Kiscell: feltámad a nyomdakiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/ciml.jpgMárcius 12-én nyitják meg a múzeum régi-új állandó kiállítását, a Kiscelli Nyomda című tárlatot. Forradalmi hangulatú látogatók az eredeti gépeken nyomtathatnak tizenkét pontot.

2018.03.11
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/02.jpgA Kiscelli Múzeumnak korábban is volt nyomdatörténeti kiállítása Nyomdák és Újságok Buda-Pesten címmel, most azonban jelentős mértékben megújítottuk ezt, mind installációjában, mind tartalmában, szellemében” - mondta el portálunknak Balla Loránd muzeológus, a kiállítás kurátora. „Bár a tárlaton szereplő tárgyak részben maradtak, másfajta tematikával mutatjuk be azokat. A kiállítás egyfajta provokációként is felfogható, amely nem fogadja el az eddig kialakult történeti kiállítások kánonját, amely arról szól, hogy a falakra kilógatunk ilyen-olyan képeket, alattuk pedig különféle háromdimenziós tárgyakat mutatunk be tárlókban. Ez a kiállítás a történelem, a művészettörténet és a képzőművészet egyvelege. A történeti rész foglalkozik a nyomdászat technika- és részben társadalom-, illetve vállalattörténetével. A művészettörténeti megközelítés megismerteti a nyomdászati végtermékek egy részét, a míves szakrális barokk nyomatoktól, a világi réz-, acélmetszeteken át a litográfiai látképekig, valamint ezek nyomólapjait és köveit. Ezekről tudni kell, hogy életre keltettünk több mintegy 350 éves rézlemezt, valamint 19. századi acéllemezeket, azaz ezekről nyomtattunk eredeti gépeken. Maga kiállítás installációja véleményem szerint egy képzőművészeti alkotásként is felfogható. A dizájnja erősen indusztriális hatású, rengeteg a fém, a bemutató videók zenéje is erre utal. Úgy gondolom, hogy érdekes lehet a látogatók számára, hogy például szakrális tematikájú metszeteket és nyomólapokat láthatnak az 1848-ban nyomtatott Nemzeti dal gépei társaságában egy artkraft hatású kiállítási installációban.

A kiállítás talán legértékesebb darabja a budai Szentháromság-szobrot ábrázoló nagyméretű, két darabból álló rézmetszet, amelyet 1712-ben készített a bécsi Franz Ambros Diettel. A nyomólapként használt rézmetszet érdekessége, hogy a korabeli, s nem a ma ismert formájában mutatja be a szobrot. A műalkotás 1901-ben Toldy László adományozása révén került az akkori Székesfővárosi Múzeum gyűjteményébe.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/03.jpgA kiállítási anyag nagy részét egyébként 1966-ban Nyomdaipari Tröszt adta át a múzeumnak, ahol már régen kiselejtezték ezeket a nagyrészt 19. századi gépeket. Mivel magát a Trösztöt 1963-ban alapították, a tárgyak többségének az eredte sokáig ismeretlen volt, ám Balla Lorándnak sikerült azonosítania, hogy a kiállításban láthatóakat hol használták eredetileg. Az Athenaeum Nyomda a régi Egyetemi Nyomda 18. század és 1914 közötti időkből származó betűkészletét adományozta, s érkeztek tárgyak más nyomdákból is. A Kiscelli Múzeumban őrzött nyomdászattörténeti emlékanyag meghaladja az ezer darabot, amelyek között van harminc nyomdagép, illetve könyvkötészeti prés a 19. századból és a 20. század elejéről, százkilencven nyomólemez (réz és acél lemezek, fa dúcok, litográfiai kövek), számos nyomdászati és könyvkötészeti eszköz, zömük az 1900 körüli időkből, és szép számú betűsorozat is. A nyomdaipar rohamléptekkel fejlődött, így a kézi prések mellett szerepel Linotype-szedőgép is, amely a korának csúcstechnológiája volt. Nagyon fontos kultúrtörténeti emlék az egykori Landerer és Heckenast Nyomdából származó Columbia-nyomdagép, amelyen a tizenkét pontot és Nemzeti dalt nyomtatták. Ezt a látogatók is használhatják majd a megnyitón, illetve március 15-én, hogy saját maguknak készítsenek nyomatokat.

A nyomdászok évszázadokon át kiváltságos csoportot képviseltek a munkások között, hiszen leegyszerűsítve kultúrát állítottak elő, s egy-egy nyomda legtöbbször kiadó és könyvkereskedés is volt. Ráadásul a mesterségbeli tudásra többnyire külföldön, leginkább német nyelvterületen lehetett szert tenni, így a nyomdászok öntudatos, világlátott emberek voltak” - tette hozzá a kurátor.

A megújult, Kiscelli Nyomda – Fejezetek a főváros nyomdászattörténetéből című kiállításon külön vonulatként szerepel Klösz György munkássága. A magyar fényképészet egyik úttörője, a modern Budapest megszületésének (és persze a korábbi Pest és Buda pusztulásának) megörökítője a 19. század végén már nyomdát is üzemeltetett a Városligeti fasor 49. szám alatt. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Már áll a kiscelli faló

Helyére került a híd a templomban

Kiscell: föld alatti világ nyílhat

 

Az egykori trinitárius kolostor és templom a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Gyilkos este Visegrádon

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180621visegradmuzej/ciml.jpgA pontos program még titok, de az biztos, hogy testközelből ismerkedhet meg a látogató a Visegrádi Mátyás Király Múzeumban a középkori igazságszolgáltatással a Múzeumok Éjszakáján.

» tovább

Tízéves a műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180617szuletesnap/ciml.jpg2008. június 17-én lett nyilvánosan a látogatható a portál a látogatók számára. Egy évtized alatt változott a világ, változtunk mi is.

» tovább

Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább