Római kori telep feltárása

Régészeti emlék

Ez egy nehéz feladat volt.
A helyrajzi szám és a Pogánytelek sehogy sem akart összejönni. A helyrajzi szám szerinti terület a városrész déli részén a Séd partja mellett van, ott bozót, rét, vizenyős terület van, rom, vagy ásatási nyomok nélkül.
Segítséget kértem Czaun János, Veszprém alpolgármestere és egyben Gyulafirátót városrész képviselőjétől , aki nagyon készségesen először elvitt a Helytörténeti Múzeumukba, megmutatta a római kori emlékeket, majd a Pogányteleki helyszínre kivitt. Ez a városrésztől délnyugatra 1 km.-re fekszik, ahol a forrásfejek körüli dombon több római épület alapfalait tárta fel az 1903-1904. évben végzett veszprémi múzeumi ásatás.
A teljesen elpusztult telepen az ásatások 8 kőépület és egy égetőkemence maradványait tárták fel. A kemencében még edények is voltak.
Az egyik villaépület makettje a Helytörténeti Múzeumban látható / itt fényképen /.
1911-ben újabb ásatások kezdődtek, akkor a dombháton több római épületet tártak fel. Újabb tárgyak kerültek elő, melyeket a Veszprémi Múzeum őríz.
A későbbi évtizedekben a terület a magyar honvédség egyik legfontosabb kiképző központjának a gyakorlótere lett, a domb a háborúkban mint kitűnő kilátóhely fontos szerepet kapott, még most is lövészárkok sora látható , természetesen a római épületekből semmi nem maradt. Egy része friss szántás, ott még tetőcserép darabok találhatók. / fénykép /
Ez a római település Cimbriana néven elég fontos útvonalak keresztezőpontján volt.

Forrás: Szöllősi Mihály RÁTÓTI KRÓNIKA