Szakrális épület
Somogy

Országos műemléki védelmet kapott a siófoki evangélikus templom. A Makovecz Imre által tervezett építményt a Belügyminisztérium rendelete nyilvánította műemlékké azért, hogy az 1987–1990 között, organikus stílusban épített evangélikus templom építészeti, belsőépítészeti és iparművészeti értékei megmaradjanak.

A kormány még az elmúlt évben határozott Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész életművének gondozásáról, ennek a döntésnek volt része az egyes alkotások műemléki védelem alá helyezése is.

A Siófok jellegzetességének, egyik legmeghatározóbb épületének számító, Fő utcai evangélikus templom korábban is védettséget élvezett, helyi oltalom alatt állt. A „Krisztus hajójának” nevezett épületet 1992-ben szentelték fel. A túlnyomórészt fából készült templom építéséhez szükséges faanyag nagy része Siófok finn testvérvárosából érkezett, hiszen Oulu evangélikus gyülekezete fontosnak tartotta támogatni a templomépítést. Siófok hálából Oulu parknak nevezte el a templomot övező területet.
A 4 égtáj felé mutató, négy ajtóval ellátott épület jelképrendszere igen gazdag. A főbejárat feletti angyalszárnyak a templomba betérőket óvják, míg a torony tetején, az életfából kinövő kereszt azt jelképezi, hogy a golgotai kereszt nem a halálé, hanem utat mutat az örök élethez.

Nyugalom villa (0.265 km)