Titokzatos sírkő és madárfészek a csontok között

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090629abaujvar/ciml.jpgTizenkét éve tart az abaújvári református templom felújítása. A műemlék télen hatalmas meglepetéssel szolgált, amikor egy óvatlan lépésnek köszönhetően kiderült: járólapként használták a sírkövet, amely alatt a Perényi család egy jeles tagja nyugodott.

2009.06.29

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090629abaujvar/001.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090629abaujvar/03.jpgAbaújvár az ország északkeleti csücskének egyik apró települése. Református templomától a néhány kilométerre lévő Kassáig látni – ám a falu nem mindig jelentette a világ, azaz Magyarország végét, sőt! Abaúj vármegye minden bizonnyal róla kapta a nevét, hiszen már a 11. század első harmadában, Aba Sámuel egyik fejedelmi birtokaként hatalmas földvárat emeltek a területén. A magyar királyság első néhány évszázadában tovább ívelt felfelé a település csillaga, amikor 13–14. században a vármegye központja volt. Ekkor emelhették az első templomot is a mai, egyhajós református templom helyén.

Tizenkét év alatt, amióta a templom felújítása tart, mindössze egyszer lehetett istentiszteletet tartani az épületben, akkor is egyheti munkánkba került, hogy a padok felállításához elegyengessük a talajt" – mondta el Tóth István, a helyi református gyülekezet lelkésze. – "Meg kellett azonban tennünk, hiszen református közösségünk alapításának négyszázadik évfordulóját ünnepelte.”

 

A sokat szenvedett falak

A templom azonban korábbi a reformációnál: falképei, már ami megmaradt belőlük, az 1300-as évekből származnak. Az északi fal hosszasan ázott, alig néhány éve sikerült megszüntetni a vizesedést: kettéfűrészelték a templomot és szigetelőelemeket építettek be a falba. A freskók restaurálására már nem futotta. A déli fal még 1835-ben egy földrengés miatt kidőlt, ezért újraépítették, így azon hiába keresnénk a középkori mesterek keze nyomát.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090629abaujvar/05.jpghttp://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090629abaujvar/06.jpgSzintén festett a szentély, azonban itt még a 20. század elején történt egy kis „baleset” – lepotyogott a vakolat, így láthatóvá lett a középkori kifestés. Azonban még mielőtt a műemlékes szakemberek Kassáról megérkeztek volna, a falu derék férfiemberei egy jó darabon leverték a freskókat: nehogy már egy református templomban a világ csúfjára falképek legyenek! Ekkor, 1912-ben szenvedte el a templom az eddigi legnagyobb sérülést, amit akkor újjáépítésnek neveztek: megszabadították zsindelytetejétől, és festett fakazettás mennyezetétől is. „A zsindelytetőt sikerült néhány éve visszaépítenünk, azonban a 17. századi fakazetták örökre elvesztek."

 

 

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090629abaujvar/04.jpgBár a templom freskói komolyan károsodtak az évszázadok során, így is száz négyzetméternyi megmaradt belőlük. A szentélyben Szent Bertalan ábrázolása felismerhető: valószínűleg neki szentelhették fel 1390 táján a templomot.

 

Járólap volt Perényi sírköve

Az épület nem templomra, hanem ásatásra hasonlít. A hajóban kutatóárkok, ásatási szelvények: a szószék alatt pedig ott hever az a hatalmas kőlap, amely tavaly év végén a véletlennek köszönhetően tárta fel titkát.

Tizenegy napig ástak itt a régészek, ennyit tudtunk finanszírozni, hogy a rekonstrukcióhoz végre közelebb kerüljünk" – meséli Tóth István. – "Szelvényrajzot akartak készíteni, ám én túl közel álltam az árokhoz, ezért az beomlott. Így kénytelenek voltak újabb gödröt ásni a kőlap túloldalán, ott azonban a lefelé fekvő oldalon kitapintották a vésetet. Ékekkel megfordítottuk a kőlapot. Akkor derült ki, hogy amelyen évszázadok óta járhattak már az emberek, valójában egy sírkő.”

És nem is akárki sírköve! A felirat szerint Perényi Péter nyugodott alatta, azonban a dátumot már nem lehet kivenni.

 

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090629abaujvar/02.jpgA régészek szerint valóban az országbíró Perényi Péter sírkövére bukkantak, aki 1395 táján kapta meg a falut, és átépítette a templomot is. A főúr 1424 után halhatott meg, ekkor született róla ugyanis az utolsó írásos feljegyzés. Abaújvár lelkésze azonban egy másik Perényit gyanít az elveszett sírban.

A sírkövön a számok az arab és a latin írás keverékei, ez az írásmód pedig a 15. század végén terjedt el. Így könnyen lehet, hogy a sírkő hetven évvel későbbi, és nem az országbíró, hanem a család egy másik tagja nyugodott alatta” – magyarázza Tóth István.

A sírkő pontos datálása tehát még várat magára, s azt sem sikerült kideríteni, hogy hol volt az elveszett sír, amelyet fedett, és mikor építették be járólapnak a padlóba.

 

Sosem érnek a végére?

Akad tehát még munka bőségesen a templomban, s a 12 éve kezdődött felújítás befejezésének időpontja is kérdéses. Négyszer pályáztak már a rekonstrukcióra, eddig azonban mindannyiszor elbuktak. A település lelkésze most egy újabb, a falumegújítást célzó pályázatra készül, ám az eddigiek alaposan elvették a kedvét.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090629abaujvar/01.jpgÚgy tűnhet, mintha csak nekünk volna fontos ez a templom, holott jelentős turisztikai célponttá lehetne tenni, hiszen a magyar történelem egy fényes korszakáról mesél" – teszi hozzá keserűen Tóth István. – "Nyolcvanmillió forintra lenne szükség a teljes felújításhoz, s ebben a templomkert és a templomot övező középkori fal rendbetétele is benne lenne.”

A pénzre azonban egyelőre nincs túl nagy remény. Így látogatók helyett csak a szél járja át a templomot, ablakait a penészedés megakadályozása céljából hat éve kiverték. A szentély falfülkéjébe pedig madár költözött, s fészket rakott a feltárt sírokból előkerült emberi csontok között.

 

Másodközlés a National Geographic Online engedélyével

 

Az abaújvári református templom a műemlékem.hu adatbázisában

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Hatvan utolsó fotó az Olimpia Szellemhotelből

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180222olimpiaszellemhotel/ciml.jpgAz egykor szebb napokat is megélt Olimpia Hotel a következő hetekben végképp az enyészeté lesz. halálos ágyán felfedi néhány titkát a a Hispan's photoblog szerzőjének.

» tovább

Középkor a BTM-ben: haladék vasárnapig

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180221btmregeszetkiall/ciml.jpgSietnie kell annak, aki látni akarja a Középpontban a középkor című kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában: a tárlat vasárnap zár – tudósít a Régészet Budapesten honlap.

» tovább

Megmenekülnek a csaknem százéves Ford-falképek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180208makofordfal/ciml.jpgTizenkét milliós költséggel restaurálják az ország első Ford márkakereskedésének falképeit. A makói épület egy zseniális autó-konstruktőr emlékét is őrzi.

» tovább

Életveszélyessé válhat a visegrádi alsóvár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180203visegradalsovar/ciml.jpgA kaputorony tetőcserepei hullása után a várfal is omlani kezdett. Ha nem sikerül a veszélyt elhárítani, részleges lezárásra készülhetnek a látogatók.

» tovább

Régészet Budapesten: szarkofág a parkoló mellett

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180128szarkofagbtm/ciml.jpgEgy másodlagosan felhasznált szarkofágra bukkantak az Aquincumi Múzeum közelében. A hírről a megújuló Régészet Budapesten honlap számolt be.

» tovább