Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

2018.05.14
Szöveg: Kovács Olivér, Fotó: Tóth János Attila

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/02.jpgA magyarországi régészet első átfogó víz alatti régészeti programja valósul majd meg az elkövetkező hónapokban az NKA Örökségvédelem Kollégiuma pályázati kiírásának és döntésének hála. Természetesen víz alatti régészeti kutatások már évtizedek óta vannak Magyarországon is, ezek azonban többnyire egy-egy lelőhelyhez, objektumhoz kapcsolódtak. Nem véletlen, hogy a nyilvántartott víz alatti régészeti lelőhelyek száma – a potenciálisan érintettekhez képest – elenyésző. A pályázatban vállalt munka előkészítő része, vagyis az írott források feldolgozása, a partnerekkel való kapcsolatfelvétel, az egyes kutatási célok és területek kijelölése már év elején kezdetét vette, a kutatók már elkezdték a szonaras kutatást is, elsőként a ráckevei Duna-ágban, ahol újabb csónak és hajómaradványokat, cölöpszerkezeteket és még azonosításra váró jelenségeket találtak. 

A tervek szerint legalább huszonöt helyen kutatunk majd a hazai vizekben, nem csak a Dunában, de a Tiszában és a Balatonban is” – mondta el portálunknak Tóth János Attila régész, a ráckevei Árpád Múzeum munkatársa, a projekt vezetője, akinek szakterülete a víz alatti régészet, tizenhat éve folytat vízfelszín alatti kutatásokat és a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem Régészettudományi Intézetének víz alatti régészet tárgyakért felelős oktatója. „Lesznek olyan helyszínek, ahol roncsolásmentes módszerekkel, szonárral, szeizmikus radarral, magnetométerrel végzünk méréseket, illetve sekély vizeknél használunk drónt is légi felvételekhez. Lesz terepi kutatás is, amikor felderítő merüléseket végzünk. Legalább egy kutatási helyszínen 3D fotogrammetriai dokumentációt is készítünk.

A kutatás – elsősorban a szonaras mérések – már el is kezdődtek a ráckevei Duna-ágban, ezt hamarosan a többi helyszín szisztematikus felkeresése követi. Ezek közül kilenc kevéssé ismert lelőhely, ahol a környezetet fogják tudományos módszerekkel vizsgálni, tizenkettő pedig olyan, ahol korábban semmilyen hivatalos kutatás nem folyt.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/03.jpgVan olyan helyszín is (például a Balatonban), ahol kincskeresőkről és szerencsés pénzleletekről szóló mendemondák nyomán indulnak el – itt a partközeli térségben talán egy római villa maradványai lehetnek. Több helyszínen a víz alatti kutatással párhuzamosan a parton is vizsgálják majd a lelőhelyet. Szigetbecsénél – ahol a források szerint a középkori templom beleomlott a Dunába – a napokban kövek jelenlétét észlelték a part mellett a csáklyás kutatás során.

A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma által kiírt meghívásos pályázat kétségkívül paradigmaváltást jelent a magyarországi víz alatti régészet történetében” - tette hozzá Tóth János Attila. „Ilyen összehangolt kutatásra, intézmények közti együttműködésre ég nem volt példa ezen a tudományterületen. A partnerek érdeklődése is felfokozott, egyre több helyszínt javasolnak. Az idén várható eredmények újabb, több éves programok kialakításához is kellő alapot adnak majd.

 

 

 

Víz alatti régészet: indul a program, megjelent a könyv - beszélgetés Tóth János Attilával a Közkincs-keresőben

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább