"Bauer-villa"

Szép az állapota, külső kerítés kőlábazat a forgalom miatt koszos, de más "hibát" nem láttam.

Az épületről anno az első jelentést is én készítettem, és néhány dolog gyanús volt. Némi utánajárást követően meglepő dolgokra derült fény:

1. A 8-as házszám elírás, mert Gábor Eszter: Budapesti villák című könyvében is ez a szám szerepel ugyan, de a Pipacs utca -Minerva utca sarkán állóként emlegeti, amely nem 8/a, hanem 3/a-b.

2. Az épületnek nem Bauer-, hanem Bayer-villa a neve, tulajdonosáról Bayer Dezső diplomatáról, svéd nagykövetről.

3. Bizonyítékként lefényképezve a Minerva utca 8-at és összevetve az említett 3/a-b-vel, utóbbi házszám korrektsége egyértelmű, ugyanis Gábor Eszter ezt írja róla könyvében:

"A Gellért-hegy oldalában, a Gyopár (ma Minerva) utca 8 szám alatt (ma már tudjuk hogy 3/a-b) Hoepfner Guido és Györgyi Géza tervei szerint épült 1906-ban Bayer(!) Dezső villája. A hetven négyzetméteres, kétszintes hallt L alakban fogták közre az első emeleten a reprezentatív, a másodikon a magánszféra helyiségei. A villa belülről oly fényűző volt, mint a tíz évvel idősebb Délibáb utcai Strasser-villa, de kívülről már más ízlést követett. Az utóbbi szolíd historizmusával szemben ezt az épületet a változatos ablakformák, a hatalmas és nagyon nyugtalan tetőfelépítmények jellemezték. A századforduló berlini építészete, az ún. wilhelminista architektúra hatott a tervezőkre e valódi nagypolgári pompa megteremtésekor".

(Forrás: Gábor Eszter: Budapesti villák)

4. A könyvben szó esik arról, hogy Raoul Wallenberg és társai 1944-45 között ennek az épületnek a pincéjében üldözötteket mentettek. Ezek után az emléktábla megint csak arra bizonyíték, hogy a 3/a-b a korrekt házszám.

Az épület amúgy egy-két vakolathibától eltekintve jó állapotú, nem esett áldozatul a villákat általában sújtó átépítéseknek.

2009.10.12 07:01 prozak01 állapot: 4 - koordináta: N 47° 29,047' E 19° 2,887' - pont: 0

Az irreális körülmények (eső, szél, korai sötétség, borult idő, plusz a növényzet) jócskán megnehezítették a dolgomat, így erős túlzás lenne azt állítani, hogy jó képek készültek. Az épület alapvetően rendben van, különösebb díszítést nem találtam rajta, elég puritán.

"Rosenfeld ház" (0.208 km)
Citadella (0.316 km)