Régi csendőr laktanya

Egy három évvel ezelőtti nyilatkozat jól bemutatja a volt laktanya állapotát :

Kiürítik Nagykanizsa műemléki nyomortelepét:

A Dózsa György utcai, egykori József főherceg laktanya épületeinek többségében komfort nélküli lakásaiban több százan tengődnek, túlnyomórészt gyerekek.
Az önkormányzat döntése nyomán megkezdődik a Nagykanizsa nyomortelepének számító, az ott lakók által gúnyosan csak Citrom-szigetnek hívott épülettömbök kiürítése, közölte Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.
A Dózsa György utcában lévő egykori laktanya épületeiben jelenleg 98, többségében komfort nélküli lakás található. A körülményekre jellemző, hogy közös vécéblokkokat használnak a lakók, s vízvételi lehetőség a folyosókon van, az egyes lakásokba ugyanis csak a villanyt és a gázt vezették be.

A 2,3 hektáros területen, ma a város forgalmas részén fekvő hajdani József főherceg laktanya építését 1892-ben kezdték meg, a főépületet 1902-ben bővítették ki. Az eklektikus stílusú épületegyüttes egészen a második világháború végéig katonák szállása volt, majd 1956-tól az 1970-es évek végéig egyik felében kesztyűgyár működött, a másik felében pedig az 1960-as évektől állami bérlakásokat alakítottak ki.
A 30 és 100 négyzetméter közötti, korszerűtlenné vált lakásokból az 1970-es évektől indult az elvándorlás, az addigi lakók helyére a leginkább romákat költöztettek, túlnyomó többségben ma is ők lakják ezeket az otthonokat. A Magyar Vöröskereszt 2000-től átmeneti otthont működtet az egyik szárnyban, az önkormányzat pedig öt évvel később egy köztisztasági fürdőt és mosodát alakított ki a Citrom-sziget egyik épületrészében.
Kámán László elmondta: ma a 89, még lakott otthonban 400-450 ember él, túlnyomó többségük gyerek. A lakók közül 30-35 család fizeti rendszeresen a lakbért és az egyéb költségeket, a többiek már összesen 9,2 millió forinttal tartoznak az önkormányzatnak.
Már 29 család ellen folyik per és kiürítési eljárás a nem rendezett tartozásaik miatt, de a lakók további egyharmadának szintén vannak elmaradásai. A vezérigazgató számítása szerint három év alatt fejeződhetnek be ezek az eljárások és a kilakoltatások, ezt követően a tisztességesen fizető lakóknak kell új otthont felajánlani úgy, hogy a szegregáció is megszűnjön.
Az önkormányzat megbízásából a múlt év végén készült egy felmérés, amelyből kiderül: több mint 400 millió forintot emésztene fel a volt laktanya épületeinek legszükségesebb mértékű felújítása. A közgyűlés inkább a kiürítés mellett döntött, a Citrom-sziget további sorsáról pedig a 4-5 évre tervezett folyamat lezárultával határoznak majd.
Az épülettömb műemlék, ezért lebontani nem lehet, fel kell újítani. Kámán László szerint esetleg valamilyen intézménynek, netán lakóparknak ideális lenne a frekventált helyen lévő, de mára teljesen lelakott volt laktanya.

Sok változás azóta nem történhetett, esetleg elkezdték a kiürítést, nem volt látható túl sok népes család, de még hajléktalanok fekhelye is volt a falak tövében.

Utcai homlokzat (0.030 km)
Utcai homlokzat (0.069 km)