Megőrzött falképek, fogyatkozó remény

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180504abaujvartempl/ciml.jpgSzinte hihetetlen a műemlék abaújvári református templom sorsa. Olyan, mintha átok ülne az épületen, ahol épp a freskók egy részét restaurálják. 

2018.05.04
Fotó, szöveg: Halmai Margó

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180504abaujvartempl/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180504abaujvartempl/02.jpgA templom közelmúltjának sajátos tortúrája 18 éve kezdődött, amikor Tóth István tiszteletes pályakezdő lelkészként érkezett Abaújvárra, és szembesülnie kellett azzal, hogy az aljzatot felszedték, a padokat egy közeli tanyán tárolják, így a templom istentiszteletek megtartására teljesen alkalmatlan.

Már 1912-ben kiderült, hogy a felszíni festés alatt gótikus kifestés van. 1947-ben az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez jóval nagyobb, mint hitték, 1997-ben pedig bebizonyosodott, hogy körülbelül száz négyzetméternyi kiterjedésű. Az abaújvári templom jelentőségét még az is növeli, hogy a 2008-as régészeti feltárás közben megtalálták feltehetően építtetőjének, Perényi Péter országbírónak (vagy egy megegyező nevű rokonának) a sírkövét. A ma álló épület ugyan 14. századi eredetű, azonban egyes feltételezések szerint korábbi előzménye volt, ám ezt nem sikerült még igazolni.

Tóth István tiszteletesnek bőven kijutott a csalódásból 2000-től, mert állami forrásokat nem, csakis egyháziakat kapott, amelyek azonban nem voltak elegendőek a döntő fontosságú lépések megtételéhez. Mire a műemlékvédelem által előírt szakvéleményeket beszerezték, már csak arra maradt a Millenniumi Vallási Alapból kapott jelentős támogatásból, hogy a tetőszerkezet anyagait megvásárolják.

Következett öt év helyben járás, a pályázataikat sorra nem fogadták be. Később, 2008-ban a Tiszáninneni Református Egyházkerülettől egy jelentős összegű támogatást kaptak a régészeti munkák folytatására, ám a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkadíja ismét kiapasztotta a kasszát.

A történet tehát keserves. 2012-ben aztán 47 millió forint támogatásból helyrehozták, festették a külső falakat, rendbe tették a templom környezetét, a templomot belülről alkalmassá tették az istentiszteletek megtartására, s kiépítették a megvilágítást. A közelmúltban pedig 7 millió forintot nyertek pályázat útján a freskók feltárásának céljaira. A szakemberek három egymást követő hónapban dolgoznak egy-egy héten át, de a munka kitolódhat még júliusra is. Remélik, hogy az eredmény alapja lehet egy újabb pályázatnak.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

 http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180504abaujvartempl/03.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180504abaujvartempl/04.jpgA szentély déli és keleti oldalán dolgozunk” - mondta Fazekas Gyöngyi festő-restaurátor. „Eltávolítjuk a fölösleges vakolatrétegeket a középkori falfelületekről, pótoljuk a hiányzó részeket, és megszüntetjük a falfestményeken lévő mészfátyolt. Elvégezzük a pótlást a feltárt felületeken, kiegészítjük, injektáljuk az eredeti vakolatot. Minimális retusálást fogunk végezni, hogy a falfestések az eredeti szépségükben újra láthatóak legyenek. A hiányzó részeket nem pótoljuk utángondolással a falakon, hanem írásban fogjuk közölni, hogy véleményünk szerint mit tartalmazhatott, és milyen lehetett.

Mindezzel párhuzamosan a helyi gyülekezet is lépett. A településen alig hetven református él, az istentiszteletekre rendszeresen körülbelül húsz ember jár. Ez a kis közösség a lelkipásztorával együtt viszont összegyűjtött egymillió forintot a szószék helyreállítására. A tiszteletesnek egyébként már voltak korábban is sikeres kezdeményezései. Pár éve „téglajegyeket” árult, egyébként is minden eszközt megragadott a templomának érdekében. Mára azonban a lelkesedés nagyja odalett. Egyetlen vágya, a legfontosabb, teljesült: egyben tartja a gyülekezetet, mindent a hitéletnek rendel alá. 

Hogy a templom sorsának lényeges jobbra fordulásában hisz-e még valaki, nem tudjuk. 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szent Bertalant mentették meg a bálozók

Balsorsú freskó a kísértettemplomból

Titokzatos sírkő és madárfészek a csontok között

 

Az abaújvári református templom a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA


 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább

Gombaszög: így mentik meg a pálos kolostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180505gombaszogpalos/ciml.jpgKét hetes, roppant intenzív ásatási idény zárult Gombaszögön: bár imponálóak a feltárt falak, a kolostor és az erőd nagyja még föld alatt van.

» tovább