Nem a császár sírját keresik Brigetióban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090715brigetio/ciml.jpgUgyan az egykori Brigetio leghíresebb látogatójának, az ott elhunyt I. Valentinianus császárnak a sírját nem lehet megtalálni a mai Szőnyben, hiszen máshol temették el, mégis akad bőséggel feltárni való a hajdani katonai tábor és város területén.

2009.07.15
Fotók: Borhy László, műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090715brigetio/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090715brigetio/05.jpgMég több kép

Immár a tizennyolcadik ásatási idényünket folytatjuk itt, és sok adalékkal sikerült kiegészítenünk a korábbi ismereteinket Brigetióról” - mondta el a helyszínen a műemlékem.hu-nak Borhy László, az ELTE Régészettudományi Intézete Ókori Régészeti tanszékvezetője. A feltáró régész hozzátette: 1944-ben már folytak feltárások az egykori katonai tábor és polgárváros területén, ráadásul akkor szabadabban kutathattak a szakemberek, hiszen azóta felépült az olajfinomító, amely egyelőre nem teszi lehetővé a legiotábor területének ismételt feltárását.

Mindenesetre a hajdani polgárváros is minden évben tartogat meglepetéseket. Tavaly az ásatás utolsó előtti napján egy pince lejáratára bukkantak a mai Vásártéren: ebben az évben ennek a feltárása jár majd a kutatók reményei szerint érdekes eredményekkel. Amit viszont eddig is azonosítottak már, azok sikátorokkal határolt hatalmas polgárházak, a végükben mezőgazdasági épületekkel.

A szerencse azonban legalább annyira fontos, mint a gondos előkészítő munka: a tervásatás ugyan Szőny központjában, az Almásfüzitő felé vezető főútvonaltól délre folyik, ám egy áruházépítésnek köszönhetően nem várt leletekre bukkantak innen mintegy másfél kilométerre nyugatra, Komárom területén is. Itt június végén került elő egy kőszarkofág – sajnos már kifosztva.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090715brigetio/02a.jpgAzóta a lelőhelyen eddig körülbelül száz sírt azonosítottak, s harmincat bontottak ki. Egy részük hamvasztásos temetkezés, amikor az elhunyt elhamvasztott földi maradványait hantolták el. „Ez a nekropolisz korábbi az egykori Brigetióban eddig feltárt temetőknél, a 2-3. században használhatták” - véli Borhy László.

 

Császárhoz méltó város volt

Brigetio a hajdani Római Birodalom Pannonia provinciájának egyik legfontosabb települése volt. Előbb katonai tábor létesült a Duna partján, szemben a Vág torkolatával, megtelepedett a tábor kiszolgálószemélyzete, végül polgárváros is épült az erődtől nyugatra. A táborban hatezer katona állomásozott, a település teljes lélekszáma pedig elérte a húszezer főt.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090715brigetio/07.jpgAz egykori Pannoniában mindössze négy ilyen jellegű római településről tudunk, ebből kettő, Aquincum és Vindobona egy-egy ország fővárosa lett Budapest és Bécs néven” - mondta az ásatásvezető régész.

Brigetiónak azonban nem jutott osztályrészül ilyen szép karrier. A polgárváros központját a 230-240-es évek fordulóján elhagyták a lakói, s később ugyan kísérletet tettek az ismételt betelepülésre, ám inkább a legiotábor biztos menedékébe húzódtak a zavaros időkben.

A katonai tábor azonban megélte a 4. század utolsó harmadát, sőt, Ammianus Marcellinus történetíró beszámolója szerint ez volt közel s távol az egyetlen város, ahol I. Valentinianus császár méltóképpen tudott megszállni. Itt került sor aztán a kvádokkal folytatott, végzetesnek bizonyuló tárgyalásaira, amely a Birodalom sorsára is komoly hatással volt.

 

A Világörökség remény a feltárásra

Miután közeleg a limes magyarországi szakaszának (ripa Pannonica) Világörökségi jelölése, így az elkövetkező években valószínűleg sort kell keríteni az egykori katonai tábor feltárására is. Hiába épült be a terület egy része, a modern természettudományos módszerekkel fellelhetőek volnának a tábor épületeinek, falainak, árkainak maradványai.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090715brigetio/04.jpgAz eddigi eredményekről azonban személyesen is meggyőződhet bárki: július 22-én szerdán nyílt napot rendeznek a szőnyi vásártéren délután 2-től, ahol Borhy László személyesen kalauzolja az érdeklődőket a több mint 1600 éves település múltjában. Négykor pedig kiállítás nyílik a komáromi Klapka György múzeumban A Római Birodalom limese – Pannonia határa mint Világörökségi helyszín címmel. A tárlatot, amelyen olyan leletek is láthatók, amelyeket eddig még nem tártak a nagyközönség elé, Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Ókortörténeti és Régészeti tanszékének vezetője nyitja meg.

 

Még több kép

 

Előzmények:

Gödnél bukott el a Római Birodalom?

Tyúkólak őrzik a császár emlékét

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Aquincumi pillérdöntés: milliókat fizethet a BMW-s

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170620aquincumkarambol/ciml.jpgAkár több millió forintos örökségvédelmi bírság is kiszabható, ha lezárul a Szentendrei úti baleset vizsgálata.

» tovább

Arany lábvértet találtak Szegednél

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170620labvertszeged/ciml.jpgPáratlan aranykincs került elő Szeged határában. A bronzkori arany lábvértre gombászás közben bukkant egy állampolgár.

» tovább

Itt indul a régészet

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170614lekrifoldmunka/ciml.jpgAz új utak építése miatt szükségessé váló régészeti feltárásokon a gépi földmunka után veszi kezdetét a tényleges ásatás. A kevéssé közismert előkészületek világába a Lekri Group munkatársai avatnak be.

» tovább

Bélapátfalva: kétmilliárd a felújításra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170611belapatfalva/ciml.jpgA térség országgyűlési képviselője számolt be a kormánydöntésről. A ciszterci apátsági templom megérett már a felújításra.

» tovább

Illemhelynek épül Hajdúdorog bástyája

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170609hajdudorog/ciml.jpgA szükség nagy úr – többszörösen is ennek szellemében készül bástya-rekonstrukció Hajdúdorogon, a görögkatolikus székesegyház kertjében.

» tovább