Aquincum: római ház épül a lődomb helyén

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091122aquincum/ciml.jpgRómai ház rekonstrukciója, virtuális élménytér, ahol akár gladiátorküzdelmet is vívhatnak a látogatók – hamarosan új látványosságokkal bővülhet az aquincumi múzeum kínálata.

2009.11.23
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091122aquincum/001.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091122aquincum/005.jpgMég több kép

Nincs még egy olyan nagyváros Olaszországon kívül az egykori birodalom európai területén, ahol ilyen nagy tömegben maradtak volna meg ókori maradványok” - mondta el a műemlékem.hu-nak a múzeum igazgatója. Zsidi Paula hozzátette: ugyan a mai Szentendrei út elmetszi még az egykori fórumot is, az elmúlt évek régészeti feltárásainak hála egyre több emlék kerül elő, amelyek révén pontosítani lehet az egykori provincia székhelyének mindennapjait, építési, fejlődési korszakait.

A római város története az 1. század utolsó harmadára nyúlik vissza. Ekkor még falusias település volt, amely mind nagyobb és tervezettebb lett, ahogyan a jelentősége nőtt. A 2. századi növekedés során alakult ki ma is látható fóruma, ahol a kikötőből induló és a birodalom belseje felé tartó út metszette a Dunakanyar irányába merőlegesen vezető utat.

Ebben az ásatási idényben kaptunk arra választ, hogy keleti irányban, a Duna felé meddig terjedt a város határa. Egy kettős árok árulkodott arról, hogy az egykori városfal sokkal közelebb húzódott a parthoz mint azt korábban gondoltuk, így nagyobb volt a polgárváros a korábban feltételezettnél” - mondta Zsidi Paula.

Az igazgató hozzátette: a régi gázgyár területén nemrégiben előkerült egy sír maradványából egy púpos hátú fésű, amely bizonyítja, hogy az 5. század elején még lakott volt a polgárváros egy része, hiszen temetkeztek a területen.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091122aquincum/012.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091122aquincum/006.jpgA római kori népesség a későbbiekben az egykori katonai tábor területén, az jelenlegi Óbudai főtér térségében talált menedéket és nem kizárt, hogy leszármazottaik egy kis csoportja a honfoglaláskor is az egykori katonai erőd területén élt.

Évről évre árnyaltabban ismerjük Aquincum múltját, amit igyekszünk minél szemléletesebben megmutatni a látogatóknak is” - jelentette ki Zsidi Paula. Így a területen az egykori levente-, majd MHSZ-lődomb helyén felépítenék annak a római háznak a rekonstrukcióját, amely egykoron a régészeti adatok szerint ott állt. Virtuális élményteret szeretnének építeni, amelyben a látogatók felölthetnék a római kori viseleteket és akár gladiátorjátékot is vívhatnának a gépi ellenfelekkel. A megnyitásra váró, korábban ipari célokat szolgáló részekkel kibővülne a bejárható terület és új bejárata nyílna a múzeumnak a jelképes városfalon keresztül.

A Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül pályáztunk a turisztikai vonzerő fejlesztésére” - mondta az igazgató. „Ha sikerül nyerni, már jövő tavasszal elindul az építkezés, hiszen készen vannak a terveink.

Az aquincumi múzeumról nemrég nagy riportban számolt be a világ egyik vezető régészeti folyóirata, a World Archaeology Magazine. A tizenegy oldalas írásban a szerzők kiemelték a romterület páratlan voltát, hiszen ilyen mennyiségben Itáliát kivéve sehol sem maradtak meg Európában a római birodalom eredeti emlékei.

 

Még több kép

 

A római polgárváros maradványai a műemlékem.hu adatbázisában

Az Aquincumi Múzeum honlapja

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább

Gombaszög: így mentik meg a pálos kolostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180505gombaszogpalos/ciml.jpgKét hetes, roppant intenzív ásatási idény zárult Gombaszögön: bár imponálóak a feltárt falak, a kolostor és az erőd nagyja még föld alatt van.

» tovább