Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

2018.05.09
Forrás: Pulszky Társaság, Magyar Múzeumi Egyesület

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/02.jpgA Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület huszonkettedik alkalommal hirdette meg pályázatát „Az év múzeuma” kitüntető cím elnyerésére, melyre 2017-es tevékenységét felmérve 5 intézmény jelentkezett. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. A pályázat bíráló bizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a társkiíró szervezetek (az ICOM /Múzeumok Nemzetközi Tanácsa/ Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum) képviselői alkották. A tagok: Bereczki Ibolya, Deme Péter, Hatházi Gábor, Kuti Klára, Matskási István, Ringer István, Szatmári Csilla, Török Róbert, Végh Katalin.

 

AZ ÉV MÚZEUMA 2018

„AZ ÉV MÚZEUMA 2018” elismerést kapta a Thorma János Múzeum (fenntartója Kiskunhalas Város Önkormányzata, igazgatója Szakál Aurél) a múzeumi munka minden területén felmutatott stratégiai alapú, átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás erősítésében elért eredményeiért (a múzeum két évtizeddel ezelőtt már az Év Múzeuma lett - a szerk.);

A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG KÜLÖNDÍJJAL jutalmazta az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Múzeumot (fenntartója a Magyarországi Evangélikus Egyház, vezetője Harmati Béla László) a múzeum új fejlesztési pályára állításáért, a felújítás eredményeként létrejött kiállító- és rendezvénytér magas színvonalú hasznosításáért és modern szemléletű állandó kiállításáért;

Elismerő oklevélben részesült

a Hatvany Lajos Muzeális Gyűjtemény (az Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény egysége, fenntartója Hatvan Város Önkormányzata, igazgató Márkus Marianna) a múzeumi tevékenységek tudományos és közösségi megalapozásában elért eredményeiért;

a Sziklakórház Atombunker Múzeum (fenntartója a Sziklakórház Közhasznú Nonprofit Kft., igazgatója Tatai Gábor) magas szintű látogatóbarát szolgáltatásaiért, a szervezeti kultúra fejlesztésében elért eredményeiért és példaértékű múzeum marketing tevékenységéért. 

a Völgységi Múzeum ( fenntartója Bonyhád Város Önkormányzata, igazgatója Szőts Zoltán) a helyi kultúrát és nemzetiségi identitást erősítő, valamint a turizmust támogató, szakmai, infrastrukturális és múzeumpedagógiai fejlesztéseiért. 

 

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2018

„AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2018” elismerést kapta a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér című állandó kiállítása (kurátorok: Tóth Imre, Martos Virág, Szabadhegyi Zita), amely a gyermekkor sajátosságait figyelembe véve játékosan ismerteti meg látogatóit a múzeumi gyűjteménnyel és a múltunkkal;

Különdíjat nyert a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany 200 busz című, magas szintű ismeretterjesztő műfajt megvalósító időszaki, országjáró kiállítása (alkotói: Szilágyi Judit kurátor, Mag Ildikó látványtervező, Mezei Ildikó grafikus), amellyel Arany Jánost az egész Kárpát-medencében mutatja be; 

a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Hé 67! A világ, amelyben a múzeum született című időszaki kiállítása (kurátora Sári Zsolt), amely a korabeli magyar társadalmat és kulturális, életmódbeli, politikai változásait igényesen és széles körűen mutatja be;

Elismerő oklevélben részesült a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény Megtalált bőröndök című időszaki kiállítása (alkotói: Darócziné Bordás Andrea, Bencze Andrea, Nagy Beatrix és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium 9. A osztályának tanulói), a diákoknak az alapötlet kifejtésébe történt bevonásáért, a diákélet gazdagságának megjelenítéséért, a jókedvű közösségi teljesítményért;

Oklevelet kapott a debreceni Szabó Magda Emlékház „Én az életet kaptam itt” című, a hagyatékból megrendezett, látványos, sokszínű és korszerű eszközökkel élő állandó kiállítása (kurátorok: Keczán Mariann és Gáborjáni Szabó Botond). 

a szegedi Móra Ferenc Múzeum Páratlanok - A szegedi papucs története című időszaki kiállítása (kurátor: Bárkányi Ildikó, koordinátor: Rostás Mónika), amely a szegedi identitás egyik közismert elemét mutatja be a tárgyak, szövegek, fotók, filmek látványos installációjával, a látogatók aktív bevonásával; 

a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Ezüstkor. Szentendre századfordító évtizedei, a modern város kezdetei (1870–1920) című időszaki kiállítása (kurátorok: Tyekvics Árpád, Szigetiné Tóth Judit és Péterffy Gergely), amely Szentendre kulturális gazdagságát meghatározó egyik korszakát látványos eszközökkel, a kor drámai, emberi viszonyaiban rejlő lehetőségeket is kihasználva mutatta be. 

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjátadásra hagyományosan a Múzeumok Majálisa keretében kerül sor. Idén ez 2018. május 13-án, vasárnap délután 13 óra, helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum udvarán álló színpad.

 

(Fotóink az intézmények Facebook-oldalairól származnak)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Sátoraljaújhelyre kerül az Év Múzeuma díj

Lesz mit nézni: Floralia, Múzeumok Majálisa

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább