Megújult a sírkápolna a biatorbágyi hegytetőn

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090603kapolna/kapolnaciml.jpgSzombaton avatják és szentelik fel Biatorbágyon az Iharos-Szily sírkápolnát, amely egy helyi alapítványnak és az összefogásnak köszönhetően menekült meg az enyészettől. A felújítás története tizenhat évvel ezelőtt kezdődött.

2009.06.03

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090603kapolna/kapolna05.jpg"Tizenhat esztendő alatt sikerült elérnünk a Szily-sírkápolna megújulását, hiszen 1993-ban kezdtünk foglalkozni a műemlék megmentésével" - mondta el a műemlékem.hu-nak Horváth Imre, a Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány alapító tagja. Az 1810 táján klasszicista stílusban épült, országosan védett épületet a második világháború után feldúlták, s a hatvanas években ugyan részlegesen helyreállították, ám a kilencvenes években a pusztulás szélére került: a tetőzete beszakadt, gyakorlatilag nem volt gazdája. Ráadásul hivatalosan szinte nem is létezett - ugyan a műemlékjegyzékben szerepelt, ám egy ideig a terület ingatlani lapján sem tüntették fel.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090603kapolna/kapolna03.jpgA Szent Vendel tiszteletére szentelt kápolnát Szily József tanácsos építtette 1810 körül. Őt végül nem itt, hanem a település temetőjében temették el, azonban a kápolnában kapott (sajnos nem örök) nyugalmat fia, Antal. Szily Antal részt vett a napóleoni háborúkban, egy sérülés miatt elveszítette fél karját, a későbbiekben pedig udvarolt Brunszvik Teréznek, aki még idősen is meleg szavakkal méltatta naplójában Antal emlékét. A Brunszvik-család azonban nem adta leányát a szenvedélyes kártyás hírében álló kiszolgált katonához. Szily Antal végül nem nősült meg, s vele férfi ágon kihalt a Szily-család biatorbágyi ága, ám a kiterjedt família a 19-20. században több tudóst (köztük Szily Kálmánt, az Akadémia elnökét) adott a nemzetnek.

Az alapítvány 1994-ben szervezte meg első sétáját az építésekor Szent Vendelnek szentelt kápolna megmentéséért. A csatlakozók szinte ezer forintonként adták össze azt a pénzt, amely a felújítás alapja lett. Évről évre mind többen jelentkeztek, hogy segítenek felújítani a kápolnát. Miután a civilek megegyeztek a műemlék kezelőjével, a Pilisi Parkerdő Rt-vel (a tulajdonos a magyar állam), megkezdődtek a konkrét felújítási munkálatok. A szakemberek, így a felmérő és a restaurátor is társadalmi munkában vállalta a műemlék megújításában rá eső részt.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090603kapolna/kapolna04.jpg"Nyertünk hatszázezer forintot a Balsorsú Műemlékek Bálján, támogatott minket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és egy pályázat keretében a magyar állam is" - sorolta Horváth Imre. Ezen kívül tucatnyi cég és magánszemély ajánlott fel kisebb-nagyobb összeget, vagy vett részt munkával a restaurálásban. Csaknem tízmillió forintot sikerült összegyűjteni a műemlék épület felújítására.

Az alapítvány mostanra végzett a kápolna felújításával, azonban a belső berendezés pótlása még várat magára. Az eredetileg empire stílusú oltár ugyanúgy vandálok martaléka lett, mint ahogyan a kápolnában 1833-ban eltemetett Szily Antal sírját is feldúlták. Hasonlóképpen végleg elveszett a Szily-család sírboltja, amely a kápolna előtti terasz alatt helyezkedett el, s mostanra a domboldal erróziója miatt lehetetlen megkísérelni a helyreállítását.

Az alapítvány nem reméli, hogy az épület ismét kápolnaként szolgálhatja majd az erdőjárókat. "Szándékosan nem tettük vissza az ajtórácsokat, hiszen ha zárva lenne, feltörnék" - mondta a civilek képviselője. Így viszont esőbeállóként, pihenőhelyként lehet majd használni, s aki akar egy imát is elmondhat a belsejében.

A Szily (Szent Vendel) sírkápolna avatására június 6-án, szombaton, 14 órakor kerül sor. A kápolnát Hutóczky Béla atya áldja meg, avató beszédet mond Mezős Tamás, a KÖH elnöke. Az érdeklődők készüljenek egy kis kaptatóra, hiszen a kápolna az úttól 10-15 perces sétára, a hegytetőn helyezkedik el. Túracipő viselése ajánlott!

A kápolna a műemlékem.hu adatbázisában

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Hatvan utolsó fotó az Olimpia Szellemhotelből

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180222olimpiaszellemhotel/ciml.jpgAz egykor szebb napokat is megélt Olimpia Hotel a következő hetekben végképp az enyészeté lesz. halálos ágyán felfedi néhány titkát a a Hispan's photoblog szerzőjének.

» tovább

Középkor a BTM-ben: haladék vasárnapig

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180221btmregeszetkiall/ciml.jpgSietnie kell annak, aki látni akarja a Középpontban a középkor című kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában: a tárlat vasárnap zár – tudósít a Régészet Budapesten honlap.

» tovább

Megmenekülnek a csaknem százéves Ford-falképek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180208makofordfal/ciml.jpgTizenkét milliós költséggel restaurálják az ország első Ford márkakereskedésének falképeit. A makói épület egy zseniális autó-konstruktőr emlékét is őrzi.

» tovább

Életveszélyessé válhat a visegrádi alsóvár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180203visegradalsovar/ciml.jpgA kaputorony tetőcserepei hullása után a várfal is omlani kezdett. Ha nem sikerül a veszélyt elhárítani, részleges lezárásra készülhetnek a látogatók.

» tovább

Régészet Budapesten: szarkofág a parkoló mellett

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180128szarkofagbtm/ciml.jpgEgy másodlagosan felhasznált szarkofágra bukkantak az Aquincumi Múzeum közelében. A hírről a megújuló Régészet Budapesten honlap számolt be.

» tovább