2016.09.26 09:20 fehér állapot: 1 - egyéb

Megrendítő látni, hogy néhány év alatt mennyire lepusztult Magyarország legkorábbi, ránk maradt temploma. Joggal hihetné az ember, hogy ez a templom a magyar művelődés- és művészettörténet, egyben a műemlékvédelem különös becsben tartott értéke kell legyen.
De nem... Nem fűzök hozzá semmit, a miérteket ugyanis nem tudom. Ez egy memento. Egyetlen vigasztaló információm, hogy a leszedett, és így így megmentett mennyezetkazetták az Iparművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeumban várják a jobb sorsukat. A templomban tehát ezek - szerencséjükre - ma már nem láthatók.

Református templom Sóly, Fő u.

2016.09.26 09:59 fehér állapot: 1 - egyéb

Megrendítő látni, hogy néhány év alatt mennyire lepusztult Magyarország legkorábbi, ránk maradt temploma. Joggal hihetné az ember, hogy ez a templom a magyar művelődés- és művészettörténet, egyben a műemlékvédelem különös becsben tartott értéke kell legyen.
De nem... Nem fűzök hozzá semmit, a miérteket ugyanis nem tudom. Ez egy memento. Egyetlen vigasztaló információm, hogy a leszedett, és így így megmentett mennyezetkazetták az Iparművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeumban várják a jobb sorsukat. A templomban tehát ezek - szerencséjükre - ma már nem láthatók.

Református templom Sóly, Fő u.

2016.09.26 10:51 fehér állapot: 1 - egyéb

Folytatom a képek további közlését, mert remélem, hogy ezek láttán csak megmozdul valami szándék a templom megmentésére.
Az előző képsor külső felvételein látszik a falkutatás nyoma, belülről ez egyenesen drámai látvány, mert a déli fal néhol lyukas, azon túl látszik a táj, a fák s az ég... :-(

Lakóház Sóly, Petőfi Sándor u. 1 .

2018.06.30 15:52 fehér állapot: 1 - koordináta: N 47° 7,736' E 18° 1,943' - pont: 25

1 pontot adtam az épületre, mert kifogástalan ugyan, de szemlátomást nem műemlék. Előtte van egy nagy üres telekrész, a védett épület valószínűleg ezen állhatott, és lebonthatták. A lakóval beszéltem (egy fiatal nő), aki állította, biztosan tudja, hogy a házuk védett. A múltról semmit nem tud, nemrég költöztek ide. A ház majdnem egy teleknyire van beljebb a Kossuth utca többi házánál.

Lakóház Sümeg, Deák Ferenc u. 23 .

2009.07.17 15:05 QnJ állapot: 1 - pont: 3

A Sümeg, Deák F. u. 13.(23.) szám alatti lakóépületet tulajdonosa 2004-ben elbontotta, amiért a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal örökségvédelmi bírságot alkalmazott vele szemben. A telekre új anyagokból, eltérő alaprajzi elrendezéssel új épület épült, a műemléki védettség fenntartása ezért okafogyottá vált.
[A fenti öt esetből kettő (Csehi, Sárvár) még abból az időszakból származik, amikor a hivatal jogelődje – az Országos Műemléki Felügyelőség – nem rendelkezett építésügyi hatósági jogkörrel. A további esetekben az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, illetve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egyaránt bírsággal szankcionálták a jogsértő magatartást, az annak eredményeképpen létrejött értékvesztés ugyanakkor – a műemléki nyilvántartásnak a valós
állapotokhoz való igazítása érdekében – a műemléki védettség törlésének szükségességével jár.]
forrás: Egyes ingatlanok műemlékké, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló miniszteri rendelet tervezete Budapest, 2008. január 21.

Szent Flórián-szobor Sümeg, Szent István tér

2008.11.09 14:58 QnJ állapot: 1 - koordináta: N 46° 58,810' E 17° 16,912' - pont: 5

csak a talapzat látható, rajta egy torzóval

Szent Flórián-szobor Sümeg, Szent István tér

2009.07.17 14:38 QnJ állapot: 1 - pont: 3

változatlanul torzó

Udvarbíró-ház Sümeg, Udvarbíró tér 5 .

