Visegrád: gyilkosság, per, lefejezés

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180624visegradlefejez/ciml.jpgA bűnös fejének elvesztését is figyelemmel kísérhették a Visegrádi Mátyás Király Múzeum látogatói a Múzeumok Éjszakáján. Képekkel a kivégzésről!

2018.06.24
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180624visegradlefejez/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180624visegradlefejez/02.jpgA visegrádi Salamon-toronynál természetesen csak egy bábut rövidítettek meg egy fejjel, ám míg erre fél 10 után sor került, szinte mindent megtudhattak a középkori igazságszolgáltatás működéséről az érdeklődők. Bár a program hitelesen mutatta be a bűnt és bűnhődést, azonban az eredeti eljárások tempójához képest rohamtempóban peregtek az események, hiszen a középkorban többnyire napokig, olykor hetekig tartott, míg a bűncselekmény elkövetése után meghozták és végrehajtották az ítéletet. A „ … a kéz, amely a pallost markolja…” - Igazságszolgáltatás és büntető rituálék a középkortól a 18. századig című rendezvényen a jelenteteket előadások szakították meg, amelyeken nem csak középkori jogelméleti ismeretekre lehetett szert tenni, de a kínvallatások, illetve kivégzések témájában is tanulhattak a látogatók.

Az események középpontjában egy itt, Visegrádon, I. Lajos király udvarában elkövetett gyilkosság, illetve annak következményei álltak” - mondta portálunknak Kováts István régész, a múzeum munkatársa, a középkori igazságszolgáltatás kutatója, aki a rendezvény moderátoraként avatta be az érdeklődőket az események részleteibe. „Hogy egy ilyen gyilkosságra valóban sor került-e, arról nincs adatunk, azonban a történetet hitelesen dolgoztuk ki, hiszen például a bíróság tagjaiként olyan visegrádi személyek jelentek meg, akik valóban itt éltek a 14. század második felében.”

A perre a királyi palota nagytermében került sor (amelyet teljesen megtöltöttek az érdeklődők), ítélethirdetés után pedig a program leglátványosabb jelenete következett, amikor naplemente után a sokaság fáklyákkal vonult át az alsóvárba, a Salamon-torony mellé, ahol az elítéltnek (akit időközben bábura cseréltek) a fejét vették.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180624visegradlefejez/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180624visegradlefejez/03.jpgJelentősen nőtt az érdeklődés a Múzeumok éjszakája rendezvényei iránt, az online jegyeladások száma például negyedével emelkedett a múlt évhez képest – áll abban a nyílt levélben, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap reggel juttatott el az MTI-hez.

"Gratulálok és elismerésemet fejezem ki a Múzeumok éjszakája rendezvényhez csatlakozott 420 intézmény minden munkatársának, aki az esemény több mint 2200 programját kitalálta, megszervezte, és - jóval a szokásos munkaidőn túl - lebonyolította" - olvasható a Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár által jegyzett levélben.

Mint írják, elsősorban a múzeumi dolgozóknak köszönhető, hogy idén jelentősen nőtt az érdeklődés az országos nagyrendezvény iránt: az esemény honlapjának látogatottsága mintegy 35 százalékkal, a mobilalkalmazások letöltése és az online jegyeladások száma pedig 25 százalékkal nőtt a tavalyi számokhoz képest.

Bár a részletes látogatottsági adatok összesítése csak néhány nap múlva várható, az már most látszik, hogy minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés "hazánk legnépszerűbb kulturális fesztiválja iránt" - áll a levélben. 

Novák Katalin külön megköszönte a közgyűjteményi dolgozóknak, amiért a családok évéhez kapcsolódva lehetővé tették a programsorozaton "a családok közös, élményszerű ismeretszerzését".

 


Kapcsolódó cikkeink:

Múzeumok Éjszakája: megnyílt Mithrász szentélye

Gyilkos este Visegrádon

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA!

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább