Megújulásunk támogatója:  

Mohács 490: bringával a király nyomában

A történelem kereke nem forgatható vissza – a rendhagyó túra rendhagyó emlékezésre adhat lehetőséget.
A történelem kereke nem forgatható vissza – a rendhagyó túra rendhagyó emlékezésre adhat lehetőséget.

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160209mohacsemlekhely/02.jpgBár a nemzedékünk számára legfontosabb megemlékezés tíz év múlva 2026-ban esedékes majd a mohácsi csata kapcsán, az idei, 490. évfordulót már felvezetésnek, egyfajta főpróbának is szánjuk” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Buchert Eszter, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese. „Persze a 490. évforduló korántsem annyira kerek, de kísérletet teszünk rá, hogy az érdeklődőket bevonjuk a megemlékezésbe, s átélhetővé tegyük a magyar középkort lezáró csatát, illetve annak előkészületeit. Lovasokat már aligha várhatnánk, így kerékpártúrát szervezünk, amelynek résztvevői Budáról az eredeti útvonalon, több napos biciklizés után érkeznek meg a mohácsi csatamezőre.

Bár 1526 elején nem volt éppen rózsás a magyar királyság helyzete, aligha hitte volna bárki, hogy az akkor már több mint fél évezredes állam milyen könnyedén roppan meg alig néhány hónap múlva. Ugyan az országba menekült szerb vajda, Bakics Pál már 1525 végén azzal a hírrel érkezett, hogy következő évben a török Buda elfoglalására készül, sem a király környezete, sem a bárók, sem a köznemesek nem törődtek a figyelmeztetéssel. A figyelmüket a pénzügyi válság, az üres királyi kassza, a pártok közti torzsalkodás kötötte le, még a tavaszi rákosi országgyűlésnek is csak végén került szóba a határvédelem. Pedig az előzmények ugyancsak aggasztóak voltak, hiszen az új, fiatal szultán, Szulejmán még 1521-ben elfoglalta Nándorfehérvárt (Belgrádot) és Szabácsot, tehát a korai végvárrendszer összeomlásával egy délről érkező sereget leghamarabb a Dráva vonalában lehetett volna feltartóztatni. Tomori Pál ugyan igyekezett meggyőzni II. Lajos királyt, hogy készüljön a háborúra, ám maga sem tudta katonái zsoldját fizetni. Márciusban szintén az elapadt anyagi források miatt a végvidéki parancsnokok felmondtak. Burgio, gyakran idézett pápai nuncius még januárban ezt írta Rómába a pápai titkárnak: „nem nagyon kellemes újságok, amiket én innen Őszentségének jelenthetek; bizony szeretném, ha viszont legalább arról adhatnék hírt, hogy a magyarok is ugyanilyen lázasan készülődnek a védekezésre. De ha igazat akarok szólni, ezt éppen nem mondhatom, s meg kell vallanom, s Őszentsége legyen felkészülve rá, hogy ez az ország nem képes magát megvédeni, hanem ki van szolgáltatva az ellenség kénye-kedvének, és úgy fog kikerülni a háborúból, ahogyan az ellenségnek tetszik. Mert el lehet képzelni, hogy Magyarország háborút viselhessen a török egész hatalma ellen, mikor a magyar király és az urak még arról sem tudnak gondoskodni, hogy a végeken szolgáló katonaság megkapja a zsoldját? Őfelsége a király olyan súlyos anyagi helyzetben van, hogy gyakran még konyhája költségeit sem tudja fedezni, az urak viszálykodnak, a nemesség pártokra bomlott, de még ha mindnyájan összetartanának is, mit tehetnének a török ellen, mikor a legegyszerűbb hadifelszereléssel sem rendelkeznek? Azt megtehetik, hogy egyszer megütköznek, de vereséget fognak szenvedni; hiszen nincs egyetlen megerősített állásuk, hol fejüket lehajthatnák, hogy fellélegezzenek, s megvárják a többi keresztény fejedelem segítségét. De ha volna is ilyen váruk, honnan várhatnának segítséget? Német földről, hol mindenütt viszályok dúlnak, s hol nincs többé alattvalói engedelmesség, nincs fejedelmi tekintély? A némettől, ősi ellenségtől várjon segítséget a magyar? Vagy talán Lengyelországtól, mely éppen most kötött fegyverszünetet a törökkel öt évre? Nem sokat értek a hadviseléshez, de ami kevés tapasztalatom háborúkról van, abból azt látom, hogy nincsen rá mód, hogy ezt az országot meg lehessen menteni, ha a törökök nagy erővel támadnak, márpedig ha valóban betörnek, heves lesz a támadásuk.

A cikket a képek alatt folytatjuk!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160209mohacsemlekhely/allo.jpg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160209mohacsemlekhely/03.jpgLegalább ennyire kedvezőtlen volt a nemzetközi helyzet is. I. Ferenc francia király a Habsburgokkal folytatott küzdelmében Szulejmán személyében keresett és talált szövetségest. 1525-ben a paviai csatában (amelyet a lovagkor utolsó csatájaként is ismernek) komoly vereséget szenvedtek a franciák, I. Ferenc is fogságba esett. A törökökkel való megállapodás kényelmetlen lett volna a Habsburgok ellen néhány hónappal később a cognac-i ligát megszervező Ferencnek, így a kapcsolatfelvételről hallgattak. A szultán azonban abban a biztos tudatban indulhatott a magyar király megleckéztetésére, hogy a nyugati hatalmakat leköti az egymás közti torzsalkodás.

Nyugatról azonban a pápa adományát leszámítva nem érkezett segítség, VIII. Henrik angol király is csak későn, 1527-ben küldött pénzt. A török szultáni sereg április második felében indult Magyarország felé. A védők július 27-én feladták a két héten át védett Péterváradot, Szulejmán augusztus 14-én ért Eszékre, a teljes török had pedig 22-ére átkelt a Dráván.

Budán június közepén adták ki a gyülekezésre a parancsot. A csapatok többségét Tolnára várták július elejére, ám maga a király is csak július 20-án indult el Budáról. A királyi sereg augusztus 6-án élt Tolnára, s 14-én indult ismét útnak. Mohács mellett 24-én táboroztak le.

Természetesen hosszúra nyúlt a vonulás a sereg mérete és ellátása miatt. A korszakban meg lehetett az alig több mint 200 kilométert egy nap alatt is tenni, mint azt a csatavesztés hírének Budára érkezése is mutatja. Buda és Mohács között a 400. évfordulóhoz kapcsolódva 1926 és 1928 között nyolc településen avattak emléktáblát a király táborozásának emlékére, ám két további településen: Pakson és Bátaszéken ez csak terv maradt. Ezeken a helyeken idén kellene emléktáblát elhelyezni, a többi településen pedig koszorúzni, az országos megemlékezések részeként, azon a napon, amikor a királyi tábor ott tartózkodott. A már meglévő, de többnyire elfelejtett emléktáblákat az útvonalon az elmúlt hónapokban sikeresen megtalálta, azonosította Négyesi Lajos hadtörténész” – jelentette ki Buchert Eszter. „A tervünk az, hogy az évfordulót megelőző héten kerékpártúrát indítunk Budapestről, amelyhez persze bárhol csatlakozni lehet, s amely a királyi sereg eredeti útvonalán halad. Estére az erre a célra kialakított táborokba lehetne betérni és ott éjszakázni. A túra résztvevői augusztus 27-én, szombaton érkeznének meg a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyhez, ahol egy csatarekonstrukcióit láthatnának, amelyet több száz hagyományőrző ad elő. A programot még szervezzük, jelenleg az érintett települések vezetőinek felkeresésénél tartunk, de eddig mindenhol kedvező volt a fogadtatás.

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160209mohacsemlekhely/04.jpgAz augusztusi, rendhagyó megemlékezést még megelőzi május 14-én az Emlékhelyek napja, amelyet idén először rendeznek meg. A nemzeti- és a történelmi emlékhelyek – így a Mohácsi Nemzeti Emlékhely is – ezen a hosszú pünkösdi hétvégén rendhagyó programokkal készülnek a látogatók fogadására. „Nagyon sok szakmai segítséget kapunk az emléknapot szervező Nemzeti Örökség Intézetétől, számítunk arra is, hogy a mohácsi csata félévezredes évfordulójára is együtt készülhetünk fel, például a csatatér kutatásának újraindításával” – tette hozzá Buchert Eszter.

Az Emlékhelyek napját a lakosság legszélesebb rétegeit megszólító programnak szánja a Nemzeti Örökség Intézete, amelyen megmutathatják az emlékhelyek, hogy nem a szomorú merengés, hanem minőségi családi szórakozás színhelyei is.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Épül Mohács koronája

Még győzhetünk Mohácsnál

Gigantikus Szent Korona a mohácsi emlékhelyen

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

Fotó, szöveg: Kovács Olivér
2016.02.09


Fontosabb kulcsszavak

Aba Sámuel (1) adókedvezmény (1) Al-Duna (1) államalapítás (2) állapotjelentés (2) alsóvár (2) Andrássy-család (1) apátsági templom (5) Aquincum (1) Aquincumi Múzeum (7) aradi vértanúk (1) Aranymonostor (2) Archaeolingua Alapítvány (1) Árpád-kor (1) ásatás (7) Ausztria (1) avarok (2) Bálint Marianna (1) barokk (1) Bebek (1) Beszédes József (1) BME (1) Bocskai (1) bontás (2) Bortemplom (1) bővítés (1) BTM (4) budai vár (4) Budapesti Régészet (2) Budapesti Történeti Múzeum (12) búvárrégészet (1) Buzás Gergely (8) ciszterci (1) ciszterna (1) civilek (1) Csepel (1) Csillag erőd (1) Csontváry (1) Czoma László (1) Dalmácia (3) Dobó István (1) dokumentáció (1) dombóvári vár (1) egri vár (1) együttműködés (1) életveszély (2) előkészítés (1) első világháború (2) emlékmű (2) emléktábla (1) Építészettörténeti és Műemléki Tanszék (1) Erdély (1) Erdélyi bástya (2) erdélyi fejedelemség (1) Erzsébetváros (1) Europa Nostra (3) Év Kiállítása (2) Év Múzeuma (1) falkép (5) falkutatás (2) famaradvány (1) Fejérdy Tamás (1) fellegvár (1) feltárás (32) felújítás (23) felújítás (1) Fenékpuszta (1) ferences templom (1) ferencesek (1) Festetics (1) Floralia (1) földrengés (1) földvár (2) Ford (1) Forster Központ (2) freskók (4) FUGA (1) füleki vár (3) Galamb József (1) gepidák (1) Gödöllői Királyi Kastély (1) gótika (1) gőzmozdony (1) hadi régészet (1) hagyományőrzés (1) Hajdúsági Múzeum (1) halomsír (1) halomsír (1) Határeset (14) határon túl (14) határon túl (1) Helikon (1) helyreállítás (8) helytartói palota (1) Herman Ottó Múzeum (1) honfoglalók (2) Horvátország (3) Hunyadi János (1) I. Géza (1) ICOMOS (7) II. András (1) II. Rákóczi Ferenc (1) indóház (1) ipari örökség (1) ispánság (1) Istvántelki Főműhely (1) Janotti Judit (1) járvány (1) Kálmán Peregrin (1) kályha (1) kályhacsempe (1) kaputorony (1) Karoling (1) kastély (4) kastélypark (3) katolikus templom (1) kegyhely (1) kelta (1) kiállítás (10) kincs (1) kincslelet (1) királyi palota (2) királysír (8) királytemetkezés (10) Kiscell (1) Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója (1) Klissza (1) kocsis temetkezés (1) KÖH (2) kolostor (4) Komor Marcell (1) KÖN (1) Konok Tamás (1) könyvbemutató (1) korona (2) Kovács Olivér (1) középkor (2) Közkincs-kereső (2) Közlekedési Múzeum (1) Kulturális Örökség Napjai (1) Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (2) kúria (1) kút (1) kutatás (6) kútház (1) Láng Orsolya (1) Lassányi Gábor (1) látogatóközpont (1) Lechner Tudásközpont (1) Liget Projekt (1) Lóvasút (1) Luxemburgi Zsigmond (1) Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (3) Magyar Károly (1) Magyar Nemzeti Múzeum (2) Magyar Régész Szövetség (1) Máré-vár (1) Mátyás Király Múzeum (6) Mercedes-gyár (1) Mezős Tamás (2) Mithrász (2) mohácsi csata (2) Mór püspök (1) mozaik (1) műemlék (12) műemlékem.hu (1) műemléki világnap (3) műemlékvédelem (13) Műemlékvédelmi Szakmérnöki tanfolyam (1) muhi csata (1) műtárgy (1) műtárgy (1) múzeum (6) Múzeumok Éjszakája (3) Múzeumok Majálisa (1) Múzeumok Majálisa (1) Nagy Gergely (2) nagyberuházás (1) Nagyváradi vár (1) Nándorfehérvári diadal (1) Nemzeti Hauszmann Program (1) Nemzeti Kulturális Alap (3) népi építészet (6) Népi Építészeti Program (2) népi műemlék (8) népvándorlás (1) nógrádi vár (1) Novigrad (1) ókeresztény (1) Olimpia Hotel (1) Olof Palme-ház (1) oltár (1) omlás (1) Örökségvédelem Kollégiuma (2) Orseolo Péter (1) őskor (3) őslény (1) ostrom (3) palánk (1) paleontológia (1) pálos (1) Palotajátékok (1) pályázat (4) Pétermonostora (1) pincerendszer (1) posta (2) premontrei (4) Pulszky Társaság (1) Rákóczi (1) református templom (3) régészet (16) Régészet Napja (1) Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság (1) rekonstrukció (7) reneszánsz (1) RepTár (1) reptér (1) restaurálás (6) Rezi Kató Gábor (1) római kor (3) Rómer Flóris Terv (2) romkert (1) Sághi Attila (3) Salamon-torony (3) sánc (1) Sándy Gyula (1) Savaria (1) sírbolt (1) sírépítmény (2) sólyi templom (1) szarkofág (2) szarmaták (2) szecesszió (2) székesegyház (1) Szent László (1) Szent Margit (1) Szent Mihály plébániatemplom (1) szentély (1) Szépművészeti Múzeum (1) Szerbia (1) szkíták (2) szobor (1) tájház (1) tájrégészet (1) tanösvény (2) tatárjárás (1) Teleki László Alapítvány (8) település (2) temetkezés (3) temető (3) templom (2) templom (4) terepbejárás (1) teszkulcs (3) teszt, valami (1) Tomka Gábor (1) török fürdő (1) török kor (3) Tóth Zsolt (1) váci vár (1) vajdaság (1) vár (7) Varga Mariann (1) Várkapitányság (2) Várkert bazár (1) Várkert kioszk (1) várkutatás (2) vármúzeum (1) városfal (1) Városliget (1) vaskor (2) vasút (1) veszély (1) Világörökség (3) víz alatti régészet (2) vonat (1) Wilhelm Gábor (2) Ybl Miklós (1) Zelemér (1) Zrínyi (1) Zrínyiújvár (1)


Kapcsolódó cikkek

A kilenc éve kezdődött terepi kutatás során összegyűlt adatok és leletek alapján egyre valószínűbb, hogy a mai Majs határában pontosan azonosítható az a terület, ahol a magyar lovasság jobb szárnyát felmorzsolták a janicsárok.