Rekonstruálható a visegrádi koronakamra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170723visegradkorona/ciml.jpgMa még a látogatók be sem mehetnek be arra a területre a visegrádi fellegvárban, ahol a késő középkorban a Szent Koronát őrizték.

2017.07.23
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170723visegradkorona/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170723visegradkorona/02.jpgBár a visegrádi fellegvár egyike a legtöbb látogatót vonzó magyarországi váraknak, területének csaknem a fele le van zárva a látogatók előtt. Így nem lehet belépni a helyreállított kaputorony mögött nyíló belső várudvar hátsó felére, ahol a vár egyik legérdekesebb pontját találjuk. Igaz, ugyancsak romjaiban, hiszen az épületegyüttesnek ez az északkeleti sarok a leginkább elpusztult része.

Ezen a helyen a középkorban egy jókora, magas, ötszögletű torony állt, tulajdonképpen a vár legerősebb, leginkább őrizhető pontja volt. A kaputoronnyal ez a torony kettős sziluettet adott, ez látható a város 14. századi eredetű címerében is. A torony az 1544-es ostromig állt épségben, a törökök akkor ágyúzták szét a várral együtt” - mondta portálunknak Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeumának igazgatója. „A torony a legfontosabb funkcióját a késő középkorban, feltehetően már a 14. századtól, de igazolhatóan a 15. században töltötte be, hiszen az alsó szintjén őrizték a koronázási ékszereket, így a Szent Koronát is. Ugyan ez az épületrész súlyosan megsérült, de szerencsére részletes leírás maradt fenn róla, hogyan nézhetett ki.

Ez a leírás pedig Kottanner Jánosné, Albert király utószülött fiának, V. László dajkájának az emlékirata, aki az özvegy Erzsébet királyné parancsára 1440-ben ellopta innen a Szent Koronát, hogy az újszülöttet megkoronázzák vele. „...magával vitte a szent koronát legkisebb leányához, a hercegkisasszonyhoz, s többen vele mentek, magyar urak is, hozták a szent koronát, s bevitték egy bolthajtásos helyiségbe, amely ...szögletű volt, s én, Kottanner Jánosné szintén ott voltam, karomon tartottam a hercegkisasszonyt, és jól láttam, hogyan, hová teszik a szent koronát. Aztán bezárták a bolthajtásos helyiséget, a bolthajtásos helyiségbe vezető ajtót pedig sok pecséttel jól lepecsételték.” Később a rablás leírása során részletesen beszél az asszonyházáról és a kápolnáról is, amelyeken keresztül a koronakamrához lehetett jutni. Leírása lehetővé teszi a jelenleg is álló falmaradványok ismeretében az egykori torony alsó részének elméleti rekonstrukcióját.

A cikket a képek alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170723visegradkorona/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170723visegradkorona/03.jpgA Szent Erzsébetnek szentelt kápolna feltehetően az öregtorony második emeltén volt. Ennek kellett lennie egy külső, feltehetően a keleti palotaszárnyból, a várfal gyilokjáróján át nyíló bejáratának is. A kápolnából a torony falában kialakított belső lépcsőn keresztül le lehetett menni a torony első emeletén lévő boltozott szobába, amely korábban a királyné hálószobája volt, majd itt őrizték a királyné ékszereit, a lopás idején pedig Kottánnerné hálószobájaként szolgált. E szobából egy kis lépcső, vezetett le az udvarhölgyek kamrájához, amin át az asszonyház bejáratához lehetett jutni. Az asszonyház az öregtorony mellé épült északi palotaszárny emeletén lehetett. Kottánnerné szobájából nyílott egy lepecsételt ajtó amely a torony földszintjére vezető levezető lépcsőre vezetett, és a lépcső alján szintén egy ajtó zárta el a korona őrzésére szolgáló boltozott helyiséget.

Természetesen a teljes tornyot nem lehet rekonstruálni, hiszen a magasabb szintjei ma már megismerhetetlenek, azonban a ma is részben álló alsó részen felidézhető volna a koronázási ékszerek őrzésének helye. A fellegvár legfontosabb célja mintegy két évszázadon át az volt, hogy ezeket biztonságban tudhassák. A hozzáférhető források ugyan csak Zsigmond korától, vagyis a 15. század elejétől bizonyítják, hogy itt őrizték a koronát, ám valószínű, hogy már korábban, az Anjou-uralkodók korában is itt tarthatták. Hiszen Visegrád 1323-tól királyi székhely volt, I. Károly pedig 1330 után a fellegvárban is lakott, így ez volt az 1335-ös királytalálkozó helyszíne, és I. Károly itt is halt meg 1342-ben” - tette hozzá Buzás Gergely.

Bár a visegrádi fellegvár (az alsóvárral, valamint a királyi palotával együtt) szerepel a várprogram megújulásra váró helyszínei között, a koronakamra rekonstrukciójára még várni kell. A visegrádi program elindítása ugyanis még kormányzati döntésre vár, amelynek több évtizedes rendezetlen viszonyok után végre megoldást kellene hoznia e jelentős műemlék szakszerű kezelésére és restaurálására.

 

A visegrádi fellegvár a műemlékem.hu adatbázisában

 

Kapcsolódó cikkenk:

Arany díjat nyert a Mátyás Király Múzeum

Kolduló barátok építhették Mátyás palotáját

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább