Művelődési ház

Az épületet szépen felújították ugyan, de már láthatóak rajta vizesedésből eredő vakolatpergések.

Az épület a Szabadság utcában van, jelenleg művelődési házként működik.
Az egykori cselédházban lakó néni mesélt érdekes dolgokat a kastélyról, például hogy egy ideig a Patay-családé is volt, a bejárat fölötti arc éppen az egykori tulajdonos arcképe (igaz, hogy ő bajuszosnak írta le, a dombormű viszont szakállas). A hajdani kastélykertből mostanra csak egyetlen japánakác maradt meg (közvetlenül az épület mellett), amelynek jókora ága tört le az elmúlt hetek viharaiban. A néni állítása szerint a fa 226 éves.

Göncruszka honlapjáról:
A Bárczay-Patay kúria, amely a Petőfi és Kazinczy utca torkolatától balra található, 1777-ben épült barokk stílusban. A kúria névadója a korábbi birtokos Bárczay János abaúji főispán, aki 1596-ban házasság révén került Göncruszkára.
A később leégett kúriát Patay Etelka építtette újjá a XIX. században, mely során a kúria klasszicista jegyekkel bővült. A földszintes, háromtraktusos épület ablakkeretei copf stílusúak. A kúriához tartozik még egy közel 1,5 hektáros terület.
Az épület 2006-ban lett teljesen felújítva, komfortosítva, parkosítva. Jelenleg Művelődési Házként funkcionál.

zsidó temető (0.515 km)
Magtár (3.096 km)