Kvassay-emlékmű

Plasztika
Somogy

A kikötő épülete mellett található, 1929-ben felavatott emlékmű Kaáli Nagy Dezső tervei alapján betonból és vasbetonból készült. Felirata:

"Kvassói és brogyáni
Kvassay Jenő (1850-1919)
a Balaton kultusz
vezető harcosának
emlékére emelte
a Balatoni Szövetség. 1929"

Kvassay bronz arc-képmását Sződy Szilárd készítette. A mérnök tetteit Lampert Géza kőbe vésett epigrammája hirdeti az utókornak:

"Ősi család fia volt, lett új korszaknak hőse/
s új fénnyel ragyogá be a régi nevet./
Ősei fegyverrel védték a szent honi földet/
Ő tudományával szállt csatasíkra azért,/
Nagy folyamot, kis vadvizeket zabolázva serényen/
sok meddő földből alkota dús televényt,/
Hű fia volt a honnak, lelkes híve a Balatonnak./
Emlékét hálánk lengje örökre körül."

Az emlékmű kiváló állapotban van, de a feliratokat kissé olvashatóbbá kellene tenni !

Kvassay Jenő (1850–1919) mérnök, a leghíresebb magyar vízépítő mérnökök egyike. Az 1885-i vízjogi törvény megalkotója, megszervezte a Vízépítési Igazgatóságot, az Országos Halászati Felügyelőséget. Kezdeményezésére indult meg a balatoni kikötők és a budapesti kereskedelmi kikötő kiépítése.
. Ő volt a balatoni kikötők kormánybiztosa, a Balaton kultusz elindítója. Igen sokat tett a Balatonért és annak fejlődéséért. Szerette Földvárt. Neki köszönhető, hogy 1903-ban megalakult a Balatonföldvár Fürdő Rt., hogy megvalósult a fürdőhely csatornázása és megépült a kikötője. Az ő elgondolása volt a tó mellett végighúzódó, 1200 méter hosszú parti sétány is; a Kvassay sétány, amely a déli part legszebb sétahelye.
. Korán felismerte a fokozottabb partvédelem szükségességét és Földváron példaértékűnek szánt partvédelmet építtetett ki. A földvári minta szerint képzelte el az egész déli part vonalának „mesterséges” rögzítését, úgy hogy az egész part hosszában, Siófoktól Berényig, az utolsó évtizedekből ismert legnagyobb vízállás szintjéig kőhányással biztosított árvízgátat húzzanak fel, mögötte a kotrással szerzett homokból fövenyfürdőt létesítve. Az elképzelésből csak részletek valósultak meg.

Kőkereszt (0.570 km)
Kossuth-szobor (0.813 km)