Tábit kereszt, 1885

Mindszent Miás út 1.5km

Nincs felírat

Az 1800-as évek közepén és a század második felében az akkor élt vallásos lelkületű emberek az Úr Isten dicsőségére a forgalmasabb utak mellé keresztet állítottak. A kereszt felállítását volt aki önállóan, mások pedig közös adományokból valósították meg.
Ez a Tábit Jeremiás egyedül vállalta a keresztállítás költségét. Ő már a szabadságharc előtt tanyát épített a földjére. Valószínű, az ő tanyája volt az első a határban. Ezt is bizonyítja, hogy a tanyája előtt elhaladó földutat róla nevezték el Miás útnak. Ma ugyanez már kövesút, de az elnevezés maradt továbbra is Miás útnak.
Igy tehát a földje végén 1885-ben állíttatta a keresztet. Ez a kereszt akkor akácfából ácsolt kereszt volt. A keresztfa tövébe bevésve hogy 1885. A keresztre az Úr Jézust ábrázoló feszületet vas öntvényből készítették, aminek a hátsó fele üres. Igy a keresztfára simán rászerelhető volt. A kereszt felett egy félkör alakú lemez is található. Ez valószínűleg a kereszt díszítésére szolgál.
Ez a fakereszt 1982-ben egy vihar következtében kidőlt. Ezen nem szabad csodálkozni, hiszen három év híján 100 évig állt ellen az időjárás viszontagságainak. Igaz, ez a tanya területe akkor a termelőszövetkezet kezelésében volt. De a vallásos érzésű emberek szintén akácfából egy új keresztet ácsoltak és a feszületet letisztítva, újra festve felszerelték az új keresztre. A kereszt feletti félkör alakú lemezt is átszerelték a keresztre. Ez a kereszt ma is így áll az út szélén.
A Tábit család a keresztet a felállításakor megáldatták az akkori Mindszenten szolgáló plébános atyával. De itt ennél a keresztnél rendszeres búcsút évenként nem tartottak. Idősebb emberek szerint a Tábit család eléggé zárkózott volt. Valószínű, ezért nem tartottak a keresztnél ilyen egyházi jellegű szertartást. Ez a kereszt a korábban használt haditérképen megjelölt támpontként szerepelt. A kereszt a falutól keletre haladva, 1,5km-re van a Miás kövesút mellett. A Miás út 1943-ban lett kikövezve a tanyán élő emberek legnagyobb megelégedettségére. Igy a forgalom megnőtt ezen a úton. Korábban gyalog, kocsival, később kerékpárral jártak az emberek. A kereszt előtt elhaladva az emberek kalapemeléssel köszöntötték a keresztre feszített Jézust. A világ változik, az emberek változnak. Ma már motorkerékpárral, autóval, gyors járművekkel közlekednek az emberek. A kereszt előtt elhaladva nagyon kevesen köszöntik az Úr Jézust.
De azért nagy örömmel írom le, hogy a környéken élő idősebb emberek mindig visznek virágot a kereszt tövébe.
Azoknak akik arra járnak, szép látványt nyújt a virágos kereszt.
Vida Mihály