2012.04.15 17:42 Torja állapot: 1 - koordináta: N 46° 58,889' E 17° 16,820' - pont: 9

Az épület leégett, ha rövidesen nem kezdődik el a felújítás, akkor lehet, hogy néhány év múlva már nem lehet róla jelentést írni.

Udvarbíró-ház Sümeg, Udvarbíró tér 5 .

2009.07.17 14:26 QnJ állapot: 1 - pont: 3

az épület tetőszerkezete leégett, a felhúzott ponyvatetőt a szél szaggatja ....

Az Udvarbíró ház Sümeg egyik legrégebbi épülete, a XVI. Században épült.

Majd Pereszteghy István püspöki gazdatiszt 1708-ban átépíttette a barokk nemesi kúriát, ennek 300. évfordulójára helyeztette el a táblát a házon a Városvédő Egyesület. Tanai Károlyné köszöntőjében kiemelte, a város ismét gazdagodott, hiszen a tábla hirdeti az Udvarbíró ház történeti jelentőségét. A váralja folyamatosan szépül, májusban felavatták a felújított Tarisznyavárat, és a történelmi szőlőültetvényt, az arra látogatók pedig megismerkedhetnek az Udvarbíró házzal is. Oláh Ferenc helytörténész felidézte az udvarbíróság sümegi történetét, hiszen az épületet mindig a váruradalom élén álló udvarbírák lakták.

forrás: http://www.sumeg.hu/?q=node/234

Lakóház Szentbékkálla, Petőfi Sándor u. 6 .

2009.03.27 16:42 Fairy állapot: 1 - koordináta: N 46° 53,199' E 17° 33,908' - pont: 10

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.

Présház-pince Tagyon,

2008.09.11 13:53 fa-peti állapot: 1 - koordináta: N 46° 54,181' E 17° 40,869' - pont: 0

Egy itteni lakos kalauzolt minket a lehangoló állapotú építményhez, amely pár éve már ilyen állapotban van.

Lakóház Tihany, Kis u. 15.

2008.11.30 13:47 missmoon állapot: 1 - koordináta: N 46° 54,735' E 17° 53,302' - pont: 10

Az épület sajnos romos, a telket is teljesen elhanyagolták. Kissé nehezen megközelíthető, a fő utcán sétálóknak biztos nem tűnik fel ez az elkeserítő látvány... Vajon miért jutott ilyen sorsra??? Akinek van rá módja, feltétlen mentse meg!
A tihanyi műemlék-nyilvántartás szerint ez a ház a Kiss u. 7. szám alatt van.

Szent Flórián-szobor Várpalota, Szabadság tér 1 .

2009.10.11 00:01 HookNail állapot: 1 - egyéb

Azért nem jellegzetes Szent Flórián, mert ez egy Krisztus-szobor. Téves azonosítás. Ezek szerint a helyiek sem tudják jól. Arról nem is beszélve, hogy nem barokk, hanem legkorábban is 1930-as évekbeli.

Lakóház Várpalota, Zichy u. 1 .

2008.07.27 14:13 Reggel állapot: 1 - koordináta: N 47° 11,841' E 18° 8,395' - pont: 5

Ennek az épületnek csak a hült helyét találtuk...

Présház-pince Vászoly, Öreghegy 30 .

2009.03.29 12:28 Fairy állapot: 1 - koordináta: N 46° 55,521' E 17° 47,313' - pont: 5

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.

Présház-pince Vászoly, Öreghegy 30 .

2009.04.02 15:10 missmoon állapot: 1 - koordináta: N 46° 55,512' E 17° 47,320' - pont: 1

Az első jelenésben írtakat fenntartom. Hányszor kell majd 1-essel jelentenem hogy történjen valami? ÉBRESZTŐ! Nekem kell utánamennem mi a sorsa, kié, miért nem csinál vele vmit, miért hagyják elpusztulni? Ennyi erővel már most ki lehetne húzni a listáról.
Kérem a vizsgálatot vagy azon intézkedés foganatosítását ami ilyenkor szokás!