Gyilkos este Visegrádon

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180621visegradmuzej/ciml.jpgA pontos program még titok, de az biztos, hogy testközelből ismerkedhet meg a látogató a Visegrádi Mátyás Király Múzeumban a középkori igazságszolgáltatással a Múzeumok Éjszakáján.

2018.06.21

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180621visegradmuzej/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180621visegradmuzej/02.jpgAz utókor sajnos meglehetősen félreértette és félremagyarázta a középkori igazságszolgáltatás lényegi elemeit. Sokkal inkább törekedtek megegyezésre, mint napjainkban gondolnánk, a kínvallatás, tortúra egyáltalán nem számított mindennaposnak. A program célja az, hogy a szórakoztatás mellett megismertessük ezt a világot a látogatóinkkal” - mondta el portálunknak Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum középkori szakmúzeuma, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója.

A „ … a kéz, amely a pallost markolja…” - Igazságszolgáltatás és büntető rituálék a középkortól a 18. századig című rendezvény a Múzeumok Éjszakája keretében 18 órakor veszi kezdetét szombaton és az éjszakába nyúlik majd. A program a visegrádi királyi palotában veszi kezdetét, a befejezésére az alsóvárban kerül sor. A középkori jelenetek megelevenítésében a SAGA Középkori Európai Harcművészetek Iskolája kap majd oroszlánrészt. 

Több eleme is lesz a programnak, és bár meglepetésnek szánjuk, azt el lehet árulni, hogy egy súlyos bűncselekménybe, illetve egy perbe csöppennek bele a látogatók" – tette hozzá Kováts István régész, a múzeum munkatársa, akinek  a középkori igazságszolgáltatás a kutatási területe. „Attól nem kell félni, hogy vádlottá válnának, de bárkiből lehet például tanú, így valóban átérezhetik egy középkori bűncselekmény, egy per, illetve a megtorlás súlyát és részleteit.

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább