Életveszélyessé válhat a visegrádi alsóvár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180203visegradalsovar/ciml.jpgA kaputorony tetőcserepei hullása után a várfal is omlani kezdett. Ha nem sikerül a veszélyt elhárítani, részleges lezárásra készülhetnek a látogatók.

2018.02.03
Fotó, szöveg: Kovács Olivér

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180203visegradalsovar/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180203visegradalsovar/02.jpgA visegrádi alsóvárat még a múlt század hatvanas éveiben állították helyre, s azóta csak a legszükségesebb állagvédelemre futotta. Tulajdonképpen természetes, hogy fél évszázad elmúltával rohamosan romlik a kapu tetőszerkezetének az állapota, illetve pusztul a fal" – mondta el portálunknak Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeumának igazgatója. „A torony cserepeivel kezdődött a gond, néhány héttel ezelőtt. Feltehetően egy vihar bontotta meg őket, potyogni kezdtek, s kiderült, hogy a rögzítésük már egyszerűen elérett. A tető gerince már kissé berogyott, s ugyan most zárva van a Salamon-torony, vagyis kevesen járnak az alsóvárban, ám félő, hogy a lezuhanó cserepek kárt tesznek a kaputorony irányából érkezőkben. Májusig, a torony nyitásáig mindenképpen orvosolnunk kell a problémát, s ha a tetőszerkezetet felújítani nem tudjuk, akkor egy alagutat kell készítenünk a biztonságos bejutás miatt, ám persze az is pénzbe kerül.

Bár a visegrádi alsóvár kaputornya eltörpül a Salamon-toronyként ismert nagy lakótorony árnyékában – amely tévedésből viseli a Salamon nevet, hiszen a királyt I. László a 11. században nem itt, hanem a Sibrik-dombi erődben őriztette –, nagyon értékes építészeti emlék, hiszen szinte teljes tömegében a 13. század második feléből származik. Bár sokkal kisebb építmény, de a tetőzet problémáival együtt sokkal jobb állapotban van, mint a vasbetonnal kiegészített, a felújítások során nagyrészt lerombolt belső terű nagy lakótorony, amelynek gyilokjárójára már évek óta tilos felmenni az életveszély miatt.

A cikket a fotók alatt folytatjuk!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180203visegradalsovar/allo.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180203visegradalsovar/03.jpgÚgy tűnik, tényleg lejárhatott az ötven éve történt felújítás szavatossága, hiszen a kaputorony tetőzetének problémája után az ahhoz csatlakozó várfalból is kifordult több nagyobb kő” - tette hozzá Buzás Gergely. „A tető javítására már kértünk árajánlatot, egy vállalkozó tízmillió forintnál többre becsülte az ácsozat és a cserepezés cseréjét, amiből csak a felállványozás több millióba kerülne. Próbálunk gazdaságosabb megoldást keresni és persze keressük a pályázati forrást is az immár halaszthatatlan munkálatok elvégzéséhez.

 

 

A Salamon-torony és az alsóvár a műemlékem.hu adatbázisában

 

Kapcsolódó cikkeink:

Középkor a vasbeton fogságában

Rekonstruálható a visegrádi koronakamra

Kolduló barátok építhették Mátyás palotáját

Pénzt is hamisítottak a középkori bronzöntők

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Határon túli műemlékek: ideje az építésnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180807telekikiallitas/ciml.jpgA határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című kiállítása a Táncsics utcában.

» tovább

Nyolc évszázad emlékei tárultak fel a templomban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180805felsomerapaszternak/ciml.jpgBefejezéséhez közeleg a felsőmérai műemlék református templom kutatása. Paszternák István régész, műemléki szakértő beszámolója.

» tovább

Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább