Fülek: ezerkétszáz látogató ostromolta a várat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180106fulekijaratok/ciml.jpgA szervezők sem számítottak arra a hatalmas látogatótömegre, amelyet a vár alatti járatrendszer vonzott 2018 első szombatján. Aki lemaradt, májusban bepótolhatja!

2018.01.06
Fotó: Klaudia Kovácsová, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180106fulekijaratok/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180106fulekijaratok/02.jpgPersze számítottunk érdeklődésre az újévi sétán, hiszen ezeket a föld alatti járatokat eddig még nem nyitottuk meg a vár oldalában, s a föld alatti látványosságok egyébként is vonzzák az embereket, ám minden várakozásunkat felülmúlta az ezerkétszáz látogató” - mondta el a műemlékem.hu magazinnak Titton Viktória, a füleki Vármúzeum igazgatója. „Szerencsére sikerült gond nélkül levezényelnünk a rendezvényt, s az emberek is roppant toleránsak, megértőek voltak. Sok füleki, amikor meglátta a kígyózó sort, hazament, s később a roham lecsillapodtával tért vissza.

A járatok nincsenek kapcsolatban magával a várral, azonban az érkezők tetemes része megnézte az erősséget és a Bebek-toronyban látható kiállítást is. A füleki vár a történelmi Nógrád megye legnagyobb közép- és kora újkori erőssége volt. Igen korai a kővárak között, hiszen a várhegy tetején az első várat még a tatárjárás előtt kezdte el építeni a Kacsics-nemzetség. Ezután királyi birtok lett, majd a Perényiek kapták meg, de Mátyás visszavette, aztán a 16. század derekán a Bebekekhez került. Ekkorra tehető a nagyobb kiépítése is: a vulkáni csúcsról lefelé terjeszkedett a vár, így került sor a középső és az alsóvár kiépítésére is. A török korban sokáig végvárként használták – bár 1554-ben a törökök csellel bevették és 1593-ig a kezükön is maradt –, s annyira jól védhetőnek és biztonságosnak tartották, hogy a 17. században ide költöztették több vármegye, így Nógrád, Pest és Heves levéltárát is.

Füleket a legnagyobb csapás 1682-ben érte, amikor a felső-magyarországi hadjárat során felvonult ellene az Ibrahim pasa budai seregeiből, Thököly Imre kurucaiból és I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem csapataiból összeállt közös haderő. A várat ostrom alá vették, majd miután elfoglalták, nagyrészt felgyújtották, miközben a várost is szinte a földdel tették egyenlővé. Az ostrom során pusztult el a levéltár anyaga is, ami a magyar középkor-kutatás pótolhatatlan vesztesége. A későbbiekben az immár romvárnak nem jutott hadi szerep, a mai Bebek-torony is azért maradt meg viszonylagos épségben, mert magtárként használták. Az egykori alsóvárat – amelynek tetemes részét elfoglalta már a város – még nem kutatták meg teljes egészében, de gigantikus méreteit jól érzékelteti, hogy egyik bástyája kétszer, két és félszer nagyobb alapterületű volt, amint a Bebek-torony.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180106fulekijaratok/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180106fulekijaratok/03.jpgA most megnyitott járatokat csak a 20. században, a második világháború ideje alatt építették, légvédelmi óvóhelyként. Most kettőt mutattunk be ezek közül. Hamarosan állandó múzeumi kiállítóhelyként üzemeltetjük majd őket, ahol világháborús tárlatot rendezünk be” - tette hozzá Titton Viktória.

A szombati séta elsöprő sikere után feltehetően lesz még az elkövetkező hónapokban előre meghirdetett alkalom, amikor bejuthatnak a látogatók a járatokba. Május 19-től azonban folyamatosan várják majd a látogatókat, hiszen ekkor, a Múzeumok Éjszakáján nyitják meg bennük a világháborús kiállítást.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Duplájára hízna a füleki vár

 

Riport a Közkincs-keresőben:

Füleki vár: marad rom, de megújul - riport Titton Viktóriával a vármúzeum igazgatójával és Agócs Attilával, Fülek polgármesterével

 

A füleki vár a Határeset adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Műemléki világnap: elmaradtak a citromok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180418vilagnap/ciml.jpgKözös örökség - közös felelősség címmel tartottak konferenciát a műemléki világnapon a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban.

» tovább

Tető alatt Mithrász szentélye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180411mithraszteto/ciml.jpgÁprilisban végeznek az épület kivitelezésével, utána következik a kiállítás berendezése, a megnyitásra pedig a tervek szerint egy júniusi estén kerül sor.

» tovább

Szerdán nyílik a Szívmelengető középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/ciml.jpgÁprilis 11-én nyitják meg a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeumában a középkori kályhacsempék világába betekintést nyújtó tárlatot.

» tovább

Műemléksorsok: lehetőségek, lehetetlenségek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/ciml.jpgIdén is megrendezték a Műemléksorsok nyomában – Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját Békéscsabán, Célja a tájékozódás, a helyzetek, lehetőségek és lehetetlenségek számbavétele.

» tovább

Búcsú három és fél évre a Szent Mihály-templomtól

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/ciml.jpgKolozsvár emblematikus műemlékét húsvét után kezdik felújítani, s 2021 őszéig jobbára zárva lesz a látogatók előtt. Lássuk, mit nem láthatunk több mint negyven hónapig.

» tovább