Templom falából került elő az ercsi monostor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110324ercsimonostor/ciml.jpgErcsi monostorának köveit találták meg a szakemberek a szigetújfalui barokk kori templom falában. Az épület ugyanis javarészt a középkori apátságból épült.

2011.03.24

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110324ercsimonostor/001.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110324ercsimonostor/002.jpgSzáznál is több faragott követ mértünk fel és dokumentáltunk a szigetújfalui barokk templom tavalyi felújítása során” – mondta el a műemlékem.hu-nak Farbakyné Deklava Lilla, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal művészettörténésze. „Ennél azonban sokkal több volt az egész biztosan onnan származó kváderkő, amit a rajtuk található vöröses festés bizonyított. Így egészen biztos, hogy a templom a középkori monostor köveiből épült, ahogyan a település 18. századi épületeinek a falában is, főleg a lábazati zónában kövek sokasága származik az elveszett monostorból” – tette hozzá. „Idősebb Entz Géza kutatása nyomán tudtuk, hogy felhasználták a monostor köveit a barokk templom építésekor, de azt, hogy ilyen arányban, azt nem sejtettük.

Az ercsi bencés monostort legkésőbb a 12. században alapították, pontos idejét nem ismerjük. Első írásos említése 1186-ból való, ekkor temették el templomában (amely akkor talán még nem volt egészen készen) az alapítóként számon tartott Tamás nádort. A monostort ugyan Ercsihez tartozóként ismeri a történettudomány, azonban a Duna túlpartján állt – talán rév lehetett ezen a helyen, amelynek a jövedelme a bencés monostort illette.

A templom és kolostor azonban nem sokáig maradt a bencések birtokában. A 13. század elején rövid időre a ciszterciek bukkantak fel a falai között (ám őket a korabeli oklevelek szerint elűzték), majd a karthauzi rend vette át. A tatárjárás során megsérülhetett a monostor (bár a szigetújfalui templom falában talált kövek között nem találtak olyat, amelyen egyértelműen kimutathatóak lettek volna egy tűzvész nyomai), így a karthauziak 1253-ban elhagyták. Ekkor hosszú időre a ciszterciek vették át, tőlük csak több mint két évszázad múlva, Mátyás uralkodása idején került át az ágostonos remeték birtokába. Ez az utolsó adat róla: valószínűleg a 16. században, a török alatt pusztult el végleg.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110324ercsimonostor/nagy1.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110324ercsimonostor/003.jpgA szakemberek számára is rejtély, miért cserélt ilyen sokszor gazdát” – mondta Farbakyné Deklava Lilla. „Csupán feltételezés, de elképzelhető, hogy a bencések nagyobb monostort építettek, mint amekkorát a hozzá tartozó birtokok, javadalmak alapján fent lehetett volna tartani. Ám ez nem több teóriánál, hiszen nem ismerjük a monostorhoz hajdan tartozó birtokok jövedelmét.

A monostor templomának egy része még a 18. század első felében is állt – legalábbis Bél Mátyás történet- és földrajztudós egy még álló boltozatról írt, a falakon vörös- és figurális festéssel. Ám a barokk konjunktúra hamar a földdel tette egyenlővé a falait: a szigetújfalui templomot 1770-73-ban építették, elsősorban a monostor elbontott köveiből.

A Bél Mátyás által említett vörös kifestést megtaláltuk a köveken, sőt, ennél többet is: stukkóknak a nyomait. Ez páratlan ebből a korszakból, hiszen nem maradt fenn stukkó román kori épületnél. Azt azonban egyelőre nem tudjuk, hogy miért használták ezt a fajta díszítésmódot, hiszen szép kőfaragványok is előkerültek. Vagyis nem pénzhiány állhatott a háttérben” – tette hozzá a művészettörténész.

Bél Mátyás leírása egy másik – egyelőre megválaszolhatatlan – kérdést is felvet. A geográfus ugyanis kereszt alaprajzú templomról írt, ami a ciszterciek által is kedvelt kereszthajós templomelrendezésre utal. Lehetséges, hogy a tatárjáráskor szerzett sérülések után, vagy a 14-15. században átépítették a templomot, csakhogy gótikus átépítésre utaló elemek nem kerültek elő a szigetújfalui templom falából.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110324ercsimonostor/004.jpgA megtalált kőanyag kis túlzással több kérdést vet föl, mint amennyit megválaszol” – mondta Bodó Balázs régész. „Így feltétlenül folytatni kellene a kutatást, mégpedig a helyszínen, az egykori monostor feltárásával. A helyét körülbelül ismerjük, a mostani révtől északra állhatott. Kis szerencsével nem csak alapokat, hanem falakat is találhatnánk, s talán a templomban ráakadnánk Tamás nádor sírkövére is. Rengeteg ismeretet szerezhetnénk a kolostorhoz tartozó többi épületről is, hiszen ezekről egyelőre semmit sem tudunk. Azonban akármennyire hajt a kíváncsiság, a feltárást csak akkor szabad elkezdeni, ha lesznek források a romok megőrzésére is.

A szigetújfalui templomban kiállították az ercsi apátság néhány kőemlékét (ugyan hivatalosan még nem nyitották meg, de már látogatható). A kutatók azt remélik, hogy az eddigi eredmények nem csupán a szakma, de a laikus érdeklődők és a döntéshozók figyelmét is felkeltik.

 

 

A szigetújfalui templom a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Tízéves a műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180617szuletesnap/ciml.jpg2008. június 17-én lett nyilvánosan a látogatható a portál a látogatók számára. Egy évtized alatt változott a világ, változtunk mi is.

» tovább

Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább