Magazin - archívum

Bemutatják Szolnok már látható várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180717szolnokvar/ciml.jpgA kaszárnyaépületként azonosított 16. századi maradványok megtekinthetőek lesznek a feltárás, majd az építkezés után Szolnokon.


» tovább

Ellopták a hajót, leáll a kutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180715buvarregeszhajo/ciml.jpgSzó szerint krimibe illő fordulatot vett az idei víz alatti régészeti program: ellopták a kutatóhajót, így szünetelnek a merülések.

» tovább

Kegyelmet kapott Sóly temploma?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180708solytemplom/ciml.jpgA restaurátorok január óta dolgoznak a falakon. Becslések szerint a templom teljes rekonstrukciójára 200 millió forintra volna szükség. Halmai Margó riportja.

» tovább

Túra indul a vaskorba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180705vaskortanosveny/ciml.jpgA Sopron–Várhelyen kialakított régészeti örökségi tanösvényen bemutatják a vaskori halomsírokat, s képes rekonstrukcióit is találunk a földvárról.

» tovább

Kedden kibontják a honfoglalók sírjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180702jaszfenyszarufeltar/ciml.jpgÚjabb három honfoglaló sírt tárnak fel a Jászfényszaru határában. Feltehetően teljes temetőre bukkantak, alattuk pedig ott van egy gazdag szarmata település.

» tovább

Szeged és Szabadka: összeköt a szecesszió

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180627szegedszabadka/ciml.jpgA közös szecessziós örökséget bemutató program indult Szegeden és Szabadkán uniós támogatással.

» tovább

Visegrád: gyilkosság, per, lefejezés

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180624visegradlefejez/ciml.jpgA bűnös fejének elvesztését is figyelemmel kísérhették a Visegrádi Mátyás Király Múzeum látogatói a Múzeumok Éjszakáján. Képekkel a kivégzésről!

» tovább

Múzeumok Éjszakája: megnyílt Mithrász szentélye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180623mithraszmuzej/ciml.jpgSzombat estétől a látogatóké az Aquincumi Múzeum Mithrász szentélye – a Múzeumok Éjszakája keretében országszerte négyszáz intézmény tárja ki kapuit.

» tovább

Gyilkos este Visegrádon

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180621visegradmuzej/ciml.jpgA pontos program még titok, de az biztos, hogy testközelből ismerkedhet meg a látogató a Visegrádi Mátyás Király Múzeumban a középkori igazságszolgáltatással a Múzeumok Éjszakáján.

» tovább

Tízéves a műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180617szuletesnap/ciml.jpg2008. június 17-én lett nyilvánosan a látogatható a portál a látogatók számára. Egy évtized alatt változott a világ, változtunk mi is.

» tovább

Fülek: megnyitják a vár alatti járatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180518fulekjaratok/ciml.jpgSzombaton késő délután, immár kiállítással nyitják meg a füleki vár alatt nyíló légoltalmi folyosókat, amelyeket januárban már nagy sikerrel mutattak meg.

» tovább

Víz alatti régészet: áttörés előtt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180514vizalattiregeszet/ciml.jpgA víz alatti régészet nagy éve lehet az idei – az átfogó kutatást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Legalább huszonöt helyen kutathatnak, gyűjthetnek és elemezhetnek adatokat.

» tovább

Életveszély miatt bezárhatják a Salamon-tornyot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180511salamontorony/ciml.jpgMagyarország legépebben megmaradt középkori lakótornyának pusztul a vasbeton kiegészítése, ökölnyi darabok hullanak a kövezetre.

» tovább

Év múzeuma: két évtized után dupláztak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180509evmuzeuma/ciml.jpgKihirdette a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az Év Múzeuma, illetve az Év Kiállítása pályázat győzteseit.

» tovább

Gombaszög: így mentik meg a pálos kolostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180505gombaszogpalos/ciml.jpgKét hetes, roppant intenzív ásatási idény zárult Gombaszögön: bár imponálóak a feltárt falak, a kolostor és az erőd nagyja még föld alatt van.

» tovább

Megőrzött falképek, fogyatkozó remény

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180504abaujvartempl/ciml.jpgSzinte hihetetlen a műemlék abaújvári református templom sorsa. Olyan, mintha átok ülne az épületen, ahol épp a freskók egy részét restaurálják. 

» tovább

ICOMOS: mégis adtak citromot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180424citromok/ciml.jpgBár a Műemléki Világnapon nem kapott nyilvánosságot, idén is három Citrom-díjat osztott ki az ICOMOS-MNB. Két budapesti és egy váci épületnek jutott hely a szégyenpadban.

» tovább

Műemléki világnap: elmaradtak a citromok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180418vilagnap/ciml.jpgKözös örökség - közös felelősség címmel tartottak konferenciát a műemléki világnapon a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban.

» tovább

Tető alatt Mithrász szentélye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180411mithraszteto/ciml.jpgÁprilisban végeznek az épület kivitelezésével, utána következik a kiállítás berendezése, a megnyitásra pedig a tervek szerint egy júniusi estén kerül sor.

» tovább

Szerdán nyílik a Szívmelengető középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180409btmkalyhakiall/ciml.jpgÁprilis 11-én nyitják meg a Budapest Történeti Múzeum Vármúzeumában a középkori kályhacsempék világába betekintést nyújtó tárlatot.

» tovább

Műemléksorsok: lehetőségek, lehetetlenségek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/ciml.jpgIdén is megrendezték a Műemléksorsok nyomában – Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját Békéscsabán, Célja a tájékozódás, a helyzetek, lehetőségek és lehetetlenségek számbavétele.

» tovább

Búcsú három és fél évre a Szent Mihály-templomtól

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180322kolozsvarszentmihaly/ciml.jpgKolozsvár emblematikus műemlékét húsvét után kezdik felújítani, s 2021 őszéig jobbára zárva lesz a látogatók előtt. Lássuk, mit nem láthatunk több mint negyven hónapig.

» tovább

Ismét múltjukat őrző házakat keresnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180316icomospalyazat/ciml.jpgAz ICOMOS-pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése a példák ismertté tételével, ahol a jelenkori használat és az értékek megőrzése kiemelkedő színvonalon valósult meg.

» tovább

Kiscell: feltámad a nyomdakiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180311kiscellnyomda/ciml.jpgMárcius 12-én nyitják meg a múzeum régi-új állandó kiállítását, a Kiscelli Nyomda című tárlatot. Forradalmi hangulatú látogatók az eredeti gépeken nyomtathatnak tizenkét pontot.

» tovább

Mentőöv népi műemlékeknek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180308nepiepiteszetpalyazat/ciml.jpgMagánszemélyek akár a költségek nyolcvan százalékát is igényelhetik, de sietni kell, hogy a tulajdonosok ki ne csússzanak a határidőből.

» tovább

Ezernyolcszáz év után nyitották fel a szarkofágot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180307zaporszarkofag/ciml.jpgBolygatatlan gyermekszarkofág került elő a Budapest III. kerületi Zápor utcában tíz másik gyermek temetkezésével együtt – számolt be a Régészet Budapesten honlap.

» tovább

Vác: felújítják a ferences templomot is

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180304vacferencestempl/ciml.jpgKormányzati döntés értelmében 570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

» tovább

Bortemplom: látott és lát még szebb napokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180225bortemplom/ciml.jpgA sátoraljaújhelyi vasútállomással szemben, a Fasor bal oldalán egy mesterséges dombon áll az az épület, amelyet a helyiek Bortemplomnak neveznek, pedig istentiszteletet nem tartottak benne soha.

» tovább

Hatvan utolsó fotó az Olimpia Szellemhotelből

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180222olimpiaszellemhotel/ciml.jpgAz egykor szebb napokat is megélt Olimpia Hotel a következő hetekben végképp az enyészeté lesz. halálos ágyán felfedi néhány titkát a a Hispan's photoblog szerzőjének.

» tovább

Középkor a BTM-ben: haladék vasárnapig

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180221btmregeszetkiall/ciml.jpgSietnie kell annak, aki látni akarja a Középpontban a középkor című kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában: a tárlat vasárnap zár – tudósít a Régészet Budapesten honlap.

» tovább

Megmenekülnek a csaknem százéves Ford-falképek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180208makofordfal/ciml.jpgTizenkét milliós költséggel restaurálják az ország első Ford márkakereskedésének falképeit. A makói épület egy zseniális autó-konstruktőr emlékét is őrzi.

» tovább

Életveszélyessé válhat a visegrádi alsóvár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180203visegradalsovar/ciml.jpgA kaputorony tetőcserepei hullása után a várfal is omlani kezdett. Ha nem sikerül a veszélyt elhárítani, részleges lezárásra készülhetnek a látogatók.

» tovább

Régészet Budapesten: szarkofág a parkoló mellett

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180128szarkofagbtm/ciml.jpgEgy másodlagosan felhasznált szarkofágra bukkantak az Aquincumi Múzeum közelében. A hírről a megújuló Régészet Budapesten honlap számolt be.

» tovább

Mentik a kifestést a romosodó templomban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180120solytemplom/ciml.jpgTízmillió forintból restaurálják a sólyi református templom falfestéseit – jó hír, de az épületre hússzor ennyit is el lehetne költeni.

» tovább

Traktorok törték fel az avar sáncokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180114mercedesfeltar/ciml.jpgValószínűleg még egy évszázada is lehetett látni a nyomát Kecskemét határában a gigantikus, csaknem másfél ezer éves avar sáncrendszernek.

» tovább

Indul a szakmérnöki!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180111szakmernoki/ciml.jpgNégy félév során szerezhetik meg a hallgatók a speciális, elsősorban elméleti tudást a Műegyetemen. Dr. Mezős Tamás tájékoztatója a képzésről.

» tovább

Fülek: ezerkétszáz látogató ostromolta a várat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180106fulekijaratok/ciml.jpgA szervezők sem számítottak arra a hatalmas látogatótömegre, amelyet a vár alatti járatrendszer vonzott 2018 első szombatján. Aki lemaradt, májusban bepótolhatja!

» tovább

Ónodi vár: így segít egy régi fénykép

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104onodivar/ciml.jpgA település azt reméli, hogy 2018-ban új lendületet kaphat a vár felújítása – pályázati győzelem esetén feltárással folytatódik a munka.

» tovább

Közkincs-kereső 2017: királysírok, kincsleletek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180104kozkincskereso2017/ciml.jpgA magyar királyok azonosítása, a rézkori kincs, vagy a környei szarkofág és erőd vonzotta inkább a hallgatókat az archívumba?

» tovább

Elveszett királyok éve volt 2017

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180101magazin2017/ciml.jpgA magyar királyok temetkezései, földi maradványaik azonosítása, romemlékeink visszaépítése, teljes rekonstrukciója – ezek voltak a legnépszerűbb témák.

» tovább

Határeset 2017: az élen Eszék erődje

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171231hatareset2017/ciml.jpgAz eszéki erőd, a zenggi Nehaj-vár és Traianus dunai hídjának maradványai voltak idén a leglátogatottabb adatlapok a Határeset adatbázisában.

» tovább

Jáki templom: kétmilliárd három évre

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171227jakitemplom/ciml.jpgKétmilliárd forintos költségvetési támogatásból megújul Vas megye egyik legfontosabb épített öröksége, a jáki templom.

» tovább

Aquincum: épül Mithrász szentélye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171212aquincummithrasz/ciml.jpgSymphorus mithreumának már állnak a falai, néhány hónap múlva léphetnek majd be a látogatók a múzeum új kiállítóterébe.

» tovább

Félmilliárdot szánnak Ybl fóti templomára

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171210fotitemplom/ciml.jpgA kormány összesen 850 millió forinttal támogatja a fóti plébániatemplom felújítását és a katolikus óvoda megépítését.

» tovább

Nyolcszázmilliót kap a borsi várkastély

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171208borsikastely/ciml.jpgA magyar kormány 800 millió forintos támogatást nyújt II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, a borsi Rákóczi-várkastély felújítására.

» tovább

Örökség és Európa

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171201europaorokseg/ciml.jpgElérhető A kulturális örökség számít Európának - Összefoglaló és stratégiai ajánlások magyar fordítása.

» tovább

Visszavesszük Zalavárt a szlávoktól?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171126zalavar/ciml.jpg2018-ban új lendületet kap a régészeti kutatás Zalaváron. Szükség is van rá, hisz a következő esztendőben már ünnepelni kellene.

» tovább

Egri vár: feltárták a középkori központot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171115egrivarfeltar/ciml.jpgA most befejeződő feltárásoknak hála az egri püspökség eddig alig ismert évszázadai váltak áttekinthetővé.

» tovább

Fehérvári királysír: tévedhettek 170 éve

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171102kalmansirarcheologia/ciml.jpgEgyértelműek a régészeti rétegek, a gerinchibára már 1848-ban felfigyeltek. Az Archeologia cikke Könyves Kálmán tévesen azonosított temetkezéséről.

» tovább

Megtalálták Szeged ezeréves templomát?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171029szegedtemplom/ciml.jpgFeltehetően egy igen korai apszisos épület maradványait tárták fel Szegeden a Dóm téren, az egykori Szent Demeter-templomtól északra.

» tovább

Várja a döntést a nyírbátori múzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171026nyirbatormuzeum/ciml.jpgAz épületfelújítás, -korszerűsítés és a kiállítások tervei elkészültek, a kormány döntésére vár a nyírbátori múzeum.

» tovább

Ismét módosulhat az örökségvédelmi törvény

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171026semjentorvenymodosit/ciml.jpgA többi közt a régészeti munkák átszabását célozza a törvény Semjén Zsolt által beterjesztett módosítása. Megszűnne az akkreditáció is.

» tovább

BTM: Középpontban a középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171023btmkiallitas/ciml.jpgEgész napos konferenciát követően nyílik meg a BTM új kiállítása, amely a 2016-ban végzett budapesti feltárások eredményeit mutatja be.

» tovább

Ózd: vasgyártás egy napig

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20171005ozdvasgyartas/ciml.jpgBucakemencében gyártanak majd vasat október 6-án az Ózdi Gyártörténeti Emlékparkban a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.

» tovább

Postaúton a Felvidéken II.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170930felvidekpostaut2/ciml.jpgBethlen Gábor erdélyi fejedelem 1619-ben felháborodott azon, hogy a levele Kassáról hat nap alatt ért Pozsonyba - folytatjuk utunkat a Felvidéki postaúton.

» tovább

Postaúton a Felvidéken I.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170924postaut1/ciml.jpgA három részre szakadt Magyarország korában az ország legfontosabb útvonala volt. A biztonságos postaút Pozsonyt kötötte össze Kassával – az első részben Túrócszentmártonig járjuk be.

» tovább

Fotóalbum Sanghaj magyar építészéről

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170922hudeckonyv/ciml.jpgFotóalbum jelent meg Hudec László sanghaji örökségéről. A magyar sztárépítész nem csak tervezett Sanghajban, de részt vett Szent Péter sírjának a feltárásában is Rómában.

» tovább

Kikötőt kerestek, kolostort találtak?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170917dunaujvkolostor/ciml.jpgA legújabb eredmények szerint nem római kori a víz alatti építmény Dunaújvárosnál. Viszont a rejtélyes pentelei kolostor nyomára vezethet.

» tovább

Róma fotópályázat: eredmények és kiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170917romafotoeredmeny/ciml.jpgMegnyílt a Róma örök, a város változik című fotókiállítás a Fürdő múzeumban. Most kiderül, kik győztek, s mely képek láthatóak a tárlaton.

» tovább

Táblát kap végre az elfeledett építész

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170914honelemlektabla/ciml.jpgSzeptember 16-án szombaton felavatják Hőnel Béla emléktábláját Mosonmagyaróváron, hajdani lakóháza, a postapalota homlokzatán.

» tovább

Róma fotópályázat: eredményhirdetés, megnyitó!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170912romafotokiall/ciml.jpgSzeptember 17-én, 13 óra 45 perckor megtudjuk, kik kapják a díjakat, s mely fotók szerepelnek a kiállításon. 

» tovább

Vitányvár: összedől, mire feltárnák?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170906vitanyvar/ciml.jpgA jó hír, hogy szépen halad Vitányvár régészeti kutatása. A rossz, hogy helyenként már életveszélyes a romterület.

» tovább

Azonosítanák a fejedelem csontjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170903szerencsrakoczi/ciml.jpgRohamosan romlik a Rákóczi Zsigmond fejedelem maradványaiként ismert csontok állapota – a konzerválás mellett meggyőződnének kilétéről, hitelességéről is.

» tovább

Róma-fotópályázat: hamarosan zsűrizés!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170902romafotop/ciml.jpgLezárult a Róma örök – a város változik című fotópályázat első szakasza. A zsűri hamarosan összeül.

» tovább

Lelőhelykutatás madártávlatból

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170825lekrilegifoto/ciml.jpgGyőr-Moson-Sopron megyében egy nagyberuházás keretében végez régészeti próbafeltárásokat a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum a Lekri Group Kft közreműködésével. A kutatást és a feltárt lelőhelyek dokumentálását a Pazirik Kft. légi fotózással segíti.

» tovább

Megfejtésre vár a négy pálos betű

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170823bszemespalos/ciml.jpgNégy betűvel nőtt a megfejtésre váró kérdések sora a balatonszemesi pálos kolostornál. Az alapkő jó hatszáz éve pihent a föld alatt.

» tovább

Tűzoltásra kap pénzt Baláca

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170817balacafelujit/ciml.jpgÁllami gyorssegéllyel állítják meg a római villagazdaság hanyatlását, mielőtt egyes részeit le kellett volna zárni a látogatók elől.

» tovább

Megtalálták a császár halálának tanúját

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170809komaromvalentinianus/ciml.jpgOlyan épületmaradványt tártak fel Brigetioban, amely alig néhány évvel I. Valentinianus császár tragikus halála előtt épült.

» tovább

Így találd meg Rómát Budapesten!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170808romafotohelyszinek/ciml.jpgFélidőben jár az Aquincumi Múzeum fotópályázata. De vajon hogyan lehet a fotósnak minél nagyobb esélye, hogy az alkotását kiválasszák a kiállításra?

» tovább

Bejelentkezik Füzér az újabb Citrom Díjra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170806fuzerivar/ciml.jpgFolytatódik a helyreállítás, előbb azonban régészeti feltárásra kerül sor a vár legígéretesebb pontján. Hogy volt-e öregtorony, most kiderül.

» tovább

Őskőkori vadászok Feldebrőn

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170730feldebrooskor/ciml.jpgKét gyapjas mamut maradványaival kezdődött 2012-ben Feldebrő –Bakoldal lelőhely kutatása, amely hamarosan Európa akár egyik legígéretesebb paleolitikus lelőhelyévé válhat.

» tovább

Rekonstruálható a visegrádi koronakamra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170723visegradkorona/ciml.jpgMa még a látogatók be sem mehetnek be arra a területre a visegrádi fellegvárban, ahol a késő középkorban a Szent Koronát őrizték.

» tovább

Virág Zsolt: jól halad a kastély- és várprogram

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170716viragzsoltprogram/ciml.jpgIdőarányosan és jól halad előre az országszerte összesen 39 épületet érintő nemzeti kastély- és várprogram - mondta Virág Zsolt.

» tovább

Évezredes sír is lehet az eltemetett templomnál

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170709esztergomkovacsi/ciml.jpgTavaly a templom hozzáférhető részét tárták fel Esztergom-Kovácsiban, most a temető egy részét kutatják a szakemberek a vasúti töltés mellett.

» tovább

Fotópályázat: Róma örök, a város változik

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170630romafotopalyazat/ciml.jpgFotópályázatot ír ki az Aquincumi Múzeum. A cél a városi környezetben lévő római kori emlékek megörökítése.

» tovább

Megtalálták az ercsi monostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170625ercsimonostor/ciml.jpgAz utolsó ásatási napon, szinte az utolsó órában bukkantak rá a legendás monostor bizonyíthatóan középkori kőtöredékeire.

» tovább

Aquincumi pillérdöntés: milliókat fizethet a BMW-s

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170620aquincumkarambol/ciml.jpgAkár több millió forintos örökségvédelmi bírság is kiszabható, ha lezárul a Szentendrei úti baleset vizsgálata.

» tovább

Arany lábvértet találtak Szegednél

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170620labvertszeged/ciml.jpgPáratlan aranykincs került elő Szeged határában. A bronzkori arany lábvértre gombászás közben bukkant egy állampolgár.

» tovább

Itt indul a régészet

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170614lekrifoldmunka/ciml.jpgAz új utak építése miatt szükségessé váló régészeti feltárásokon a gépi földmunka után veszi kezdetét a tényleges ásatás. A kevéssé közismert előkészületek világába a Lekri Group munkatársai avatnak be.

» tovább

Bélapátfalva: kétmilliárd a felújításra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170611belapatfalva/ciml.jpgA térség országgyűlési képviselője számolt be a kormánydöntésről. A ciszterci apátsági templom megérett már a felújításra.

» tovább

Illemhelynek épül Hajdúdorog bástyája

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170609hajdudorog/ciml.jpgA szükség nagy úr – többszörösen is ennek szellemében készül bástya-rekonstrukció Hajdúdorogon, a görögkatolikus székesegyház kertjében.

» tovább

Zrínyiújvár: elpusztulhat a leletanyag nagy része

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170605zrinyiujvarleletek/ciml.jpgA közvéleményt felcsigázta Zrínyiújvár napokban befejeződött feltárása, ám a döntéshozókat mindeddig kevésbé. A kútház feltárt elemeit a pusztulás fenyegeti.

» tovább

Összedőlés határán állt már a kigyulladt villa

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170605villatuz/ciml.jpgA szombaton kigyulladt XII. kerületi műemlék villa már évek óta az összeomlás határán állt. Egy játékosunk dokumentálta az agóniát.

» tovább

Nyírbátor: a stallum után jöhet a múzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170530nyirbatorstallum/ciml.jpgAlig két hét múlva elkészülnek az ötszáz éves bútor restaurálásával. Látni kis szerencsével már a felújított múzeumban fogjuk.

» tovább

Zrínyiújvár: itt az első arany!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170525zrinyiujvar/ciml.jpgÖsszeomlott kútház, embercsontok, használati eszközök – már vagy 15 méter mélyen jár a kutatás Zrínyiújvár kútjában.

» tovább

Keresik a császár mását a Floralián

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170518floraliahadrianus/ciml.jpg1900 éve lépett a császári trónra Hadrianus, aki korábban Pannonia helytartója is volt. A Floralián hasonmásversenyt rendeznek majd az emlékére.

» tovább

Sátoraljaújhelyre kerül az Év Múzeuma díj

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170517evmuzeuma/ciml.jpgAz eddigiektől eltérően már a Múzeumok Majálisa előtt nyilvánosságra hozta a Pulszky Társaság a díjazottak névsorát.

» tovább

Fémkeresősökkel rekonstruálhatják a muhi csatát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170511muhicsatakeres/ciml.jpgIdén áttörésre kerülhet sor a 13. század leghíresebb csatájának kutatásában: a több száz hektár átvizsgálása csak a közösségi régészet keretén belül sikerülhet.

» tovább

Vác: nem kell a vár, nem kell Géza király?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170507vacivar/ciml.jpgKüszöbön áll a váci ferences kolostor részleges felújítása. Ám míg a barokk épület megmenekül, a középkor alighanem föld alá kerül.

» tovább

Füzér: citromra szőlő - válaszolt az ICOMOS

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170503icomosvalasz/ciml.jpgA füzéri vár, mint "rekonstrukciós hamisítvány" helyreállításért adott Citrom Díj vitája új fejezethez ért. Válaszolt az ICOMOS MNB.

» tovább

Haláldomb rejtette a város múltját

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170501kiskunftempldomb/ciml.jpgMásfél évtizede még a szemetet hordták a környékbeliek a kiskunfélegyházi templomdombra, mára takaros emlékhely lett.

» tovább

Tanulhatunk a szlovákoktól: a losonci zsinagóga

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170425losonczsinagoga/ciml.jpgNagyon magas építészeti, kivitelezési színvonalat sikerült elérni a losonci zsinagóga felújításánál. Ideje átértékelnünk, amit korábban a szlovák örökségvédelemről gondoltunk.

» tovább

ICOMOS 2017: díjak és citromok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170420icomosdijak/ciml.jpgAz ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága április 18-án, a Műemléki Világnapon négy ICOMOS Díjat, három Példaadó Műemlékgondozásért Díjat, és két Műemlékvédelmi Citrom Díjat osztott ki.

» tovább

Így került elő Tótkomlós éremkincse

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170419totkomloskincs/ciml.jpgTöbb mint hatszáznegyven, feltehetően a tatárjárás idején elrejtett ezüstérmét találtak Tótkomlós határában az orosházi múzeum munkatársai.

» tovább

Megkezdődött a Csillagerőd felújítása

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170414csillagerod/ciml.jpgA bontás után, az építési munkákkal megkezdődött a komáromi Csillagerőd csaknem hatmilliárd forintos felújítása, várhatóan 2019 közepén fogadhatja az első látogatókat.

» tovább

Muhi: tatárok és örömlányok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170413muhiemlekmu/ciml.jpgAhogy a muhi csata sem örömünnep a magyar történelemben, úgy az emlékművének is hányatott és – legalábbis eddig – szomorú sors adatott.

» tovább

Enged a föld

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170413ngolvad/ciml.jpgAz Alaszka délnyugati partján fekvő nunalleqi lelőhelyen feltárt tárgyak drámai eseményekről tanúskodnak - írja a National Geographic. 

» tovább

Kincsek a város alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170411btmkincsekvarosalatt/ciml.jpgÚjdonságok a múltból – Budapest régészeti örökségének feltárása címmel nyílik kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

» tovább

Árpád-házi király csontjait vizsgálták

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170408kaslerkiralyok/ciml.jpgAz Országos Onkológiai Intézet vezetésével zajló program első fejezete lezárult, ám az eredményekre még várni kell.

» tovább

Magyaróvár 1,3 milliárdot kap

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170406mosonmovar/ciml.jpgRészlegesen felújítják a vár homlokzatát, rendezvény- és kiállítótereket, vetítőtermet alakítanak ki, várhatóan interaktív történeti tárlatokat rendeznek be.

» tovább

Így fejtik meg a kincs titkait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170403lekrikincs2/ciml.jpgFolytatják a rézkori kincslelet tudományos vizsgálatát a Lekri Group szakemberei. Egy hatezer éves kultúrát ismerünk meg ezáltal.

» tovább

Barkóczi László 1919 - 2017

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170402barkoczinekrolog/ciml.jpgElsősorban a római kor kutatásában szerzett múlhatatlan érdemeket, ásott Dunapentelén és Fenékpusztán éppúgy, mint Núbiában és Tuniszban a legendás régész.

» tovább

Királylány a templomfalban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170329szentmargitpozsony/ciml.jpgEgy legenda szerint Árpád-házi Szent Margit csontjai egy pozsonyi templom falába rejtve várják a feltámadást. Magyar szentek elveszett és meglévő maradványairól dióhéjban.

» tovább

Megmutatják Szolnok láthatatlan várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170326szolnokivar/ciml.jpgBár ami egyszer már elpusztult, nem teremthető újra, megmutatni még meg lehet. Részben digitálisan éled újra a helyszínen a szolnoki vár.

» tovább

A Holtak útja a Baradla-barlangban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170322baradla2/ciml.jpgKéső bronzkori temetkezések sokasága, halotti rítusok jelei, elrejtett kincsleletek – folytatjuk a Rezi Kató Gábor őskoros régész által írt összefoglalót a Baradla-barlangról.

» tovább

Miért éppen a Szepesség?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170319szepesseg/ciml.jpgAz egykori Szepes vármegye sok szempontból az ország egyik legfejlettebb térsége volt – épített öröksége is kimagasló.

» tovább

Ötven éve maradt a zsámbéki romtemplomnak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170315zsambektempl/ciml.jpgSzakértők szerint jó esetben fél évszázadig tartható fenn még romként a zsámbéki templom. A kőpusztulás jelentős, halódik a szerkezete is.

» tovább

Átadták az örökségvédelmi díjakat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170315dijatadas/ciml.jpgÁtadták a Műemlékvédelemért – Forster Gyula-díjat, illetve a Régészeti örökségért – Schönvisner István-díjat a nemzeti ünnep alkalmából.

» tovább

Így lett a kincsből valóban közkincs

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170310lekrikincsbemutat/ciml.jpgTúlteljesített a régészeti magáncég: a Lekri Group nem csak feltárta a páratlan rézkori leletegyüttest, de restaurálta, megújulását pedig filmen is dokumentálta.

» tovább

Győzhetetlen vár: kötet Csobáncról

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170304csobanckonyv/ciml.jpgHangodi László történész műve roppant alapos munka, Csobánc történetének több mint három és fél évszázadát dolgozza fel.

» tovább

Királysírok Árpádtól Aba Sámuelig

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170219kiralysirokarch/ciml.jpgA középkori magyar királytemetkezéseinkről indított cikksorozatot az Archeologia. A fejedelmi temetkezések és Szent István után már Aba Sámuelnél tartanak.

» tovább

Elhunyt Siklósi Gyula

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170216siklosigyula/ciml.jpgA középkori Székesfehérvár kutatóját, a város közéletének ismert régészprofesszorát hatvannyolc évesen érte a halál.

» tovább

Emberáldozatok a Baradla-barlangban?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170211baradlarkg1/ciml.jpgRejtélyes „cseppkőtemetkezések”, kannibalizmus nyomai – a Baradla-barlag kutatásainak eredményeiről Rezi Kató Gábor őskoros régész írt összefoglalót. Kezdjük a kőkori kételyekkel!

» tovább

Érkezőben Nógrád megye várkönyve

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170211nogradmegyevarai/ciml.jpgA Magyarország várainak topográfiája sorozat negyedik kötete a mai Nógrád megye erődítményeit veszi sorra az őskortól a kuruc korig. Néhány hét múlva már olvashatjuk!

» tovább

Aquileia és a titokzatos lovas

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170205aquileialovas/ciml.jpgMég ha nem is kalandozó magyar harcos nyilaz hátrafelé az altemplom falképén, Aquileianak az egyetemes történelemben fontos, a magyarban pedig epizódszerepe van.

» tovább

Látogatói csúcs Komárom várában

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170201komaromvarlatogatok/ciml.jpgHáromezer emberrel több volt kíváncsi tavaly a komáromi Öreg- és Újvárra, mint egy évvel korábban. Összesen 12300-an váltottak jegyet.

» tovább

Így pusztítsd a műemléked!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170129igypusztitsd/ciml.jpgMindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy az épített örökség az enyészeté legyen. Gyakorlati és elméleti tanácsok kezdőknek és haladóknak.

» tovább

Ismét Nyári Egyetem!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170129nyariegyetem/ciml.jpgA műemlék helyreállítások gyakorlati feladatai címmel rendezi meg a 47. Román András Műemlékvédelmi Nyári Egyetemet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága júniusban.

» tovább

Bontással indult az indóház

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170125indohazbontas/ciml.jpgValóban bontottak, s bontanak a zugligeti lóvasút végállomás felújításán. Ezzel azonban éppen az eredeti állapotot állítják helyre.

» tovább

Életre keltik az Aranymonostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170122bugacaranymonostor/ciml.jpgJövőre lesz kész a látogatóközpont, a szentek útja, a későbbiekben pedig az érdeklődők is segíthetnek a monostor mása felépítésében.

» tovább

Önzetlen hős, hálátlan utókor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170116jozsefnador/ciml.jpgSzázhetven éve hunyt el Budán József nádor, ám hiába ő teremtette meg a főváros alapjait, egy árva megemlékezésre sem futotta.

» tovább

Újra elvesztek Ybl ciszternái

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170113yblciszterna/ciml.jpgHatszáz millióból újul meg az Ybl Vízház (korábban kioszk), ám a mellette a ciszternák bemutatása és felújítása nincs napirenden.

» tovább

Pokol után a mennybe menne a múzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170112papakekfesto/ciml.jpgA legrosszabbat már túlélte az intézmény, most a teljes megújulást készítik elő Pápán a Kékfestő Múzeumban.

» tovább

Szatmárcsekei temető: tények és tévhitek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170105szatmarcseketemeto/ciml.jpgKétszer annyi fejfa, száz évvel korábbi alapítás: Láng-Kovács Éva kutatása alaposan átírja a legendás temető történetét.

» tovább

Közkincs-kereső 2016: Karoling-kor, rómaiak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170104kozkincskereso2016/ciml.jpgKaposszentjakab egykori apátsága és a balácai római villa szerepelt abban az adásban, amit legtöbbször hallgattak az archívumunkban.

» tovább

Rejtélyes belbudai holttestek éve volt 2016

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170101magazin2016/ciml.jpgA Csalogány utcai feltárásról és az ott talált, vélhetően világháborús temetkezésekről szóló cikkünket olvasták legtöbben 2016-ban.

» tovább

Határeset 2016: királylányok a tengernél

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161231hatareset2016/ciml.jpgKlissza várának, a necpáli kastélynak és egy pozsonyi temetőnek az adatlapját nézték meg legtöbbször 2016-ban.

» tovább

Örökségvédelem: receptek a kudarchoz

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161229oroksegvedcsodok/ciml.jpgSzámos oka lehet annak, ha egy örökségvédelmi szempontból fontos helyszín, épület elsorvad, mozdulatlanságba dermed. Néhány a teljesség igénye nélkül.

» tovább

Így ér véget a Forster Központ kora

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161222forstervege/ciml.jpgÉv végére szétosztják a Forster feladatait, eszköz- és személyi állományát. Az intézmény története shakespeare-i léptékű dráma balkáni dramaturgiával.

» tovább

Történelmi városkalauz jelent meg Kassáról

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161218kassautikonyv/ciml.jpgHét évtized után jelent meg egy újabb, tudományos igényű kötet a városról. A szerző Balassa Zoltán olvasmányos formában mutatja be Kassa történetét, nevezetességeit.

» tovább

Robin Hood helyett úri bitangok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161218robinhoodarcheologia/ciml.jpgMíg a középkorban nyugatabbra többnyire a kóborló nincstelenek jelentettek veszélyt a közbiztonságra, a magyar királyságban a tehetős urak - írja az Archeologia.

» tovább

Zugliget: megmenekül az indóház

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161216zugligetindohaz/ciml.jpgElkezdődött az egykori zugligeti lóvasút-végállomás helyreállítása. A hajdani indóházban alakítják ki a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria új otthonát a felújítás után.

» tovább

Sétáló füzet a 700 éves Kolozsvárhoz

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161201kolozsvarfuzet/ciml.jpgLetölthető munkafüzettel vezeti be a város történelmébe a gyerekeket, fiatalokat a kolozsvári Korzo Egyesület.

» tovább

Arany díjat nyert a Mátyás Király Múzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161123visegraddij/ciml.jpgA díjnyertes animációs film a visegrádi középkori királyi székhely három évszázados történetét meséli el virtuális rekonstrukciók segítségével.

» tovább

Egy napig láthatjuk az avarok aranyát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161118avarnapdebrecen/ciml.jpgDanuta pártáját és az előkerült többi lelet egy részét a szombati Avar Napon mutatják meg a debreceni Déri Múzeumban.

» tovább

Ezerhétszáz éve is nevettek a császáron

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161116szentmarton/ciml.jpgKét hete maradt annak, aki az Iseum Savariensében meg akar ismerkedni a korral, amelyben Szent Márton megszületett.

» tovább

Vasúti töltés rejti az évezredes templom javát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161113esztergomkovacsi/ciml.jpgAz Esztergom-Kovácsi templomrom egy részét már feltárták korábban. Az azonban csak a napokban derült ki, hogy ilyen monumentális falmaradványokat rejt a vasúti töltés.

» tovább

Megmenekül a volt Villamos Teherelosztó?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161113budaivarvillamoseloszt/ciml.jpgA Belügyminisztérium veheti majd birtokba az 1979-ből származó, csupa üveg épületet. Tervezett lebontása ellen korábban több szervezet is tiltakozott.

» tovább

Hazatalálnak az emigráns iratok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161102leveltar/ciml.jpgA Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Levéltárosok Egyesülete „Bővülő történelem” címmel új rendezvénysorozatot és vándorkiállítást hívott életre.

» tovább

Ismeretlen a budavári pincék harmada

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161030budavarpincek/ciml.jpgA becslések szerint csupán a kétharmadát ismerik a budai vár alá vájt mesterséges járatoknak, üregeknek a kutatók. 

» tovább

Várhelyreállítások és várkutatás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161026visegradkonferencia/ciml.jpgKonferencia a visegrádi királyi palotában pénteken, október 28-án – itt a végleges, részletes program.

» tovább

Felvidék: hamis az érintetlenség mítosza

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161023felvidekmagyar/ciml.jpgA korszak leghíresebb építészei alakították ki több mint egy évszázada a Felvidék emblematikus épületei többségének ma ismert arculatát.

» tovább

Rejtélyes római építményt találtak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161021vizalattroma/ciml.jpgRómai kori feliratos és domborműves kőemlékek kerültek felszínre a Duna medréből Dunaújvárosnál.

» tovább

Ahol egy királyság megszületett

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161016hataresetnin/ciml.jpgA horvát identitás egyik legfontosabb helyszíne. Nin, magyar nevén Nóna a királyság központja volt, egész addig míg a magyarok több mint kilencszáz éve meghódították a Tengermelléket.

» tovább

Paloták, polgárházak, templomok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20161003btmkiallitas/ciml.jpgMegnyílt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában az új időszaki tárlat 2015 feltárásairól, régészeti kutatásairól.

» tovább

Visszafordítanák a pusztulást a soproni belvárosban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160929sopronbelvaros/ciml.jpgA még csak körvonalaiban ismert terv szerint a soproni történelmi belvárosban minden homlokzatot felújítanának.

» tovább

Az elveszett magyar tenger

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160925fiume/ciml.jpgAz első világháború egyik kevésszer emlegetett, ám annál jelentősebb vesztesége a magyar tengeri kijárat, Fiume elvesztése volt.

» tovább

Paks: múzeumi ősrobbanás

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160923paksimuzeum/ciml.jpgSzombaton, szeptember 24-én nyitják meg a Paksi Városi Múzeum új kiállítótereit a felújított Deák-házban, s egy új épületben.

» tovább

Visegrádi határzár: kilométerenként erőd, őrtorony

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160920visegradortorony/ciml.jpgAz egykori limeshez tartozó őrtornyot tártak fel a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának munkatársai.

» tovább

Határtalan Régészet: itt a második szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160916hatartalanregeszet2/ciml.jpgÓkori graffitik, római wellness, értékes aranyékszerek, pompeji bordélyház: megjelent a Határtalan Régészet című magazin második száma.

» tovább

Csalogány utca: holttestek a hátsó kertben

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160916csaloganyutca/ciml.jpgHatalmas vízivárosi telken folytat megelőző feltárást a Budapesti Történeti Múzeum. Hátborzongató, második világháborús temetkezéseket is találtak.

» tovább

Megint jön a KÖN

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160916kon2016/ciml.jpgMegnyílt a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozat pénteken Budapesten, a hétvégén több mint 250 helyszínen várják az érdeklődőket.

» tovább

Őrzi még a titkát az ercsi monostor

Erre az évre befejeződött a legendás ercsi monostor és környezetének kutatása Szigetújfalu határában.

» tovább

Vinalia: bor, istenek, nimfák

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160909vinaliaaquincum/ciml.jpgA római ünnep termékenységgel kapcsolatos elemei is megelevenednek vasárnap Aquincumban, így lesz csak felnőtteknek szóló előadás is.

» tovább

Szent László: a második rendszerváltás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160904szentlaszloarcheologia/ciml.jpgSzent László reformjainak hatása meghatározta a 12. század belpolitikai viszonyait is, sőt egyes elemeiben napjainkban is érezhető módon alakította Magyarország történelmét. Az Archeologia cikke.

» tovább

Múzeumkert-ötletpályázat: megvannak a győztesek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160829muzeumkert/ciml.jpgA 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság, a kiíró további három pályázatot vásárol meg.

» tovább

Már osztogatnak és nem fosztogatnak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160828femkeresos/ciml.jpgA múlt évtizedben a fémkeresősök a régészeti leletek hiénáiként vonultak be a köztudatba. Ideje újraértelmezni ezt a „köztudatot” - írja publicisztikájában az Archeologia.

» tovább

Ennyi maradt Szent István korából

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160822szentistvanarchaologia/ciml.jpgÁll-e még olyan épület, amiben az első magyar király járhatott, fennmaradt-e tárgy, amit a kezében tartott? Az Archeologia cikke.

» tovább

Ezerhétszáz évet kapnak a betérők

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160814belvarositemplom/ciml.jpgAugusztus 14-én kapják vissza a hívek és az érdeklődők a pesti belvárosi templomot. Látható lesz a római örökség is.

» tovább

Bemutatták a hun kori áldozati kincseket

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160811hunkincsmnm/ciml.jpgA Magyar Nemzeti Múzeumban tartott tájékoztatón a kincslelet néhány darabját még restaurálás előtt mutatták be.

» tovább

Száz éve lett fogalom Doberdó

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160807doberdo/ciml.jpg1916. augusztus 6-tól 17-ig vívták a VI. isonzói-, s annak részeként a doberdói csatát. A fennsík ma is őrzi a sok tízezer áldozat emlékét.

» tovább

Megfejtik a Baradlába temetettek DNS-ét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160730aggtelekbarlang/ciml.jpgNemzetközi kutatócsoport járt a barlangban mintákért. A Baradla ma is valóságos csontbánya, rejtélyes újkőkori, bronzkori temetkezésekkel.

» tovább

Emléktáblát kaphatna az elfeledett építész

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160727honelemlektabla/ciml.jpgHőnel Béla emléktáblájára gyűjtenek Mosonmagyaróváron. Az építész egykori lakóházán, a mai posta falán kapna helyet.

» tovább

Főurak, kripták, mauzóleumok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160724kriptak/ciml.jpgEsterházy Péter író augusztus 2-i temetése a gannai sírboltba szomorú alkalmat ad az arisztokrata családi sírboltokat bemutató körképnek.

» tovább

Menesztették a Forster Központ elnökét

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160720forsterelnok/ciml.jpgSárváry István augusztus közepén távozik posztjáról. Ám ezúttal valószínűleg nem elnökcsere történik, ahogy azt egy ideje megszokhattuk nyaranta.

» tovább

Kiáll a Villamos Teherelosztó mellett az ICOMOS

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160719villamoselosztoicomos/ciml.jpgTévedés, hiba lenne a hetvenes évek végén épült csupa üveg épület elbontása a Budai Várnegyedben az ICOMOS-MNB szerint.

» tovább

Kriptahangulatot kaptak a váci múmiák

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20170717vacmumiak/ciml.jpgTizennyolc év után megújult a Tragor Ignác Múzeum múmia-tárlata. Több hangulat, erőteljesebb látvány várja a látogatót.

» tovább

Régészeti parkká fejlesztenék Balácát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160713balaca/ciml.jpgÚjra ismert, látogatott kiállítóhellyé szeretnék tenni a balácai római villagazdaságot, ami kissé kikopott a köztudatból az elmúlt években.

» tovább

Vár, amit kettészel a határ

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160710korosszeg/ciml.jpgA körösszegi várban, vagy a közelében ölték meg IV. Kun Lászlót 1290-ben, a források szerint éppen július 10-én.

» tovább

Karoling központ állhatott az apátság helyén?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160708kaposszentjakabarcheologia/ciml.jpgFeltárási eredmények és írásos emlék is arra enged következtetni, hogy a 9. században Karoling központ állt Kaposszentjakabon - írja az Archeologia.

» tovább

25 milliárdot kap az Iparművészeti

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160706iparmuveszeti/ciml.jpgMegjelent a kormány határozata az Iparművészeti Múzeum nagyrekonstrukciójáról és múzeumszakmai fejlesztéséről 2016 és 2019 között.

» tovább

Nagyvárad: új világ a vár alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160703nagyvaradvar/ciml.jpgAz egy évtizede elkezdett feltárások eredményei már láthatók a felújított nagyváradi várban, a fejedelmi palota alatt, ám az ásatások kétharmada még hátravan.

» tovább

Miért éppen az Isztria?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160626hataresetisztria/ciml.jpgHa nem virtuális rekonstrukciók formájában vagyunk kíváncsiak a középkorra (és persze másra is), kultúrsokkra a félsziget tökéletes.

» tovább

Veszélyben a legendás stallum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20160624nyirbatorstallum/ciml.jpgA magyarországi bútorművészet fél évezredes remeke a Báthori-stallum. A Nyírbátorban őrzött részének épp a legrosszabbkor maradt abba a restaurálása.

» tovább

Eger: székesegyházhoz tartozó kerengőt találtak

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160619archeologiaeger/ciml.jpgLezárult a középkori egri székesegyház próbaásatása, amely nem várt új tudományos eredményeket hozott. Az is kiderült, hogy a maradványok egy részét korábban épp a műemlékvédők pusztították el.

» tovább

Kálvin téri kripta: a megújulás története

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160607kalvinterkripta/ciml.jpgJúnius 11-én lesz kétszáz éve, hogy lerakták a Kálvin téri református templom alapkövét. Nagy Gergely építész a kripta helyreállításának történetét meséli el.

» tovább

Magyar Építészet virtuális világgal

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160605epiteszetkonyv/ciml.jpgA Könyvhéten jelenik meg a Kossuth Kiadó építészettörténeti sorozata első kötetének új kiadása. Áttörőben a virtuális világ.

» tovább

Elhunyt Kalmár Péter

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160602kalmarpeter/ciml.jpgHosszas, súlyos betegségben elhunyt  a magyar műemlékvédelem fontos szereplője, Kalmár Péter, az OMvH volt elnöke.

» tovább

Határtalan Régészet: megjelent az első szám

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160602hatartalanregeszet/ciml.jpgAttila temetése és intrika a Római Birodalomban – új régészeti magazint indított a szegedi Móra Ferenc Múzeum.

» tovább

Ideiglenesen zárták be a páratlan sírkertet

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160526zsidotemetbezar/ciml.jpgIdeiglenesen bezárták Budapesten a Salgótarjáni utcai zsidó temetőt, mert baleset- és életveszélyes.

» tovább

Magyarországnak nem kell Sámuel király?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160525abasar/ciml.jpgAz abasári 11. századi királyi központ feltárása és bemutatása fél évtized alatt sem érte el a döntéshozók ingerküszöbét.

» tovább

Fotópályázat: megduplázta a NÖRI a díjakat

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160525norieredmeny/ciml.jpgMárciusban hirdetett fotópályázatot a Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napja kapcsán. A hatalmas érdeklődés és a számtalan jó kép miatt kettő helyett öt díjat oszt ki a NÖRI.

» tovább

Lesz mit nézni: Floralia, Múzeumok Majálisa

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160520floralia,muzeumokmajalisa/ciml.jpgA hétvégén valósággal lubickolhatnak a programokban Budapesten a múzeumok világa iránt érdeklődők.

» tovább

Nem mosta el az eső az Emlékhelyek Napját

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160514emlnapmegnyito/ciml.jpgBár a megnyitó esőben kezdődött, zeneszóra kisütött a nap. A fotópályázat eredményét hamarosan nyilvánosságra hozza a NÖRI.

» tovább

Ha esik, ha fúj: Emlékhelyek Napja

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160513emlekhelyeknapja/ciml.jpgMégha változékony is lesz a szombati időjárás, nem kell bárkát ácsolnunk, hiszen beltéri programokat is bőséggel kínálnak a helyszínek.

» tovább

Gyula: tárgyak helyett szellemek

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160511gyulakastely/ciml.jpgRészben a szükség volt az oka annak, hogy a gyulai Almásy-kastélyban az ország egyik legkülönlegesebb kiállítását hozták létre.

» tovább

Eger: nyitás az Emlékhelyek Napján

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160508egeremlekhely/ciml.jpgMájus 14-én, az Emlékhelyek Napján adják át a nagyközönségnek a lezárult fejlesztések eredményeit az egri várban.

» tovább

Emlékhelyek Napja: itt a részletes program!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160426emlekhelyeknapjaprogram/ciml.jpgBöngésszen a május 14-i Emlékhelyek Napja részletes programjai között! Ezt kínálják a helyszínek.

» tovább

Mezőtúr: költözik az ókönyvtár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160424mezotur/ciml.jpgIdén ősszel új, méltó helyre költözhet a református kollégium muzeális könyvgyűjteménye. Látványtervek a cikkben!

» tovább

Citromdíjat adott magának az ICOMOS

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160418vilagnap/ciml.jpgA szervezet szerint növekszik a társadalmi, illetve a szakmai tájékozatlanság a műemlékvédelemben.

» tovább

Kőszeg: ostrom, ahol mindkét fél győzött

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160410koszeg/ciml.jpgKőszeg 1532-es török ostroma és annak befejezése évtizedek óta remek teóriagyártási lehetőséget kínál a történészeknek.

» tovább

Gödöllő: egy kastély három élete

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160407godollo/ciml.jpgHáromszor ragyogott fel a történelem során a kastély csillaga – nem számítva a közelmúltat, így a magyar műemlékvédelem talán leggyorsabb felújítását.

» tovább

Négyszáz éve a Rákócziaké

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160405sarospatakemlekhely/ciml.jpg1616. április 18-án itt kötött házasságot Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György. Sárospatak ünnepel.

» tovább

Budai vár: múzeum lenne a palota

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160405hauszmannbiz/ciml.jpgMár májusban megkezdődhet az egykori lovardaépület újjáépítése, és jó ütemben halad a projekt többi elemének előkészítése is.

» tovább

Itt kezdődik majd az Emlékhelyek Napja

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160402kossuthter/ciml.jpgA Kossuth tér lesz az eseménysorozat megnyitójának helyszíne, az Országgyűlési Múzeum kiállításai pedig ingyenesek lesznek május 14-én.

» tovább

Tömegsírok a kertek alatt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160320dravaszabolcs/ciml.jpgA drávai átkelés német halottai még nem találhatták meg végső nyughelyüket. Bencs János helytörténész cikke kis Sztálingrádról.

» tovább

Szedd magad a bronzkort!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160318bronzkorleletmentes/ciml.jpgTermészetesen a leleteket nem lehet hazavinni, de az önkéntesek sokat segíthetnek a kutatásban és életre szóló élményt szerezhetnek.

» tovább

Az Emlékhelyek másnapján vár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160317reftemplbuda/ciml.jpgSzombat helyett vasárnap, május 15-én nézhetik meg az érdeklődők Buda első református templomát a Szilágyi Dezső téren.

» tovább

Már áll a kiscelli faló

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160313kiscellfalovas/ciml.jpgA Nemzeti Áldozatkészség szobrának több mint 10 méter magas rekonstrukciója is várja majd a látogatókat a Kiscelli Múzeum I. világháborús kiállításán.

» tovább

Fotópályázatot ír ki a NÖRI

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160311norifotopalyazat/ciml.jpgA cél a magyarországi nemzeti és történelmi emlékhelyek bemutatása és népszerűsítése a fotográfia eszközeivel.

» tovább

Losonc: eltemetett magyar múlt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160308losonckattemet/ciml.jpgA száz éve még csaknem színmagyar, ma szinte színszlovák város köztemetőjében kalauzol Böszörményi István helytörténész.

» tovább

Múltjukat őrző házakat keres az ICOMOS

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160304icomospalyazat/ciml.jpgAz ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Népi Építészeti Szakbizottsága pályázatot hirdet A múltját őrző ház címmel.

» tovább

Három dolog kell az NKA-hoz is

Ismét önálló kollégiuma van a Nemzeti Kulturális Alapnál az örökségvédelemnek. Beszélgetés a vezetőjével, Deme Péterrel.

» tovább

Visszakapná Kaposvár a vára emlékét

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160221kaposvar/ciml.jpgElátkozott lehet a város egykori vára: legutóbb 2015-ben bontottak véletlenül bele az egyetlen még látható részébe.

» tovább

Harangozás közben omlott össze a templomtorony

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160220szaszveresmart/ciml.jpgPéntek este leomlott a Brassó megyei Szászveresmart (Rotbav) középkori műemléktemplomának tornya.

» tovább

Megmentőre vár az elfeledett temető

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160214zsidotemeto/ciml.jpgNem csupán a zsidó-, vagy a magyar kultúra része a Salgótarjáni úti zsidó temető: síremlékei közt világszínvonalú műalkotások is vannak és pusztulnak.

» tovább

Titokzatos rokonok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160214ngfossziliak/ciml.jpgLegalább tizenöt csontváz egy dél-afrikai barlang mélyén; a kutatóknak egyelőre komoly fejtörést okoznak a maradványok. A National Geographic cikke.

» tovább

Mohács 490: bringával a király nyomában

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160209mohacsemlekhely/ciml.jpgA történelem kereke nem forgatható vissza – a rendhagyó túra rendhagyó emlékezésre adhat lehetőséget.

» tovább

Budai vár: megmutatnák a középkort

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160205budaivar/ciml.jpgMég ebben a ciklusban újjáépül a budavári lovarda, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső, s 2018-ig rekonstruálják a palota Szent István-termét is - mondta L. Simon László.

» tovább

Elhunyt Koppány Tibor

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160202koppanytibor/ciml.jpgÉletének 88. évében elhunyt Koppány Tibor Ybl- és Széchenyi-díjas építész, a magyar műemlékvédelem 20. századi történetének meghatározó alakja.

» tovább

Így találták ki a busójárást

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160131busokmohacs/ciml.jpgMaga az elnevezés csupán a 20. század közepén született meg, s a busómaszkok egységesítését egy filmrendező találta ki.

» tovább

Egy isten ékszerét rejtette a mocsár?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160124bronzkorhermuz/ciml.jpgTöbb mint háromezer évvel ezelőtt készült a roppant bronzspirál. Másfél évtized alatt sem fejtették meg a titkát.

» tovább

Félezer sírra számítanak a Nagyvásárcsarnoknál

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160117nagyvasarcsarnokfeltar/ciml.jpgMegelőző feltárás keretében dolgoznak a Nagyvásárcsarnok mellett a BTM szakemberei. A lelőhelyen hamarosan szálloda, valamint mélygarázs épül.

» tovább

A felét az NKA adja

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160113nkapalyazat/ciml.jpgTermészetesen csak győztes pályázat esetén. Megjelent az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma nyílt felhívása.

» tovább

Imázsfilmmel portalanít a Levéltár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160108leveltarfilm/ciml.jpgAz intézmény tevékenységének sokszínűségét hangsúlyozzák, hogy látványosan leszámoljanak a poros levéltár sztereotípiájával.

» tovább

Törökök réme lett a korábbi szentély

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160106archegerszekes/ciml.jpgAz egri katedrális bástyává alakított monumentális szentélyéből lövette ágyúkkal az 1552-es ostrom idején Dobó a törökök ütegeit – írja az Archeologia.

» tovább

Nemzeti Múzeum: új főigazgató

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160105mnmfoigazgato/ciml.jpgVarga Benedek történész lesz júliustól a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója – írta a Magyar Idők.

» tovább

Megtalált királysír éve volt 2015

http://muemlekem.hu/images/magazin/20160102magazintop/ciml.jpgGéza király sírhelye Vácott, emberi csontdomb Lakiteleken, római temető a nagytétényi kastély előtt – a legnépszerűbb cikkek 2015-ből.

» tovább

Közkincs-kereső: megkerült híd és királysír

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151231kozkincstop/ciml.jpgVáci királytemetkezés, szolnoki cölöphíd, templom a templom alatt, Gül Baba türbéje, várépítő állam, belvárosi templom, óbudai szarkofág. Közkincs-kereső toplista, 2015.

» tovább

Határeset: jámbor év volt 2015

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151229hatareset2015/ciml.jpgElsősorban templomok, temetők érdekelték a Határeset adatlapjait olvasókat. Vár csupán a hatodik lett.

» tovább

Új pályázatra vár a ciszterci apátság

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151226belapatfalva/ciml.jpgBár májustól megújult bemutatással várják a látogatókat Bélapátfalván, az apátsági templom felújítása sem késhet soká.

» tovább

Mátyás-templom-kiállítás: az utolsó napok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151223btmmtempl/ciml.jpgJanuár 3-ig láthatja a nagyközönség a BTM Vármúzeumában a Mátyás-templomról szóló, grandiózus kiállítást.

» tovább

Januártól látogatható a nagyváradi vár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151221nagyvaradvar/ciml.jpgBefejeződött a nagyváradi vár hat éve tartó felújítása - közölte az Agerpres hírügynökség. Az épületegyüttes januártól válik látogathatóvá.

» tovább

Ez várja Turán az új maharadzsát

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151216turakastely/ciml.jpgEgy évtized után ismét új tulajdonoshoz került a jobb sorsra érdemes turai Schossberger-kastély. Műemlékmese felnőtteknek.

» tovább

Készül Pest legrégibb belső tere

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151213belvtempl/ciml.jpgValószínűleg jövőre láthatja a nagyközönség a belvárosi templom alatt a 12. századi, korábbi templom szentélyének alapfalai felhasználásával kialakított altemplomot.

» tovább

Somogyvár: szentek és félrefordítások örök élete

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151210somogyvar/ciml.jpgAlig több mint száz éves az a teória, amely a 11. századi apátságot alighanem tévesen azonosította I. László ideiglenes nyughelyeként - írja az Archeologia.

» tovább

Tiszadobi kastély: megmutatják, megmutatjuk

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151207tiszadob/ciml.jpgCsaknem másfél évvel a felújítás befejezése után látogatható a tiszadobi Andrássy-kastély. Megmutatjuk, mit nem láthatott Lázár János se!

» tovább

Miért éppen Bécs?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151202becs/ciml.jpgTíz érv egy bécsi utazás mellett – az osztrák főváros tíz kihagyhatatlan, s magyarokhoz is kötődő látványosága a Határeset adatbázisából.

» tovább

Nagyvárad: felavatták a felújított zsinagógát

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151130zsinagoganagyvarad/ciml.jpgFelavatták Nagyváradon a felújított neológ zsinagógát, amelyet a város zsidó lakossága használatba adott az önkormányzatnak.

» tovább

Kastélyt adnának a megőrzésért cserébe

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151125fehervarcsurgo/ciml.jpgSkóciában és Franciaországban ez a rendszer jól működik és ott a kastélyban lakó tulajdonos sok esetben megnyitja az épületet és környezetét a látogatók előtt.

» tovább

Ami megizzasztotta a rómaiakat is

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151113aquincumwellness/ciml.jpgWellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban címmel nyílik kiállítás az Aquincumi Múzeumban november 17-én. Fényes Gabriella régész, a tárlat rendezőjének ajánlója.

» tovább

Megkoszorúzták Román András emléktábláját

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151113romanandraskoszoruz/ciml.jpgAz ICOMOS-MNB tagjai együtt emlékeztek a tíz éve elhunyt Román Andrásra az Aulich utcai emléktáblánál november 13-án, pénteken.

» tovább

Temetőt találtak a kastély előtt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151105nagyteteny/ciml.jpgA nagytétényi kastélynál közmű-fektetés során bukkantak rá Campona késő római temetőjére, a felnőtt- és gyermeksírokra.

» tovább

Balassi múzsája pihent a sírboltban?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151023losonctemplom/ciml.jpgLosonci Anna dúsgazdag volt, s mint a neve is mutatja, kötődött a városhoz. Logikus hát a feltételezés, hogy itt temették el.

» tovább

Mesz Ajnak megmentése

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151022natgeoafgan/ciml.jpgNagyszabású ásatás folyik Afganisztán szívében, a tálibok fenyegető árnyékában - írja a National Geographic.

» tovább

Ilyen volt Bonyhád már legendás temploma

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151012bonyhadarch/ciml.jpgA völgységi „Pompei” előzetes kutatása - az Archeologia tanulmánycsokra a napok alatt legendássá vált templomról.

» tovább

Regéc: gyermek a várfalak között

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151012regec/ciml.jpgÚj kiállítás létesül 2015 végére a Regéci Vár és Látogatóközpontban. A gyermek II. Rákóczi Ferencet is megismerhetik a látogatók.

» tovább

Könyv a középkori Budáról

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151008budakonyv/ciml.jpgSpekner Enikő könyve hiánypótló munka, hiszen egyszerre szól a középkori városfejlődésről és a hatalomszervezés változásáról. Az Archeologia ismertetője.

» tovább

Életre kel Hegyalja múltja

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151008tolcsvacivertan/ciml.jpgÖrökségturisztikai és kulturális rendezvényközpontot nyitnak hamarosan a tolcsvai Szirmay-Waldbott-kastélyban.

» tovább

Vizsgálják az aquincumi múmiákat

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151004mumiaaquincum/ciml.jpgNéhány héttel ezelőtt tárták fel a szarkofágot, amelyben két mumifikált holttest maradványaira bukkantak.

» tovább

Hazatért a vereckei emlékmű

http://muemlekem.hu/images/magazin/20151004emlekmuopusztaszer/ciml.jpgFelavatták a Vereckei-hágóról az 1960-as években eltávolított Millenniumi Emlékművet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

» tovább

Miért éppen Kolozsvár?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150930kolozsvar/ciml.jpgTíz érv egy kolozsvári utazás mellett – és Erdély fővárosának tíz kihagyhatatlan látványosága a Határeset adatbázisából. 

» tovább

Csikós-udvar: itt a terv!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150930hauszmannvar/ciml.jpgA budai vár Tabán felőli oldalán visszaépül az egykori lovarda és istállói, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a lovarda mögötti feljáró is.

» tovább

Losonc: egy temető három évszázada

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150926losoncztemeto/ciml.jpgBöszörményi István helytörténész elkészítette a losonci református temető teljes, portálunkon letölthető dokumentációját.

» tovább

Miért éppen Pozsony?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150926pozsony/ciml.jpgTíz érv egy pozsonyi kirándulás mellett – és tíz kihagyhatatlan látványosság a Határeset adatbázisából.

» tovább

Média Építészeti Díja: íme a jelöltek

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150926mediaepdij/ciml.jpgÖsszesen tizenegy magyar épületet és tervet választott ki a rangos nemzetközi előzsűri. Döntés október 16-án.

» tovább

Zrínyiújvár: feltárásra vár a halál kútja

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150923zrinyiujvar/ciml.jpgZrínyi Miklós egykori erődje az egyetlen hely, amely Magyarországon őrzi a katona és költő emlékét. Túl jól őrzi.

» tovább

Lendva csókra vár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150916lendva/ciml.jpgAz első világháború végén háromezer-ötszáz lakosa volt Lendvának, napjaikban alig százzal több. A város Trianon óta szinte mozdulatlanságba dermedt.

» tovább

KÖN: kaput nyit az NKA

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150916konnka/ciml.jpgA Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága az idei évben is csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz.

» tovább

Látható lesz a templomba zárt templom

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150913veresegyhaztempl/ciml.jpgA látogatók számára is megnyílik hétvégén a veresegyházi római katolikus templom, amely a középkori egyház maradványait rejti.

» tovább

Ahol többet ér a kő, mint a történelem

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150908romokarch/ciml.jpgVagy éppen a tégla – épített örökségünk javát nem a tatár, vagy a török dúlta szét, mi magunk bontottunk szorgalmasan. Az Archeologia cikke.

» tovább

KÖN: háromszáznál is több helyszín nyílik meg

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150908konajanlo/ciml.jpgHáromszáznál is több helyszín nyitja meg kapuit és több mint 650 programmal várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 19-én és 20-án.

» tovább

Érme után Emlékhelyek Napja

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150903norierme/ciml.jpgA nemzeti és a történelmi emlékhelyek szimbólumait ábrázoló új 50 forintos érmét bocsájtott forgalomba a Magyar Nemzeti Bank a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kezdeményezésére.

» tovább

Szászvár: már épül a középkor

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150902szaszvar/ciml.jpgGőzerővel folyik a középkori eredetű szászvári várkastély helyreállítása. Képriport a munkálatokról.

» tovább

Látványásatás Aquincumban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150826aquincumlatvanyasatas/ciml.jpgAz Aquincumi Múzeum ásatásán nemcsak figyelhetik a régészek munkáját, de kérdezni is lehet. Láng Orsolya feltáró régész kedvcsinálója.

» tovább

Megtalálták Géza király sírhelyét

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150818vackiralysir/ciml.jpgMegtalálták I. Géza király feltételezhető sírhelyét a hajdani váci középkori székesegyház feltárásán.

» tovább

Szolnok: felmérték a cölöphidat

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150816archszolnokhid/ciml.jpgMegtörtént Szolnok török kori fahídjának a felmérése: a kutatásra a roppant alacsony vízszint miatt nyílt lehetőség - írja az Archeologia.

» tovább

Lakitelek: emberi csontdomb a templomromnál

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150816lakitelektempl/ciml.jpgMég a szakembereket is meglepte az emberi maradványok tömege a Lakitelken feltárt középkori templom tövében.

» tovább

Kolduló barátok építhették Mátyás palotáját

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150810visegradferences/ciml.jpgAz egykori ferences kolostor területén nem kerengő, hanem komoly műhelyek nyomaira bukkantak Visegrádon.

» tovább

Aquincum a Szigeten

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150808szigetaquincum/ciml.jpgAz Aquincumi Múzeum sátrának központi témája a szigeten elhelyezkedő helytartói palota, melyet még Hadrianus kezdett építtetni pannoniai helytartóként.

» tovább

Szigetvárnak nem kell minaret

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150731szigetvar/ciml.jpgMinaret ugyan nem, de új fogadóépület és kiállítás épült a szigetvári várban. A helyiek a fejlesztések folytatásában bíznak.

» tovább

Körmend: megújulás lépésenként

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150723kormend/ciml.jpgAugusztus közepén, a Körmendi Napok keretében nyitják meg a kastély egykori lovardáját látogatóközpontként felújítva.

» tovább

Ötletbörze az aradi várról

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150722aradivar/ciml.jpgNemzetközi ötletbörzét szervez az aradi önkormányzat a vár hasznosításáról, melyet a közeljövőben készül átvenni a védelmi minisztériumtól. A Krónika cikke.

» tovább

Almád: castellum is volt a kolostor

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150720almad/ciml.jpgA rotundát idén teljes egészében sikerült feltárni. A most lezárult feltárási idényben a kolostor történetének újabb epizódjának találták meg a nyomait.

» tovább

Bontják Kossuth mauzóleumát

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150715kossuthmauzoleum/ciml.jpgA monumentális síremlék erősen vizesedett, az új szigetelések beépítése és a felújítás nem várathatott magára.

» tovább

Feltámad a középkor Szászváron

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150710szaszvar/ciml.jpgElindult végre a kivitelezés, év végére elkészülhet Magyarország egyik legépebben megmaradt középkori várkastélya.

» tovább

Elhunyt Bachman Zoltán

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150702bachman/ciml.jpg70 éves korában elhunyt Bachman Zoltán, a Nemzet Művésze, a Pécsi Tudományegyetem Kossuth- és Ybl-díjas professor emeritusa.

» tovább

Határok, hódítók, menekülők

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150701hatarokarch/ciml.jpgEurópa a népvándorlások földje, egyúttal birodalmak határainak metszőpontja is volt, amelyek igyekeztek lezárni, megvédeni határaikat. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.

» tovább

Oroszlánok Aquincumban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150701aquincumoroszlan/ciml.jpgJékely Zoltán: Oroszlánok Aquincumban című darabját mutatják be az aquincumi romterületen július 3-4-5-én, 19.30-tól. A színmű aktuálisabb, mint gondolnánk.

» tovább

Indul a Várprogram

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150630varprogram/ciml.jpgHárom ütem, harmincegy vár, 25 milliárd forint. Ez az öt éves program terve számokban. Jövőre kezdenek Diósgyőrrel, Egerrel, Kisvárdával és Sümeggel.

» tovább

Savaria: mozaikok, falfestmények végórái

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150622savariaromkert/ciml.jpgElpusztulhat a szombathelyi romkertben látható mozaikok, falfestmények egy része. A helyiek remélik, hogy Szent Márton még segíthet.

» tovább

Ópusztaszer lépést vált

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150626opusztaszer/ciml.jpgJúnius 29-én adták át a Lépj be a múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren projektet a Nemzeti Történeti Emlékparkban.

» tovább

Temetik a császár palotáját

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150624zalavar/ciml.jpgA 9. századi keresztelőtemplom után a Karoling-kori palota maradványait is visszatemetik Zalaváron.

» tovább

Múzeumok Éjszakája: holdfénytől a fáklyáig

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150619muzej/ciml.jpgJúnius 20-án este 450 intézmény, 2500 programmal várja az érdeklődőket. Egy kis ízelítő a Múzeumok Éjszakájához.

» tovább

Egy sikeres honfoglalás tragédiája

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150614honfoglarcheologia/ciml.jpgKiállítás nyílik Visegrádon a magyarok honfoglalást megelőző vándorlásáról és beilleszkedéséről. Sok évszázados hamis illúzióval kellene leszámolnunk.

» tovább

A méz mint mumifikáló szer

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150614meznatgeo/ciml.jpgA Kaukázusban egy bronzkori lelőhelyen mézzel való balzsamozás jeleire bukkantak. A National Geographic cikke.

» tovább

Kiscell: helyére került a híd a templomban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150603kiscellhid/ciml.jpgA helyére emelték a kiscelli templom két tornyát öt méteres magasságban a belső térben összekötő hidat.

» tovább

Csontváry-kiállítás nyílik

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150603csontvary/ciml.jpgCsontváry Kosztka Tivadar képeiből nyílik tárlat a volt Honvéd Főparancsnokság épületében 2015 júliusában.

» tovább

Elnökváltás a Forster Központ élén

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150529elnokvaltas/ciml.jpgSárváry István kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár váltja Sághi Attilát a Forster Központ élén.

» tovább

Elhunyt Trogmayer Ottó

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150529trogmayer/ciml.jpg2015. május 27-ről 28-ra virradó éjszaka, Budapesten, életének 81. évében elhunyt Trogmayer Ottó, a szegedi múzeum egykori igazgatója, Szeged város díszpolgára.

» tovább

Füzérradvány: megújulás, felkészülés

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150527fuzerradvany/ciml.jpgBefejeződött a füzérradványi kastélypark rekonstrukciója. Az épület még megújulásra vár, ám hamarosan a pusztuló részek is látogathatók lesznek.

» tovább

Feltárások, bemutatók, sánta istenek

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150527btmeloadasok/ciml.jpgA Budapesti Történeti Múzeum is programokat kínál a Régészet Napja alkalmából. Megismerhetjük a legérdekesebb budapesti ásatásokat.

» tovább

Elhunyt Winkler Gábor

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150520winklergabor/ciml.jpgElhunyt Winkler Gábor építész, egyetemi tanár, az MTA doktora, műemlékvédelmi szakember.

» tovább

Régi-új elnök az ICOMOS-MNB élén

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150514icomosfejerdy/ciml.jpgFejérdy Tamást választották az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága új elnökének a szervezet közgyűlésén.

» tovább

Két napon át a budai várról

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150512varkonferencia/ciml.jpgKétnapos, a budai vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Tervet középpontba állító építészeti konferenciát rendeztek a Várkert Bazárban - összefoglaló.

» tovább

Múzeumok Majálisa huszadjára

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150515muzeumokmajalisa/ciml.jpgA Bihari Múzeum és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum lett a 2014-es Év Múzeuma.

» tovább

Floralia Aquincumban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150507floralia/ciml.jpgMájus 16-17-én, 11 és 17 óra között rendezik meg idén a római tavaszünnepet az Aquincumi Múzeumban.

» tovább

Minden tizedik veszélyben!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150507veszelyterkep/ciml.jpgA Forster Központ 300 épület veszélyeztetettségi állapotát mérte fel a Budapest Andrássy út világörökségi területen. 

» tovább

Mátyás király két napja

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150425matyasnap/ciml.jpgMájus 2-3-án rendezi meg a Visegrádi Mátyás Király Múzeum a sokszínű, akár egy egész hétvégét is kitöltő programot.

» tovább

Családunk újabb tagja

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150420natgeo/ciml.jpgEgy oroszországi barlangban talált ujjcsontocska, pontosabban az abból kinyert DNS révén emberi családfánk titokzatos új ággal gyarapodott.

» tovább

Világnap a Várkert Bazárban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150420vilagnap/ciml.jpgA műemléki világnaphoz kapcsolódva átadták a Forster Gyula- és Schönvisner István-díjakat, az ICOMOS szakmai elismeréseit, valamint a Példaadó műemlékgondozásért járó kitüntetéseket a Várkert Bazárban.

» tovább

Europa Nostrát ért a Zeneakadémia!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150414zeneakademia/ciml.jpgAz Európai Bizottság és az Europa Nostra nyilvánosságra hozta az Európai Unió Kulturális Öröksége-díj/Europa Nostra-díj 2015. évi nyerteseinek listáját.

» tovább

Mátyás-templom-kiállítás: visszaszámlálás

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150414btmkiall/ciml.jpgÁprilis 15-én nyitják meg a BTM-ben a Mátyás-templom történetét bemutató kiállítást. Képek a berendezés hajrájáról.

» tovább

Ízelítő az aranyozott középkorból

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150412aranyosmaria/ciml.jpgValószínűleg májusban nyílik meg a pécsi középkori egyetem kiállítása, amely a többi között az egykori Aranyos Mária kápolna szobrait mutatja be.

» tovább

Mátyás-templom: térjünk a tárgyra

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150406matyastempltargyak/ciml.jpgÁprilis 15-én nyitják meg a BTM és a Mátyás templom plébániája közös, több helyszínes kiállítását. Néhány a kiállított tárgyak közül képben és szövegben.

» tovább

Várpalota: várvédők, nem vegyészek!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150402varpalota/ciml.jpgA vegyészet története helyett immár Thury György a hívószó az egyik legépebben megmaradt magyarországi középkori várban.

» tovább

Hímesporcelán a nagytétényi kastélyban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150402porcelan/ciml.jpgA Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanuló kerámiatervező hallgatók tárgyaiból nyílt kiállítás a nagytétényi kastélyban Hímesporcelán címmel. 

» tovább

Hazatért a halott grófnő!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150325nadasdladany/ciml.jpgImmár a nádasdladányi kastélyban láthatjuk a gróf Zichy Ilonáról korai halála után készült Barabás-festményt.

» tovább

Így lenne Lechner a mi Gaudínk

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150319iparmuveszeti/ciml.jpgAz Iparművészeti Múzeum felújítása nem cél, hanem eszköz. A valódi cél Budapest kulturális kínálatának új szintre helyezése.

» tovább

Bejárhatjuk a püspökök titkos alagútját

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150315pecspuspok/ciml.jpgMásfél milliárd forintos uniós fejlesztés eredményeként új arcát mutathatja meg a látogatóknak a pécsi püspökség májustól.

» tovább

BTM: megmutatják az elfeledett makettet

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150306matyastemplmakett/ciml.jpgSchulek Frigyes elfeledett, szenzációs makettje a Mátyás-templomról. Farbakyné Deklava Lilla tanulmánya.

» tovább

Mindenütt Nő!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150306btmnonap/ciml.jpgHétvégén a Nőnap alkalmából ihletett programokkal várják a látogatókat a Vármúzeumban, az Aquincumi Múzeumban, a Kiscelli Múzeumban és a Budapest Galériában.

» tovább

Ízisz már hozza a tavaszt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150304iseum/ciml.jpgMárcius 5-én ünnepli állandó kiállítása megnyitásának második évfordulóját a szombathelyi Iseum.

» tovább

Román Csarnok: elkezdődött!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150225romancsarnok/ciml.jpgA hetven éven át látogatók elől elzárt, raktárként használt Román Csarnok emblematikus eleme a Szépművészeti Múzeum felújításának. Filmmel a munkálatok kezdetéről!

» tovább

Vészvillogó műtárgy-pakoláshoz

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150225iparmuv/ciml.jpgMegújult szemléletű Iparművészeti Múzeumot szeretne és az intézmény átfogó rekonstrukcióját, valamint bővítését készíti elő Cselovszki Zoltán megbízott főigazgató.

» tovább

Ismét megtalálhatják Gül Baba csontjait

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150215gulbaba/ciml.jpgA budai Gül Baba élt, de nem úgy, mint a közismert legenda elmeséli. Csontjai ma is a türbe padlója alatt nyugodhatnak.

» tovább

Andrássy út: kinyílt az esernyő

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150212kodalykorond/ciml.jpgElkészült a súlyos tűzkárt szenvedett Andrássy út 83-85. szám alatt álló palota védőteteje. 12 kilométer acélhuzal tartja a szerkezetet.

» tovább

Dégi kastélypark, madártávlatból

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150210degvideo/ciml.jpgÖt perces, javarészt drónnal készített kisfilm mutatja be a dégi kastély parkjában jelenleg folytatott munkálatokat.

» tovább

Tárt kapuk a bezárás előtt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150210szepmuvbezar/ciml.jpgKoncertekkel, tárlatvezetésekkel, filmvetítéssel, éjszakai nyitva tartással, különleges programokkal búcsúzik a február 15-én éjfélkor három évre bezáró Szépművészeti Múzeum. 

» tovább

Kiscell: föld alatti világ nyílhat

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150208kiscell/ciml.jpgEddig a nagyközönség számára ismeretlen föld alatti terek nyílhatnak a Kiscelli Múzeum épülete, a hajdani kolostor és kastély alatt.

» tovább

Dégi kastélypark: a tóval folytatják

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150205degipark/ciml.jpgFolytatódik Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjének, a dégi Festetics-kastély történeti parkjának a helyreállítása. 

» tovább

Esztergom: két hónap és láthatjuk

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150201esztergomvarkiall/ciml.jpgKészül az esztergomi vármúzeum új kiállítása. Egy eddig szinte ismeretlen királyi-érseki rezidencia tárul majd elénk.

» tovább

Túlmegy a határon a Forster Központ

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150129hatarontulforster/ciml.jpgA Határon túli örökségvédelmi programra év közepéig 31 millió forint jut. Ebből kutatásokat, dokumentációt, értékfelmérést, s kisebb értékmentést is végeznek.

» tovább

Küszöbön a várprogram

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150128varprogram/ciml.jpgA Nemzeti Kastélyprogram beindítása után nincs megállás a Forster Központnál: két új tematikus program indul tavasszal.

» tovább

Királysír, kolostor, kilátások

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150125vacivar/ciml.jpgVácott, a hajdani várban minden együtt van ahhoz, hogy a tömegek számára is vonzó műemléki együttest lehessen kialakítani. Ám mintha megállt volna az idő.

» tovább

Ilyen lesz a régi-új Közlekedési Múzeum

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150121kozlmuz/ciml.jpgEredeti állapotában építik újjá a Közlekedési Múzeumot. A munkálatok még idén tavasszal megkezdődnek a Városligetben.

» tovább

Összefognának az esztergomi múzeumok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150120esztergombalassa/ciml.jpgBár Esztergomban a Bazilika turizmus szempontjából szinte mindent visz, nagyobb figyelmet szeretnének kapni a város egyébként jelentős múzeumai.

» tovább

A magyar kultúra napja a Várkert Bazárban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150120varkertb/ciml.jpgJanuár 22-én, amely a Várkert Bazár tervezőjének, Ybl Miklós halálának is évfordulója, az épületegyüttes kiállításait ingyen tekintheti meg a közönség.

» tovább

Muszlimok, magyarok, muszlim magyarok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150118muszliarcheologia/ciml.jpgAz iszlám a középkor egy szakaszában, még jóval a török hódoltság előtt, jelen volt a magyar királyság területén - az Archeologia cikke.

» tovább

A legelsők művészete

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150115ngajanlo/ciml.jpgMi az emberiség legnagyobb vívmánya? Nem a kőszerszám, nem is az acélkard, hanem a világ dolgainak jelképes ábrázolása. A National Geographic cikke.

» tovább

Gellért-sír nincs, római kor van

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150111belvtempl/ciml.jpgFolytatódik a feltárás a pesti belvárosi templomban: a 12. századi épület alapfalai között rendre római kori falakat találnak.

» tovább

Felnyitották az Óbudán talált szarkofágokat

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150109szarkofagok/ciml.jpgKincskeresők előzték meg a régészeket. Igaz, nem mostanság, hanem vélhetően több mint másfélezer évvel ezelőtt.

» tovább

Magazin 2014: Rómát látni és olvasni

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150101magazinlegnepszerubb/ciml.jpgA római kort bemutató fotópályázatunk, a Nemzeti Kastélyprogram részletei és a pécsi püspökvár megnyitása vonzotta a legtöbb olvasót magazinunkban.

» tovább

Közkincs-kereső: elveszett várak éve

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141230kozkincslegnepsz/ciml.jpgElveszett várak, újjáépült középkor, útmutató az NKA pályázataihoz, a pécsi középkori egyetem és újraálmodott városliget. Közkincs-kereső toplista, 2014.

» tovább

Határeset: nyerő volt Bécs sötét arca

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141229hataresetlegnepsz/ciml.jpgA képzeletbeli dobogó első és második helyére is a császárváros egy-egy műemléke került – ezeket az adatlapokat nézték a legtöbbször a látogatók.

» tovább

Vármúzeum: megnyílt a középkor

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141221btmmegnyit/ciml.jpgMegnyílt a BTM új bejárata a Király pincén át és a középkori királyi palotát bemutató kiállítás újjárendezett központi része.

» tovább

40 milliárd 35 kastélyra

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141217kastelyprogram/ciml.jpgHetvenöt százalékban uniós forrásokból újulhatnak meg a Nemzeti Kastélyprogramba bekerült műemlékek. Megmutatjuk őket.

» tovább

Ybl-év: sikeres volt a bicentenárium

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141212yblevzaro/ciml.jpgNem csak a szakmai közösséget szólította meg, hanem széles társadalmi nyilvánosságot próbált teremteni a magyar örökségvédelem és a magyar építészet ügyének is.

» tovább

Középkori világ nyílik a palota alatt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141205kiralypince/ciml.jpgÚj bejáratot nyit a BTM Vármúzeuma a királyi palota déli részén, amelyen belépve a 15. századba csöppen a látogató.

» tovább

Milánóban az Esterházy Madonna

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141205zepmuvmilano/ciml.jpgCsütörtöktől a milánói Palazzo Marinóban, a Városházán látható Raffaello Esterházy Madonnája, az itáliai reneszánsz egyik csúcsműve.

» tovább

Felújítják a losonci zsinagógát

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141202losonczsinagoga/ciml.jpg70 év elteltével először nyílik lehetőség arra, hogy az épület visszakapja eredeti szépségét és a köz szolgálatába álljon – írja a Felvidék.ma. 

» tovább

Aquincum: vár a Saturnalia

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141202aquincumsaturnalia/ciml.jpgDecember 7-én, vasárnap, 11 és 16 óra között várják az érdeklődőket az ingyenes programokra az Aquincumi Múzeumba.

» tovább

Adventre készül az újjászülető Majk

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141128majk/ciml.jpgMegújult a rendházépület, állandó kiállítást rendeztek be, s az adventi vasárnapokon jótékonysági programot rendez a műemlékegyüttesben a Forster Központ.

» tovább

Andrássy út: nyílik az esernyő

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141126kodalykorond/ciml.jpgMegkezdődik a védőszerkezet építése a világörökségi területen álló, tűzkárt szenvedett épület további pusztulásának elkerülésére.

» tovább

Pécsvárad: év végén már élmény vár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141124pecsvarad/ciml.jpgDecember 31-én zárul az „Élmény vár Szent István és a bencések korában a Pécsváradi Élményvárban” című projekt.

» tovább

NKA: közeleg a határidő!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141124nkajelentkez/ciml.jpgDecember 1-jéig lehet pályázni a Nemzeti Kulturális Alap örökségvédelmi,vagyis műemléki és régészeti témaköreire.

» tovább

Pincében látható az óbudai vár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141121obudavar/ciml.jpgEmlékhelyet avattak az óbudai református parókia pincéjében: az óbudai vár egy részlete a helyszínen látható, s immár látogatható is.

» tovább

Módosul az örökségvédelmi törvény

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141121oroksegvedtorv/ciml.jpgA Kormány benyújtotta a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV törvény módosítására vonatkozó javaslatát.

» tovább

Megújul a kastélypark Dobán

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141120dobakastelypark/ciml.jpgMegkezdődött a Forster Központ vagyonkezelésében lévő, dobai Erdődy-kastélyt körülölelő, kilencven hektáros angolpark történeti rekonstrukciója. 

» tovább

Megújuló templomok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141117templomut/ciml.jpgVámosoroszi, Gacsály, Csenger, valamint Ákos temploma a legújabb lépcsőfoka a Középkori Templomok Útja attrakciófejlesztési projektjének.

» tovább

Elhunyt Ágostházi László

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141117agosthazy/agosthciml.jpgÉletének 84. évében elhunyt Ágostházi László, a magyar műemlékvédelem egyik meghatározó alakja.

» tovább

Szépséges magyar templomok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141112rdtemplomok/ciml.jpgLátványuk élményt jelent hívők és nem hívők számára egyaránt. Íme, pár kevésbé ismert gyöngyszem - a Readers Digest Magazin válogatásában.

» tovább

Újraalapításra van szükség

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141112iparmuvmuz/ciml.jpgA rekonstrukciós terv felülvizsgálatára, új alapító okiratra, akonfliktusok elsimítására van szükség az Iparművészeti Múzeumban Cselovszki Zoltán megbízott főigazgató szerint.

» tovább

Órák és szobrok - Óraszobrok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141112delamotteora/ciml.jpgÜt a Forsternél az óra: a kiállítás a De la Motte – Beer palotában, a Dísz téren lesz látogatható, január végéig.

» tovább

Táncsics-börtön udvara: jövőre indul a feltárás?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141109haszmannbiz/ciml.jpgJövőre indulhat el a Táncsics-börtön udvarának feltárása. L. Simon László maga is kitér majd a Hauszmann-bizottság ülésén az ígéretes lehetőségre.

» tovább

Visszakérnék a király csontjait

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141107szfehervartempl/ciml.jpgA több mint 800 éves végakarat is beteljesedne, ha ismét Székesfehérvárra kerülnének III. Béla maradványai. De erre nem kerül sor egyhamar.

» tovább

Hazatér a halott grófnő

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141104barabasfestm/ciml.jpgGróf Nádasdy Ferenc, felesége  Zichy Ilona halála után négy évvel festtette meg Barabás Miklóssal az imádott nő egészalakos portréját. A festmény most hazatér.

» tovább

Középkori várak: úton az utánnyomás

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141030varkonyvcikk/ciml.jpgHamarosan megérkezik a nyomdából az újabb adag az európai várépítészet fejlődését bemutató, gazdagon illusztrált kötetből.

» tovább

Egy fotókiállítás nyomában

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141028forsterybl/ciml.jpgYbl Miklós munkássága, s annak megörökítése fotókon - rendhagyó programot kínál a Forster központ.

» tovább

Bepillantás az elveszett évszázadokba

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141025mnmkiall/ciml.jpgA honfoglaló magyarság megjelenése előtt évszázados lyuk tátong a magyar történelmi tudaton. Jól sikerült a Magyar Nemzeti Múzeum kísérlete a befoltozására.

» tovább

Diósgyőr: szinte túl nagy siker

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141019diosgyor/ciml.jpgA látogathatóság határait feszegetik a diósgyőri várban: az augusztus végén átadott műemlékre kis túlzással ki lehetne tenni a „megtelt” táblát.

» tovább

Táncsics börtöne és ami alatta van

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141009tancsicsborton/ciml.jpgAligha a napokban kezdődik el a Táncsics-börtön udvarán lévő középkori épületmaradványok feltárása.

» tovább

Lövészárok a pincében

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141009pakskiallvh/ciml.jpgRendhagyó I. világháborús kiállítást, valóságos frontot rendeztek be a Paksi Városi Múzeum pincéjében az intézmény munkatársai.

» tovább

Védőtető alá hozza a Forster

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141002korondforster/ciml.jpgA Forster Központ vállalta, hogy statikai szakvéleményen alapuló acél- védőszerkezetet épít a július 15-én súlyos tűzkárt szenvedett Andrássy út 83-85. számú palotára.

» tovább

Könyvajánlatok a Civertantól

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141002civertan/ciml.jpgKedvezményes áron kínál könyveket és látványtérképeket akár karácsonyi ajándéknak is a Civertan Grafikai Stúdió.

» tovább

Archeologia Nap szombaton!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20141001archeologianap/ciml.jpgSzínes, nagyközönségnek szóló programok, kiállításmegnyitó, könyvbemutató – ezzel várják az érdeklődőket szombatra a visegrádi királyi palotába.

» tovább

Házsongárd: felújítják az emblematikus kriptát

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140930hazsongard/ciml.jpgOktóber végére elkészülnek Kolozsvárott, a házsongárdi temetőben a Bánffy-kriptaként ismert sírépület felújításával.

» tovább

Ferencesek és paprikás pálinka

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140610szegedliliom/ciml.jpgSzombaton rendezik meg az Alsóvárosi Paprikafesztivált Szegeden – a mulatság mellett meg is szentelik az idei termést.

» tovább

Elit alakulat - honfoglalásról Miskolcon

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140929miskolckiallitas/ciml.jpgÁllandó régészeti kiállítás nyílik a Herman Ottó Múzeumban Miskolcon, a Papszer 1. alatt október 6-án. Az intézmény ajánlója.

» tovább

ICOMOS: hiteles helyreállításokat!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140927icomos/ciml.jpgGlobális probléma, hogy a műemlék-helyreállításoknál legtöbbször a gazdasági és a turisztikai szempontok kerülnek előtérbe - hívta fel a figyelmet az ICOMOS elnöke.

» tovább

Megnyílt Aquincumban a fotókiállítás

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140919aquincumfotomegnyit/ciml.jpgPénteken megnyílt az Aquincumi Múzeumban a Mutasd meg a római kort! pályázat fotóiból rendezett kiállítás.

» tovább

KÖN: programok és dupla fotókiállítás

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140919konhackrobi/ciml.jpg

329 helyszín, több mint hatszáz program és egy dupla fotókiállítás Hack Róberttől a KÖN alkalmából.

» tovább

Római kor: megmutatjuk!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140912aquincumfotoeredm/ciml.jpgSzeptember 19-én, pénteken 14 órakor nyílik meg a Mutasd meg a római kort! fotókiállítás az Aquincumi Múzeumban.

» tovább

Színesebben Meséld el te!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140905meseleltehossz/ciml.jpgHiányoztak volna az ősz vibráló színei a fotókról? Nem kell abbahagyni az élménygyűjtő kirándulásokat, hiszen meghosszabbítottuk a pályázat határidejét.

» tovább

Elnök a terepről

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140904saghiinterju/ciml.jpgCsaknem húsz éven át a terepi munka töltötte ki mindennapjait. Beszélgetés Sághi Attilával, a Forster központ új elnökével.

» tovább

Bemutatkozott a Forster központ új elnöke

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140904saghisajttaj/ciml.jpgSághi Attila a Forster központ új vezetője szeretné, ha a műemlék- és örökségvédelem nem lenne megközelíthetetlen elefántcsonttorony.

» tovább

Szigligeti Alkotóház: folytatódik a felújítás

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140904szigligetalkotohaz/ciml.jpgA felújítási munkák még nem értek véget, ennek azonban örömteli okai vannak, hiszen további források felhasználására nyílik lehetőség.

» tovább

Diósgyőr: ragyogás, pusztulás, újjászületés

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140830diosgyorarcheologia/ciml.jpgAugusztus 30-án adták át kevesebb mint egy éves kivitelezői munka után az újjászületett diósgyőri várkastélyt. Az Archeologia két részes riportot közöl ennek alkalmából.

» tovább

Megnyitották a Várkert Bazárt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140829varkertbazar/ciml.jpgHat kiállítás, parknyitó művészeti promenád valamint táncelőadások várják augusztus utolsó hétvégéjén a látogatókat a Várkert Bazárban. A programokra a belépés díjtalan.

» tovább

Újjáépült Végles

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140827veglesivar/ciml.jpgNéhány napon belül átadják a szlovákiai véglesi várat. A felújítása egy időben haladt rokonáéval, a diósgyőri várral – igaz, a szlovákok ismét merészebbek voltak.

» tovább

Bronzkori temető Jobbágyinál

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140826jobbagyibronz/ciml.jpgAz elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb hazai késő bronzkori régészeti lelőhelye került elő a Nógrád megyei Jobbágyi határában.

» tovább

Zalavár: közeleg az ezredév

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140821zalavar/ciml.jpgÖt év múlva lesz az ezredik évfordulója a zalavári bencés apátság megalapításának. A készülődést már most el kellene kezdeni.

» tovább

Erdély, templom, bozótharc

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140812magyarsard/ciml.jpgMagyarsárd középkori templomába csak a bozót kiirtása után tud bevergődni a látogató. A burjánzó vegetáció legalább védi a műemléket.

» tovább

Mesés magyar kastélyok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140812kastelyok/ciml.jpgSzeretne pompás palotákban, lenyűgöző főúri rezidenciákban gyönyörködni? Nem kell messzire mennie. A Readers Digest körképe.

» tovább

Almád: rotunda állt az apátságban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140810almadfeltar/ciml.jpgNem csak az apátsági templom szentélye, de egy rotunda maradványai is előkerültek az almádi monostorban végzett régészeti kutatás során - írja az Archeologia.

» tovább

Ilyen a látogatóbarát templom

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140515vajatempl/ciml.jpgMintául is akar szolgálni a vajai református templom felújítása arra, miként lehet érdekesebbé tenni egy történelmi szakrális teret a látogatók számára.

» tovább

Sirok: így pusztul a felsővár

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140730sirok/ciml.jpgA korábbi ásatások során feltárt maradványokat félti Sirok polgármestere, hiszen azok az időjárásnak kitéve pusztulnak.

» tovább

Dég: lezárult az első ütem

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140721degelsoutem/ciml.jpgLezárult a dégi Festetics-kastély történeti kertrekonstrukciójának I. üteme, a Parktó és környezete helyreállítása.

» tovább

Emlékek ősrégi kútjai

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140721ngajanlo1/ciml.jpgA National Geographic Magyarország 2014. júliusi számában a szaúd-arábiai Hidzsáz sivatagból tudósít.

» tovább

Meséld El Te! - Elkezdődött!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140718meseldelte/ciml.jpgAhány túra, annyi mese! –  kezdetét veszi a  Középkori templomok útja élményeinek megosztására buzdító „Meséld El Te!” pályázat.

» tovább

Nem gyengül, csak a szemlélet változik

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140715lsimonmuemlek/ciml.jpgFenntarthatóbb szemléletet szeretne meghonosítani az örökségvédelemben L. Simon László, a Miniszterelnökség új parlamenti államtitkára.

» tovább

Megnyitják az ágyúöntő műhelyt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140712spatakmegnyit/ciml.jpgPáratlan ipartörténeti látványosság lesz látogatható a keddi megnyitó után a sárospataki vár parkjában. A látogatók is belekóstolhatnak az ágyúöntésbe.

» tovább

Jön a KÖN!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140709konajanlo1/ciml.jpgKit ne érdekelne, mi van a zárt kapuk mögött? Milyen értékeket rejt egy lakóház, kastély vagy éppen valamelyik ismert közintézményünk épülete? 

» tovább

Gyulaffy Napok Csobáncért

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140709csobanc/ciml.jpg2014. július 11-12-13-án várják az érdeklődőket a XI. Gyulaffy Napok Csobáncért rendezvényeire. A teljes programot megismerheti!

» tovább

Megnyílt a föld a belvárosi templomban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140704belvtempl/ciml.jpgA feltárásra a padlózat cseréjéhez kapcsolódva kerül sor. A közép-, sőt néhol római kori falak egy része a későbbiekben is látható marad föld alatti sétával.

» tovább

Tiszadob: befejeződött a kastélyfelújítás

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140702tiszadobfelujitas/ciml.jpgLezárult „A tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” című kiemelt projekt.

» tovább

Örökségvédelem: nagy változást terveznek

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140626nkabemutatkoz/ciml.jpgÁtláthatóbb NKA-t szeretne Doncsev András, a szervezet új alelnöke. A korábbi alelnök, L. Simon László kijelentette: nagy változást terveznek az örökségvédelemben.

» tovább

Fotónap: Mutasd meg a római kort!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140625aquincumfotozas/ciml.jpgJúnius 28-án, szombaton kerül sor a pályázat keretén belül az első fotózási alkalomra az Aquincumi Múzeum területén!

» tovább

Fertőd: elkezdődött a kastélypark helyreállítása

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140625fertodkert/ciml.jpgAz Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részének, az úgynevezett Lés-erdőnek a helyreállításával kezdődött meg a kertrekonstrukció Fertődön. 

» tovább

Szabadkígyós: néhány részlet megújul

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140624szabadkigyos/ciml.jpg200 milliót szánt volna az önkormányzat a szabadkígyósi kastély néhány részletének megújítására. Nem sikerült elkölteni az összes pénzt.

» tovább

Múzeumok éjszakája szombaton

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140619muzejajanlo/ciml.jpgA Múzeumok éjszakáján a  Forster Központ az ország különböző tájain, hét helyszínen várja hosszabbított nyitva tartással, különleges programmal az érdeklődőket.

» tovább

Meséld el te!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140611meseledelte1/ciml.jpgA zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkák nyomtatásban is megjelennek majd, illetve pdf-ben letölthetők lesznek.

» tovább

Liliomfesztivál a szegedi ferenceseknél

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140610szegedliliom/ciml.jpgA világ egyik legnépszerűbb szentjéhez, Szent Antalhoz kapcsolódó Liliomfesztivállal több évszázados, 1950-ig élő hagyományt idéznek meg Szegeden. 

» tovább

Szekszárd: megnyílnak a fantomkiállítások

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140603szekszardkiallitas/ciml.jpgAugusztusban megnyílnak a szekszárdi vármegyeháza állandó kiállításai, amelyeket még 2011-ben, a műemléképület felújítását követően rendeztek be.

» tovább

Mesélő műemlékek: sétát kínálnak Egerben

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140601forstereger/ciml.JPGEger helytörténetében járatos szakértők, helyi polgárok mesélnek és kalauzolnak az okostelefonos alkalmazásban másfél órán át.

» tovább

A ház, ahol lakunk

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140528lechnerepulet/ciml.jpgA Lágymányosi Dohánygyár épületeit, a Lechner Lajos Tudásközpont főhadiszállását mutatja be Prakfalvi Endre művészettörténész írása Hack Róbert fotóival.

» tovább

Aquincum: a nyertes pályamű

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140521aquincumterv/ciml.jpgA BME Építészmérnöki Kar - Építőművészeti Doktori Iskolájának hallgatói ilyennek álmodták meg a múzeumépületet és a romterületet nyertes tervükben.

» tovább

Év múzeuma 2013: az Iseumé és Óbudáé a díj

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140517evmuzeuma/ciml.jpgA szombathelyi Iseum, az Óbudai Múzeum és a kaposvári Rippl-Rónai József emlékház örülhetett leginkább az idei a Múzeumok Majálisán.

» tovább

Zsidó temetőt ment a NÖRI

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140516norizsidotemeto/ciml.jpgA Salgótarjáni utcai temetőről jelentetett meg látványos monográfiát a Nemzeti Örökség Intézete. Ám ez csupán az első lépése a sírkert megmentésének. 

» tovább

Régészet napja: programok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140516regeszetnap/ciml.jpgHagyományőrző bemutató, kísérleti régészeti bemutató, laborlátogatás, miniatűr ásatás - már elérhető a Magyar Régészet Napja programja.

» tovább

Aquincum: 120 év történelem és persze a jövő

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140509aquincumtervkiall/ciml.jpgAz Aquincumi Múzeum 120 éves történetét mutatja be az új tárlat, amely egy pályázattal kiegészítve a terület fejlesztési lehetőségeiről is tájékoztat.

» tovább

Mutasd meg a római kort!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140509aquincumfotopalyazat/ciml.jpg2014. május 9-én kezdődik az Aquincumi Múzeum és a műemlékem.hu közös fotópályázata. A képek már feltölthetők!

» tovább

Konferencia: a Velencei Charta 50 éve

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140508esztergomkonf/ciml.jpgJúnius 19-én rendezik meg a Velencei Charta 50 éve 1964-2014 című konferenciát az MNM Esztergomi Vármúzeumának Nagytermében.

» tovább

ICOMOS-Díjat ért Perőcsény tájháza

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140501perocseny/ciml.jpgA helyi asszonyok kézzel tapasztották a falat, s bár a tájházat alapvetően maguknak csinálták a perőcsényiek, azért ugyancsak várják a látogatókat is.

» tovább

Gyerekek ünnepe a mesélő kastélyban

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140427faykastely/ciml.jpgA projektzáró ünnepségre április 25-én, pénteken a Fáy-kastély Zenetermében a tizenkét együttműködő intézmény növendékei szerepelésével került sor.

» tovább

Szekszárd: vármegyeháza a kutató szemével

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140423szekszardvizimarta/ciml.jpgA szekszárdi vármegyeháza kutatása, felújítása idén egyike volt az ICOMOS-díjazottaknak. Az előzményekkel csaknem ezer évet ölel fel az épület története.

» tovább

Világnap: díjak és citromok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140416vilagnap/ciml.jpgYbl Miklós épületei a XXI. században - Műemlékek napi használatban címmel rendezett világnapi ülést az ICOMOS.

» tovább

Azonosították Asztrik érsek relikviáit

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140416asztrik/ciml.jpgA Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nagy örömmel tudatja, hogy azonosították a Szent Koronát hozó Asztrik kalocsai érsek relikviáit. 

» tovább

Középkor a vasbeton fogságában

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140406salamontorony/ciml.jpgMagyarország legimpozánsabb középkori lakótornya, a Salamon-torony a felújításra vár: a közelmúlt műemlékvédelmi beavatkozásait kellene javítani - írja az Archeologia.

» tovább

Átadták a Várkert Bazárt

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140403varkertbazar/ciml.jpgA helyszínen 27 mérnök irányítása mellett naponta 800 ember dolgozott és negyvennél is több hazai cég kapott szerepet a kivitelezésben.

» tovább

Hatvanban nem lőttek bakot

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140402hatvankastely/ciml.jpgÁprilis 1-jén tartották a felújított hatvani Grassalkovich-kastély és a benne kialakított Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum szakmai átadását.

» tovább

Szerkezetkész Rákóczi György ágyúöntő műhelye

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140330agyuonto/ciml.jpgA rekonstruált bronzolvasztó kemence és a fúróberendezés lesz vélhetően a legfőbb látványossága I. Rákóczi György sárospataki ágyúöntő műhelyének.

» tovább

Aquincum: így zárult a nyílt nap

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140330aquincumnyiltnap/ciml.jpgMárcius utolsó hétvégéjén a Közép-magyarországi régióban, Budapesten és környékén zárult az uniós fejlesztések nyílt napja sorozat.

» tovább

Kastélynagyhatalom: átadás Edelényben

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140327edeleny/ciml.jpgMegújult az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély és parkja. A jelentősen leromlott kastély 2,4 milliárd forintból, zömmel uniós forrásból született újjá.

» tovább

Településléptékű dokumentálás Erdélyben

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140321erdelydokument/ciml.jpgAz épített örökség településléptékű dokumentálása Erdély magyarlakta térségeiben. Sebestyén József építész írása.

» tovább

Régészet Napja 2014

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140321regeszetnapja/ciml.jpgAz első, pénteki nap célközönsége az iskolai csoportok lesznek, szombaton pedig a felnőtt korosztályt és a családokat szólítják meg.

» tovább

Forster központ: kapunyitás!

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140312forsternyit/ciml.jpgA hagyományokhoz híven, a tavasz beköszöntével újra látogathatók a Forster Központ kastélyai, műemlékei szerte az országban.

» tovább

Pécs: megnyílik a középkori egyetem

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140310pecsegyetem/ciml.jpgMárcius 18-án nyitják meg ünnepélyesen a pécsi középkori egyetem épületét. Bemutatják a szomszédos Aranyos Mária kápolnát is.

» tovább

Városliget: öt épület, hat múzeum

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140303muzeumliget/ciml.jpgÉvi egymillió turistára, viszonylag gyors megtérülésre számít Baán László, a megaberuházás miniszeri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

» tovább

Keleti gyökerek, nyugati alapok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140302pannonarcheologia/ciml.jpgValóban gyökeresen átalakította volna a Kárpát-medence kulturális képét a magyar honfoglalás? Az Archeologia cikke szerint át kell írni az államalapítás történetét.

» tovább

Sziklakórház: születésnap művérrel

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140223sziklakorhaz/ciml.jpgÚszott a művérben vasárnap a budai várhegy gyomrában lévő Sziklakórház: megnyitásának 70. évfordulójára emlékeztek a látványos programmal.

» tovább

A múltról szól, a jövőt jelenti

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140220topogkiad/ciml.jpgTájékoztazó füzet avat be a műemléki topográfia rejtelmeibe. A kiadvány az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány gondozásában látott napvilágot.

» tovább

Eszterháza: kulturális és turisztikai feladatok

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140219fertodkozpont/ciml.jpgKözgyűjteményi, gazdálkodási és turisztikai feladatokat is ellát a március 1-jétől működő Eszterháza Központ.

» tovább

Műemlékőrök határok nélkül

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140214muemlekor/ciml.jpgA műemléképületek állagmegőrzésének és karbantartásának lehetőségeiről rendeztek nemzetközi konferenciát Budapesten.

» tovább

Interaktív 3D-s rekonstrukció Vitányvárról

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140214vitanyvar/ciml.jpgA legmodernebb technológiával épült újjá és a virtuális térben bejárhatóvá vált a Vértes egyik várromja, Vitányvár - írja az Archeologia.

» tovább

Itt nyugszik Vác legendás püspöke

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140206migazzisirja/ciml.jpgNeki köszönhetjük a barokk Vácot. Az idén háromszáz éve született Migazzi Kristóf püspök bécsi sírját Szalay Ákos kereste fel.

» tovább

Seuso-kincs: vegye meg az MNB?

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140206regesszovseuso/ciml.jpgA Magyar Régész Szövetség (MRSZ) a kincslelet felvételét javasolja a Magyar Nemzeti Bank új műkincs-visszavásárlási programjába.

» tovább

Topográfia: munka és pénz 15 hónapra

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140201topografia/ciml.jpgKezdetét vette a "Fiatalok a magyar műemléki topográfiáért" című pályakezdőknek szóló Eu-s foglalkoztatási projekt.

» tovább

Eszterháza Központ márciustól

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140124eszterhaza/ciml.jpgAz új intézmény kastélymúzeumként, illetve mint az életművet kutató és bemutató Haydn Kutatóközpont 2014. március elsejétől működik majd.

» tovább

Ybl éve lesz 2014

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140120yblev/ciml.jpgYbl Miklós halálának 123. évfordulóján, január 22-én veszi kezdetét a Ybl-emlékév, amely a 200 éve született építész munkásságának állít emléket.

» tovább

Aquincum: menetrend szerinti újjászületés

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140115aquincum/ciml.jpgMegújult a múzeum régi kiállítási épülete és új tegulárium is épült a terület déli részén. Hamarosan sor kerülhet a rommezőre is – legalább a tervek szintjén.

» tovább

Védettség, kivitel, restitúció

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140116oroksvedtorv/ciml.jpgA törvény módosításai – az egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi CCXVII. törvény alapján – 2014. január 12-én léptek hatályba. 

» tovább

Régészeti kalandozások: letölthető a kötet

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140112ozorakotet/ciml.jpgOktóber első szombatján rendezte meg a Forster központ az ozorai konferenciát. A 44 oldalas tanulmánykötet letölthető portálunkon.

» tovább

Ybl születéséhez igazítják a Várbazár átadását

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140108lsimon/ciml.jpgBiztonságosan tervezett költségvetés készült 2014-re a Nemzeti Kulturális Alapnál – mondta el az MTI-nek alelnöke, L. Simon László kormánybiztos.

» tovább

Őskori térkép éve volt 2013

http://muemlekem.hu/images/magazin/20140101magazintoplist/ciml.jpgEgy rejtélyes őskori véset, a Mutasd meg a középkort fotópályázat cikke és a hatvani kastély alatt talált templom - ezeket olvasák legtöbben 2013-ban a magazinban.

» tovább

Határeset: az élen Kassa elveszett erődje

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131230hataresetnepsz/ciml.jpgA Határeset adatbázisában is vannak ugyancsak népszerűnek számító objektumok: legtöbben egy olyat kerestek 2013-ban, ami már nincs.

» tovább

Forster füzet a dzsámiról

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131230forsterfuzet/ciml.jpgA Forster központ új kiadványa a pécsi Jakováli Haszan pasa dzsámi múltjával és jelenével ismerteti meg az olvasót.

» tovább

Templom a kastély alatt és az NKA az első

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131228kozkincsker/ciml.jpgBár néhány nap még hátravan az évből, eredményt hirdetünk: mely adásokat hallgatták legtöbbször a Közkincs-kereső-archívumban.

» tovább

Tér, élmény: most kell látni a várkápolnát

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131218esztergomvark/ciml.jpgTizenhárom év után eltűnt az állványzat, így valódi térélmény fogad az esztergomi vár kápolnájában. Érdemes felkerekedni a látványért.

» tovább

Pécsvárad: megkezdődött a felújítás

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131211pecsvarad/ciml.jpgEgy teljes egészében uniós finanszírozású, 300 millió forintos projektnek köszönhetően újul meg a pécsváradi vár.

» tovább

Elhunyt Szablyár Péter

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131211szablyarpeter/ciml.jpgElhunyt Szablyár Péter barátunk, kohómérnök, barlangász, örökségvédő szakember, a Jósvafői Tájház megteremtője.

» tovább

Régészeti kalandozások: Bugactól a restaurátorig

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131205ozoraajanlo/ciml.jpgKötetben jelentette meg a Forster központ az ozorai régészeti konferencia előadásainak anyagát. Az első írások már olvashatók az Archeologia portálon.

» tovább

Átadták a vedresábrányi templomot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131124vesresabrany/ciml.jpgA Teleki László Alapítvány szervezte és bonyolította a tavaly kezdődött munkálatokat. Erdély egyik jelentős műemlékét vasárnap adták át.

» tovább

Középkori templomok a Forster központban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131124templomutkonyv/ciml.jpgBemutatták a Középkori templomok a Tiszától a Kárpátokig című könyvet és a Középkori templomok útja programot a Forster központban.

» tovább

Róma romjain pusztul a múzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131120gorsium/ciml.jpgA tervek szerint csaknem egy éve kellett volna átadni a megújított gorsiumi régészeti parkot. Talán most elkezdődhet a beruházás az elromosodott intézményben.

» tovább

A patikus útjára csábít a Forster

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131120patikusseta/dmciml.jpgIdőkalandozásra invitálja az érdeklődőket a Forster központ: mintha a 18. század végén sétálnának a budai várnegyed polgárvárosában.

» tovább

Örökség a jövőnek - jövő az örökségnek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131115nkamuemlkonf/ciml.jpgA Podmaniczky Rendezvénykastélyban került sor az egy éven át tartó, az NKA által támogatott programsorozat nyitókonferenciájára.

» tovább

Eltűnik az állványerdő, mesés a látvány

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131112esztergomkapolna/ciml.jpgHamarosan lebontják az esztergomi vár kápolnájában lévő állványokat, s alkalmanként látogatható lesz a mesés gótikus emlék.

» tovább

Forster központ: nem térkép e táj

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131112tajkonferencia/cimltaj.jpgA budavári De la Motte – Beer-palota volt a színhelye a Forster központ rendezésében az Európai Táj Egyezmény tárcaközi munkacsoport műhelykonferenciájának.

» tovább

Időkapszula a füzéri várban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131108fuzerkapszula/ciml.jpgÜnnepélyes keretek között helyezték el a füzéri alsóvárban azt az időkapszulát, melyben az utókor számára kívántak üzenetet hagyni a résztvevők.

» tovább

Múmiák a keresztbe épített templom alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131107veresegyh/ciml.jpgMigazzi váci püspök 1778-ban építtette a ma álló veresegyházi katolikus templomot. A kutatás azonban román kori és gótikus falakat, sőt mumifikálódott holttesteket is talált.

» tovább

Kiállítás, amin ámulnak az olaszok is

http://muemlekem.hu/images/magazin/20131028caravaggio/ciml.jpgAz itáliai barokk és rokokó festészetet mutatja be a Szépművészeti Múzeum legújabb tárlata. Világszínvonalú, emberöltőnként legfeljebb egyszer látható anyag.

» tovább

Múzeumok mindenkinek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131026forstermuzeumok/ciml.jpgSzombaton Fertődön az Esterházy-kastélyban, vasárnap Pécsett a Jakováli Haszan-dzsámiban rendezik meg a Múzeumok mindenkinek projektzáró programját.

» tovább

L. Simon László veszi át a munkát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131021lsimonzumbok/ciml.jpgKormánybiztossá nevezte ki L. Simon Lászlót Orbán Viktor miniszterelnök - közölte a Fidesz-frakció hétfőn az MTI-vel. Zumbok Ferenc munkáját folytatja majd.

» tovább

Nádudvaron mutatjuk meg a középkort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131019nadudvarkiall/ciml.jpgMegnyílt a nádudvari művelődési házban a Mutasd meg a közékort! című – immár – vándorkiállításunk. November első hetének végéig bizonyosan megtekinthető.

» tovább

NÖRI: múlt és jövő a temetőben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131019nori/ciml.jpgA Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) rendhagyó diákprogramot szervezett a Fiumei úti sírkertben, az 1956-os szabadságharcosok parcellájánál  október 18-án.

» tovább

Elhunyt Zumbok Ferenc kormánybiztos

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131009zumbokelhunyt/ciml.jpgElhunyt Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos - közölte a Kormányzati Információs Központ.

» tovább

Konferencia a topográfiáról

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131007egertopografia/ciml.jpgA középtopográfia programjával, Veszprém, Zemplén megye sajtátosságaival, sőt a marosvásárhelyi helyzettel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

» tovább

Régészeti kalandozások Ozorán

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131002ozorakonferencia/ciml.jpgA bugaci monostor, a Sibrik dombi ispáni vár Visegrádon, honfoglalók Cseljabinszkban - az elmúlt hónapok legjelentősebb régészeti eredményeit mutatják be a várkastélyban.

» tovább

Kelták Aquincumban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20131002aquincum/ciml.jpgKelta családi nappal és katonavárosi sétával várja az érdeklődőket az Aquincumi Múzeum. A ráadás egy előadás a molekuláris régészetről.

» tovább

Emlékművet kapott az elpusztult falu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130920kanaemlekmu/ciml.jpgA középkori Kána története újabb epizóddal bővült: felavatták a rég tervezett emlékművet. Tennivaló persze akad még a völgyben éppúgy mint a hegygerincen.

» tovább

KÖN: középpontban a vizek házai

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130919oroksegnapok/ciml.jpgA vizek házai kerülnek a középpontba idén, így forrásházakba, víztornyokba, tározókba is ellátogathatnak az érdeklődők országszerte.

» tovább

Korok kavalkádja menekült meg a Vízivárosban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130916kapucinus/ciml.jpgAz alacsony, szerény tömegű épület még néhány éve is a budai Víziváros egyik szégyenfoltja volt. Hétvégén a büszkeségévé vált, s az is marad.

» tovább

Béke, gazdagság: középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130911bugac2013/ciml.jpgA 11. század végétől 1241-ig nem folyt kiterjedt háború a magyar királyság területén. A béke elképesztően gazdag tárgyi kultúrát hagyott maga után - írja az Archeologia.

» tovább

Extrákkal nyílt meg a várkiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130910varkiallitas/ciml.jpgOlyan leletek is megtekinthetők a visegrádi Mátyás Király Múzeumban pénteken megnyitott kiállításon, amelyek néhány napja még a földben voltak.

» tovább

Tündérmező két keréken

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130906tundertour/ciml.jpgA nyár utolsó, az ősz első élményével kecsegtetnek a Középkori templomok útján. A cél a látnivalókban gazdag útvonal tesztelése is.

» tovább

Középkori várak, virtuális vártúrák

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130903varkiallelozetes/ciml.jpgPénteken nyitják meg a magyar várépítészet történetét, érdekes fejezeteit látványosan bemutató tárlatot a visegrádi Mátyás Király Múzeumban.

» tovább

Előkerült a román kori szentély a templomban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130814visontatempl/ciml.jpgA Heves megyei Visonta templomának szentélye ma is gótikus eredetéről tanúskodik. Most bebizonyosodott, hogy van román kori előzmény - írja az Archeologia.hu.

» tovább

Világégés, holokauszt, fiatalok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130801noribeszelget/ciml.jpgJövőre az első világháború kitörésének századik, a holokauszt hetvenedik évfordulójára készül az intézmény. A legfontosabb cél a fiatalok megnyerése.

» tovább

Műemlékes képzés: elindult a visszaszámlálás!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130427majk/ciml.jpgAugusztus 9-ig lehet jelentkezni az Agora Vidékfejlesztési Alapítvány által meghirdetett képzésre. Döntés augusztus 13-án várható.

» tovább

Ozora nem marad torzó

http://muemlekem.hu/images/magazin/20130714ozorakulsovar/ciml.jpgBár lenyűgöző az ozorai várkastély hatalmas tömbje, valójában torzó, hiszen az egykori várfalakat, bástyákat eddig csak melléképzelhették a látogatók.

» tovább

Visegrád: hat szombatnyi reneszánsz

http://muemlekem.hu/images/magazin/20091120visegrad/ciml.jpgJúlius 20, 27-én, augusztus 3, 10, 17, 24-én koncertekkel, harcművészeti bemutatókkal és kiállítási szakvezetésekkel várja látogatóit a visegrádi királyi palota.

» tovább

Műemlékes képzés: tudás mellé pénz is jár!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130705topografia/ciml.jpgPapírforma szerint térinformatikai ügyintézők lesznek azok, akik elvégzik az OKJ-s tanfolyamot. Munkanélküliek, kismamák előnyben!

» tovább

Medvefog amulett segített Újbudán

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130705aldi/ciml.jpgNégy és félezer éves település maradványait tárták fel a BTM szakemberei Újbudán, rekordsebességgel, mindössze két hét alatt.

» tovább

Jövőre láthatók lesznek a világhírű falképek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130623esztergompalyazat/ciml.jpgA félmilliárd forintos pályázati forrásból bemutathatóvá válik az esztergomi vár kápolnája és a négy erénynek köszönhetően világhírű studioló is.

» tovább

Kormányülés után múzeumok éjszakája

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130619forsterdelamotte/ciml.jpgEpicentrummal, rendhagyóan nyitott, a többi látványosságot is ajánló épülettel bővült hétvégétől a Forster központ kínálata a budavári Dísz téren.

» tovább

Ma is látható Róma a belvárosi templom alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130612belvtemplaltempl/ciml.jpgAltemplomot alakíttatna ki a mai kriptából a Március 15-e téri templom plébánosa, így egy látogatható térrendszer születne.

» tovább

Páratlan nemzeti kincs Herenden

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130612tondachherend/ciml.jpgCsapek 1935-ben alkotta meg a világ egyetlen porcelánablakát, ami egyszerre kuriózum és remekmű. A művet a herendi római katolikus templomban helyezték el.

» tovább

Kis magyar úthatározó 2.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130609uthatarozo2/ciml.jpgFolytatjuk az Archeologia portál szó szerinti útikalauzát a Kárpát-medencéről. Kiderül az is, hogyan és miért is maradt le a térség Európa nyugati felétől.

» tovább

Felélesztett színház, ami Ybl-díjat ért

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130605marionett/ciml.jpgMárcius 15-e alkalmából kapott Ybl-díjat Molnár Csaba építész, részben a fertődi Eszterházy-kastély, azon belül a marionett színház lenyűgöző felújításáért.

» tovább

Júliustól indul be a Nemzeti Örökség Intézete

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130527nori/ciml.jpgBár a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság titkárságából nőtt ki, az új intézmény nem váltja le, hanem kiegészíti azt.

» tovább

Fertődért az elnök bármit megtenne

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130522forsterfertod/ciml.jpgBarokk jelmezben indult a tájékoztató, ám kiderült: az Eszterházi Vigasságok című fesztiválsorozat igazán sokszínű zenei csemege lesz.

» tovább

Ahol a középkor a jövő

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130516templomut/ciml.jpgMég hogy haszontalan volna a szegénység? Szabolcs-Szatmár-Beregben az őrizte meg eredeti formájukban a középkori templomokat.

» tovább

Kis magyar úthatározó 1.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130514uthatarozo/ciml.jpgArcheologia: szó szerint útikalauz a kezdetektől az újkor hajnaláig a Kárpát-medencéről – a teljesség igénye nélkül.

» tovább

Év Múzeuma 2012: Aquincumé és Tiszazugé a díj

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130511evmuzeuma/ciml.jpgIdén is a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében megrendezett Múzeumok Majálisán adták át a Pulszky Társaság által meghirdetett Év Múzeuma díjat.

» tovább

Fertő-világörökség: misszió a széltornyok miatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130509forsterszel/ciml.jpgA misszió felméri, milyen hatással van a határ osztrák oldalán létesülő három, új szélerőmű telep a kiemelkedő egyetemes értékre – áll a Forster központ közleményében.

» tovább

Forster központ: megnyitnák a titkos kertet

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130506forsterkert/ciml.jpgCselovszki Zoltán látogathatóvá szeretné tenni a Táncsics utcai székház mögötti területet: a tervezett gesztus egyúttal egy nagyobb szabású terv része.

» tovább

Árpád-kori templom a hatvani kastély alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130502hatvankastely/ciml.jpgEgy Árpád-kori épület, valószínűleg templom maradványait azonosították a Nemzeti Örökségvédelmi Központ szakemberei a Grassalkovich-kastély pincéjében.

» tovább

TONDACH Deluxe

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130429tondachdeluxe/ciml.jpgA műemlék épületek tetőszerkezetének felújítása időről időre újabb kihívások elé állítja a tetőcserép gyártókat.

» tovább

Majk: startra kész a második ütem is

http://muemlekem.hu/images/magazin/20130427majk/ciml.jpgBár a látogatók év végétől a majki kamalduli remeteség felújításnak, fejlesztésének első ütemét élvezhetik, a Forster központ készen áll a folytatásra.

» tovább

Pécs mindennapjai a török félhold alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130426pecskiall/ciml.jpgA pécsi Várostörténeti Múzeum épületében tekinthető meg új időszaki kiállításunk, mely a Pécs mindennapjai a török félhold alatt címet viseli.

» tovább

Feléled a rózsamenyasszony

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130426rozsamenyasszony/ciml.jpgA rózsamenyasszony hagyományát élesztik fel vasárnap Solymáron. Még nem keresik a legerényesebb, szegény sorsú leányt, de ki tudja, mit hoz a jövő?

» tovább

Mátyás király napja 2013

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130426matyasnap/ciml.jpgA visegrádi Királyi Palotában évente megrendezett tavasz-ünnepen megelevenedik a középkor, az ódon falak közé visszaköltözik Mátyás király udvara.

» tovább

Duplájára hízna a füleki vár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130422fulekivar/ciml.jpgAz egyébként sem éppen kicsi, leginkább romvár növekedéséhez ásni fognak, hiszen az alsóvárból ma még szinte semmi sem látható.

» tovább

Megújulna és gazdagodna a ma is használt dzsámi

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130417pecsdzsami/ciml.jpgJelenleg ugyan pályázati tartaléklistán van a pécsi Jakováli Hasszán dzsámi felújítása, ám a Forster központ arra számít, hogy még idén elkezdődhet a felújítás és fejlesztés.

» tovább

Megnyílt Visegrádon a fotókiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130407fotomegnyit/ciml.jpgA fotópályázat eredményeként összeállt kiállítási anyag május 5-ig tekinthető meg a visegrádi Mátyás Király Múzeumban.

» tovább

Mutasd meg a középkort! - kiállításmegnyitó

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130329kiallitasmegnyito/ciml.jpgA közösen megrendezett pályázat díjátadójára és a kapcsolódó kiállítás megnyitására 2013. április 5-én pénteken 16 órakor kerül sor a visegrádi Mátyás Király Múzeumban.

» tovább

Térkép lenne a rejtélyes véset?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130320nokko/ciml.jpgA Nemzeti Örökségvédelmi Központban vizsgálják az egyik legfurcsább magyarországi vésett követ. A megalitot a magyar-román határ közelében találták.

» tovább

Mutasd meg! fotópályázat: döntött a zsűri

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130318fpalyazeredmeny/ciml.jpgA visegrádi középkor témájában a Finom fény, az általános középkoréban a Prágai sziluett című alkotás lett a legjobb a zsűri ítélete szerint.

» tovább

Szulejmán megint győz

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130317szulejman/ciml.jpgAz Archeologia portál korántsem elvont elmélkedése, hogy miként vívjuk meg és vesztjük el az újabb szellemi Mohácsunkat – úgy, hogy mi vagyunk a saját ellenségeink.

» tovább

Forster központ: megnyílnak a műemlékek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130314forstermuemlek/ciml.jpgA március tizenötödikei hosszú hétvége a nyitás kezdete volt a Forster központ műemlékeiben: már most látogatható több is közülük.

» tovább

Három kiállítással indítanak Füleken

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130314fulekvar/ciml.jpgHárom új kiállítással készül a Füleki Vármúzeum a turistaidény megnyitására. Dokumentumok, fényképek, fegyverek, céhek, nyelvhasználat - van választék!

» tovább

Bény: kakukktojás a földvárak között

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130314benyarcheologia/ciml.jpgKorábban már írtunk a bényi sáncokról. Az Archeologia cikke azonban az új kutatási adatok alapján alaposan átértékeli a földvár történetét.

» tovább

Felolvad a határ a templomok között

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130309templetour1/ciml.jpgBár a Középkori templomok útja részben örökség-, részben vallásturisztikai komplex program, egyetemesebb hatása is van.

» tovább

Nem lesz majd szükség a turizmus mázára?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130306egerforster/ciml.jpgA Forster központ a tervek szerint átveszi a Nemzeti Örökségvédelmi Központ műemlékvédelmi feladatkörét. Ez is elhangzott az egri konferencián.

» tovább

Holland példát követne az örökségvédelem

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130302forsterholland/ciml2.jpgA Monumentenwacht a hollandoknál igencsak bevált. Cselovszki Zoltán itthon is bevetné a műemlék-figyelő, szakértő csapatokat.

» tovább

Százötven éve méginkább pusztul a kolostor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130227ujlot/ciml.jpg1863. júniusában égett le a máriacsalád-pusztai pálos templom és kolostor. Ám ez csak egy stáció volt a szinte biztosan a teljes pusztuláshoz vezető úton.

» tovább

Kő. Ami másnak is kő

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130216kovek/ciml.jpgEgyik oldalukon szöveges vésetű, ám eddig arccal lefelé fordított kövek kerültek elő a Baross téri aluljáró bontásakor. Izgalmas? Igen. Meglepő? Természetes.

» tovább

Középkor: Most mutasd meg!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130213fpalyazat/ciml.jpgFebruár 16-án kezdődik a visegrádi Mátyás Király Múzeum, az Archeologia – Altum Castrum Online és a műemlékem.hu fotópályázata.

Mutasd meg a visegrádi középkort!

Mutasd meg a középkort - bárhol!

» tovább

Váci németek emléke a város alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130213vacnok/ciml.jpgVác középkori német lakosságának állít emléket a kiállítás. Nem csak a bemutatott tárgyak érdekesek, de maga a kiállítóhely is, hisz jó öt méter mélyen a belváros alatt van.

» tovább

Az első magyar szürke eminenciás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130212mor/ciml.jpgA pécsi székesegyház altemploma – ha átépítve is – napjainkban is őrzi Boldog Mór, a 11. század egyik legérdekesebb alakjának emlékét. Az Archeologia portréja és tanulmánya.

» tovább

Nem értek még le a solymári vár aljára

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130201solymarvar/ciml.jpgTartogathat még meglepetéseket a solymári vár. A részben – évről évre mindinkább – megkutatott és helyreállított erősség egyre büszkébben magasodik a település fölé.

» tovább

Szabadulna Rákóczitól a volt szlovák érsek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130201rakoczi/ciml.jpgA volt érsek visszaadná a földi maradványokat és már Meciarék is szívesen megváltak volna a szlovák történet(újra)írásba nem beilleszthető kuruc vezérektől.

» tovább

Ahol érték a falfirka

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130124falfirka/ciml.jpgBár a műemlékeket szeretők többsége joggal borzad a falfirkáktól, akadnak olyanok, amelyeket a tartalmuk, vagy az idő valódi értékké tesz. Néhány a teljesség igénye nélkül.

» tovább

Fotópályázat: Mutasd meg a középkort!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130119fotopalyaz1/ciml.jpgFotópályázatot hirdet a visegrádi Mátyás Király Múzeum, az Archeologia – Altum Castrum Online és a műemlékem.hu. Időutaz(tat)ók előnyben!

» tovább

Pénzt hozna a limes

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130116limeskonf/ciml.jpgA limes világörökség nem csupán kulturális rang, de komoly gazdasági lehetőség is. Ezt is nyomatékosítani igyekszik a szombati konferencia.

» tovább

Így mentették meg a zsámbéki gödröt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130112zsambekgodor/ciml.jpgA hajdan 70 pincéből álló pinceterületet nem csupán megmenteni, de újraformálni is kellett – a helyi civilek a pusztulásból hozták vissza a másfél hektáros ligetet.

» tovább

Most Felsőnánán rettegnek a toronytól

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130108felsonanatempl/ciml.jpgA szombati vihar kezdte meg a toronysüveget, annyira, hogy a templom melletti utcát is lezárták. Most statikusra várnak a Tolna megyei településen.

» tovább

Székesfehérvár: megújul a Fő utca

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130107szfehervar/ciml.jpgÁtadás-átvétellel, a munkaterület bejárásával vette kezdetét Székesfehérvár Fő utcájának felújítása. A munkálatokkal kevesebb mint fél év alatt akarnak végezni.

» tovább

Archeologia: Ceaușescu ígérte, mi megtettük

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130107muemlekbont/ciml.jpgMilyen volt az érdi középkori kastély? Tanulmány idézi fel az épület sorsát, amelyet egy publicisztika is kísér a műemlékvédelem mulasztásairól.

» tovább

Séta a magyar Bécsben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130102becsseta/ciml.jpgLétezik a Bécsnek egy olyan arca, amelyet a magyaroknak tartogat. Történelmi túraútvonal honfitársainknak a császárvárosban.

» tovább

Nálunk már nyert Sámuel király

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121231topmagazin/ciml.jpgAba Sámuel királyi központja, az elveszett és megtalálásra váró egresi apátság, a részben újjáépített szendrői vár - 2012. legnépszerűbb témái a magazinban.

» tovább

Közkincs-kereső: ezt hallgatták a legtöbben

http://muemlekem.hu/images/magazin/20121229topkozkincs/ciml.jpgŐsszel indult el a Közkincs-kereső adásait archiváló alportál. Mit hallgattak az elmúlt három hónapban legtöbbet a látogatók?

» tovább

Kőmozaikok a középkori Patakhoz

http://muemlekem.hu/images/magazin/20121229spatak/ciml.jpgSárospatak történelmének ma már csak alig látható fejezeteit idézi meg a Szent Erzsébet Házban és annak udvarán berendezett kőtár kiállítás.

» tovább

Gótikus kastély csonkját rejti az érdi Kakukk-hegy

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121217erdkastely/ciml.jpgVélhetően jelentős maradványai vannak a föld alatt az érdi középkori kastélynak – mondta a helyszíni bejárás után portálunknak Buzás Gergely régész-művészettörténész.

» tovább

Világörökségek a Forster Központban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121217forsterkiall/ciml.jpgA negyven éves világörökség egyezmény és az első magyar helyszínek negyedszázaddal ezelőtti listára kerülése a tárlat apropója.

» tovább

Szentség és emancipáció: magyar királylányok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121212szentek/ciml.jpgNégy szent királylánnyal írta be nevét az Árpád-ház a 13. század történelmébe. De vajon hogyan alakult ki az általuk képviselt szenttípus? Az Archeologia összefoglalója.

» tovább

Bátaszék: megbillent a templom tornya

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121207bataszek/ciml.jpgDecember közepén lesznek kész a tervek, utána indulhat a várhatóan több hetes munka: a karácsonyi mise idén valószínűleg elmarad a bátaszéki templomban.

» tovább

Nagyüzem, világ, örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121118vilagorokseg/ciml.jpgMost novemberben negyven éves a világörökség egyezmény. Példátlan sikerű értékőrzés, vagy a globális turizmus-marketing hű szolgálója lett belőle?

» tovább

Közös királynak közömbös az emléke?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121113becskripta/ciml.jpgA bécsi császári kriptát akár a magyar történelem egyik emlék- és kegyeleti helyeként is számon tarthatná a köztudat.

» tovább

Dunakapu tér: kerékpár garázsnak elég a hely

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121109dunakapu/ciml.jpgBefejeződött a feltárás a győri Dunakapu téren, bár a régészek még a hónap közepéig dolgozhatnak a területen. Hogy azután mi lesz, egyelőre rejtély - írja az Archeologia.

» tovább

Így született újjá Krisztinaváros ékessége

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121101tondachkrisztina/ciml.jpgA megújuláshoz a TONDACH Magyarország Zrt. is hozzájárult hódfarkú antik színű tetőcserepével.

» tovább

Tavaszra készülhet el a Mátyás-templom belseje

http://muemlekem.hu/images/magazin/20121028matyastempl/ciml.jpgTavasszal befejeződhet a budavári Nagyboldogasszony-, ismertebb nevén Mátyás-templom belső felújítása.

» tovább

Archeologia Napok és ArchExpó: kész a program

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121021archexpostaj/ciml.jpgSajtótájékoztatón mutatták be az Archeologia Napok és ArchExpó céljait, programját a szervezők a Nemzeti Örökségvédelmi Központban.

» tovább

Elkezdődött Krasznahorka rekonstrukciója

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121021krasznahorka/ciml.jpg2012. október 20-án hivatalosan elkezdődött a március 10-i tűzvészben megrongálódott vár felújítása. A munkálatok alatt nem lehet látogatni a várat – írja a FELVIDÉK.ma.

» tovább

Honvéd Főparancsnokság: megnyitó egy év múlva

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121010honvedfp/ciml.jpgHétszáz milliós keretből gazdálkodhatnak a szakemberek: teljes felújításra persze nem futja, de egy év múlva már látogatható lehet a csonka épület.

» tovább

Archeologia Napok: a régészet hétvégéje

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121007archnap/ciml.jpgA régészet rejtelmeibe kap bepillantást a látogató, sőt a részese lehet a felfedezésnek az első ízben megrendezett Archeologia Napokon október utolsó hétvégéjén.

» tovább

Lefelé ásva is magasodnak Regéc falai

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121003regec/ciml.jpgMár a régészeti feltárás és az állagmegóvás munkálatai során is magasabbak, monumentálisabbak lettek a regéci vár falai - tudósít az Archeologia.

» tovább

TONDACH kerámiacserepek a Műegyetem megújult tetőszerkezetén

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20121001tondach/ciml.jpgKulturális örökségünk megőrzéséhez elengedhe­tetlen, hogy a műemlékek tetőszerkezetére a régi ko­rokat idéző, ám a mai kor legmagasabb minőségi követelményeinek megfele­lő tetőcserép kerüljön. A TONDACH számos olyan híres épület műemlékvédel­mi felújításában vállal szerepet, amely jelentős történelmi múlttal büsz­kélkedhet– például a Műegyetem tetőszerkezete.

» tovább

Ezért az örökségért perelnek a bencések

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120930oroszvar/ciml.jpgAz oroszvári kastély még jelen tetszhalott állapotában is lenyűgöző. A bencések öröksége, ám a szlovák állam nem adja.

» tovább

Beatrix-nap Visegrádon: élet a királyi konyhában

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120928beatrix/ciml.jpgKülönleges programokban lesz részük szombaton a látogatóknak Mátyás király második feleségének, Aragóniai Beatrixnak az ünnepén a visegrádi palotában.

» tovább

Átadják a siroki várat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120926sirokatad/ciml.jpg2012. szeptember 30-án adják át a megújult siroki várat. Legalábbis az alsóvár megújult részeit, hiszen a romos és még részben meg sem kutatott felsővár újabb ütemért kiált.

» tovább

KÖN: telt ház volt a patikusoknál

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120917mgykkon/ciml.jpgBár óránként tervezték a túrákat, húsz percenként indultak végül a csoportok. A Magyar Gyógyszerészi Kamara székháza befogadóképessége határán járt a hétvégén.

» tovább

Örökséggazdálkodási központ a KÖH helyett

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120914kohhelyett/ciml.jpgA KÖH helyét a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ veszi át, amelybe október 31-én a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága is beolvad.

» tovább

Örökség: olvasható a szeptemberi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120914orokseg/ciml.jpgMűkincsek és Bűnesetek, a Kulturális Örökség Napjai, a Fertő-táj öröksége, téglaarchitektúrás épületek Tolnában - néhány téma a legújabb számból.

» tovább

Élet a KÖH után

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120907kohvege/ciml.jpgBár halottról vagy jót, vagy semmit, tanulságos visszaidézni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal életének és haldoklásának főbb mozzanatait. S elgondolkodni, mi lesz utána.

» tovább

Felszabadul a kastély nyugati szárnya

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120903fertod/ciml.jpgA középiskola 2013 január elején adja át a kiürített nyugati szárnyat a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának.

» tovább

Cselovszki: jól kell érvelni a közmunka mellett

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120825cselovszki/ciml.jpgA Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régi-új elnöke komoly lehetőséget lát a közmunkások foglalkoztatásában az örökségvédelmi projektek esetében.

» tovább

Római villagazdaság részlete a Csúcshegyen

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120827romaivilla/ciml.jpgEgy gazdag, a 20. század eleje óta ismert római kori villagazdasághoz tartozhatnak azok a falak és ókori emlékek, amelyek egy pinceépület bővítése során kerültek elő a Csúcshegy oldalában.

» tovább

Kunok kőbányája: feltárják a bugaci kolostort

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120820bugac/ciml.jpgA szerzetesi élet már a tatárjárás idején megszűnt benne, évszázadokon át kőbánya volt, ám még most is lenyűgözőek a maradványai – írja az Archeologia.

» tovább

Sínen a régészet

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120818regeszszov/ciml.jpgA nyomvonalszakasz megkutatása során majd minden ismert lelőhelyen előkerültek régészeti jelenségek – tudósít a Budapesti Történeti Múzeum.

» tovább

Örökség: olvasható a legújabb szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120817orokseg/ciml.jpgInterjú Cselovszki Zoltánnal pályája alakulásáról, az elmúlt tíz évről, az alsóbogáti Kiskastély példaértékű helyreállításáról, az örökségvédelem helyéről.

» tovább

Szendrői vár: kész a torony és a bástya

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120806szendrovar/ciml.jpgAugusztus 17-én adják át a szendrői várhegyen az egykori lőportorony helyén épült kilátótornyot és a visszafalazott délkeleti bástyát.

» tovább

Tovább erősít Haydnnal a kastély

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120803fertodhaydn/ciml.jpgA közép-európai komolyzenei élet egyik fellegvárává tennék a fertődi Esterházy-kastélyt. Ennek érdekében a jövőben újjáépítenék a barokk Operaházat is.

» tovább

Gyöngyös: kőtár lesz a hajdani kriptában

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120801gyongyostempl/ciml.jpgAz évszázadokon át eltemetett kora barokk kriptában ismerkedhet meg hamarosan a látogató a gyöngyösi Szent Bertalan plébániatemplom történetével.

» tovább

Kocsisír a sárisápi dombtetőn

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120717kocsisir/ciml.jpgEddig csak az ókeresztény sírkápolnáról tudtak a szakemberek, ám a területet az új lelet szerint már emberöltőkkel korábban is temetkezésre használták - tudósít az Archeologia.

» tovább

Fejben már megvan az elveszett dzsámi

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120712szolnokdzsami/ciml.jpgAz épületet egy csaknem negyven éve folytatott feltárás azonosította. Bár ez nem volt teljes, a szolnoki dzsámi története már felvázolható - írja az Archeológia.

» tovább

Hétvégére: Gyulaffy Napok Csobáncért

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120712csobancvar/ciml.jpgImmár kilencedik alkalommal rendezik meg a hagyományőrző programot. A bevételt a csobánci vár állagmegóvására, rekonstrukciójára fordítják.

» tovább

Borral folyó Kánaán

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120710visegradkut/ciml.jpgA hétvégén adták át a visegrádi királyi palotában az újjáalkotott Múzsák kútját. Ahogy egykor a Mátyás-kori eredetiből, ebből is bor folyik.

» tovább

Felélesztenék a páratlan királyi központot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120701abasar/ciml.jpgPályázati forrásból tárná fel és mutatná be az abasári önkormányzat a 11. századi királyi központot. A maradványok páratlanok a Kárpát-medencében.

» tovább

Cselovszki Zoltán a KÖH új elnöke

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120701kohelnok/ciml.jpgJúlius 1-jén lép hivatalba Cselovszki Zoltán, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régi új elnöke. Az építész 2000 és 2002 között már vezette az Országos Műemlékvédelmi Hivatalt és az abból általa létrehozott KÖH-öt.

» tovább

Börtön és kórház is volt Mátyás szülőháza

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120626matyasszulohaz/ciml.jpgMegjelent Lupescu Radu monográfiája Mátyás király kolozsvári szülőházáról. Bár a borító külcsínre nem túl ingergazdag, a csaknem 160 oldalon alaposan feldolgozott, színes történet tárul elénk - írja az Archeologia.

» tovább

Hibáztak a bencések, ép a 12. századi padló

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120621miskolctapolca/ciml.jpgA középkori templomok korai építési periódusainak a padlója általában megsemmisül az átépítések miatt. Miskolctapolcán azonban szinte érintetlen a valószínűleg 12. századi kőpadló – írja az Archeologia.

» tovább

Lemondott a KÖH elnöke

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120619kohlemond/tamasi.jpgLemondott vezetői munkaköréről Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke július 1-jei hatállyal - tájékoztatta a KÖH kedden az MTI-t.

» tovább

Aquincum megújult

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120615aquincum/ciml.jpgÚj élményelemek, két hektárral nagyobb bejárható terület, 600 négyzetméterrel bővült múzeumi tér – ez az Aquincumi Múzeum legújabb fejlesztésének mérlege.

» tovább

Látható a megmentett örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120613btmkiall/ciml.jpgA Parlament után a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában látható a Megmentett Örökség – Kincsek Európa szívéből című kiállítás.

» tovább

L. Simon László váltja Szőcs Gézát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120613szocslemond/ciml2.jpgL. Simon László lesz a kultúráért felelős államtitkár Szőcs Géza lemondása után - adta hírül az MTI. A távozó államtitkár korábban szerencsét és sok sikert kívánt utódainak.

» tovább

Aláírta a kormány a keretegyezményt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120613egyezmeny/ciml.jpgAz együttműködés célja, hogy az örökségvédelem valamennyi ágazat politikájában megjelenjen, az oktatáson, gazdaságon keresztül áthassa az emberek mindennapjait.

» tovább

Dunakapu tér: tények és remények

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120612dunakapu/ciml.jpgMagának a térnek nevet adó kapu maradványainak megtalálása lehet az idei ásatási szezon egyik nagy eredménye Győrben – írja az Archeologia.

» tovább

Zarándokút: felmérő program Erdélyben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120607erfelyfelmer/ciml.jpgA Mária-úthoz kapcsolódóan mérnek fel történelmi épületeket hamarosan Kolozsvár környékén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanárai és hallgatói.

» tovább

Hogy antiknak tűnjön a modern

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120608tondach/ciml.jpgA Tondach Magyarország Zrt. évek óta elkötelezett a műemlékvédelem és a műemléképületek felújítása mellett, amit több műemlék-felújítási projektjük és arra alkalmas termékük is alátámaszt. A gyártó nemrég megjelentetett egy új termékcsomagot, amely kifejezetten a műemlékvédelem alatt álló épületek tetőszerkezeteinek felújítására ajánlott.

» tovább

Örökség: olvasható a júniusi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120607orokseg/ciml.jpgA hollókői Ófalu sorsa, magyarországi harangok históriája, Tolna megye rejtett építészeti kincsei – csak néhány téma a legfrissebb számból.

» tovább

Eltüzelték a mennyezetet, átvésték a falfestést

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120607marosvasarhely/ciml.jpgBarbár módra tettek tönkre egy feltárt, 17. századbeli, latin nyelvű feliratot a marosvásárhelyi középkori vár restaurálásán dolgozó építőmunkások.

» tovább

Kincskeresők kutatták csak az elpusztult templomot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120528almadiapaptsag/ciml.jpgA balatonfelvidéki település lakói fűrésszel, kaszával küzdenek a 12. század elején épült apátság és a körülötte lévő hajdani település kutatásáért és bemutatásáért.

» tovább

Ásó nélkül kutatták az aquincumi időkapszulát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120529aquincumradar/ciml.jpgHeteken át folyt a talajradaros és elektromágneses felmérés a Szentendrei út nyugati oldalán, az aquincumi polgárváros még feltáratlan területén.

» tovább

Dunakapu tér: folytatódik a feltárás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120528gyorbastya/ciml.jpgKedden kezdődik el Győrben a Dunakapu tér alatt található, páratlan épségben megmaradt erődrészlet feltárásának újabb üteme.

» tovább

ICOMOS: várja a vitákat a régi-új elnök

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120523icomos/ciml.jpgA közgyűlés három évre meghosszabbította az elnök és a főtitkár mandátumát. Viszont mindhárom alelnöki helyre újakat választottak.

» tovább

Múzeumok majálisa: átadták a díjakat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120519muzeumokmajalisa/ciml.jpgAz Év múzeuma a Magyar Természettudományi Múzeum és a keszthelyi Balaton Múzeum, az Év kiállítása a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlata lett.

» tovább

Egy szerzetese volt csak a haldokló apátnak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120518jasd/ciml.jpgBár a jásdi bencés apátság pontos helye nem ismert, s az oklevelekben is ritkán említik, kőtöredékei és következtetések útján nem teljesen feltárhatatlan a története - írja az Archeologia.

» tovább

Klasszicista korona ezer év történelmén

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120516szekszard/ciml.jpgSzinte teljesen elkészült a szekszárdi vármegyeháza felújítása. Az új tervezői koncepció feltárja a terület évezredes történelmét – kár, hogy egyelőre kevesen láthatják.

» tovább

Örökség: olvasható a májusi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120515orokseg/ciml.jpgMiskolc belvárosának műemléki jelentőségű területe, dr. Tamási Judit Parlamentben elhangzott beszéde - csak néhány téma a lapból.

» tovább

Szentléleki kolostor: várják az önkénteseket

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120508szentlelek2/ciml.jpgMájus közepén indul a feltárás, majd az állag- és műemlékvédelmi munkálatokra kerül sor. Aki ásni, falazni, talicskázni szeretne, bátran jelentkezhet.

» tovább

Köszönet a rablólovagnak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120508kisnana/ciml.jpgA bejáratnál az információs tábla Móré László váraként nevezi meg, holott nem sok köze volt hozzá. A kisnánai vár romként való fennmaradását azonban mégis részben neki köszönhetjük - írja az Archeologia.

» tovább

Máig hat Róma

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120503aquincumint/ciml.jpgBécsben mutatja be a Römermuseumban Aquincum kutatásának legújabb eredményeit az Aquincumi Múzeum. Beszélgetés az intézmény igazgatójával, Zsidi Paulával.

» tovább

Megmentik a szentléleki pálos kolostort

Hamarosan elkezdődhet a bükkszentléleki pálos kolostor feltárása: a templom helyreállításával egy időben az újonnan talált falak bemutatására is sor kerül.

» tovább

Mibe került Mátyás király!?

Elszámolási vita alakult ki a Mátyás-szoborcsoport felújítása nyomán Kolozsvár és Budapest között.

» tovább

Tető: múlttá válik a jelen

Az ivánci templom tetőfelújításának kapcsán interjú Híves Zsolttal a TONDACH Magyarország Zrt. projekt szaktanácsadójával.

» tovább

Egy nap élő reneszánsz

A visegrádi Királyi Palotában évente megrendezett tavasz-ünnepen megelevenedik a középkor, az ódon falak közé visszaköltözik Mátyás király udvara.

» tovább

Túlélő Róma: lakótorony lett a palotából

A középkori Szombathely várát Savaria egykori helytartói palotája helyén, s annak átépítésével emelték: a nyolcszögletű központi épületből a vár lakótornya lett – írja az Archeologia.

» tovább

Örökségvédelem a Parlamentben

Nyílt napot tartott a Parlament Felsőházi termében az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága – a konferenciát díjátadó, majd kiállításmegnyitó követte.

» tovább

Műemlékek és üveggyöngyök

„A rövidtávú látszat haszonért adjuk fel múltunkat” - Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága elnökének kissé keserű világnapi köszöntője.

» tovább

Egy napra megnyitják az edelényi kastélyt

A Műemléki Világnap alkalmából egy napig nyitva lesz az edelényi L’Huillier–Coburg–kastély. Belépődíjat sem kell fizetniük azoknak, akik a megújuló műemlékre kíváncsiak.

» tovább

Gasztronómia, kultúra, turizmus

Hamarosan megjelenik a kiírás, májusban pedig már pályázni is lehet a Nemzeti Kulturális Alap új ideiglenes kollégiuma 300 millió forintos keretére.

» tovább

Templomot díszít Aba Sámuel sírjának részlete?

Az abasári templom nyugati bejárata fölött egy faragott kőlap van befalazva a toronyba. Érdemes megszemlélni, hiszen egy római szarkofág részlete - írja az Archeologia.

» tovább

Budapest 100 a hétvégén!

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ és az OSA kezdeményezésére 60 idén százéves budapesti épület tárja ki kapuit április 14-15-én a látogatók előtt.

» tovább

Örökség: olvasható az áprilisi szám

Ipolyi Arnold és az intézményes magyar műemlékvédelem, amely fennállásának most van a 140. évfordulója, Pécs Zsolnay-negyede - csak néhány téma az Örökség áprilisi számából.

» tovább

Így építik a siroki várat

A tervek szerint június 17-én adják majd át a siroki várat. Az alsóvár megújul, ám a felsővár helyreállítására még várni kell.

» tovább

Szendrő: kilátó épül a lőportorony helyén

Borsod megye egyik legjelentősebb vára-erődítménye volt a 16-17. században, ám 1707-ben lerombolták. A szendrői Felsővár kutatása még mindig szolgálhatna meglepetésekkel.

» tovább

Mártírok, sírkamrák, eretnekek

A hellenisztikus gondolkodás és hit késő ókori világából törésmentesen vezetett át az út a kora középkorba. A két korszak határán Szent Ágoston munkássága áll - írja az Archeologia.

» tovább

Aquincum: ókor testközelben és madártávlatból

Júliusra megújul az Aquincumi Múzeum: a fejlesztések közt lesz rekonstrukció, virtuális élménytér, kilátódomb egyaránt.

» tovább

Temetők, holtak, másvilágok

Sok oka volt a római birodalom, s vele a hellenizmus bukásának, ám a hitélet területén tanúsított túlzott szigorral általában aligha vádolhatjuk a korszakot - írja az Acheologia.

» tovább

Ennyit hagyott az idő a fejedelem sáncából

Azt gondolhatnánk, hogy nem maradt nyoma az államalapítás-kor világi építészetének a Kárpát-medencében. Pedig igen, csak épp nem okvetlenül követ, vagy téglát kell keresnünk.

» tovább

Saját őre gyújthatta fel a radnóti kastélyt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120319radnotkastely/ciml.jpgAz 1545-ben épült Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély két zsindelytetős bástyája, valamint a tetőszerkezet 1000 négyzetmétere égett porrá.

» tovább

Varga Kálmán: fél lábbal már Európában

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120316vargakalman/ciml.jpgÁprilis 1-jén lesz húsz éve, hogy megalapították a Műemlékek Nemzeti (akkor még Állami) Gondnokságát. Interjú Varga Kálmánnal, az intézmény igazgatójával.

» tovább

Örökség: olvasható a márciusi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120315orokseg/ciml.jpgA gyulai Harruckern–Wenckheim–Almásy-kastély tervezett megújulása, a KÖH nyilvántartásának revíziója és térinformatikai revíziója - csak néhány téma a lapból.

» tovább

Krasznahorka lángokban: két gyerek a gyanúsított

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120310krasznahorkatuz/ciml.jpgVasárnap este néhány helyen ismét égett a krasznahorkai vár. A szombati tüzet a rendőrség szerint két gyerek okozta.

» tovább

Saját tornya okozta a régi templom vesztét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120309matyastempl/ciml.jpgBár nem szemtanú jegyezte fel a budavári Nagyboldogasszony-templomban bekövetkezett katasztrófát, az eseménynek nyomai maradtak még több mint hatszáz év távlatából is.

» tovább

Faldíszeket találtak a nagyváradi várban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120309nagyvaradfalkep/ciml.jpgA 19. század második feléből származó, dekorációs célt szolgáló falfestményeket találtak a nagyváradi várban.

» tovább

Királysírt rejthet az elveszett apátság

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120228egres/ciml.jpgA Maros partján fekvő Egrest ugyan könnyedén megtaláljuk a térképen, ám azt, amiről híres, még a helyszínen sem. Pedig itt temették el II. András királyt.

» tovább

Ezeréves falu nyoma az egri belvárosban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120307egerarpadkor/ciml.jpgValószínűleg egy 10-11. századi település szélére is sikerült rábukkanni az egri érseki palota kertjében folytatott feltáráson. Az Archeologia cikke.

» tovább

Bontani kellene a Székely Támadt vár felújításához

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120305szekelyvar/ciml.jpgHúsz építményt le kellene bontani ahhoz, hogy a székelyudvarhelyi Székely Támadt vár falain a felújítási munkálatokat elkezdhessék. A Krónika.ro cikke.

» tovább

Lebontották, így örökre gótikus

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120228egerszekesegyh/ciml.jpgAz egri középkori székesegyház már a 16. század közepén súlyosan megsérült, ám az épület agóniája a 18. századig tartott. Az Archeologia cikke.

» tovább

Megújul a dégi Parktó

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120228degito/ciml.jpgA dégi Festetics–kastély Közép-Európában egyedülálló, másfél kilométer hosszú tavának leglátványosabb része, a kastéllyal szemközti tószakasz újul meg.

» tovább

Térkép a táj, térkép a múlt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120223pecskiallitas/ciml.jpgSzenzációs eredményeket mutat be a Pécsett szerdán megnyílt kiállítás. Az új régészeti módszereknek hála egyre inkább talajbolygatás nélkül ismerhető meg a múlt.

» tovább

Pénzt is hamisítottak a középkori bronzöntők

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120224bronzarcheologia/ciml.jpgRendkívül változatos termékek kerülhettek ki abból a bronzöntő műhelytől, amely Visegrád központjában Zsigmond király korában működött - írja az Archeologia.

» tovább

Páratlan kiállítóhely a körülbányászott faluban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120221detkimuzeum/ciml.jpgEurópai minőségű régészeti kiállítóhely található Detken. A település a múlt bemutatása iránt elkötelezett polgármesterének és a bányának köszönheti a kulturális kuriózumot.

» tovább

A gyulai kastélyért

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120218gyulakoh/ciml.jpgA kulturális örökség szakszerű megőrzését elősegítheti és garantálhatja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal részvétele a felújítás előkészítésében és megvalósításában.

» tovább

Korábban is kápolna állt az Aranyos Mária helyén

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120216pecskapolna/ciml.jpgValószínűleg már a 13. században kápolnát építettek Pécsett a székesegyháztól északra lévő területen, ahol később Miklós püspök híres Aranyos Mária kápolnája állt. Az Archeologia cikke és tanulmánya.

» tovább

Szíriától Visegrádig tartott az albarellók útja

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120213albarello/ciml.jpgA két, egymástól függetlenül megtalált albarelló, vagyis orvosságos edény hosszú utat járt be, míg végül a királyi palotában szemétbe vetették őket - írja az Archeologia.

» tovább

Európai jelentőségű az abasári feltárás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120203abasar/ciml.jpgAz európai építészettörténet szempontjából is kiemelkedő jelentőségűek az Abasáron feltárásra váró kora középkori maradványok – véli Entz Géza.

» tovább

Örökség: olvasható a legújabb szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120203orokseg/ciml.jpgA világörökség törvénnyel együtt életbe lépett kormányrendelet, Paszternák István Enns-re emlékezik, a Biró–Giczey-palota - a lap néhány témája.

» tovább

A megtalált királyi kert

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120211kert/ciml.jpgBár a főúri díszkerteket általában barokk találmánynak tartjuk, már a középkorban is léteztek. Sőt, a gótika idején „kézikönyv” segített az építésben - írja az Archeologia.

» tovább

Túl köznapi fegyver? Tőrlelet az Árpád-korból

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120208tor/ciml.jpgA tőr a középkor egyik legnagyobb tömegben használt fegyvere lehetett, ám talán éppen hétköznapi volta miatt kevésbé közismert a kultúrtörténete. Cikkajánló az Archeologia tartalmából.

» tovább

A középkori régészet portálja

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120208archeologia/ciml.jpgArcheologia – Altum Castrum Online címmel portál indul a középkoros régész szakma és az érdeklődő laikus olvasók számára.

» tovább

Tervezhetőséget kínálnak a régészek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120131regesztorveny2/ciml.jpgA Magyar Régész Szövetség elkészítette a beruházási és örökségvédelmi érdekek harmonizációján alapuló választervezetét a kormánynak.

» tovább

Felújítás közben vált életveszélyessé a templom

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120128lebeny/ciml.jpgBár külsőleg felújították az egyik legszebb magyarországi román stílusú műemléket, a lébényi Szent Jakab templomot, nemrégiben a főhajó boltozata vált életveszélyessé.

» tovább

Műemlékvédelmi képzés a Műegyetemen

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120128szakmernoki/ciml.jpgMárcius 3-ig még lehet jelentkezni a budapesti Műegyetemen a műemlékvédelmi szakmérnöki képzésre. Mezős Tamás professzor összefoglalója.

» tovább

Világörökségi helyszínkezelés

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120126vilagorokseg/ciml.jpgÜlést tartott a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal sajtóközleménye.

» tovább

Belvárosi templom: bő fél év a felújításra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120123belvtemplkosar/ciml.jpgSzűkös határidővel dolgoznak a szakemberek a pesti belvárosi plébániatemplom hosszhomlokzatainak felújításán: a műemléket a főváros augusztus 20-ig szeretné átadni.

» tovább

Mátyás és Dózsa volt a célpont

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120118erdelyrongal/ciml.jpgÉlőlánccal tiltakoztak Kolozsváron a Mátyás-szobor megrongálása ellen. Temesváron alig egy hete a Dózsa-emlékművet rongálták meg.

» tovább

Új koncepciót írnak a törvényhez a régészek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120117regesztorveny/ciml.jpgAz Örökségvédelmi Törvény tavaly elfogadott módosításának néhány elemét szeretné módosítani a Magyar Régész Szövetség.

» tovább

Belvárosi templom: folytatódhat a felújítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120112belvarositemplom/ciml.jpgTavaly a nyugati homlokzat újult meg. A szintén rossz állapotú hossz-homlokzatok és a szentély külső felújítására már készülnek a tervek.

» tovább

Várak végnapjai

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120106varak3/ciml.jpgNincs még egy technikai újítás, amely az elmúlt ezer évben annyira mélyrehatóan megváltoztatta volna a hadviselést mint a tűzfegyver – igaz, az ágyú csak az egyik eleme volt a korszakváltásnak.

» tovább

Kővárak kora

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20120102varak2/ciml.jpgFolytatjuk a Kis magyar várhatározót – a középkori várak tatárjárás után bekövetkezett virágzásával, egészen az ágyúk elterjedéséig, ami gyökeresen átalakította a várépítészetet.

» tovább

Ezeregyszáz év után győzött Arnulf császár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111229legnepszerubb/01.jpgA Zalaváron még csak részletében feltárt, vélhetően Karoling kori palota, Aba Sámuel királyi központja Abasáron, a gorsiumi régészeti park fejlesztése – ezek voltak 2011 legolvasottabb cikkei.

» tovább

Kis magyar várhatározó

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111225varak1/ciml1.jpgA kárpát-medencei, középkori várak többsége rom csupán. Útmutató – a teljesség igénye nélkül –, hogy kiismerjük magunkat a falmaradványok és a várépítés fortélyai között.

» tovább

Már meg is csonkították a páratlan hajóroncsot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111220hajoroncs/ciml.jpgA szakemberek szerencsére végeztek a 14. századi lelet dokumentálásával, ám Magyarország eddig ismert legrégibb hajóroncsát már meg is csonkították.

» tovább

Limes világörökség: 2013-ban jöhet a jelölés

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111216limes/ciml.jpgElkészült a Ripa Pannonica világörökségi nevezési dokumentációja: 121 erődöt, őrtornyot, útszakaszt tartalmaz. Az emlékek harmada bemutatható lesz.

» tovább

Fejtörést okoznak a határon túli műemlékek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111214hataresetkviz/ciml.jpgKvízzel bővült a Határeset-program: bárki próbát tehet, hogy mennyit tud a Kárpát-medencei épített örökség történetéről, sorsáról.

» tovább

Örökség: olvasható a decemberi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111213orokseg/ciml.jpgÖrökségvédelem és közfoglalkoztatás, a Danube Limes program, egy titokzatos női képmás sorsa, örökségünk a Salzkammergut nagy tavainál - csak néhány téma a lapból.

» tovább

Róma épül Aquincumban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111209festohaz/ciml.jpgFolyik a festőház építése az Aquincumi Múzeum területén – az épület szinte készen áll, már a freskórekonstrukciók készülnek.

» tovább

Örökségvédelem és vagyonkezelés

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111208kohalair/ciml.jpgMegköttetett a második fontos megállapodás is ebben az esztendőben az örökségvédelem és egy nagyvállalat között.

» tovább

Sikeres évet zár a Nemzeti Gondnokság

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111208mngevzaro/ciml.jpgA Műemlékek Nemzeti Gondnokságához tartozó nyitott műemlékeket évente csaknem egymillió, zömmel belföldi látogató keresi fel.

» tovább

Megtörnék a királyt sújtó átkot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111206abasar1/ciml.jpgAbasáron a kora középkori, nagyrészt még feltáratlan romterület bemutatására készül az önkormányzat. Aba Sámuel egykori királyi központja egyedülálló az országban.

» tovább

Pécsvárad: feltárás előtt falazni kell

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111203pecsvarad/ciml.jpgRendkívül instabillá váltak a pécsváradi kolostorvár falai: a délnyugati sarok akár le is omolhat, ha nem erősítik meg a bástya felfalazásával.

» tovább

Új esély a Haller-kastélynak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111203hallerkastely/ciml.jpgEgykedvűség, széthordás, tehetetlenség – a Krónika.ro riportja szerint több oka van a Marosvásárhelyhez közeli kerelőszentpáli kastély romlásának.

» tovább

Középkori faragványok kincsesbányája a pécsi fal

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111201pecsvarfal/ciml.jpgHatalmas jelentőségűek azok a faragványok, amelyeket a pécsi várfal rekonstrukciós munkái során a bontott kövek közt azonosítottak a szakemberek.

» tovább

Tudomány? Játék? Hollywood?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111125virtualis/004.jpgA számítógépes virtuális rekonstrukciók elterjedése kitágította a műemlékvédelem horizontját. A technikai fejlődés villámgyors – vajon kockáztatunk is vele?

» tovább

Akik megelőzték Szent Istvánt és Imrét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111120elsoszenteknyitra/ciml.jpgBár az első magyar királyt és fiát tartjuk a legkorábbi magyar szenteknek, egy püspök és két felvidéki remete – ha csak néhány héttel is – megelőzte őket.

» tovább

Formát ölt a nagyváradi vármúzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111120nagyvaradivarkronika/ciml.jpgJól haladnak a fejedelmi palota restaurálásával a nagyváradi vár felújítását végző szakemberek, az épület homlokzata lassanként elnyeri végső formáját – írja a Krónika.ro.

» tovább

Világörökségi arculatot is formál a felújítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111117varkertbazar/ciml.jpgA Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese szerint a Várkert bazár bejelentett felújítása a környezetére is rendkívül jó hatással lehet.

» tovább

Vártopográfia: megjelent Fejér megye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111116fejermegyevarai/ciml.jpgMegjelent a Fejér megye várait az őskortól a kuruc korig feldolgozó és bemutató kötet. Ez a könyv már a harmadik a sorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye után.

» tovább

Örökség: olvasható a novemberi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111116orokseg/ciml.jpgOrszágos Műemléki Konferencia Baján, a csempeszkopácsi Szentháromság festmény elrablása és megkerülése, búcsú dr. Gerő Győző turkológustól - csak néhány téma a lapból.

» tovább

Közbelép az állam Házsongárd ügyében

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111109temetok1-2/ciml2.jpgSzükség volna a határon túli magyar vonatkozású temetők értékeinek összeírására, hiszen leltár híján azt sem tudjuk, mit kellene megóvni.

» tovább

Bemutatásra vár a fejedelem műhelye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111104spatakmuhely/ciml.jpgVéget értek a 2006 óta tartó feltárások a sárospataki várkastély parkjában. A páratlan ágyúöntő műhely maradványai már csak a bemutatásra várnak.

» tovább

Hír nélkül pusztulnak ezerszám a sírok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111109temetok1-2/ciml1.jpgBár a határon túli magyar temetőknek Házsongárd szinte a jelképe, máshol sem jobb a helyzet, sőt! Legfeljebb nem tudunk róla.

» tovább

Szabadka: elhibázott a petíció

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111027szabadkaicomos/ciml.jpgAz ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a Szabadkával kapcsolatos akció leállítására szólítja fel a Váralja Szövetséget.

» tovább

Média Építészeti Díja - a győztesek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111026epiteszforum/ciml.jpgHetedik alkalommal rendezték meg október 24–én, az Építészfórum tizenegyedik születésnapján a Média Építészeti Díját.

» tovább

Képkockák a középkorból

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111024kisnana2/ciml.jpgMint arról már beszámoltunk, virtuális rekonstrukcióval is várja a látogatókat a kisnánai vár új kiállítása. Megmutatjuk a 3D-s moziból a képeket.

» tovább

Komáromban a Közös örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111026kozosoroksegkomarom/ciml.jpgA komáromi Monostori erőd Klapka-termében látható a Közös tér – Közös örökség című kiállítás egészen december 1-jéig.

» tovább

3D-s mozival is feltámad Kisnána

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111019kisnana/ciml.jpgA legmodernebb virtuális rekonstrukciós eszközökkel is bemutatják a szakemberek a helyszínen a kisnánai vár történetét. Csütörtökön nyílik a páratlan kiállítás.

» tovább

Új örökségvédelmi törvényre van szükség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111016kohbaja/ciml.jpgIdén tíz éve, hogy az országgyűlés elfogadta az örökségvédelmi törvényt. A változó körülmények miatt új kidolgozására van szükség.

» tovább

Megújulhat az évfordulóra a kolostorvár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111011pecsvarad/ciml.jpgA pécsváradi az egyik legkorábbi bencés apátság, a magyar gyógyászat és gyógyszerészet bölcsője, amely alapításának ezredik évfordulójára születhet újjá.

» tovább

Örökség: olvasható az októberi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111011orokseg/ciml.jpgA Pesti Hazai Első Takarékpénztár székházának építése és újjászületése, Szent Bertalan mártíromsága és zsindelytetők - csak néhány téma a lapból.

» tovább

Télen dől csak el a győri erőd sorsa

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111005gyorierod/ciml.jpgNovember 30-ig meghosszabbították a feltárást, azután dönt csak a győri városvezetés arról, hogy mit szeretnének: reneszánsz erődöt, vagy mélygarázst.

» tovább

Magyarországi kastélyok grafikus látványtérképe

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111005civertan/ciml.jpgA magyarországi kastélyok grafikus látványtérképe követi a Magyarországi várak látványtérkép hagyományait, melyben Ferenc Tamás grafikái mutatnak be egy-egy műemléket.

» tovább

Végveszélyben a magyar régészeti lelőhelyek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20111005sirasok/ciml.jpgAbszurdnak tartják a régészek a parlamentnek benyújtott törvénytervezetet. Vélemény a Sírásók Naplója régész blogról és nyílt levél a miniszterelnökhöz.

» tovább

Egy szarkofág maradt csupán a legendás városból

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110929csanad/ciml.jpgA határhoz közeli romániai Csanádon szinte semmi nem emlékeztet a hajdan itt állt város ezer éves múltjára. Egy kőkoporsó és majd százötven éves leírások idézik meg a püspöki székhelyet.

» tovább

Fény és árnyék: megnyitó pénteken

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110929btmkiallitas/ciml.jpgSzeptember 30-án délután nyitják meg a Budapesti Történeti Múzeum új, Fény és árnyék című állandó kiállításának első részét.

» tovább

Aquincum: pályázat csak építészeknek!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110926aquincumpalyazat/ciml.jpgA jelenleg folyó beruházások után hamarosan megújulhat az Aquincumi Múzeum korábbi, északi rommezője is – legalábbis konkrét tervek lehetnek.

» tovább

Vaskori és római kori házakat tártak fel

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110926asatasujszo/ciml.jpgHárom különböző korban is lakott település nyomaira bukkantak a régészek a Lévától tizenkét kilométerre nyugatra fekvő Újbars községben – tudósít az Új Szó.

» tovább

1000 magyar ház, ami csaknem 2000

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110917konmegnyito/ciml.jpgIdén a székesfehérvári Városháza nagytermében rendezték meg a Kulturális Örökség Napjai megnyitó ünnepségét.

» tovább

Felmérés, védelem és hasznosítás - Erdélyben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110917erdelyprogram/ciml.jpgÚjabb örökségvédelmi programokat indít a kulturális tárca – jelentette be vasárnap az Európai Örökség Napja alkalmából Kelemen Hunor miniszter. A Krónika.ro cikke.

» tovább

KÖN-tipp: patikusok ezer éve

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110914gyogyszereszszekhaz/ciml.jpgIdén először lesz látogatható a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a Magyar Gyógyszerészi Kamara Dózsa György úti székháza.

» tovább

Világörökséggé terjesztik fel a csíksomlyói búcsút

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110914csiksomlyo/ciml.jpgA világörökség státusz elnyerésére terjesztik fel a csíksomlyói búcsút – döntött a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumhoz tartozó Országos Szellemi Örökség Bizottság.

» tovább

Száz ládányi freskót találtak Aquincumban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110912aquincumfreskok/ciml.jpgHatalmas leletbőséget hozott az aquincumi romterületen a beruházást megelőző feltárás. A fal és padlómaradványok visszatemetése cikkünk megjelenésekor kezdődik el.

» tovább

Veszélyben az enyedi vártemplom

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110912nagyenyed/ciml.jpgAz egyházközség pályázata akár meg is kaphatja az uniós támogatást, ám az önrész biztosítása és a telekjogi problémák veszélyeztetik a beruházást. A Krónika.ro riportja.

» tovább

Örökség: olvasható a szeptemberi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110912orokseg/ciml.jpgA siklósi vár és általában a műemléki helyreállítások, az egri érseki palota belső falkutatása, a sümegi vár turisztikai megújulása - csak néhány téma a lapból.

» tovább

KÖN 2011: iránytű a célpontokhoz!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110909konajanlo/ciml.jpgIdén szeptember 17-18-án rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait. Bár a mottó 1000 magyar ház, ennél több helyszínre invitálnak. Kertész Margit szervező ajánlója.

» tovább

Új műemlékek: van remény a folytatásra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110907ujvedelmek/ciml.jpgSzázhetvenhét objektum lett műemlékileg védett szeptember 2-tól. A szakemberek szerint remény van a folytatásra.

» tovább

Befektetőket várnak a bevehetetlen erődbe

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110831komaromerod/ciml.jpgA komáromi Öreg- és Újvár felújítására ugyan minden évben csurran-cseppen az állami- és önkormányzati költségvetésből, ám nagyobb léptékű megújulást a befektetők hozhatnak.

» tovább

Elektronikus közszolgáltatások

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110831kohelektr/Untitled-3.jpgNövekszik az ügyintézés hatékonysága, csökken az ügykezelői időráfordítás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közszolgáltatásainak elektronizálása révén.

» tovább

Sírkő mesél Róma békéjéről

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110825visegradroma/ciml.jpgVisegrád évszázadai – A római kor kezdete a Dunakanyarban címmel nyílt meg a Mátyás Király Múzeum kiállítása.

» tovább

Bemutatkozik az előzsűri

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110825epiteszforum/ciml.jpgAz idei Média Építészeti Díján az Építészfórum megváltoztatta a szavazás menetét. Több szakmai szálat fűztek a kiválasztásba, így született meg az előzsűri gondolata.

» tovább

Karoling-kori palotát találtak Zalaváron?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110817zalavar/ciml.jpgValószínűleg a honfoglaló magyarokkal szövetséges Arnulf keleti frank király és császár palotaépületének maradványaira bukkantak a régészek Zalaváron.

» tovább

Autók dübörögnek a kora gótikus templom felett

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110813zircfeltaras/ciml.jpgFeltárták a régészek a zirci gótikus ciszterci templom felét – a főhajó egy része egy sírral és az északi mellékhajó azonban továbbra is a barokk fal és a 82-es főút alatt marad.

» tovább

Nem támogatják a diákok munkáját

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110805horgostabor/ciml.jpgA napokban fejeződött be a műemlékvédő tábor a vajdasági Horgoson. A diákok munkája rendkívül hasznos volt, ám hivatalosan mégsem ismerik el.

» tovább

Meg vannak számlálva a kovácsműhely napjai

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110805kovacsmuhely/ciml.jpgA göncruszkai műhely a 2010-es nagy esőzések során megrongálódott, helyreállítására nincsen pénz. Lebontásra ítélték, a határidő augusztus 10-e.

» tovább

A múltról szól, a jövőt jelenti

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110803magyarlona/ciml.jpgEgy, a magyarlónai református templomról szóló könyv nem csak az épület felújításában nyújtott segítséget, de a helybéliek is jobban átérzik a megjelenése óta a műemlék fontosságát.

» tovább

Örökség: olvasható a legújabb szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110803orokseg/ciml.jpgA dunai limes világörökség jelölés, a megújult királyi váró Gödöllőn, egy másik Mauthausen, a műemlékem.hu fotókiállítása - csak néhány téma az Örökség július-augusztusi számából.

» tovább

Átok ülne a harmadik magyar királyon?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110722abasar/ciml.jpgAba Sámuel életében balszerencsésnek bizonyult, halála után pedig a krónikaírók bántak vele mostohán. Valószínű nemzetségi központjának és temetkezési helyének feltárása sem sikertörténet.

» tovább

Nevezés a Média Építészeti Díjára

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110707epiteszforumdij/ciml.jpgArra biztatunk minden építész kollégát, mérettessék meg magukat a jó hangulatú baráti versenyen és jelentkezzenek nálunk! Az Építészfórum felhívása.

» tovább

Az első magyar a purgatóriumban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110715zseliztemplom/ciml.jpgEgy „pokolraszállás” története és freskók egy felvidéki templomban: a középkor egyik legdrámaibb élettörténete lehetne, ha sikerülne összekapcsolni két személy életét.

» tovább

Kora középkori falu az érsekség kertjében?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110713egriersekasatas/ciml.jpg10-11. századi település nyomára bukkantak a régészek az egri érseki palota kertjének részleges feltárása során. A leletek valódi jelentőségét csak további feltárás tudná tisztázni.

» tovább

Avar-kori duplasír Csanádpalota határában

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110713avarsir/ciml.jpgA hetedik századból származó duplasírt tártak fel a Csongrád megyei régészek Csanádpalota határában, az M43-as autópálya nyomvonalán zajló ásatáson.

» tovább

Gyulaffy napok nyolcadjára

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110713csobanc/ciml.jpgJúlius 15-én veszi kezdetét a három napos rendezvénysorozat. A bevételt a csobánci vár romjainak állagmegóvására fordítják a szervezők.

» tovább

A gyulafehérvári székesegyház képekben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110707gyulaffkiall/ciml.jpgAugusztus végéig látható az Örökség galériában Mudrák Attila fotóművész kiállítása a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházról.

» tovább

Megmentett műkincsek a Nemzetiben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110707mnmmukincsek/ciml.jpgAz új időszaki kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszéke hallgatóinak munkáit mutatja be.

» tovább

Visegrád: új igazgató a múzeum élén

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110624buzasvisegrad/Untitled-1.jpgBuzás Gergely vette át a MNM Mátyás Király Múzeumának vezetését. Elődje, a nyugdíjba vonuló Szőke Mátyás 47 éven át dolgozott Visegrádon.

» tovább

Párizsban döntöttek Budapestről és Tokajról

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110624unesco/ciml.jpgAz UNESCO Világörökség Bizottsága 35., párizsi ülésszakán tárgyalt a két magyar helyszín megőrzési állapotjelentéséről. Újra kell jelentenünk, 2013 elején.

» tovább

Könyvajánló: történeti kertek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110623civertankert/ciml.jpgA mai Magyarország területén csaknem ezer történeti kertet ismerünk, mégis elenyésző azok száma, amelyek műemléki védettséget is élveznek.

» tovább

Párizs és New York Kertész nélkül

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110623nemzmuzfoto/ciml.jpgA Magyar Nemzeti Múzeum nemzetközi fotógyűjteményének anyagából kiválasztott 24 képpár André Kertész korának New Yorkjába és Párizsába kalauzol.

» tovább

Megnyílt a Pincében a fotókiállítás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110622fotokiallmegnyit/ciml.jpgEgész őszig látható a KÖH Pince galériájában a műemlékem.hu 2010-es fotópályázatának kiállítása. Az NKA támogatásával létrejött tárlatot Entz Géza nyitotta meg.

» tovább

Magyar nemzeti örökség cím és értéktár készül

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110620hatarontulstaj/ciml.jpgTamási Judit, Németh Zsolt és Tőkés László közösen ismertette a határon túli magyar műemlékekkel kapcsolatos programot.

» tovább

Tovább mentenék a pusztuló emlékeket

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110617telekialapitvany/ciml.jpgNyolc éven át folytatta határon túli műemléki programját a Teleki László Alapítvány. 2007 óta azonban tehetetlenek a pusztulással szemben.

» tovább

Elfogadták a világörökségi törvényt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110615vilagoroksegelfogad/ciml.jpg280 igen szavazattal és 22 tartózkodással fogadta el az Országgyűlés a világörökségi törvényt június 14-én.

» tovább

Örökség: olvasható a júniusi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110615oroksegajanlo/ciml.jpgA kétarcú Belső-Erzsébetváros, a műtárgyfelügyelet tavalyi eredményei, revízió Pest megyében – csak néhány téma az Örökség júniusi számából.

» tovább

Uniós szintre emelik a címet

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110609europaiorokseg/ciml.jpgUniós szintű programmá válik az Európai Örökség cím. A kezdeti kormányközi megállapodás felsőbb szintre emelése a magyar uniós elnökség alatt vett kedvező fordulatot.

» tovább

Fotókiállítás: 22-én lesz a megnyitó

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110607fotokiallitas/ciml.jpg2011. június 22-én, szerdán, 17 órakor kerül sor a műemlékem.hu 2010-es fotópályázatából összeállított kiállítás ünnepélyes megnyitójára. A kiállítás az NKA támogatásával valósul meg.

» tovább

Római falakra épült a középkori templom

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110607keszthelyvandor/ciml.jpgValószínűleg a hónap közepéig folynak a feltárások a keszthelyi Fő téren. Eddig több kiemelkedő lelet is előkerült. Dr. Vándor László írása.

» tovább

Keresztesek a Salamon-toronyban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110602visegradmargat/ciml.jpgA visegrádi Salamon-toronyban látható a szíriai Margat várának történetét és kutatását bemutató kiállítás. A magyar misszió kiemelkedő munkát végzett.

» tovább

Kiállítás tisztázza a megbélyegzett palotát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110528nyirbator/ciml.jpgA nyírbátori várkastélyban nyílt kőtár-kiállítással azt is igyekeznek bebizonyítani, hogy korántsem feltételezések alapján állították helyre az épületet.

» tovább

Kiutat keres az ICOMOS

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110528icomosholloko/ciml.jpg2010-ben története legaktívabb évét élte meg az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület. Idén a financiális háttér azonban kétségbeejtő.

» tovább

Ismét kinyit keddenként a Nemzeti Múzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110524nemzmuzkedd/ciml.jpgBár a finanszírozás nem változott, az általános költségcsökkentő program átalakítását követően ismét hat napon át várják a látogatókat.

» tovább

Átadták a majálison a díjakat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110521evmuzeuma/ciml.jpgA tradíció szerint a Múzeumok Majálisán adták át az Év Múzeuma díjakat. Első ízben az Év Kiállítása is elismerést kapott.

» tovább

Parlament elé kerül a világörökségi törvény

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110512vilagorokseg/ciml.jpgHammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Tamási Judit, a KÖH elnöke és Mihályfi László, a tárca főosztályvezetője számolt be a törvénytervezetről.

» tovább

Átírták a budavári zsidók történelmét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110509budaizsidok/ciml.jpgElsősorban a Szent György téri ásatásoknak hála sokkal többet és mást tudunk már Buda középkori történelméről, mint korábban.

» tovább

Múzeumok majálisa, tizenhatodjára

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101111vorosiszapnemzmuz/ciml.jpgA Magyar Nemzeti Múzeumban 2011. május 21-22-én tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát. Csaknem 120 múzeum költözik majd be a Múzeumkertbe.

» tovább

Örökség: olvasható a májusi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110509orokseg/ciml.jpgA helyreállított dunaharaszti Laffert-kúria, a Kulturális Örökség Napjai, a TÉKA-projekt, a salzburgi Mozart-ház - csak néhány téma az Örökség májusi számából.

» tovább

Emlékművet állítanának az elpusztult falunak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110505kanaemlekmu/ciml.jpgKána még a középkorban elpusztult, most templomának alapfalai mellé emlékművet terveznek, hogy felhívja a figyelmet az egyik legnagyobb feltárt Árpád-kori településre.

» tovább

Bécsi utca: semmisek az építési engedélyek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110505becsiutca/ciml.jpgJogerős ítéletében semmisnek mondta ki a Fővárosi Bíróság az ötödik kerületi Bécsi utca páros oldalára tervezett ingatlanfejlesztő projekt első- és másodfokú elvi építési engedélyét.

» tovább

Veszprém megyében indul a felmérő program

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110428topografiaindul/ciml.jpgA kuratórium alakuló ülésével hivatalosan is munkához látott a Magyar Műemléki Topográfia Támogatására Alapítvány. A cél Magyarország tudományos leírása.

» tovább

Budapestre költözött a közös örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110428sebijokiallitas/ciml.jpgA Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Örökség galériájában tekinthető meg immár a Közös tér – Közös örökség című kiállítás.

» tovább

Olvasható az áprilisi Örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110420orokseg/ciml.jpgAz örökségvédelem, mint a válságkezelés eszköze, Vas megye műemlékei revízió alatt, vasúti épített emlékek – csak néhány téma a lapból.

» tovább

Műemléki világnap: díjátadás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110419dijatadas/ciml.jpgA Műemléki világnap alkalmából került sor a műemlékem.hu versenyének díjátadására. Az eseményt beszélgetés, fórum követte.

» tovább

Festőház után szentély épülhet Aquincumban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110414aquincum/ciml.jpgHamarosan kivitelezési szakaszba lép az Aquincumi Múzeum legújabb beruházása: a fejlesztések a turisztikai vonzerőt hivatottak fokozni.

» tovább

Bérletet kínálnak a műemlékekhez

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110414mngberlet/ciml.jpgKastély- és műemlék-látogatásra szóló éves bérletet bocsát ki a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2011. április 18-án, a Műemléki Világnapon.

» tovább

Deme Péter lett a Pulszky Társaság elnöke

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110414pulszkydeme/ciml.jpgA társaság választmánya az április 7-i ülésen választotta meg – szokás szerint négy éves mandátummal – az új elnököt.

» tovább

Paloták, kolostorok, falvak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110414gerevich/ciml.jpgGerevich László születésének századik évfordulóján kiállítás nyílik a Budapesti Történeti Múzeumban a szakember középkori kutatásairól.

» tovább

Újjászületik a háromszor elpusztult város

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110406gorsium/ciml.jpgHamarosan több új, elsősorban a látogatók kényelmét és az emlékek értelmezését segítő épület születik Gorsiumban, a háromszor elpusztult római városban.

» tovább

Határeset: hamarosan elkezdődik

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110402hataresetbeharangozo/ciml.jpgNapokon belül kezdetét veszi a Határeset, a Kárpát-medence közös épített örökségét felderítő program.

» tovább

Kulturális Örökség Napjai 2011: lehet jelentkezni!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110324konajanlo/konlogo.jpgMár lehet jelentkezni az idei Kulturális Örökség Napjai helyszínei közé. A programsorozat 2011-es központi témája az 1000 magyar ház.

» tovább

Nemzeti összefogás kell a Házsongárdi temetőért

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110325hazsongardentz/ciml.jpgSürgős és többirányú lépésekre van szükség, hogy sikerüljön megakadályozni a kolozsvári Házsongárdi temető további pusztulását – állítja Entz Géza.

» tovább

Templom falából került elő az ercsi monostor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110324ercsimonostor/ciml.jpgErcsi monostorának köveit találták meg a szakemberek a szigetújfalui barokk kori templom falában. Az épület ugyanis javarészt a középkori apátságból épült.

» tovább

Szabadka: a politikai érdek ad újabb haladékot?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110317szabadkahaladek/ciml.jpgAz elhúzódó válság miatt gyakorlatilag szünetel Szabadka történelmi belvárosának bontása. A városátépítési terveket szerencsére most a politikai számítás is mérsékelheti.

» tovább

Örökség: megjelent a márciusi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110317orokseg/ciml.jpgA Kárpát-medence épített öröksége, a műtárgykiviteli rendszer tapasztalatai, nemrég megtalált középkori templom Perkáta mellett - csak néhány téma a tartalomból.

» tovább

Műemlékek derékhada: közel a mese vége?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110309fejerdymese/ciml.jpgAz alulfinanszírozottság és a társadalmi beágyazódottság hiánya miatt a huszonkettes csapdájába került a műemlékállomány egy része - állítja Fejérdy Tamás, a KÖH elnökhelyettese.

» tovább

Együtt mentenék a vasúti értékeket

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110310kohmav/ciml.jpgA Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Államvasutak Zrt. a vasúti építészeti értékek megőrzése érdekében együttműködési megállapodást írt alá március 9-én.

» tovább

Itt élték volna túl az atomháborút

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110307csepelbunker/ciml.jpgHamarosan remélhetőleg múzeumként lesz látogatható a csepeli Csillagtelepen található vezetési pont, vagyis föld alatti bunker, amely teljes berendezésével maradt fenn.

» tovább

Római útkereszteződés a bankfiók alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110302szhelyotp/ciml.jpgA páratlan utcarészlet nem csupán a város kevéssé ismert látványossága, de a föld alatt választ kapunk arra a kérdésre is, hogy tényleg földrengés semmisítette-e meg Savariát.

» tovább

Barátok és hálózat a műemlékek körül

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110302mngonkentes/ciml.jpgHivatalosan is megszervezi a kapcsolatait a civil szervezetekkel, magánszemélyekkel a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Munkájukat jelenleg is 700 önkéntes segíti.

» tovább

Nem történt csoda Szent László sírjánál

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110221nagyvaradszekesegyh/ciml.jpgBár valóban ismét rábukkantak olyan kövekre, amelyek Nagyvárad középkori székesegyházához tartoztak, túlzás azt állítani, hogy előkerült a legendás épület. Hiszen nem is veszett el.

» tovább

Komárom: egységben volt az erő?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110217komarom1/ciml.jpgA komáromi tisztipalotán olvasható ma is Ferenc József jelmondata, a Viribus Unitis (egyesült erővel, magyarosabban egységben az erő), amely rávilágít a város hanyatlásának egyik okára is.

» tovább

Diadal után hanyatlás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110217komarom2/ciml.jpgKomárommal különösen az elmúlt bő másfél évszázadban járatott meg mélységet és magasságot egyaránt a történelem hullámvasútja.

» tovább

Tokaji világörökség: megismerés és védelem

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090623vilagoroksegbiz/logook.jpgAz UNESCO - ICOMOS szakértői misszió jelentése a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszínről. Mi az, amire szükség volna?

» tovább

Júniusban nyílhat meg Szombathely Rómája

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110212iseumszombathely/ciml.jpgHátravannak még a belsőépítészeti munkák, majd a kiállítás berendezése – ezután nyithatja meg a kapuját a szombathelyi Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház.

» tovább

Fotópályázat 2010: döntött a zsűri

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110208fotopalyazat/ciml.jpgDöntött a zsűri, hogy melyik kép a műemlékem.hu 2010-as fotópályázatának győztese. A zsűritagok a tizenkét általuk választott hónap képét pontozták.

» tovább

Ausztria: magyar a második legnagyobb kripta

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110205nemetujvarkripta/ciml.jpgA németújvári ferences templom és rendház alatti kriptában őrzik a Batthyány-család tagjainak földi maradványait. Ez a legnagyobb sírbolt az országban a Császári kripta után.

» tovább

Jótékonysági bál: az erdélyi jelölt a győztes

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110206balsorsbal/ciml.jpgA jó ügy, a bemutatkozás, vagy a mézes sütemény tette meg a hatását? Elsöprő fölénnyel győzött a szemerjai (Sepsiszentgyörgyhöz tartozó falu) ház a Balsorsú Műemlékek Bálján.

» tovább

Olvasható az Örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110205orokseg/ciml.jpgMegjelent az Örökség idei első száma. A Ripa Pannonica, a pécsi középkori egyetem, a Gödöllői Királyi Kastély... Csak néhány téma a lapból.

» tovább

Fehér folt az ország háromnegyede

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101201entzinterju/ciml.jpgEddig csupán négy és fél megyét és a budai kerületeket mérték fel a műemléki topográfia módszerével a szakemberek. Ám sajnos már ezek a felmérések is jórészt elavultak.

» tovább

Balsors és bálsors: íme a jelöltek!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110131balsorsjeloltek/ciml.jpgDöntött a bizottság, mely jelöltek mérkőzhetnek meg egymással február 5-én a Balsorsú Műemlékek – immár tizedszerre megrendezett – Bálján.

» tovább

A három szomszédvár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110127kismartonfrakno/ciml.jpgKissé tán túlzás a cím, hiszen a háromból kettő kastély. Bár a kismartoni épület is egy erődítmény átépítésével nyerte el mai formáját. És nem csak ezért különleges.

» tovább

Jankovics Marcell: az épületek nevelnek minket

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110125nka/ciml.jpgNegyven millió forinttal nagyobb keretből gazdálkodhat 2011-ben a Nemzeti Kulturális Alap Építőművészeti Szakmai Kollégiuma a tavalyinál.

» tovább

Dunaföldvárnál léket kap a világörökség?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110120dunafoldvarlimes/ciml.jpgHárom település nem csatlakozott a limes világörökség magyarországi szakasza programjához – közülük egynek a hiánya később komoly gondot okozhat.

» tovább

Határon túli emlékek: bárki segíthet

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110115entzhatarontul/ciml.jpgTovábbra is szükség volna a határon túli emlékek támogatására, az állam és a magánemberek szintjén is – állítja Entz Géza, a kultúráért felelős államtitkár szakmai főtanácsadója.

» tovább

Kiállítás az altemplomban: még két hétig!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110114kozoster/ciml.jpgJanuár végéig látogatható a Közös tér - Közös örökség című kiállítás a pécsi székesegyház altemplomában.

» tovább

Célegyenesben a világörökségi törvény

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110110vilagoroksegkoh/ciml.jpgKidolgozták a törvényjavaslatot, lezárult a tárcán belüli egyeztetés is. A világörökségi törvény 2012. január 1-jével léphet valószínűleg hatályba.

» tovább

Köszönetnyilvánítás ábécésorrendben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110110godollokoszonet/ciml.jpgCsaknem félezer embernek köszönte meg egyenként és személy szerint a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója a lovarda és a barokk istálló felújítását.

» tovább

Magyarok mérték fel a szlovéniai kisvárost

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110106lendvahatareset/ciml.jpgLendva 1920-ig a magyar királysághoz tartozott – történeti épületeit azonban csak 2000 után dokumentálták igazán részletesen. S nem szlovén, hanem magyar szakemberek.

» tovább

Kormányrendelet a kulturális örökség védelméről

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20110106kohrendelet/ciml.jpg2011. január 1-jétől hatályos a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalról, a kulturális örökségvédelmi szakigazgatási szervekről és eljárásaikra vonatkozó általános szabályokról szóló Kormányrendelet.

» tovább

Nekünk Mohács kellett!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101231topanyagok/ciml.jpgA mohácsi csata virtuális rekonstrukciója, a gödöllői kastély Horthy-bunkerének titokzatos jelei, szabadkőművesek a dégi kastélyban - ezek voltak 2010 legolvasottabb cikkei.

» tovább

Gödöllői kastély: a fele már kész van

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101229godollokesz/ciml.jpgAz elmúlt hónapok felújítási hullámát ismerve azt gondolnánk, hogy a gödöllői kastély teljes egészében megújult, ám valójában eddig alig több mint a felét állították helyre.

» tovább

Királyi sarjak és kakukkfiókák

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101226kiralysirok2/ciml.jpgEgy dinasztia genetikai vonala - legalábbis férfiágon - akár meg is szakadhatott anélkül, hogy a kortársak tudtak volna róla.

» tovább

Örökre elvesztek a magyar királyok?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101223kiralysirok1/ciml.jpgFrancia kutatók 10 hónapos munkával azonosították az 1610-ben meggyilkolt IV. Henrik 200 éve elveszett fejét. A magyar szakemberek egyhamar aligha számolhatnak be hasonló sikerről.

» tovább

Forster-, és Schönvisner-díj: várják a javaslatokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101222kohdijak/ciml.jpgSzakemberek, civilek, szervezetek kaphatják a díjakat a műemlékek, illetve a régészeti örökség megőrzéséért. A jelölési határidő: 2011. január 28.

» tovább

Bálsorsot ér a balsors

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101217balsorsu/ciml.jpgImmár tizedik alkalommal rendezik meg 2011. február 5-én a Balsorsú Műemlékek Bálját. A szervezők várják a „legbalsorsúbb” címre és persze a báli bevételre pályázó jelölteket.

» tovább

Budapestre költözött a johanniták vára

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101020margatpecs/ciml.jpgMegnyitották a Magyar Nemzeti Múzeumban a szíriai Margat várának történetét és kutatását bemutató kiállítást. A tárlat korábban Pécsett volt látható.

» tovább

Sztárépítész a 14. században?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101214johanneslapicida/ciml.jpgLassan egységes történetté áll össze Johannes lapicida, azaz János kőfaragó mester páratlan karrierje.

» tovább

Múzeumok téli álma

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101214muzeumzarva/ciml.jpgA telente kevéssé látogatott kiállítóhelyeknek évszaktól függetlenül nyitva kell lenniük. Az ideiglenes zárva tartáshoz a jogszabályi környezetet kellene módosítani.

» tovább

Olvasható az Örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101210oroksegdec/ciml.jpgMegjelent az Örökség 2010. decemberi száma. Nyírségi műemléki séta, Somogy védett épületei, régészeti topográfia – csak néhány téma a lapból.

» tovább

Gödöllői kastély: itt az idő

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101210godollonagykovet/ciml.jpgMagyarország uniós elnökségére készülve bemutatták a tanácskozások helyszíneit a nagyköveteknek a Gödöllői Királyi Kastélyban.

» tovább

Entz Géza: Meg kell teremteni az örökségipart!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101201entzinterju/ciml.jpgAz egykori OMVH volt elnöke, a kultúráért felelős államtitkár főtanácsadója szerint, ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, három évtized alatt eltűnhet az épített örökség jó része.

» tovább

Dr. Tamási Judit a KÖH kinevezett elnöke

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100722kohelnok/ciml.jpgDr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az eddigi megbízott elnököt, dr. Tamási Juditot kinevezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökévé – tudatta a hivatal honlapja.

» tovább

Érintetlen 14. század a határszéli templomban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101203zajtatemplom/ciml.jpgZajta az ország egyik legkeletibb települése. Templomában középkori fülkékre és falkép maradványaira bukkantak a hetekben a szakemberek.

 

» tovább

Térfotó: hamarosan kész a gödöllői uniós helyszín

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101126godollounio/ciml.jpgSokan kételkedtek amikor elkezdődött a gödöllői kastély lovardájának és barokk istállójának felújítása, hogy készen lehetnek-e a decemberi határidőre. Már az átadás küszöbén járnak.

» tovább

A háború pusztította el a szabadkőművesek titkait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101124degszabadkomuves/ciml.jpgA második világháború idején a dégi kastélyban pusztító tűz semmisítette meg a legnagyobb részét annak a levéltárnak, amely a magyar szabadkőművesség dokumentumait tartalmazta.

» tovább

Épül Mohács koronája

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101116mohacskoronaepul/ciml.jpgA tervezett ütemben haladnak a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen az új, hatalmas Szent Koronát idéző fogadóépület építésével. Jövő tavasszal már birtokba vehetik a látogatók.

» tovább

Luxuskolostor magánerőből

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101117sopronbanfalva/ciml.jpgÁtadták a sopronbánfalvai, egykori bencés-karmeltita kolostor magánerőből felújított épületegyüttesét. A több száz éves falak közt a hajdani cellák várják a meditálni vágyókat.

» tovább

Mégsem a föld nyelte el az elveszett lószobrot?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101112loszoborgodollo/ciml.jpgUgyan a szakemberek azt remélték, hogy megtalálják a kertben a gödöllői kastély gigantikus lószobrát, a műszeres vizsgálat szerint nem nyelte el a föld - vagy legalábbis nem ott.

» tovább

Kövek, téglák vándorútja 2.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101109kovek2/ciml.jpgMire a középkor végére jórészt elfogytak a kibányászható ókori romok, jöttek a törökök és a reformáció, ez pedig újabb forrásokat nyitott meg a kőbányászok előtt. Folytatjuk a cikket.

» tovább

Elérte a vörösiszap a Nemzeti Múzeumot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101111vorosiszapnemzmuz/ciml.jpgCsütörtökön nyitják meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Segélykiál(lí)tás - Vörösiszap Katasztrófa 2010 című jótékonysági tárlatot. A teljes bevétel a devecseri károsultaké lesz.

» tovább

Olvasható az Örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101109oroksegajanlo/ciml.jpgMegjelent az Örökség 2010. novemberi száma. Székesfehérvár, Pécs, Gyulafehérvár – csak néhány helyszín a lapból.

» tovább

Állóháború a házsongárdi temetőben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101101hazsongard/ciml.jpgA Kárpát-medence történeti szempontból egyik legfontosabb sírkertje a kolozsvári házsongárdi temető. A csupán területileg védett sírkert értékei szinte hétről hétre fogyatkoznak.

» tovább

Rajzokon a szovjet fogság

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101105btmszovjetrajz/ciml.jpgDr. Gyermek László a helyszínen, rajzokon örökítette meg 1945-1948 közötti szovjet fogságát. A kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában 2011. január 9-ig látható.

» tovább

Kövek, téglák vándorútja 1.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101103kovek1/ciml.jpgEgy jól faragott kő, vagy megfelelő tégla akár a római kortól „utazik” épületről épületre. Buzás Gergely régész-művészettörténész és a magazin szerkesztőjének írása.

» tovább

Még győzhetünk Mohácsnál

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101027mohacsvirtualis/ciml.jpgA virtuális csatarekonstrukció tudományos és pedagógiai szerepe mellett szórakozásnak sem utolsó: néhány paraméter megváltoztatásával akár meg is nyerhetjük a mohácsi csatát.

» tovább

A gödöllői kastély az ICOMOS szemével

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101027godolloicomos/ciml.jpgElsősorban műemlékvédelmi szakemberek vettek részt az ICOMOS MNB Kulturális Turizmus Szakbizottsága által szervezett látogatáson a Gödöllői Királyi Kastélyban.

» tovább

Megelőzték a régészeket a vártemplom feltárásánál

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101024szegedvartempl/ciml.jpgUgyan a szakemberek azt remélték, hogy a helyükön maradhattak a nagyrészt elpusztult szegedi vártemplom kapuzatának faragványai, a feltárás – ebből a szempontból – csalódást okozott.

» tovább

Szíria: magyarok kutatják a johanniták várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101020margatpecs/ciml.jpgAz elmúlt évek legjelentősebb szentföldi régészeti feltárása folyik a szíriai Margat várában. A johannita erődítményben dolgozó magyar misszió eredményeiről számol be a pécsi kiállítás.

» tovább

Térfotó: Esztergom megkerült dzsámija

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101014esztergomdzsami/ciml.jpgNéhány hete már rendes nyitva tartási időben látogatható az esztergomi Vízivárosban az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi. Az épület másfél évtizede még egyszerű, földszintes ház volt csupán.

» tovább

Keresik a kastély elásott lovát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101014godolloloszobor/ciml.jpgA gödöllői kastély muzeológusai Grassalkovich I. Antal kedvenc paripájának szobrát keresik: a legenda szerint a kastély személyzete ásta el a kertben, hogy megmentse.

» tovább

Gyulafehérvár, az ezeréves püspökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101011gyulafehervarkiall/ciml.jpgKedden nyitják meg a Budapesti Történeti Múzeumban az Erdély ezeréves püspöksége című kiállítást. A tárlat a gyulafehérvári székesegyház kutatását, helyreállítását követi nyomon.

» tovább

Nemzetpolitikai kérdés a határon túli örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100406kassa/ciml.jpgA határon túli magyar vonatkozású kulturális örökség megmentése és fenntartható fejlesztése nemzetpolitikai kérdés. A KÖH elnökének konferenciát megnyitó beszéde.

» tovább

Térfotó: kastélyfelújítás testközelben

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101008terfotogodollo/ciml.jpgMagyarország történelmének valószínűleg leggyorsabb felújítása folyik a gödöllői kastélyban. A Térfotó-galériában virtuális sétát tehetünk a megújuló falak között.

» tovább

Olvasható az Örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101008orokseg/ciml.jpgMár olvasható az Örökség legújabb, szeptember-októberi száma. Interjú a KÖH elnökével, beszélgetés a Világörökség jövőjéről, harangtörténet - csak néhány téma a tartalomból.

» tovább

A Maros mosta ki a vértanúk csontjait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101005aradvertanuk/ciml.jpgAz 1932-es árvíz mosta ki az aradi vértanúk földi maradványait - legalábbis azokét, akiknek a holttestét a bakó lefizetésével nem sikerült a családjuknak hazavinni.

» tovább

Fenékpusztának nem csak múltja van?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101001fenekpuszta/ciml.jpgTalán már jövőre elkezdődhet a Keszthely melletti Fenékpuszta rehabilitációja. A római kort és a 18-19. századot egyaránt megidéző terület évtizedek óta csak vegetál.

» tovább

A rom-műemlékek jövője

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20101001buzasromok/ciml.jpgMit tehetünk a rom-műemlékek megőrzése és bemutatása érdekében? Buzás Gergely régész-művészettörténész írása.

 

» tovább

Gödöllőn az arisztokraták porcelánja

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100929godolloporcelan/ciml.jpgHatalmas érdeklődés kísérte „Az arisztokrácia porcelánja” című kiállítás megnyitását a Gödöllői Királyi Kastélyban. Ez az első tárlat a felújított Rudolf-szárnyban.

» tovább

Virtuálisan éled újjá az Anjouk palotája

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100926visegradanjou/ciml.jpgA visegrádi királyi palotában megnyitott kiállítás a méltatlanul kevéssé ismert magyar Anjou királyok időszakát idézi meg, a kort, amikor az ország Közép-Európa vezető hatalma volt.

» tovább

Elhunyt a kastély megmentője

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100926bakjolan/bjciml.jpgÉletének 84. évében 2010. szeptember 25-re virradó éjszaka elhunyt Bak Jolán, a fertődi Esterházy-kastély nyugalmazott igazgatója, aki 1947-től élt a műemlékegyüttesnek.

» tovább

Kastélyfelújítás csaknem három műszakban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100923godollofelujit/ciml.jpgKis túlzással éjjel-nappal dolgoznak a gödöllői kastély lovardájában és barokk istállójában a felújításon. A határidő ugyancsak szoros: ez év december 31-e.

» tovább

Otthont kínálnának a volt internálótáborban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100922kistarcsatabor/ciml.jpgA közösségi terek mellett lakásokat is kialakíthatnának a kistarcsai internálótábor megmaradt épületeiben. A település közepén lévő komplexum jelenleg kihalt, bejutni csak engedéllyel lehet.

» tovább

Műemlékek, tévhitek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100917tevhitek/ciml.jpgTényleg sok műemlékünk van? Az a műemlék, ami annak látszik? Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága elnökének és a magazin szerkesztőjének írása.

» tovább

Fotópályázat a kastélyban: átadták a díjakat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100920fpalyazatad/ciml.jpgVasárnap sor került a Gödöllői Királyi Kastélyban a közös fotópályázat díjátadójára. A négy győztes alkotás a díszlépcső mellett kapott jó néhány hétre helyet.

» tovább

KÖN: iránytű minden műemlékhez!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100914konkook/ciml.jpgElkészült az a lista, amelyben a Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozó helyszíneknek megtalálhatóak a koordinátái. Így akár gps-szel is navigálhatunk a célpontok között.

» tovább

Muzsikusok után szentet fotóz

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100917kreszalbertkonyv/ciml.jpgHamarosan megjelenik Kresz Albert fotóművész új albuma a komolyzene meghatározó alakjairól. 1967-től a '90-es évekig örökítette meg a muzsikusokat, most egy szent szobrai nyomába eredt.

» tovább

Megújul a díszudvar is az Esterházy-kastélyban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100913fertodkast/003.jpgA koncertidény lezárultával elkezdődik a fertődi Esterházy-kastélyban a díszudvar rekonstrukciója is. A munkálatok alatt a műemlékegyüttes – ha nem is zavartalanul, de – látogatható.

» tovább

Róma épült Szombathelyen

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100909iseum/ciml.jpgUgyan a hivatalos átadásra még várni kell, csaknem elkészült a szombathelyi Iseum rekonstruktív bemutatása. A megszokott térdig érő falak helyett valódi római látványt kap az érdeklődő.

» tovább

Világörökség: szakértő misszió Tokajban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100217icomos/ciml.jpgAz UNESCO és az ICOMOS szakértői missziója tájékozódik majd másfél hét múlva a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszínen.

» tovább

Fotópályázat a kastélyban: döntött a zsűri

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100906godollozsuri/ciml.jpgA pályázati határidő letelte után alig néhány órával már összeült a zsűri a Gödöllői Királyi Kastélyban, hogy döntsön: mely képek lettek a legjobbak a négy kategóriában.

» tovább

Várad még várhat Szent Lászlóra és Zsigmondra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100902nagyvaradivar/ciml.jpgA nagyváradi vár uniós forrásból megvalósuló felújításába továbbra sem férhet bele a várudvaron található, királyok temetkezési helyéül szolgáló székesegyház feltárása és bemutatása.

» tovább

ICOMOS: konferencia a helyi védelemről

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100727icomosnyil/ciml.jpgA településszintű védelem – színe és fonákja címmel járják körül a témát magyarországi és határon túli tapasztalatok tükrében a XVII. Békési Népi Építészeti Tanácskozáson.

» tovább

Föld alatt mutatnák be a Borostyánkő-utat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100906sopronfoterroma/ciml.jpgSzinte teljesen elkészültek Sopronban a Fő tér rekonstrukciójával. A Tűztorony tövében megtalált római kori utat a föld alatt tennék láthatóvá és bejárhatóvá.

» tovább

Fotópályázat a kastélyban: várjuk a képeket!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100829godollofotopalyazat/ciml.jpgEzúttal nem akadályozott senkit a havazás, hogy eljusson a Gödöllői Királyi Kastélyba a fotópályázatra. A meghirdetettel ellentétben négy kategóriában is várjuk a képeket.

» tovább

Először kutatják a gótikus templomot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100828sszpeter/ciml.jpg

Talán túlságosan szem előtt volt Sajószentpéter református Nagytemploma, mert az elmúlt évszázadban nem vizsgálták meg alaposan. A műemléki falkutatásra a napokban kerül sor.

» tovább

Megnyitják a történelmi játszóparkot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100828visegradjatszo/ciml.jpgSzeptember első hétvégéjén birtokba vehetik a látogatók a visegrádi történelmi játszóparkot. A park hagyományokat, kreativitást és a képzőművészetet ígér.

» tovább

Zalavár: a háborúkat túlélte, de a békét nem

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100819zalavar/ciml.jpgA frank birodalom keleti bástyája, a szláv írásbeliség egyik bölcsője, majd mocsárvár, amelyet a török nem tudott bevenni - Zalavár sorsát csupán a békésebb 18. század pecsételte meg.

» tovább

Örökség: július-augusztusi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100818oroksegajanlo/ciml.jpgOlvasható az Örökség július-augusztusi száma. A természeti környezet pusztulása, Tájhasználat és tájátalakulás, Tájkép és magyar hadtörténelem – néhány cím a tartalomból.

» tovább

Füzérradvány: az olasz reneszánsz szilánkjai

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100810fuzerradvany/ciml.jpgHa az igazi olasz reneszánsz kőfaragványaira vagyunk kíváncsiak, nem kell Itáliáig utaznunk: eredeti faragványokat láthatunk az ország északkeleti csücskében is, Füzérradványban.

» tovább

Rendet tesznek Türje templomában

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100813turje/ciml.jpgBiblia helyett tisztítószerrel, porszívóval, felmosó- és porronggyal érkeztek a hívek a türjei templomba. A nagytakarítással remélhetőleg új fejezet nyílik a páratlan műemlék történetében.

» tovább

Fotópályázat: visszatérünk a gödöllői kastélyba!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100812godollofoto/ciml.jpgAugusztus 29-én vasárnap délelőtt megnyitják a felújított  Rudolf- és Gizella-szárnyakat a Gödöllői Királyi Kastély és a műemlékem.hu közös fotópályázatának résztvevői előtt. A fotózáshoz előzetesen regisztrációra van szükség!

» tovább

Térfotó: tornaszentandrási templom

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100806tornaszentandras/ciml.jpgEgy templom a szlovák határ közelében, amely különlegessége mellett is a kis falusi templomok mindennapi gondjaival küzd. Látogatás az egyetlen magyar ikerszentélyes templomban.

» tovább

KÖH: rendezni kell a Drechsler-palota sorsát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100806kohbalett/ciml.jpgA Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalása a Drechsler-palota (Budapest, VI. Andrássy út. 25.) kérdésében.

 

» tovább

Barokk Napok a hétvégén, fotópályázat hamarosan!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100805godollobarokk/ciml.jpgAugusztus 7-8-án Barokk Kastélynapokra várják az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastélyban. Az új fotópályázatra augusztus végén kerül sor műemlékegyüttesben.

» tovább

Világörökség: jönnek a dolgos hétköznapok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100804vilagorokseg/ciml.jpgHuszonegy új jelölés elfogadásával 911-re nőtt a Világörökségi Helyszínek száma az UNESCO Világörökség Bizottságának brazíliai ülésén. Sikertörténet? Vagy talán túlságosan is az?

» tovább

KÖH: mindannyiunknak érték

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100803kohallasfoglalas/ciml.jpgA Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalása a Budapest, V. kerület Bécsi utcai tervezett ingatlanfejlesztés kapcsán.

 

» tovább

A válság mentheti meg Szabadka belvárosát?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100730szabadka/ciml.jpgAz egykor virágzó bácskai nagyváros belső tömbjeinek lerombolása nem szerb-magyar kulturális összecsapás – a műemlékvédelem gyöngesége és a pénz uralma az oka.

 

» tovább

Integrált programot sürget az ICOMOS

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100727icomosnyil/ciml.jpgA pesti Bécsi utcában tervezett radikális bontás és a tervezett új épület aggasztja a nemzetközi műemlékvédelmi szakmai civil szervezetet.

» tovább

Elnökváltás a KÖH élén

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100722kohelnok/ciml.jpgA nemzeti erőforrás miniszter felmentette tisztségéből Dr. Mezős Tamást, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét. Az elnöki teendők ellátásával Dr. Tamási Juditot bízta meg.

» tovább

Rejtély a bronzkori földvár mélyén

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100721szazhalombattaasat/ciml.jpgKörárok nyomát mutatta ki a próbafúrás a százhalombattai földvár bronzkori rétegének legmélyén. A település egy részét, vagy egy szentélyt kerített körbe? A válaszra még egy évtizedig várni kell.

» tovább

Célegyenesben a látható légió

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100713legiomadocsa/ciml.jpgMa ér Dunaszekcsőre a Legio Brigetio csapata. A tizenegy vállalkozó szellemű légiós július 3-án indult el Komáromból, hogy gyalog tegye meg a több mint 300 kilométeres utat.

» tovább

Zárva maradnak az elkészült kastélyszárnyak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100108godollofelujit/ciml.jpgUgyan átadták a Gödöllői Királyi Kastély megújult Gizella- és Rudolf-szárnyát, azonban egyelőre nem fogadnak látogatókat. A nyitáshoz 18-20 millió forint hiányzik.

» tovább

Örökség: olvasható a júniusi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100715orokseg/ciml.jpgMár olvasható az interneten az Örökség júniusi száma. Adalékok az Örökségvédelmi Hivatal munkáját és egyben a gazdasági fejlesztő szándékot akadályozó tényekhez - a KÖH elnökének írása.

» tovább

Negyedmillió forint bevétel a koncerten

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100712godollokoncert/ciml.jpgKettőszáz-negyvenezer forint felajánlást tettek a vasárnap esti, Gödöllői Királyi Kastélyban tartott jótékonysági koncert vendégei az árvíz- és viharkárokban megsérült műemlékek javára.

» tovább

Térfotó: kastély árvíz után

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100704edelenykastely/ciml.jpgKözvetlen károkat nem okozott az árvíz az edelényi kastélyban, azonban a felújítás alatt álló barokk épület pincéjében még most is magasan áll a talajvíz.

» tovább

Elhunyt Horler Miklós

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100705horler/ciml.jpgElhunyt Horler Miklós professzor, műegyetemi tanár, az OMH volt elnökhelyettese. A temetése 2010. július 19-én, hétfőn 14.15-kor lesz a Farkasréti temetőben.

» tovább

Tahitótfalunál jár a római légió

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100704legiostura/ciml.jpgA Legio Brigetio tizenegy tagjának több mint háromszáz kilométeres felvonulása teljes harci díszben a Római Birodalom egykori határát, a limest (ripa) követi.

» tovább

Visszaépítenék az összedőlt szélmalmot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100630szelmalom/ciml.jpgCsütörtökön hajnalban összedőlt a Bács-Kiskun megyei Felsőszentiván műemlék szélmalma. A helybeliek már a visszaépítését tervezik.

» tovább

Elérte az árvíz Gödöllőt: koncert a műemlékekért

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100630godollokoncert/ciml.jpgJúlius 11-én vasárnap este hét órakor jótékonysági hangversenyt szerveznek a Gödöllői Királyi Kastélyban a tavaszi, nyár eleji áradásokban, viharokban megsérült műemlékek javára.

» tovább

Római kori kocsi gördül be Sopronba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100628sopronroma/ciml.jpgA nemzetközi Borostyánkő Expedíció célja a római kor emlékeinek népszerűsítése a hajdani útvonal mentén, a Balti-tengertől egész az Adriáig.

» tovább

Elnyeli a föld a földvárat?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100628abaujfoldvar/ciml.jpgUgyan Abaújváron a földcsuszamlás miatt nem sérült meg a műemlék templom, a földvár több szakasza is beomlott.

» tovább

Bementek a tárlatra átöltöztetni a Szűzanyát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100624balassagyarmat/ciml.jpgHungaria Sacra – Öltöztetős ábrázolások, szakrális textilek Magyarországon címmel nyílt kiállítás a balassagyarmati Palóc Múzeumban.

» tovább

Térfotó: Szent László hermája

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100620szentlaszloherma/ciml.jpgA Szent Korona és a Szent Jobb után Magyarország harmadik legfontosabb, kiemelt nemzeti ereklyéje Szent László hermája, amelyet a török kiűzése óta őriznek a győri székesegyházban.

» tovább

Ha egy üzlet beindul: Mátra Múzeum

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100620matramuz/ciml.jpgKevesebb mint tizenkét hónap leforgása alatt három komoly szakmai díjat is kapott a gyöngyösi Mátra Múzeum: a sikerhez a szerencsén kívül jókora munka is kellett.

» tovább

Segítséget kérnek: Abaújváron megrepedt a föld

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100616abaujvarreped/ciml.jpgSzakértők, geológusok segítségét várják Abaújvár lakói, hogy megtudják, mekkora a baj és miként lehetne megállítani a települést veszélyeztető földcsuszamlásokat.

» tovább

Fél éve lelkesedésből tart nyitva az Év Múzeuma

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100614kekfestopapa/ciml.jpgA többször is kitüntetett pápai Kékfestő Múzeumból tavaly decemberben bocsátották el az utolsó dolgozót. A munkatársak azóta társadalmi munkában tartják nyitva a múzeumot.

» tovább

Elhunyt Figler András

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100611figler/ciml.jpgElhunyt Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője.

» tovább

Örökség: olvasható a májusi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100604orokseg/ciml.jpgMár olvasható az interneten az Örökség májusi száma. Drégely-vár feltárásának eredményei és állagvédelmi munkái, Lovasberény feltámadása és egy cipőbolt emlékezete.

» tovább

Megtalálták Szeged Bastille-át

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100601szegedvar/ciml.jpgSiker koronázta a kutatást Szegeden: a régészek csaknem három méteres mélységben rábukkantak a vár északi falára. Középkori és újkori maradványok egyaránt előkerültek.

» tovább

Visszakapják sírköveiket a kedvenc ebek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100604godollokutya/ciml.jpgA Koronázási Hétvége programjain belül szombaton ismét elhelyezik a Gödöllői Királyi Kastély déli előkertjében Erzsébet királyné két kedvenc kutyájának a sírkövét.

» tovább

Római utak a Tűztorony tövében

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100527sopronroma/ciml.jpgA római kori Borostyánkő-út egy szakasza is előkerült Sopronban a Fő tér rekonstrukciója során: a szakemberek most a bemutatásának lehetőségét mérlegelik.

» tovább

Megújult Möller István síremléke

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100527mollersir/ciml.jpgMegújult Möller István síremléke: a műemlékvédő-építészre születése 150. évfordulója alkalmából koszorúzással emlékeztek a Farkasréti temetőben.

» tovább

Önkéntesek tisztították az abaúji földvárat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100527abaujfoldvar/ciml.jpgCsaknem hatvan önkéntes segített füvet vágni, bozótot irtani az abaújvári földvár területén a Szeretethíd református önkéntes naphoz csatlakozva.

» tovább

Gigantikus Szent Korona a mohácsi emlékhelyen

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100521mohacs/ciml.jpgA Szent Korona formáját idéző fogadóépülettel gazdagodik a Mohácsi Történelmi Emlékhely: az építkezés június közepén kezdődik Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész tervei alapján.

» tovább

Kiállítás: Védett épületek Dombóváron

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100521dombovarkiall/ciml.jpgVédett épületek Dombóváron címmel nyílott meg Németh Gabriella, Sebrek Zsuzsa, Sebrek Csaba és Tilinger Sándor csaknem háromszáz képét bemutató tabló-sorozata.

» tovább

Római pincét tárnak fel Aquincum szívében

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100516aquincumpince/ciml.jpgEgyszer már megtalálták a festőlakást Aquincumban, de a szakemberek attól tartottak, hogy a lőtér építésekor minden részlete megsemmisült. Ám épen maradt a római kori pince is.

» tovább

Megfejtetlen jelek a Horthy-bunker falán

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100512horthybunkerjelek/ciml.jpgHamarosan látogatható lesz az a bunker, amelyet Horthy Miklós számára építettek a gödöllői kastély kertje alatt. A létesítménynek van olyan titka, amelyet eddig nem sikerült megfejteni.

» tovább

Virtuálisan született újjá a solymári vár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100507solymarivar/ciml.jpgUgyan évszázadokra elveszett, ma már ismét a település fölé magasodik a solymári vár. A helyszínen a romjai láthatók, ám Szalay Gábor építész elkészítette az egykor virágzó erősség virtuális modelljét.

» tovább

Kettévágták Aelianus sírfeliratát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100507romaisirepitmeny/ciml.jpgA műemlékem.hu magazin egyik első riportja számolt be arról, hogy római kori sírépítmény köveire bukkantak a régészek a 11. kerületben. Most már azt is tudjuk, hogyan nézett ki a síremlék.

» tovább

Tető alatt mentik az ágyúgyár köveit

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100505spatakagyu/ciml.jpgMegkezdődött Sárospatakon a még feltárás alatt lévő páratlan ágyúöntő műhely falainak konzerválása. A romterület fölé nemrég ideiglenes védőtetőt építettek.

» tovább

Örökség: olvasható az áprilisi szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100505orokseg/ciml.jpgMár olvasható az interneten az Örökség áprilisi száma. Képzelt veszélgetés Möller Istvánnal és Zsigmond király „európa parlament”-je a budavári Duna-parton.

» tovább

Gödöllő: átadták a megújuló kastélyparkot

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100502godollopark/ciml.jpgTavaly július 1-jén kezdték el a Gödöllői Királyi Kastély helyreállításának most is folyó ütemét: az ennek keretében megújuló kastélyparkot a hétvégén már birtokba vehették a látogatók.

» tovább

Zsolnay-gyár: szfinxek a raktárban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100430zsolnaygyar/ciml.jpgHarminckilencezer négyzetméter, rajta tizenkilenc műemlék, s mintegy kétszáz védett műtárgy. A pécsi Zsolnay-gyár még meglehetősen ostromállapotot mutat.

» tovább

Tovább kutatják Szeged eltűnt várát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100423szegedivarelozetes/ciml.jpgKét ásatási szelvényt nyitnak a régészek Szegeden, hogy a hajdani vár északi és déli főfalát azonosítsák. Az erődítményt rég elbontották, ám már felrajzolható a belváros térképére.

» tovább

Száz évre elveszett az első kőszínház

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100429godolloszinh/ciml.jpgA Grassalkovich II. Antal idején épült gödüllői színház száz esztendőre elveszett, s csupán egy 1986-ban bekövetkezett balesetnek hála találtak ismét rá.

» tovább

Játszópark épül a bajvívótér helyén

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100422visegradjatszo/ciml.jpgTörténelmi játszópark épül a visegrádi királyi palota előtt – az MNM Mátyás Király Múzeuma olyan létesítményt tervezett, ahol a történelmi hagyományok, a kreativitás és a képzőművészet is jelen van.

» tovább

ICOMOS: díjak és citromok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100422icomos/ciml.jpgAz ICOMOS nemzetközi műemlékvédő szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága ismét három díjat, illetve három citromdíjat osztott ki a Műemléki Világnap alkalmából.

» tovább

Műemléki világnap: díjátadás!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100419dijatado/ciml.jpgMásodik alkalommal vehették át a műemlékem.hu győztes játékosai a díjaikat a Műemléki Világnap központi ünnepségén Mezős Tamástól, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökétől.

» tovább

Ősszel még a föld alatt voltak a leletek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100415btmkiall/ciml.jpgPénteken nyílt meg a Van új a föld alatt című kiállítás az Aquincumi múzeumban. A tárlat – immár tizennegyedik alkalommal – mutatja be a BTM legszebb, legérdekesebb ásatási leleteit.

» tovább

Műemlékek hétvégéje: titkos tippek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100416vilagnap2/ciml.jpgCsaknem kétszáz műemlékbe várják a látogatókat a hétvégi világnapi akció keretében. A listát végigolvasni is nehéz, nem hogy választani. Tíz biztosnak ígérkező tipp következik!

» tovább

Rejtett kincsek hétvégéje

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100414vilagnap1/ciml.jpgÁrpád-kori templomok, műemlékfürdők, borospincék kapuit nyitják meg április 17-18-án. Összesen kétszáz műemlékben várják a látogatókat a világnap alkalmából.

» tovább

Möller István emlékülés az ünnepség után

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100413moller/ciml.jpgAz április 19-i, hétfői ünnepség után emlékülésen méltatják majd az előadók Möller István építész munkásságát születésének 150 évfordulóján a Budapesti Műszaki Egyetemen.

» tovább

Sírrablóké lett a királyi kincs

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100409trakkiallitas/ciml.jpgUgyan ma csodájára jár a világ a kazanlaki „királyok völgyéből” előkerült leleteknek, a páratlan bulgáriai temetkezések nagy részét már kifosztották a kutatók megérkezése előtt.

» tovább

Kassa: zarándokhely a fejedelem sírboltja

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100406kassa/ciml.jpgAmikor 1906-ban eltemették II. Rákóczi Ferencet és bujdosótársait a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban, senki sem gondolta, hogy másfél évtized múlva külföldön lesz a város.

» tovább

Gödöllői kastély: lógunk a falon

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100406godollofoto/ciml.jpgHavonta tízezernél is több nézője lehet a január 30-i kastélyfotózás győztes képeinek: a fotók a díszlépcső mellett kaptak helyet a Gödöllői Királyi Kastélyban.

» tovább

Legalább már útlevél nem kell a magyar várba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100331somosko/ciml.jpgA somoskői vár akár a jelképe lehetne a magyar épített emlékek Trianon utáni sorsának: a település szélétől alig néhány méterre van, mégis évtizedeken át szögesdrót zárta el.

» tovább

Gödöllői fotópályázat: vasárnap díjátadás

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100331godollofpalyaz/ciml.jpgÁprilis 4-én, vasárnap lesz a Gödöllői Királyi Kastélyba januárban szervezett amatőr fotópályázat díjátadása. A négy győztes kép készítői tárgyjutalmakat és "örökbelépőt" vehetnek át.

» tovább

Látogatóbarát lesz Sirok sziklavára

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100329sirok/ciml.jpg350 millió forintos uniós támogatásból finanszírozzák a siroki sziklavár fejlesztésének és hasznosításának első ütemét. A munkálatok elindításáról hétfőn tartanak sajtótájékoztatót a helyszínen.

» tovább

Ismét dördült a startpisztoly Gödöllőn

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100326godolloberuh/ciml.jpgDöntött a kormány: a Gödöllői Királyi Kastély fejlesztésének újabb ütemeként elkezdődhet a lovarda és a barokk istálló felújítása. A beruházás tervezett költsége mintegy egymilliárd forint.

» tovább

Óbuda: megelevenedett az eltűnt középkor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100325obudakozepkor/020.jpgÓbuda középkora szinte nyom nélkül pusztult el, bár a vár falai egész a 17. századig álltak. A korábbi ásatási eredmények alapján három impozáns gótikus épületét is sikerült rekonstruálni.

» tovább

Sikeres volt Japánban a Szépművészeti

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100325szepmuvjapan/ciml.jpg650 ezren tekintették meg Japánban a bécsi Kunsthistorisches Museum és a Szépművészeti Múzeum közös kiállítását. A műveket Tokyóban és Kyotóban láthatta a nagyközönség.

» tovább

Középkori pincék a lerombolt kastély alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100319erdikastely/ciml.jpg1971-ben a pártbizottság utasítására tették a földdel egyenlővé az érdi kastélyt. A klasszicista és a középkori falak egyaránt elvesztek, ám az emlékek egy része ma is megtalálható a föld alatt.

» tovább

Titokban érkezett a thrák királyok kincse

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100317thrakkiall/ciml.jpgMire jó a testvérvárosi kapcsolat: az elmúlt évek egyik legrangosabb kiállítása nyílt Nagykanizsán. Az aranykincsek egy több mint kétezer éve letűnt világról mesélnek.

» tovább

Pusztulás szélén a zseniális konstruktőr emléke

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100314makogalamb/ciml.jpgA legendás T-modell magyar tervezőjének egyedülálló emléke található Makón egy épület falán: igaz, tán nem sokáig, hiszen pusztulnak a Ford márkakereskedés falképei.

» tovább

Az Erények az Örökség Galériában

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100317erenyek/ciml.jpgA Melange Galéria után a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal galériájában mutatkozik be csütörtökön a híres esztergomi falképek hányatott sorsát is bemutató kiállítás.

» tovább

Gödöllői fotópályázat: döntött a zsűri!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100312godollozsuri/ciml.jpgA Kresz Albert fotóművész vezette zsűri március 11-én ült össze, hogy kiválassza a négy győztes képet a több száz közül, amelyet a kastélyfotózáson készítettek a pályázók.

» tovább

Eger: új tetőt kapott a vár kőtára

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100226egrivarkotar/ciml.jpgMegújult az egri várban található kőtár teteje. A korábbi már jó ideje beszakadással fenyegetett. A beavatkozásnak hála megmenekültek a középkori faragványok.

» tovább

Átadták a megújult Árpád-fürdőt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100309arpadfurdo/ciml.jpgMárcius 11-én átadták Székesfehérváron a megújult Árpád-fürdőt. A szecessziós műemlék épület egyre romló állapota miatt sokáig a belváros egyik szégyenfoltja volt.

» tovább

Virtuális Róma is épül Aquincumban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100304aquincumpalyaz/ciml.jpgSikeresnek bizonyult az Aquincumi Múzeum pályázata, amelyet a Közép-Magyarországi Operatív Programban turisztikai vonzerő fejlesztésére nyújtottak be.

» tovább

Kiállítják Komáromban Klapka katonáit

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100303komaromklapka/ciml.jpgMárcius 12-én nyílik meg a komáromi Klapka György Múzeumban a Klapka-légió tisztjeiről készült fotók tárlata. Az 1866-os katonai felvonulás a Szabadságharc utolsó "hadjárata" volt.

» tovább

Világnap: Árpád-kori templomok és borospincék

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100303mngvilagnap/ciml.jpgMűemléki Világnap 2010: „Rejtett kincseink” jegyében Turisztikai akciónap hazánk műemlékeinek népszerűsítésére a Fesztiválok  Évében. Időpontja: 2010. április 17-18.

» tovább

Római fal és kripták a szentély alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100226kecsketemplom/ciml.jpgNem csak Sopron középkorát ismerik meg jobban a szakemberek a bencés (más néven Kecske-) templom felújítást megelőző régészeti feltárásán: az épület a hajdani Borostyánkő-út mellett áll.

» tovább

Örökség: interneten a februári szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100226oroksegfebr/ciml.jpgA hontszentantali Koháry-Coburg kastélyról, a szentesi kazánházról, egy sávolyi késő római telepről és a Duna-Ipoly térség hajóleleteiről is akad olvasnivaló.

» tovább

Történelemhamisítás vakolókanállal?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100224butlerhazeger/ciml.jpgMi az eredeti? Az egri Buttler (más írásmód szerint Butler) -háznál kompromisszumos megoldás született a mai ízlés, a városépítészet és a tudományos kutatás eredménye közt.

» tovább

Újjászületik a lovarda és a barokk istálló?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100220godolloistallo/ciml2.jpgMár márciusban dönthet a kormány a Gödöllői Királyi Kastély rekonstrukciójának következő üteméről. A kiviteli tervek készen vannak, a lovarda és a barokk istálló még az idén megújulhat.

» tovább

ICOMOS: veszélyben a világörökségi helyszínek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100217icomos/ciml.jpgA megfelelő világörökségi törvény mielőbbi megalkotását sürgeti felhívásában a nemzetközi műemlékvédő szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának elnöksége.

» tovább

Feltámad a legendás páncélos

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100213nimrod/ciml.jpgHamarosan működőképes lesz a Magyarországon egyetlen megmaradt Nimród – a második világháborús páncélozott légvédelmi gépágyút a budapesti Petőfi-laktanyában újítják fel.

» tovább

Örökség: olvasható a legfrissebb szám

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100213oroksegajanlo/ciml.jpgA többi között a falusi örökségvédelemről, a magyarvistai falképekről, a majki remeteség megújulásáról, a zsámbéki rakétabázisról olvasható cikk az Örökség januári számában.

» tovább

Nyílhegy a szkíta nő bordái közt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100210szkita/ciml.jpgA BTM a főváros területén az eddigi legnagyobb szkíta kori temetőt tárta fel az M0 autóút tervezett déli szakaszán. A leletanyag egy részét tavasszal kiállítják az Aquincum Múzeumban.

» tovább

Szent Bertalant mentették meg a bálozók

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100207balsorsubal/ciml.jpgAz abaújvári templom hatszáz éves, Szent Bertalant ábrázoló freskója menekül meg az enyészettől a Balsorsú Műemlékek Bálja közönségszavazatai alapján.

» tovább

Erények: nyomozás a festő után

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100203erenyek/ciml.jpgEgy falkép felfedezésének és eddigi restaurálásának története: a szerzők meggyőző bizonyítékokat sorakoztatnak fel, hogy Botticelli volt az esztergomi palotában a falképek alkotója.

» tovább

Avar kori temető az M0-ás nyomvonalán

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100203avarmnull/ciml.jpgNem sokkal a temetések után már fel is dúlták az avar temető sírjait a 7-8. században. Ám így is bőséges leletanyagot: övvereteket, kardokat, fülbevalókat találtak a többi között a régészek.

» tovább

Balsorsú jelöltek Miskolcról és Pinnyéről

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100201balsorsu/ciml.jpgÖt védett, vagy éppen védtelen, de mindenképpen megmentésre váró épített emlék: egy miskolci faportál és egy korábban ellopott pinnyei Madonna szobor is a bálozók jóindulatára vár február 6-án, szombaton.

» tovább

Négyszáz éves ezüst tallérok a szántásban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100201hodmezovhlelet/ciml.jpgHatvanhét ezüst tallért rejtett el valaki Hódmezővásárhelyen a tizenöt éves háború (1591-1606) vége felé. A régészek lakossági bejelentés alapján mentették meg a leletegyüttest.

» tovább

Tavasszal visszatérünk a gödöllői kastélyba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100130godollofoto/ciml.jpgHiába a havazás, száznál is többen gyűltünk össze szombaton a gödöllői kastélyban. A fotózás utáni pályázat elkezdődött, tavasszal pedig újból kastélybejárásra és fotózásra kerül sor.

» tovább

Gödöllői fotózás: lezárult a nevezés

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100127godollofoto/ciml.jpgA január 30-i rendezvényhez pályázat kapcsolódik, a feltöltött képek közül a Kresz Albert fotóművész vezette zsűri választja majd ki a legjobbakat. Összesen négy fotót díjaznak majd.

» tovább

Balsorsú jelöltek Kőszegről és Dobriból

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100124balsorsuj/ciml.jpgÖt jelölt mérettetik meg a nagyközönség előtt február 6-án, a Balsorsú Műemlékek Bálján: az abaújvári templom freskója után egy kőszegi kápolna és egy dobri présház mutatkozik be a magazinban.

» tovább

Átok ülne Déva várán?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100121devavara/ciml.jpgTizenkét műemlékes, régész, művészettörténész, építész összetanakodék, hogy magos Déva várát feltárnák és bemutatnák... Az eredeti ballada jobban kezdődött, s ez még rosszabbul folytatódik.

» tovább

Járólap lehet a király sírköve

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100116vacivar1/ciml.jpgTeljes régészeti feltárás még sohasem folyt a váci vár területén, ahol eltemették Szent László bátyját, Géza királyt. Érintetlen sírt nem, sok részletet viszont remélnek a szakemberek a helyszínen.

» tovább

Aquincumi ékszerek - könyvbemutató

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100120aquincumekszer/ciml.jpgAz Aquincumi Múzeum, kapcsolódva a Magyar Kultúra Napjához, január 22-én mutatja be R. Facsády Annamária: Aquincumi ékszerek /Jewellery in Aquincum című könyvét.

» tovább

Interneten az Örökség

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100116oroksegajanlo/oroksegciml.jpgA Kulturális Örökségvédelmi Hivatal folyóirata, a műemlékekkel, régészettel, műtárgyakkal foglalkozó Örökség januártól elektronikus úton jelenik meg. A korábbi számok már olvashatók!

» tovább

Balsorsú freskó a kísértettemplomból

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100113balsorsabaujvar/ciml.jpg„Láttam, amint Perényi Pétert, azt ki megfestetett, 1423-ban, nem sokkal a vizitáció után eltemetik lábaim elé” - az abaújvári 15. századi Szent Bertalan falkép 98 éve vár a megújulásra.

» tovább

Doni katasztrófa: háborús bűnös harceszközök

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100110don2/ciml.jpgNem csak a katonatiszteket nyilvánították bűnösnek a háború után: a haditechnikai eszközök is pusztulásra ítéltettek. Hogy lesz-e ismét Toldink, Botondunk, Turánunk, az oroszokon múlik.

» tovább

Nonstop kastély az álmuk

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100108godollofelujit/ciml.jpgMár január 26-án ismét megnyitja kapuit a Gödöllői Királyi Kastély. Az igazgató annak örülne legjobban, ha a téli nagytakarítás, javítás idejére sem kellene bezárniuk a műemlékegyüttest.

» tovább

Doni katasztrófa: vannak ismeretlen fejezetek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100106don1/ciml1.jpgHatvanhét év után még mindig kerülnek elő magyar katonák földi maradványai a Don-kanyarnál: a katonai és nemzeti katasztrófa évfordulójára a napokban emlékeznek országszerte.

» tovább

Rác fürdő: belépés még nem csak fürdőruhában!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20100103racfurdo/ciml.jpgIdőutazásban lehet majd részük a hamarosan megnyíló Rác fürdő vendégeinek: olyan építészeti részletek várják őket, amelyeket évtizedek, évszázadok óta nem láthatott senki.

» tovább

Pusztuló román kor és pince a vár alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091231visszapill2/ciml.jpgPusztuló román kori templomok, tévedésből elcserélt 900 éves oklevél, pince az egri vár alatt. Összeállításunkból kiderül az is, miért lehet keserű a szilveszteri pezsgő.

» tovább

Elfeledett ciszterna és Horthy bunkere

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091228visszapillanto1/ciml.jpgAlig tíz hónap telt el a magazin indulása óta, ám az hamar kiderült, hogy a műemlékek világa érdekesebb, mint hinnénk: visszatekintésünk első részében a föld alá is leereszkedünk.

» tovább

Fotózás és pályázat a kastély kísértetszárnyaiban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091223godollofotozas/ciml.jpg2010. január 30-án az amatőr fotósok paradicsomává válik a Gödöllői Királyi Kastély: olyan tereket nyitnak meg néhány órára a fotósok előtt, amelyek jelenleg lezártak, nem látogathatók.

» tovább

Végvárutat szerveznek a Felvidéken

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091222varklaszterfulek/fulekciml.jpgA Füleki Vármúzeum elindította a dél-szlovákiai várklaszter megszervezését. A cél egy közös európai kulturális útvonal bejegyeztetése és a közös programszervezés, érdekképviselet.

» tovább

Ősi sírok Szigetszentmiklósnál

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091222szigetszentmiklos/ciml.jpgA lelőhely tudományos értékét külön kiemeli, hogy ez a kora bronzkori kultúra egyetlen olyan magyarországi régészeti lelőhelye, ahol a település mellett a temető részlete is előkerült.

» tovább

A köztársasági elnök volt az első látogatónk

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091219mustra/ciml.jpg„Az ilyen fotók ereje többet tehet a szemek és lelkek felnyitására, mint sok beszéd és előadás. Örülök, hogy megnézhettem. 2009. XII. 18. Sólyom László” - az első bejegyzés a műemlékem.hu fotókiállításának vendégkönyvéből.

» tovább

Mesés kálvária őrzi Haydn sírját

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090810kismartonkalvaria/ciml.jpgSokan elzarándokoltak a Haydn-emlékév kapcsán a fertődi és a kismartoni kastélyba. Ám a világi pompánál is különlegesebb élményt talált az, aki Haydn síremlékét és mellette lévő egyedülálló kálváriát kereste fel az osztrák városban.

» tovább

Százmilliárdos festménykollekció a pinceraktárban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091217szepmuvrakt/ciml.jpgMár megérkezett a Szépművészeti Múzeumba a január végén nyíló új kiállítás anyaga a moszkvai Puskin Múzeumból. Látogatás a képzőművészeti kincsek között a föld alatti raktárban.

» tovább

Előkerült Aquincum utolsó előtti lakójának sírja?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091214aquincumlako/ciml.jpgAzért nem az utolsó lakó, mert kellett, hogy eltemesse valaki az agancsfésű tulajdonosát a 4. század végén - az 5. század elején. Dr. Lassányi Gábor ásatásvezető régész cikke a feltárásról.

» tovább

Három hónap az újjászületésre

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091211godollofalrest/ciml2.jpgA tervek szerint február végére lesznek készen a Gödöllői Királyi Kastély belső falrestaurátori munkálatai. A szakemberek barokk kori és klasszicista kifestéseket egyaránt helyreállítanak.

» tovább

Balsorsú műemlékek: te mit választanál?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091209balsorsufelhiv/ciml.jpgA civilek javaslatait is várják a szakemberek, hogy melyik műemléket próbálják megmenteni a februári bál bevételéből. Fontos, hogy a tervezett költség ne haladja meg az egymillió forintot.

» tovább

Középkori pincék a Hajógyári-szigeten

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091207hajogysz/ciml.jpgA nagyközönség is láthatja majd azt a két középkori épületmaradványt a hozzájuk tartozó pincékkel, amelyeket az idei évadban tártak fel a Hajógyári-szigeten a BTM régészei.

» tovább

Műemléktől az örökségig

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091204fejerdycikk/ciml.jpgHol tartunk? Milyen tendenciák érvényesülnek, miként vélekedünk a műemléki, épített örökségi értékek megőrzéséről, kezeléséről? Dr. Fejérdy Tamás, a KÖH elnökhelyettesének írása.

» tovább

Láthatóvá tennék a középkort a megyeháza alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091125szekszardlatvany/ciml.jpgA szekszárdi vármegyeháza eddig is királyi temetkező templom romjait rejtette az udvarán. A felújítás keretében újabb középkori falakat mutatnának meg, immár az épület alatt.

» tovább

Lovak kísérték a holtakat a túlvilágra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091202othalom/ciml.jpgA Szeged-öthalmi lelőhely egy felső paleolit réteg miatt lett világhírű és országosan védett lelőhely. Most viszont kiderült, hogy érdekes honfoglalás-kori temetkezéseket is őriz. Beszámoló az ásatásról.

» tovább

Gödöllői kastélypark: látják a fényt a felújítás végén

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091128godollopark/ciml.jpgA tervezett ütemben halad a Gödöllői Királyi Kastély parkjának rehabilitációja. Már a kandeláberek nagy részét is felszerelték, a lehetőség tehát már megvan a későbbi díszkivilágításhoz.

» tovább

Aquincum: római ház épül a lődomb helyén

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091122aquincum/ciml.jpgRómai ház rekonstrukciója, virtuális élménytér, ahol akár gladiátorküzdelmet is vívhatnak a látogatók – hamarosan új látványosságokkal bővülhet az aquincumi múzeum kínálata.

» tovább

Mátyás palotájából épültek a barokk városok

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091120visegrad/ciml.jpgÜnnepélyesen felavatták a visegrádi királyi palota bejáratának falán azt a táblát, amely tanúsítja: a műemlékegyüttes és rekonstrukció elnyerte az Európai Örökség címet.

» tovább

Nem a romantikát keresik Sisi rajongói

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091118sisi/ciml.jpgBár a Sisi Baráti Kör nevet viseli az egyesület, a tagok mégis inkább Erzsébet királyné életét igyekeznek megismerni. A romantikus cukormáz sem képes elrejteni a nagy formátumú magyar királynét.

» tovább

Tévedésből elcserélték a páratlan oklevelet

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091114leveltar2/ciml2.jpgMár a középkorban is védték az oklevelek hitelességét. Ám a hamisítványok világában így sem könnyű az eligazodás: még a Levéltár szakemberei is elcserélték tévedésből legkorábbi oklevelüket.

» tovább

Életre keltett magyar reneszánsz

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091111reneszanszkonyv/012.jpgNem sok idő adatott meg, hogy a reneszánsz építészet remekműveket hagyjon hátra az országban. Mégis milyen lehetett a magyar reneszánsz? Megismerhetjük egy most megjelenő kötetből.

» tovább

Egyiptom: temetési útvonal a piramis tövében

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091106szepmuvegyipt/ciml.jpgNovember 19-én fejeződik be a régészeti munka El-Lahunban. A helyszín a kései Középbirodalom korában Egyiptom egyik legfontosabb regionális központja és kultikus emlékhelye volt.

» tovább

Eső miatt halasztják a bajnoki fásítást Gödöllőn

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090701godollo/ciml.jpgA várható rossz időjárás miatt más időpontra halasztják a szombaton délelőtt 10 órára meghirdetett "bajnoki faültetést" a Gödöllői Királyi Kastély parkjában - tájékoztatott az intézmény.

» tovább

Internetre kerülnek a középkori oklevelek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091108leveltar1/ciml1.jpgA Magyar Országos Levéltár 108 ezer középkori oklevelét digitalizálják és töltik fel az internetre az intézmény szakemberei. Jelenleg 38 ezer dokumentumhoz lehet hozzáférni a honlapon.

» tovább

Bélyeget ér a műemlékem.hu

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091104szepmagyarorszag/ciml.jpgMegjelent a Szép Magyarország magazin Királynék, hercegnők, szentek című lapszáma. Ha a megrendelésbe beírja a „műemlékem” jeligét, a kiadó átvállalja a postaköltséget.

» tovább

Bajnokok is segítenek a gödöllői kastélynak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091103godollofasitas/ciml.jpgMegkezdődött a gödöllői kastélypark növénytelepítése - szombaton olimpiai bajnokok ültetnek majd fákat, hogy megmutassák: kiállnak a kastély, az épített örökség megőrzése mellett.

» tovább

Egy magyar építész kalandjai Sanghajban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091101hudec/ciml.jpgHudec László volt hadifogoly Szibériában, ünnepelt sztárépítész Sanghajban, és segített feltárni Szent Péter sírját is. Életéről és műveiről nyílik kiállítás az Örökség Galériában.

» tovább

Székesfehérvár: ötletek voltak, terv még nincs

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091030szfehervarpalyazat/ciml.jpgEredményt hirdettek a Székesfehérvári Nemzeti Emlékhely fejlesztésének építészi ötletpályázatán. A több mint félszáz pályamunka egyike sem fog jelen formájában megvalósulni.

» tovább

Fertőd: ismét lesz kínai lakkszoba és rózsakert

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091028esterhaza/ciml.jpgA gránátos házak megújítása, rózsakert, a kínai lakkszoba helyreállítása – ezek is szerepelnek a fertődi Esterházy-kastély helyreállításának véglegesített második ütemében.

» tovább

Ókori halottak napja Aquincumban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091028aquincum/ciml2.jpgAkit érdekelnek a halotti kultuszok és temetkezési rítusok az ókori provincia helytartói székhelyén, péntekig jelentkezhet előre Beszédes József régész előadására.

» tovább

Jelöletlen sír rejti Törley hamvait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091025torleymauzoleum/ciml.jpgUgyan Törley József virágoztatta fel Budafokot, ám impozáns mauzóleuma évtizedek óta romosodik, s a mágnásnak és családjának földi maradványai örökre elvesztek.

» tovább

Labirintus a tornyokban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091021mtempl2/ciml.jpgA Mátyás-templommal Schulek Frigyes zseniális épületet alkotott. A tornyokban és a tetőzetnél kisebb útvesztő fogad, amelyből a jövőben ízelítőt kapnak a látogatók is.

» tovább

Kényszer helyreállítás a Ruttner-házért

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091021veszpremihaz/ciml.jpgA Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-dunántúli Irodája 2009. október 14-én elrendelte Veszprém, Jókai utca 8. számú műemlék épületen ideiglenes védőtető építését. 

» tovább

A híd, amely összeköt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091021bajahid/ciml.jpgA dombóvári városszépítő és városvédő egyesület tagjai közül többen s a múzeumbarátokon túl is számosan őrzik a Dél-Dunántúl egyik legfontosabb, ma is élő-létező vasúti csomópontjának történetét.

» tovább

Az ismeretlen Mátyás-templom

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091018mtempl1/ciml.jpgÉvi 600 ezer látogatójával az ország egyik legismertebb műemléke. Ám nem csupán látványosság, s nem is csak Schulek zseniális újraépítése: séta pincétől a padlásig, altemplomtól a toronyig.

» tovább

Felültetnek minket Horthy szánkójára?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091016horthyszanko/ciml.jpgJövőre minden bizonnyal kiállítják, s akár kerti utazáshoz igénybe is vehetik a látogatók azt a szánt, amelyet a néphit szerint Horthy Miklós kormányzó használt egykor a gödöllői kastély uraként.

» tovább

A háború újjászületése

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091016konyvajanlo/ciml.jpgKéső reneszánsz hadművészet – a vékony, ám annál tartalmasabb könyv azt a technikai forradalmat mutatja be, amely megteremtette a hadviselés, katonai gondolkodásmód új formáját.

» tovább

Egy napra nyitják fel a király sírját

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091013egrivarsirbolt/ciml.jpgOktóber 17-én a tervek szerint leemelik a kőlapot arról a sírboltról, amelybe Árpád-házi Imre király testét temethették az egri vár székesegyházában. Ha nem esik az eső, bárki láthatja a temetkezőhelyet.

» tovább

Feltárják az igazi pataki várat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091010patakivar/ciml.jpgSok középkori forrásban tűnik fel a castrum patak kifejezés. Ezt korábban a sárospataki várral azonosították, ám az első pataki vár Sátoraljaújhely mellett található. A föld alól ássák most ki a várat.

» tovább

Sírok és kápolna a megyeháza alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091008szekszard/ciml.jpgA szekszárdi vármegyeháza udvarán láthatóak annak az apátsági templomnak a romjai, amelyben eltemethették az alapító I. Béla királyt. Most néhány kutatóárkot nyitottak a folyosók, termek alatt is.

» tovább

Megnyithatják az egri vár török előtti pincéjét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091005egrivarpince/ciml.jpgNéhány éven belül az egri várhegy gyomrában is sétát tehet a látogató. A vár központi része alatt, 10-12 méter mélyen ugyanis 250 méter hosszú pincerendszer húzódik, amit még a híres 1552-es ostrom előtt vájtak a sziklába.

» tovább

Török kori evezőt rejtett a kút fala

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20091001bekescsabakutak/ciml.jpgBékéscsaba határának késő török korából is találtak leleteket azon az ásatáson, amelyet egy tervezett agyagbánya helyén folytattak. Az egyik legérdekesebb lelet egy fa evező – három-ötszáz évvel ezelőtt még csónakokkal járták a ma száraz határt.

» tovább

Föld alatt menekült volna Ferenc József és Horthy?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090928godollopince/ciml.jpgA gödöllői kastély feltáratlan pince- és alagútrendszere sok évtizede foglalkoztatja a városban élők fantáziáját. A járatokat befalazták a szovjet katonák, mintha attól tartottak volna, hogy a föld alatt támadják meg az akkor laktanyaként használt kastélyt.

» tovább

Pécs: páratlan érték a székesegyház tövében

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090924pecsiegyetem/ciml1.jpgA Regionális Operatív Program pályázatának segítségével szeretnék bemutathatóvá tenni Pécsett a székesegyház melletti középkori egyetemet. A belső tereket már évekkel ezelőtt csaknem teljesen helyreállították, azonban elfogyott a pénz.

» tovább

Középkori egyetem: a címerkő volt a bizonyíték

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090924pecsiegyetem/ciml2.jpgAz arany, cinóber, kék festésű szobortöredékek művészeti értéküket tekintve egyenrangúak a budai várban talált Zsigmond-koriakkal – csak éppen jó fél évszázaddal korábbiak azoknál. Folytatjuk a pécsi középkori egyetem történetét.

» tovább

Láthatóvá válik Ízisz szentélye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090921iseum/ciml.jpgElkezdődött az építkezés, így jövő nyáron talán már látható lesz az Iseum rekonstrukív bemutatása Szombathelyen. Az Ízisz-kultusz szentélye távolról szemlélve római korinak tűnik majd, közelről azonban észrevehető lesz, hogy modern technikájú újraépítés.

» tovább

Egy legendás ásatás: könyv az erődmonstrumról

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090921konyvajanlo/ciml.jpgMegjelent az alsóhetényi és ságvári késő római erődök kutatásának eredményeit ismertető monográfia. A római kori "Iovia" erősségének fala csaknem két kilométernyi hosszú volt, ötvenegy toronnyal.

» tovább

Műemlékmaraton - mutasd, amit láttál!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090918konajanlo/ciml.jpgUgyan a Szakrális terek címet viseli idén a Kulturális Örökség Napjai, ám templomon, kápolnán, kegyhelyen kívül sok mindent láthatunk szeptember 19-20-án. Szubjektív ajánló és élménybeszámolók, fotók!

» tovább

Ládák rejtik az egyik legkorábbi magyar freskót

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090916visegradfresko/ciml.jpgA visegrádi főesperesi templom ’70-es években végzett feltárása óta múzeumi raktárban pihennek az eddig megtalált egyik legkorábbi magyar falkép töredékei. A restaurálásukra és bemutatásukra nincs pénz.

» tovább

A szent sem tesz csodát: pusztul Türje temploma

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090912turje/ciml.jpgRepedések a téglafalakon, tornyokon, boltozaton. Átvizesedett falak, fakuló freskók, az egykori restaurálás helyenként ma már inkább rombolásnak tűnő nyomai: a türjei templom megmentésére egyelőre nincs remény.

» tovább

Visegrád: titokzatos gyermeksír a szentélynél

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090910visegradtempl/ciml.jpgVisegrád ismét beszédtéma lesz a műemlékesek és a látogatók körében. A királyi palota nagy vihart kavart rekonstrukciója után megnyitják a Sibrik dombi rekonstruált főesperesi templomromot, amelyben egy titokzatos sírhelyet is találtak.

» tovább

Megnyithatják a kastélykertben Horthy bunkerét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090904godollobunker/ciml.jpgVastag beton falakkal övezett bunker védte volna a kormányzónak és környezetének életét, ha bombatámadást kap a gödöllői kastély a második világháború alatt. A föld alatti folyosót és helyiségeket hamarosan a látogatók is megnézhetik.

» tovább

Helyreállítások: találgathatnak a szakemberek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090902anyagok/ciml.jpgSokkal kevesebb anyagtechnikai vizsgálatot végeznek el Magyarországon, mint arra szükség lenne. Az eredmény: ismét málló falak, néhány év múlva pusztuló kövek a műemlék-helyreállítások egy részénél.

» tovább

Budapestre hozzák Leonardo remekművét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090901leonardohermelin/ciml.jpgA Hölgy hermelinnel című festményt sokan a világ első modern portréjának tartják. A nyolcvan milliárd forint biztosítási értékű műalkotást október 28-tól február közepéig tekinthetjük meg a Szépművészeti Múzeumban.

» tovább

Királylányok érkeztek a Nemzeti Múzeumba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090829katalan/ciml.jpgLyonból és Barcelonából szállították Budapestre a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállításának arcául választott, különleges műtárgyakat. A tárlat szeptember 5-én nyílik „Királylányok messzi földről – Katalónia és Magyarország a középkorban” címmel.

» tovább

Nem párt, de használ

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090827muemlekpart/ciml.jpgAz érdeklődők, a civil szervezetek és a műemlékes szakma számára is érdekes szervezetet hívna életre Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója. A példa a brit National Trust, ám azt a magyar igényekhez – és lehetőségekhez – igazítanák.

» tovább

Kincseket visz Japánba a Szépművészeti

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090824szepmuvjapan/ciml.jpgKiállítással emlékeznek a szigetország és az Osztrák-Magyar Monarchia diplomáciai kapcsolatfelvételének évfordulójára. A műtárgyak a bécsi Kunsthistorisches Museumból és a Szépművészeti Múzeumból érkeznek a tárlatra.

» tovább

Európa öröksége a magyar állam bölcsője

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090821esztergom/ciml.jpgA kapuban elhelyezett emléktábla figyelmezteti a látogatót arra, hogy az Európai Örökség egyik helyszínén jár. Az esztergomi vár néhány évtizede csupán szétdúlt romhalmaz volt, ma évszázadok emlékeiről mesélnek a bemutatott falak.

» tovább

A vég kezdete? A lébényi templom kórlapja

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090818lebenyszakertoi/ciml.jpg10 és 14 centiméteres „kidőlés” a tornyoknál, statikai problémák, vizesedő falak, pusztuló kőanyag – részletek a lébényi templom szakértői vizsgálati anyagából. A KÖH elnöke szerint mielőbb el kellene kezdeni a helyreállítást.

» tovább

Zárva marad idén a királyok osszáriuma

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090817szfehervar/ciml.jpgNem nyitják fel ebben az évben a székesfehérvári romkertben azt a kőlapot, amely alatt a koronázó és temetkező bazilika feltárása során talált emberi maradványok, köztük az uralkodók csontjai találhatók.

» tovább

A szomszéd parkja mindig zöldebb

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090816kastelypark2/ciml2.jpgNem csak a megfelelően helyreállított és funkcióval ellátott épület jelenti a kastélyt, a kert is nagyon fontos. Gödöllőn a kastély további szárnyainak felújításával párhuzamosan már folyik a park rehabilitációja.

» tovább

Parkra magyar!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090814kastelypark1/ciml.jpgA kastélyok az őket ölelő parkokkal, kertekkel élnek igazán. Míg néhány nyugat-európai kastélyparkot több millióan látogatnak, addig Magyarországon annak is örülhetünk, ha néhány helyen legalább rekonstruálni lehet az egykori park egy részletét.

» tovább

Múzeum, műemlék, világörökség: ki miből él?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090812jegybevetel/ciml.jpgA jegybevétel fontos, ám egyetlen fenntartó sem álmodhat arról, hogy intézményét a látogatók tartsák el. Templom, múzeum, vár, kastély: költségvetések a Szépművészetitől a pécsi ókeresztény sírkamrákon át a jáki templomig.

» tovább

Vizesednek a jáki templom falai

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090811jak/ciml2.jpgVeszély fenyegeti hazánk legismertebb román stílusú műemlékét, a jáki templomot. Az állandó vizesedés miatt a főhajó boltozatán repedések jelentek meg. A problémák kijavítása 200 millió forintba kerülne.

» tovább

Világok Vára Füleken

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090813fulekifoto/ciml.jpgMagyar, osztrák, finn és brazil fotósok képeiből nyílt kiállítás a szlovákiai füleki várban. Természet-, és szociofotók, távoli kultúrák elevenednek meg a Bebek-toronyban, s láthatók szeptember 30-ig.

» tovább

Azonosították Mária Terézia festőjét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090810godollofestmeny/ciml2.jpgHétvégén a Barokk Kastélynapok keretében mutatták be a látogatóknak Mária Terézia egészalakos portréját a Gödöllői Királyi Kastélyban. A hatalmas festmény fél évig tartó restaurálás során nyerte vissza régi pompáját.

» tovább

Europa Nostra: leleplezik az emléktáblát a kastélyon

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090812europanostra/europanostra.jpgAugusztus 13-án délután kettő órakor kezdődő ünnepség keretében leplezik le a gyöngyösi Mátra Múzeum épületén az Europa Nostra-díjat jelképező emléktáblát. Az ünnepségen részt vesz Dr. Andrea H. Schuler, az Europa Nostra szervezet tiszteletbeli elnöke.

» tovább

Vészesen pusztul a lébényi templom

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090807lebeny/ciml.jpgEgyre fenyegetőbb ütemben mállanak a lébényi Árpád-kori templom kövei. Nemrégiben a templom főhajójában zuhant le egy kődarab – éppen csak elkerülve egy látogatót –, két hete a homlokzatról esett le egy faragvány részlete.

» tovább

Elpusztult, így megmaradt a fejedelem műhelye

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090803spatakagyu/ciml2.jpg17 éven át üzemelt a pataki vár tövében I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye. Halála után abbahagyták a munkát, az épület sorsát tűzvész pecsételte meg. Ennek köszönhetjük, hogy a felbecsülhetetlen érték ránk maradt.

» tovább

Ágyúgyár a Bodrog partján

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090803spatakagyu/ciml1.jpgIpartörténeti szenzáció az az ágyúöntő műhely, amelyet I. Rákóczi György építtetett a sárospataki vár tövében. Amikor 2006-ban a feltárásába fogtak, pontosan tudták, mit keresnek, ám senki sem remélt ilyen ép olvasztókemencét és falakat.

» tovább

Hajszálon függnek a történelmi városok értékei

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090730foter/ciml.jpgUniós források és egy minisztériumi rendeletmódosítás: a történelmi települések főtereit, városmagjait a hirtelen érkező pénz és a tervek engedélyezési eljárásának megváltoztatása, a szabályok lazítása egyaránt veszélyezteti.

» tovább

Önkormányzati áldással emelték el a műemléket

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090730pecsidomter/ciml.jpgHivatali engedély nélkül kibontotta, majd elszállította a kivitelező Szepessy Ignác püspök szobrát a pécsi Szent István térről. Két napba tellett, mire a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egyáltalán értesült arról, hova vitték a műemlék szobrot.

» tovább

Kávét kért csak a muzeális kályháért

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090729godollokalyha/ciml.jpgÚj, azaz régi, a kastély eredeti berendezéséhez tartozó cserépkályhával gyarapodott a gödöllői kastély, amelyért mindössze egy kávét kért a tulajdonosa. Közben megkezdődött a kastélyfelújítás, ám a műemlékegyüttes munka közben is várja a látogatókat.

» tovább

Kábel állja útját a templomkapu feltárásának

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090727szegedivartemplom/ciml.jpgAugusztus 5-én kezdődik a szegedi vártemplom feltárásának idei évadja. A régészeket már két éve kábelek akadályozzák, hogy a térszint alatt eljussanak a gótikus, egyes elemeiben reneszánsz templom remélt díszes kapuzatáig.

» tovább

Világörökség: vissza a gyökerekhez!

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090710vilagorokseg/cimllogo.jpgHa a Világörökségi helyszíneknek ismét nevezniük kellene, hogy most megfelelnek-e a ma érvényes elvárásoknak, érdekes eredményt kapnánk”. Beszélgetés a műhelytitkokról a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának titkárságvezetőjével.

» tovább

Így született újjá Mária Terézia

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090721mariatereziafestmeny/ciml.jpgFél év alatt született újjá Mária Terézia egész alakos portréja, amelyet hamarosan a nagyközönség is megtekinthet a gödöllői kastélyban. A gigantikus méretű festmény két restaurátor művész munkájának köszönhetően nyerte vissza pompáját.

» tovább

Visszatemetik a templom falait Pécs szívében?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090721pecsitemplomrom/ciml.jpgMég nem készült el az a terv, amelynek alapján a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal dönthetne arról, hogy mi legyen a pécsi Széchenyi tér rekonstrukciója során előkerült Árpád-kori templom romjainak a sorsa. A falak mellett egy csontkamrát is találtak.

» tovább

Újra kell írni a műemlékek listáját

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090717mezosint/ciml.jpgNem ismerjük a történeti épületállományunkat, így nem is tudjuk megvédeni a látókörünkön kívül eső épületeket – véli a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. Mezős Tamás szerint 35 ezer épületet kellene műemlékké nyilvánítani.

» tovább

Beletanulnak a gyerekek a kastélyfelújításba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090718fuzerradvanytabor/ciml.jpgVasárnaptól egy héten át a füzérradványi kastélynál szorgoskodnak az épület és a park rendbetételén a Város és Faluvédők Szövetsége nyári diáktáborának résztvevői. A munka mellett persze a környék látnivalóival is megismerkednek majd.

» tovább

Őskor útikalauz nem csak stopposoknak

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090716oskorikonyv/ciml.jpgRendhagyó kötet jelent meg Magyarország őskori emlékeiről az Itinerarium Hungaricum sorozat tagjaként az Archaeolingua kiadó gondozásában. Olyan praktikus és tudományos útikönyv, amely egyedülálló Magyarországon.

» tovább

Nem a császár sírját keresik Brigetióban

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090715brigetio/ciml.jpgUgyan az egykori Brigetio leghíresebb látogatójának, az ott elhunyt I. Valentinianus császárnak a sírját nem lehet megtalálni a mai Szőnyben, hiszen máshol temették el, mégis akad bőséggel feltárni való a hajdani katonai tábor és város területén.

» tovább

Újrafalazva is rom marad a vár

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090715csobanc/ciml2.jpgA harmadik falazási idény kezdődik idén nyár végén a csobánci várban. Az újraépítést régészeti kutatások előzik meg, vagyis csak olyan falszakaszok épülnek, amelyek eleve is álltak, nem szárnyalhat a várvédők fantáziája.

» tovább

Újraépítenék a földig rombolt kúriát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090709simasagujraepit/ciml.jpgUgyan a Simaságon nemrég lebontott barokk kúriát, ahogyan a helybéliek nevezték, a púpos kastélyt megmenteni már nem lehet, a polgármester meglepő ötlettel állt elő, amellyel emléket állítanának az épületnek: újraépítenék a nemrég lerombolt falakat.

» tovább

Kis magyar szenthatározó

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090711szentek/ciml.jpgKirándulás, városnézés során gyakran eltöprenghetünk, hogy egy festményen, vagy szobor formájában ábrázolt szent vajon kicsoda. Ám akadnak jegyek, amelyek alapján felismerhetőek. Útmutató - a teljesség igénye nélkül - a szentek azonosításához!

» tovább

Rejtélyes pince az elbontott sekrestye alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090707abaujvar/ciml.jpgKét Árpád-kori templom maradványa, egy földvár – ugyancsak bőséges történelmi környezetben éli mindennapjait Abaújvár háromszáz lakosa. A településen nemrég egy titokzatos pincét tártak fel egy csaknem háromszáz éve elbontott sekrestye alatt.

» tovább

Tyúkólak őrzik a császár emlékét

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090706godierod2/ciml.jpgA Gödnél soha fel nem épült erőd alaposan befolyásolta a római birodalom történetét. A helyét azonban egész a közelmúltig nem tudták meghatározni – pedig a helybéliek emberöltők óta ólak, kamrák építéséhez használták a földből előkerült tégláit.

» tovább

Tévedésből lebontották a barokk kúriát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090703simasaglebont/ciml.jpgÉrtékes, barokk kori kúriát bontatott le az önkormányzat a vas megyei Simaságon. A polgármester nem tudta, milyen építészettörténeti értéket képvisel az épület. A KÖH elnöke szerint az eset tanulsága, hogy valamennyi védett épületet a hivatalnak kellene nyilvántartania.

» tovább

Gödnél bukott el a római birodalom?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090705godierod1/ciml.jpgNincs talán még egy épület a hajdani római birodalom területén, amely olyan mértékben befolyásolta volna a történelem menetét, mint az erőd Göd határában – egy olyan erőd, amely sohasem épült fel. A helyszínen ma is tégla- és kőtöredékek mesélnek az utolsó erős kezű császárról.

» tovább

Új ízeket hozott Napóleon

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090703komaromkenyer/ciml.jpgA konzerv, a bagett és a kávéházak, vendéglők divatja – mindezeket a Napóleoni háborúknak és az azt megelőző francia forradalomnak köszönhetjük. Sok más mellett ez is kiderül egy kiállításon, amely a komáromi Monostori erődben nyílik szombaton.

» tovább

Eldördült a startpisztoly a gödöllői kastélynál

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090701godollo/ciml.jpgSzimbolikus földmunkával és a Horthy-bunker szivattyúzásával vette kezdetét a Gödöllői Királyi Kastély felújítása. A megújult épületszárnyakat és a parkot a tervek szerint kilenc hónap múlva vehetik birtokba a látogatók.

» tovább

Két magyar Világörökség: másfél év a megoldásra

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090623vilagoroksegbiz/logook.jpgA tokaji borvidék és a Belső-Erzsébetváros esetében is 2011 februárjáig kell új jelentést benyújtani a Világörökség Bizottságnak. A testület addig is eredményeket vár. Ez a döntés született a 33., sevillai ülésszakon.

» tovább

Sárkánycsontok és szakócák: ősrégészek hajnala

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090630osember/ciml.jpg1907-ben találta meg az első olyan leleteket Kadič Ottokár a Lillafüredhez közeli Szeleta-barlangban, amelyek arról tanúskodtak, hogy ősember használta a barlangot. Ám a sikeres megtalálás története tizenhat évvel korábban kezdődött.

» tovább

Titokzatos sírkő és madárfészek a csontok között

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090629abaujvar/ciml.jpgTizenkét éve tart az abaújvári református templom felújítása. A műemlék télen hatalmas meglepetéssel szolgált, amikor egy óvatlan lépésnek köszönhetően kiderült: járólapként használták a sírkövet, amely alatt a Perényi család egy jeles tagja nyugodott.

» tovább

Saját zsebből ásták a neolit sírokat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090628bataszek/ciml.jpgA tettes ugyan mindig, a régész azonban csak ritkán tér vissza a tett színhelyére. Bátaszék határában most mégis ez történt, ráadásul a korábban az M6-os autópálya nyomvonalán kutató régészek saját szakállukra folytatták az újkőkori lelőhely feltárását.

» tovább

Magyarországi limes: lépések a Világörökségig

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090629limes/marcusk.jpgMegjelent a Szép Magyarország magazin tematikus lapszáma, amely a Római Birodalom határát, a limest mutatja be. A kiadvány ingyenesen hozzáférhető a római kort bemutató múzeumokban, nagyobb kiállítóhelyeken.

» tovább

Műemlékké nyilvánítanák majd’ az egész falut

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090626nagyborzsony/ciml.jpgAz elkövetkező években 150-200 házat nyilváníttatna védetté helyi rendelettel Nagybörzsöny polgármestere. A település vezetői szerint csak a múlt lehet az ugródeszkájuk a jövőbe. A műemlék vízimalom felújítását még a márianosztai fegyház elítéltjei is segítették nemrég.

» tovább

Drezda már nem a Világörökség része

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090623vilagoroksegbiz/logook.jpgTörölte a Világörökség Bizottság a drezdai helyszínt a világörökségi listáról. A magyar helyszínekkel kapcsolatos – ilyen veszéllyel nem fenyegető – tanácskozásra a program csúszása miatt még nem került sor.

» tovább

Csaknem elmosta a víz Kőszeg belvárosát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090625koszegvihar/ciml.jpgKét nap folyamatos esőzés után pusztító vihar zúdult tegnap délután Kőszegre. A fél - sokak szerint egy - méteres víz és sáráradat egyelőre felbecsülhetetlen károkat okozott a történelmi belvárosban. Volt pince, amelyet csordultig elöntött a víz.

» tovább

Nyílzápor a hétvégén a füleki várnál

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090624fulek/fulekciml.jpgSzáz íjászt várnak az egykori Nógrád vármegye egyik legjelentősebb műemlékéhez szombaton, a 10. Füleki Történelmi Várjátékokra – tájékoztattak a szervezők. Az erősségnél a nyílzáporon kívül is akad majd bőséggel harci cselekmény.

» tovább

Sevillában nincs veszélyben Budapest és Tokaj?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090623vilagoroksegbiz/logook.jpgVárhatóan csütörtökön tárgyalja a Világörökség Bizottság azokat a megőrzési állapotjelentéseket, amelyeket a két problémás magyar helyszínnel kapcsolatban készítettek a szakemberek. Úgy tűnik, nincs félnivalónk.

» tovább

Indulásra kész a kastélyrekonstrukció

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090617godollo/ciml.jpgKihirdették a kastélyszárnyak és a park rehabilitációs munkálatainak győzteseit – a gödöllői kastélyban indulhat a munka. A kiemelt projekt állami szerepvállalása információnk szerint adminisztratív okokból csúszik.

» tovább

Nagyvárad: maradnak a királysírok az aszfalt alatt

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090614nagyvarad/ciml.jpgNem kerül sor egyhamar a nagyváradi vár belső udvara alatt található székesegyház feltárására, amely a magyar királytemetkezések egyik legkiemeltebb helye volt, Szent László és Zsigmond is ide temetkezett.

» tovább

Bevették a magyarok a szentföldi várat

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090917margat/ciml.jpgImmár negyedik éve magyar régészek és restaurátorok kutatnak a szíriai Margat (Al-Markab) várában. Az egykori johannita erősségnek ugyanis magyar kapcsolatai vannak – igaz, a 13. század elejéről.

» tovább

Egy magyar, aki az ujja köré csavarta Európát

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090609andrassy/ciml.jpgSzabadságharcos emigráns, a párizsi szalonok megbabonázó alakja, a Kiegyezés utáni első miniszterelnök, a monarchia külügyminisztere, a király és királyné bizalmas tanácsadója – a sok-sok szerep mind megfért a Gödöllőn most bemutatott gróf Andrássy Gyula életében.

» tovább

Két kifosztott templom: ugyanaz a tettes?

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090605templombetor/ciml.jpgEgy hét leforgása alatt két templomból is értékes műtárgyakat raboltak el egyelőre ismeretlen tettesek. A behatolás módja hasonló, s a két tetthely légvonalban alig negyven kilométerre van egymástól. A két megye rendőrei már felvették egymással a kapcsolatot.

» tovább

Megújult a sírkápolna a biatorbágyi hegytetőn

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090603kapolna/kapolnaciml.jpgSzombaton avatják és szentelik fel Biatorbágyon az Iharos-Szily sírkápolnát, amely egy helyi alapítványnak és az összefogásnak köszönhetően menekült meg az enyészettől. A felújítás története tizenhat évvel ezelőtt kezdődött.

» tovább

Ingyenes buszjárat a Koronázási Hétvégére

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090602godollo/20090602ciml.jpgAkár ingyenes buszjárattal is eljuthatnak az érdeklődők a Gödöllői Királyi Kastély egyik legnagyobb szokásos ünnepére, a Koronázási Hétvégére. Június 5-7 között Ferenc József és Erzsébet királyné 142 évvel ezelőtti megkoronázására emlékeznek a kastélyban.

» tovább

Műemléki mentőöv: a kormány dönt, dobja-e

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090528afacsokk/ciml.jpgJúnius közepére el kell készíttetnie a kormánynak az elemzéseket, hogy támogatható-e az építőiparban és azon belül a műemléki felújításoknál a júliustól 25 százalékos áfa 5 százalékra mérséklése. Mentőövet dobnak az ágazatnak és sok száz, ezer védett épületnek?

» tovább

Maguktól is megvédték a kastélyt a betlériek

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090526betler/ciml.jpgA szakemberek sem nagyon értik, miként maradhatott tökéletes épségben a huszadik század második felében a felvidéki betléri kastély. Néhány ottani műtárgyat hamarosan a gödöllői kastélyban mutatnak be az érdeklődőknek.

» tovább

Befalazott történelem

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090526teglamuz/ciml.jpgSokan gyűjtenek bélyeges téglákat szerte a világon, így Magyarországon is. Az ország első ilyen közgyűjteménye, a Tegularium a veszprémi várhegyen várja a látogatókat.

» tovább

Köztünk élő templomosok II.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090624templ2/templciml2.jpgA Szentföld elvesztése után nem találták a helyüket a templomosok: az elmúlt hétszáz évben így az emberiség kollektív fantáziájának részeivé váltak.

» tovább

Köztünk élő templomosok I.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090622templomos1/templciml1.jpgLegendás lovagrend, amelyet hétszáz éve ugyan tűzzel-vassal kipusztítottak, ám jelenkori képviselői mégis közöttünk élnek. A templomosok sorsa és mesés kincse apropóján temérdek spekuláció született a történettudomány és az okkultizmus határmezsgyéjén.

» tovább

Film készült az eltemetett zsinagógáról

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090521varizsinagoga/03.jpgDokumentumfilm készült a budai vár egyik „titkos” szenzációjáról, az eltemetett középkori zsinagógáról és Budai Aurélról, aki 45 éve küzd a romok bemutatásáért.

» tovább

Gerő László emlékére

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090521gero/gerociml.jpgA Kulturális Örökségvédelmi Hivatal aulájában május 25-én, hétfőn délelőtt 10 órakor kezdődik a Gerő László Emlékülés. Gerő László a huszadik századi magyar műemlékvédelem kiemelkedő személyisége volt.

» tovább

Hollókőn már túlélték a világörökségi címet

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090518holloko/hollokociml.jpgA rang a dicsőségen és a lehetőségen kívül lemondást is jelent: az egyik legelső magyar helyszín, Hollókő példája is bizonyítja, hogy a cím dacára (vagy éppen az abból adódó kísértések miatt) lehetnek nehéz időszakok.

» tovább

Százak jutottak be a kastély kísértetszárnyaiba

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090518godollo/godollorom001.jpgNem várt – csak remélt – sikert hozott a hétvégére meghirdetett romtúra a Gödöllői kastélyban. A látogatók egymásnak adták a kilincset: azaz csak adták volna, mert e romos, lezárt szárnyakban az ajtókon többnyire kilincs sincs.

» tovább

Év Múzeuma 2008: átadták az elismerést

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090517evmuzeuma/godollo,fotmuz%20329.JPGIdén a Petőfi Irodalmi Múzeum nyerte el az Év Múzeuma díjat. A hétvégi Múzeumok Majálisán száznál is több kiállítóhely és intézmény mutatkozott be (legtöbbjük már sokadszor) a nagyközönségnek a Múzeumkertben.

 

» tovább

Kinyitják a gödöllői kastély kísértetszárnyait

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090512godollo/ciml.jpgMájus 16-án és 17-én látogatható lesz a Gödöllői Királyi Kastély Rudolf- és Gizella szárnya. Az érdeklődők ezúttal abba nyerhetnek betekintést, hogy néha mennyire a romjaiból kell helyreállítani egy nagy múltú épületet. Műemlék csak erős idegzetűeknek!

» tovább

Másodjára régészek süllyesztik el a négyszáz éves hajót

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090512hajo/hajociml.jpgA kiszáradás és így a pusztulás megakadályozása miatt ismét víz alá kerül az a hajóroncs, amelyre még januárban bukkantak a Dunában. Az eddig megtalált legkorábbi, 17. századi roncs a dorogi tóban kapott – remélhetőleg nem végső – nyughelyet.

» tovább

A Várkert bazár fogadótere lehetne a ciszternasor

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090510ciszterna/ciszternaciml.jpgSzáznál is több érdeklődő gyűlt össze szombaton, hogy megcsodálja a Várkert kioszktól északra nemrég megtalált ciszternákat. A KÖH elnöke szerint fogadótermeket lehetne kialakítani a föld alatti terekben, amelyek a Várkert bazár bemutatását szolgálnák.

» tovább

Civilek felé is nyitnak a professzionális műemlékvédők

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090510icomos/icomoslogo.jpgTisztújítást tartott az ICOMOS nemzetközi műemlékvédő szervezet magyar nemzeti bizottsága. A szakmai testület elnöke ismét Nagy Gergely lett, a főtitkári székbe Fejérdy Tamás, a nemzetközi ICOMOS volt európai alelnöke került.

» tovább

Jól ismert kastély történelmi szeplőkkel

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090503godollo/godollovagott.jpgA Gödöllői Királyi Kastély érdeklődők százezreit vonzza évente. Azt hihetnénk, jól ismerjük, holott az épületegyüttesnek jelenleg csupán negyede látogatható. A turisták előtt egyelőre elzárt terekben az egykori pompa és az enyészet megdöbbentő keveredése tárul a szemünk elé.

» tovább

Megnyílik a föld a budai vár tövében

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090428ciszterna/ciszternavagott2.jpgMegnyitják a látogatók előtt a Várkert kioszktól néhány méternyire nemrégiben feltárt ciszternákat: az érdeklődők május 9-én szombaton 15 órától ereszkedhetnek le a föld alatti világba.

» tovább

Előkerültek a Várkertnél Ybl ciszternái

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090428ciszterna/ciszternavagott.jpgÖsszesen hat teremből áll az a ciszterna-rendszer, amelyet az elmúlt napokban tártak fel az eredetileg szivattyúháznak épült Várkert kioszk mellett. A műszaki létesítményt hajdan a királyi palota vízellátására építették, ám az elmúlt évtizedekben feledésbe merült.

» tovább

Istvántelki főműhely: csillogó és tetszhalott gőzösök

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/istvantelek/istvantelek01.JPGMagyarországon még jelenleg is 25 működőképes gőzmozdony van, holott az utolsót éppen fél évszázada, 1959-ben gyártották. Ám a javításukhoz értő mesterek száma vészesen apad: már csak tizenhárman dolgoznak az Istvántelki Főműhely gőzmozdony-javító műhelyében. És szinte éppen ugyanennyi mozdony várja egy düledező tető alatt, a végső pusztulás szélén a felújítást.

» tovább

Oltári gond Szentkúton

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090415szentkut/kicsiszentkut20090415006.jpg”.Összeomlás szélén áll a Nemzeti Kegyhelyen a Basilica Minor templomban található hatalmas barokk oltár. A ferencesek a felújításra gyűjtenek, de ha kell, lezárják a szentélyt, hogy ne veszélyeztessék senki életét.

» tovább

Műemléki gerillaháború a pesti belvárosban

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090326erzsebetvaros/kerzsebetvaros20090324002.jpg”.Sajnos bozótharccá vált a küzdelem a régi pesti belváros műemléképületeiért, elvesző hangulatáért – véli a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. Mezős Tamás szerint a megfelelő támogatási rendszer hiánya az oka a sokszor kilátástalannak tetsző harcnak.

» tovább

Róma a 11. kerületben: sírépítmények kövei hevertek az út mellett

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090324romaisirko/kromaisirepitm20090325006.jpgLakossági bejelentés miatt vonultak ki március 25-én leletmentésre a BTM régészei a 11. kerület egyik építkezésére. A betelefonáló arról számolt be, hogy faragott kövek hevernek egy építkezési területen.

» tovább

Divatba jöttek a szkíták

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090319szkitakiall/szkitakiall20090319002.JPGA bemutatott tárgyak megszerzésében ugyancsak serénykedniük kellett a muzeológusoknak, szakembereknek, hiszen kurrens manapság az egykori nomád nép leletanyaga.

» tovább

Újjászületik a kastélypark Keszthely szívében

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090228keszthely/keszthelyszkut.jpg”.Magyarország egyetlen teljes egészében helyreállítható kastélyparkja nyílik majd meg három év múlva a Helikon kastély mögött. A kellő atmoszféra eléréséhez kész erdőt vesznek a keszthelyiek.

» tovább

Megőrzési állapotjelentés - Budapest, Belső-Erzsébetváros

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090623vilagorokseg/vilagorokseglogo.jpgAz UNESCO Világörökség Bizottsága 2008 júliusában a kanadai Québecben tartott 32. ülésszakán tárgyalta az Andrássy úti világörökségi helyszín, s védőzónája, a Belső- Erzsébetváros kérdését. Felkérte Magyarországot, mint Részes Államot, hogy 2009. február elsejéig tegyen részletes jelentést a terület városrendezési helyzetéről és az érvényben lévő megőrzési lépésekről. Jelentéstételi kötelezettségének Magyarország 2009. január 30-án eleget tett.

» tovább

Megőrzési állapotjelentés - Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20090623vilagorokseg/vilagorokseglogo.jpgA Világörökség Bizottság 32. ülésén Magyarországtól, mint Részes Államtól megőrzési állapotjelentést kért Tokaj Történelmi Borvidék Kultúrtájról - e jelentéstételi kötelezettségének Magyarország 2009. január 30-án eleget tett.

» tovább