Középkori faragványok kincsesbányája a pécsi fal

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111201pecsvarfal/ciml.jpgHatalmas jelentőségűek azok a faragványok, amelyeket a pécsi várfal rekonstrukciós munkái során a bontott kövek közt azonosítottak a szakemberek.

2011.12.01

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111201pecsvarfal/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111201pecsvarfal/02.jpgAz egykori püspökvár északi részén, a székesegyház fölött a romkert kialakítása kapcsán végezhettünk falkutatást, hiszen elbontották a 14. századi, egykori belső várfalhoz a 19. században épített köpenyfalat. Korábban is tudtuk, hogy ez a fal az akkori kor szempontjából „hulladékokat”, vagyis középkori épületek köveit rejti, de senki sem számított arra, hogy ilyen hatalmas tömegben kerülnek majd elő míves faragványok, többnyire boltozati bordák és ablakmérművek, amelyek segítenek pontosítani a csaknem ezer éves székesegyház és az egykor mellette álló épületek építéstörténetét” - mondta el a műemlékem.hu magazinnak Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeumának igazgatója a helyszínen.

A pécsi székesegyháztól északra eső, még a kettős várfalon belüli területen G. Sándor Mária és a közelmúltban elhunyt Gerő Győző kezdett régészeti kutatásokba a nyolcvanas években. Előkerült a hajdani püspökvár legelső ismert részlete, a 11. században épült lakótorony maradványa, a legnagyobb eredményük azonban az Aranyos Mária kápolna és a tőle keletre álló palotaépület megtalálása volt. Ez utóbbit a középkori pécsi egyetem épületeként azonosították. Az Aranyos Mária kápolnát még Miklós püspök alapította a 14. század közepén, Ő maga és utódja, Vilmos püspök ide is temetkezett. Mindkettejük sírhelyét sikerült azonosítani a szépsége miatt az első magyar „útikönyvben”, Oláh Miklós – a jeles 16. századi humanista – Hungaria című művében is méltatott, ám a török időkben elpusztult gótikus kápolna maradványai között.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111201pecsvarfal/03.jpgA pécsi egyetemet Vilmos alapította 1367-ben – az előkészületek és I. (Nagy) Lajos király jóváhagyása után V. Orbán pápa 1367. szeptember 1-jén írta alá Viterbóban az alapítólevelet. Az intézmény azonban kérészéletűnek bizonyult, hiszen Lajos balkáni törekvéseit volt hivatott szolgálni, vagyis az itt képzett egyházi emberek segítettek volna a római kereszténységet terjeszteni a keleti rítusú, helyenként bogumil eretnek délvidéken. Ám a király nem ért el számottevő eredményeket a Balkánon – ahol ekkor már megjelent a török is –, így az egyetem forrásai apadni kezdtek. Talán még Zsigmond idejében is megvolt a rangja, de a sorsáról már nem tudunk.

Az Aranyos Mária kápolna mostani falkutatása során jöttünk rá, hogy az épület nem volt előzmény nélküli, hiszen egy 13. századi kápolna helyén építették fel” - jelentette ki Buzás Gergely.

A kápolnák mellett persze többször változott a mai székesegyház is. Az utolsó középkori, későgótikus átépítésére 1500 táján került sor több ütemben Zsigmond püspök korában. A török kort, majd az azt követő visszafoglalást a püspökvár viszonylag épségben úszta meg, hiszen még az északi kettős falgyűrű is szinte sértetlen maradt. A sors fintora, hogy ez egykori egyetem nagyobbik részének a pusztulását nem a törökök, hanem valószínűleg Zrínyi Miklós horvát bán katonái okozták, akik egy 1664-es visszafoglalási kísérlet során felrobbantottak egy falszakaszt, s vele az egyetem jelentős részét. A 18. században püspöki gyümölcsöskertet alakítottak ki a székesegyháztól északra eső területen, több méteres földréteggel feltöltve az eredeti szintet. Így kerültek akaratlanul is biztonságba az itt heverő középkori faragványok és a még álló épületrészletek.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111201pecsvarfal/04.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111201pecsvarfal/05.jpgA székesegyház nagy átalakítására - bár Pollack Mihály is bővítette és átépítette a 19. század első harmadában - az 1880-as években került sor Friedrich von Schmidt tervei alapján. Az osztrák építész, akinek Steindl Imre és Schulek Frigyes is tanítványa volt, purista szellemben tevékenykedett, vagyis a célja egy korábbi (ám abban az állapotban soha nem létezett) előzmény kialakítása volt. A pécsi székesegyháznál a román stílusú templomot akarták rekonstruálni, ezért kidobtak belőle szinte mindent, ami nem illett ehhez a korszakhoz. A bontások során a gótikus boltozatok és ablakok java része is így végezte. A köveket az északi területen tárolták (itt működött Schmidt kőfaragó műhelye is), egy részüket eladták, a többit pedig beleépítették a belső várfal mellé felhúzott köpenyfalba.

A mostani rekonstrukciós munkálatok során ismét elérhető közelségbe került az egykori egyetem épületének megnyitása is, hiszen bár a védőépület már csaknem egy évtizede készen van, a források elapadása miatt eddig nem sikerült a kiállítást megnyitni benne. Itt elsősorban az egyetem történetét és az Aranyos Mária kápolna páratlan leleteit láthatnák a tervek szerint az érdeklődők. A kápolna helyén kis parkot, romkertet alakítanak ki, s a várfal mellé egy kilátót is építenek” - mondta portálunknak Rőmer Károly, a Baranya Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodájának vezetője. A szakember hozzátette: folytatni kell a régészeti feltárásokat is, a hajdani püspökvár északnyugati részén.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111201pecsvarfal/06.jpgEzt a területet korábban még nem sikerült feltárni, de nagyon valószínűnek tűnik, hogy komoly középkori leletbőségre számíthatunk” - tette hozzá Buzás Gergely. „Ebben a térségben áll az úgynevezett Virág-ház, ami eredetileg egy barokk intézői lak és a középkori Szent János társaskáptalan templomára építették rá. Ebben az épületben nyílhatna meg az a kiállítás, amely bemutatja a püspökvár kőfaragványait és multimédiás eszközökkel, virtuális rekonstrukciókkal a történetét is.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Páratlan érték a székesegyház tövében

Középkori egyetem: a címerkő volt a bizonyíték

 

 

A mai püspöki palota és a romok a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Ismét múltjukat őrző házakat keresnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180316icomospalyazat/ciml.jpgAz ICOMOS-pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése a példák ismertté tételével, ahol a jelenkori használat és az értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.

» tovább

Kiscell: feltámad a nyomdakiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/ciml.jpgMárcius 12-én nyitják meg a múzeum régi-új állandó kiállítását, a Kiscelli Nyomda című tárlatot. Forradalmi hangulatú látogatók az eredeti gépeken nyomtathatnak tizenkét pontot.

» tovább

Mentőöv népi műemlékeknek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180308nepiepiteszetpalyazat/ciml.jpgMagánszemélyek akár a költségek nyolcvan százalékát is igényelhetik, de sietni kell, hogy a tulajdonosok ki ne csússzanak a határidőből.

» tovább

Ezernyolcszáz év után nyitották fel a szarkofágot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/ciml.jpgBolygatatlan gyermekszarkofág került elő a Budapest III. kerületi Zápor utcában tíz másik gyermek temetkezésével együtt – számolt be a Régészet Budapesten honlap.

» tovább

Vác: felújítják a ferences templomot is

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180304vacferencestempl/ciml.jpgKormányzati döntés értelmében 570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

» tovább