Tízéves a műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180617szuletesnap/ciml.jpg2008. június 17-én lett nyilvánosan a látogatható a portál a látogatók számára. Egy évtized alatt változott a világ, változtunk mi is.

2018.06.17

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180617szuletesnap/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180617szuletesnap/02.jpgSzerettünk volna tortával előállni a tizedik születésnapon, ez azonban néhány napot még várat magára. Jelenleg is folyik ugyanis a portál újraprogramozása, illetve vizuális megújítása - ez a mi tortánk. Újjászületésünket a Nemzeti Kulturális Alap támogatja – az Örökségvédelem Kollégiuma (korábban pedig az Építőművészet és Örökségvédelem) ismét bizalmat szavazott nekünk, hogy egy évtized után a megváltozott eszköz- és látogatói igényekhez tudjuk szabni a műemlékem.hu-t. Köszönet érte nekik, hiszen sorozatos segítségük nélkül már minden bizonnyal eltűnt volna a portál a süllyesztőben.

De térjünk vissza a születés időszakához, 2008-ba! Köszönet illeti a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal akkori elnökét, Mezős Tamást, aki egy pillanat alatt felismerte, hogy a műemlékek társadalmi ismertségének és elismertségének hatékony módja lehet, ha pontverseny formájában buzdítjuk az embereket a védett objektumok felkeresésére, megismerésére és megismertetésére. A programozás Kolesár András munkáját dicsérte, aki tanácsaival, ötleteivel is segített a portált és a játékot felépíteni, majd még éveken át velünk maradt a napi munkában. Legalább ennyire hálásak lehetünk a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesületek, illetve a lelkes játékosoknak, akik jelentéseikkel elkezdték a húst, a szövetet felépíteni a műemléki nyilvántartás csontvázára. És köszönet mindazoknak, akik azóta is rendre jelentéseikkel segítenek, hogy változásukban ismerjük védett épületeinket, szobrainkat.

Bár az elnöknek úgy becsültem a tervezés során, hogy három év alatt fogják felkeresni az összes magyarországi műemléket, néhány hét alatt kiderült, hogy ennél sokkal gyorsabb lesz a tempó. Legendás idők voltak, legendás játékosokkal és eredményekkel. Nyilvánvalóvá vált, hogy a műemlékem.hu-nak bővülnie kell, hogy a játék mellett – ami persze első pillanattól sokkal több volt annál – mással, egyéb információval is szolgáljunk. A fotópályázat még júliusban elindult, 2009-től pedig magazinunkban kezdtünk érdekes és szakmailag hiteles olvasnivalót kínálni. Kezdetét vette a Keresztes hadjárat (a nem temetkezésekhez kötődő keresztek felderítése), a műemlékek mellé pedig bekerültek az adatbázisunkba a helyi védettségű objektumok is – ezt a listát maguk is bővíthetik a látogatók. 2010-2011-ben elkezdtük a Határesetet, vagyis a határon túli adatbázisunkat építeni, amelynek szakmai munkájában oroszlánrészt vállal a mai napig Paszternák István, a hajdani KÖH egykori regionális irodavezetője. 2012-től a honlapunk adatbázisában elérhetőek a Közkincs-kereső című (korábbi formájában még 2003-ban indult) heti örökségvédelmi rádiós riportműsor adásai.

Az elmúlt években kijutott az elismerésekből: az Ezüst Ácsceruzát, a Helena Vaz da Silva European Award-ot (egy portugál alapítású nemzetközi díj), valamint 2017-ben az ICOMOS MNB Példamutató Műemlékgondozásért Díját is kiérdemeltük. 

Közben azonban nagyot fordult a magyarországi műemlékvédelem ügye. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, majd jogutódja, a Forster Központ is a múlté már. Egy születésnapi köszöntőnek aligha lehet célja, hogy a változásokat minősítse, aki ért hozzá és érdekli, tudja, mit jelentettek, aki pedig nem, annak úgyis mindegy. Ebben a furcsa környezetben a műemlékem.hu szerepe átértékelődött. Az állapotjelentések ugyanúgy fontos információkat hordoznak a szakemberek számára (még ha nem is hivatalos formában és csatornán), az adatbázisaink (minden hibájukkal, olykor elavult adataikkal együtt) az egyetlen lehetőséget jelentik, ha valaki komplexen akar a magyarországi védett objektumok, illetve a Kárpát-medencei épített emlékek világában elmerülni.

A műemlékem.hu tehát organikus módon fejlődött az elmúlt évtizedben, igyekezett megfelelni az evolúciós kihívásoknak. Új „szerveket” növesztett, a magazintól a Határesetig. Közben a váz, az eredeti programozás nagyrészt megmaradt. Csakhogy ez az évtized volt az, amely során nem csak a felhasználói igények változtak drasztikusan, de a felhasználáshoz szükséges eszközök is. Ezalatt az időszak alatt terjedtek el és váltak szinte mindenhatóvá például az okostelefonok, amelyekkel az eredeti alapprogramozásunk még nem számolhatott. Sokat barkácsolt jelenlegi programozónk, Kunszt Gábor, de csodát tenni többnyire nem tudott. A felhasználóink napi szinten megszenvedték ennek nyűgjeit.

A tizedik születésnapra illett volna tortával érkezni, ez a torta, vagyis a portál átalakítása és korszerűsítése azonban késik kicsit. A tészta már a sütőben, a krémek egy része el is készült, reméljük ízlik majd mindenkinek. Ahogyan azt is, hogy mihamarabb kóstolhatjuk. 

Addig pedig míg feltálaljuk, boldog születésnapot kívánok a műemlékem.hu valamennyi – egykori, jelenlegi és leendő – látogatójának!

 

Kovács Olivér

szerkesztő

 

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább