Vác: felújítják a ferences templomot is

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180304vacferencestempl/ciml.jpgKormányzati döntés értelmében 570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

2018.03.04
Szöveg: MTI, műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180304vacferencestempl/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180304vacferencestempl/02.jpgRétvári Bence sajtótájékoztatón elmondta, hogy a ferences templomnak nyújtott támogatás mellett 138 millió forint támogatást osztanak szét a váci és környékbeli települések egyházi épületeinek felújítására. Támogatásban részesül Sződ, Vámosmikola, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob, Kemence, Sződliget, Váchartyán, Kosd és Verőce - ismertette.

Az államtitkár kitért arra, hogy a legnagyobb összegű támogatások között van a nagymarosi római katolikus templom, ahol 15 millió forintból megújulnak a szekkók. Hasonló összegű támogatást kap a sződi Mária Magdolna római katolikus egyházközség a plébánia épületének korszerűsítésére, és több mint 14-14 millió forint jut a sződligeti római katolikus egyházközségnek a templom fűtésére és a szobi műemlék orgona megmentésére - fűzte hozzá.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az egyházak nemcsak hitéleti, hanem társadalmi missziót is teljesítenek. Ennek eredményeként a megújuló ferences épületben egy speciális nevelési intézmény kezdi meg működését. A ferences és a piarista rend megállapodása értelmében a fogyatékkal élő fiatalok beiskolázását és későbbi elhelyezkedését segíti majd a Kilátó elnevezésű oktatási intézmény és munkaerő-piaci módszertani központ. Ezt a programot a kormány felkarolta és több mint 2,1 milliárd forinttal támogatja - közölte. 

Tömördi Viktor ferences atya, templomigazgató elmondta, hogy a támogatásból a Szent Ferenc templom belseje is megújulhat, a több száz éves fafaragványokkal együtt. 

Beer Miklós váci megyéspüspök elmondta, hogy Vác egyik legrégebbi pontján történnek a felújítások, mivel a ferences templom közelében állt Géza király palotája.

 

MTI

 

És ha még csak a palotája állt volna! A már a bronzkorban is lakott területen feltehetően római kori előzmények után a 11. században itt építették fel Vác első székesegyházát, amelyben I. Szent László király bátyját, I. Géza királyt is eltemették. A középkorban már bővített, átépített épületet egy részét már több ütemben feltárták a régészek, sikerült azonosítaniuk az épületet, amelyben 2015 augusztusában egy kiszedett, ám egykor kőlapokkal bérelt sírhelyet is találtak, amely az elhelyezkedése alapján a 11. századi uralkodó nyughelye lehetett. A feltárások folytatására sajnos nem került sor. A középkori templom nyugati része a barokk kolostor alatt található.

Korábban végzett szondázások alkalmával a kolostor belső udvarán a középkori templommal feltehetően összefüggő falmaradványokat találtak. A logikusnak tűnő felvetés szerint ezek egy korai püspöki palota, vagy egy még korábbi királyi szálláshely nyomai is lehetnek. Természetesen ez nem igazolható, hiszen nagyobb felületű feltárásra itt sem kerülhetett sor.

A püspöki központot a 16. században várrá erődítették, a török kort így vészelte át. A középkori, akkor már gótikus székesegyház erősen megsérült, a 18. század elején mégis felvetődött a felújításának gondolata, inkább elbontották, s az egykori vár helyén ferences templom és kolostor épült.

Vác alig néhány hete szerepelt a sajtóban a kórházban lévő Szent Rókus kápolna korábbi belső értékeket eltüntető felújítása kapcsán. Ott a kritikusok a többi közt az alig néhány évtizedes belső falfestés elpusztítását/elrejtését fájlalták. Hogy a város leggazdagabb történelmű pontjára miért a „Kilátó elnevezésű oktatási intézmény és munkaerő-piaci módszertani központ” létrehozása volt a legjobb ötlet, arra racionális magyarázat nehezen található.

 

Kovács Olivér

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vác: nem kell a vár, nem kell Géza király?

Megtalálták Géza király sírhelyét

 

Az egykori váci váron belül ma álló épített objektumok a műemlékem.hu adatbázisában

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Ismét múltjukat őrző házakat keresnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180316icomospalyazat/ciml.jpgAz ICOMOS-pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése a példák ismertté tételével, ahol a jelenkori használat és az értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.

» tovább

Kiscell: feltámad a nyomdakiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/ciml.jpgMárcius 12-én nyitják meg a múzeum régi-új állandó kiállítását, a Kiscelli Nyomda című tárlatot. Forradalmi hangulatú látogatók az eredeti gépeken nyomtathatnak tizenkét pontot.

» tovább

Mentőöv népi műemlékeknek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180308nepiepiteszetpalyazat/ciml.jpgMagánszemélyek akár a költségek nyolcvan százalékát is igényelhetik, de sietni kell, hogy a tulajdonosok ki ne csússzanak a határidőből.

» tovább

Ezernyolcszáz év után nyitották fel a szarkofágot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/ciml.jpgBolygatatlan gyermekszarkofág került elő a Budapest III. kerületi Zápor utcában tíz másik gyermek temetkezésével együtt – számolt be a Régészet Budapesten honlap.

» tovább

Bortemplom: látott és lát még szebb napokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180225bortemplom/ciml.jpgA sátoraljaújhelyi vasútállomással szemben, a Fasor bal oldalán egy mesterséges dombon áll az az épület, amelyet a helyiek Bortemplomnak neveznek, pedig istentiszteletet nem tartottak benne soha.

» tovább