Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

2018.07.15
Szöveg: Kovács Olivér, Fotó: Tóth János Attila

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/01.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/02.jpgHárom éven át Ráckeve belvárosában, az Árpád Múzeum előtt tartottuk leláncolva a hajót, soha senki nem nyúlt hozzá. Szombatra virradóra azonban ellopták. Nem megfizethetetlenül drága használtan egy ilyen hajó, félmillió forint alatt hozzá lehet jutni, azonban ebben a pillanatban ennyi pénz sem áll rendelkezésre. Bár a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma egy pályázat keretében támogatja idei kutatási programunkat, annak a költségvetésében nem szerepeltettük a hajó vásárlását, így máshonnan kell forrást teremteni” - mondta el portálunknak Tóth János Attila régész, a ráckevei Árpád Múzeum munkatársa, a víz alatti régészeti projekt vezetője. „Bár nem hiszem, hogy előkerülne, kérem, mindenki legyen óvatos, ha tisztázatlan előélettel egy piros Quicksilver Heavy Duty 430-as gumihajót kínálnak neki eladásra, mert lehet, hogy a miénk volt.

Az NKA támogatásával folytatott programnak körülbelül a harmadánál tart jelenleg a kutatócsoport. 

Számos merülésen vannak már túl, ezek közül a legnagyobb eredményt a balatonfűzfői öbölben végzett kutatás hozta, ahol egy bronzkori lelőhelyet azonosítottak, egy korábbi, a jelenleginél lényegesen alacsonyabb vízparti szinten. A Balaton nagyrészt klímától függő vízszint-változásának ténye ugyan ismert, de ennek mértéke, pontos időtartama, hatása a környezetre és az itt élő közösségekre nem. A mai vízszint alatt felfedezett bronzkori partvonal mind régészeti, mind klímatörténeti szempontból is jelentős felfedezés, amely összeköthető lenne a brit vizek előtt húzódó Doggerland (mezolit kori – Kr. e. 8000 körül - elsüllyedt szárazulat, amelyet az Északi-tenger Atlantiszának is neveznek) és más elsüllyedt tájak európai és globális kutatásával – írták a búvárrégész.blogon.

Most szünetelnek a merülések. Ha valakinek van akár néhány hétre kölcsönbe megfelelő hajója, kérjük, keressen meg minket” - tette hozzá Tóth János Attila. „Természetesen igyekszünk hosszú távú megoldást találni, de az nem megy egyik napról a másikra. Ugyanakkor a kutatási programot folytatnunk kell.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Víz alatti régészet: áttörés előtt

Kikötőt kerestek, kolostort találtak?

Másodjára régészek süllyesztik el a négyszáz éves hajót

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

 
 

hangos térkép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923makta/uj.jpg

M-akta: térfotó galériák templomról, kastélyról, ereklyéről
A különálló képek gyakran nem adnak pontos képet egy-egy műemlék arányairól, arról, hogy egy séta során hogyan haladunk lépésről lépésre. Ezen próbálnak segíteni a térfotó galériák: bejárható akár a tornaszentandrási templom, akár a felújítás alatt álló edelényi kastély, akár a győri székesegyház, ahol Szent László hermáját őrzik.

 
Határon túli műemlékek: ideje az építésnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180807telekikiallitas/ciml.jpgA határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány Ideje az építésnek című kiállítása a Táncsics utcában.

» tovább

Nyolc évszázad emlékei tárultak fel a templomban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180805felsomerapaszternak/ciml.jpgBefejezéséhez közeleg a felsőmérai műemlék református templom kutatása. Paszternák István régész, műemléki szakértő beszámolója.

» tovább

Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább