Zsolcai halmok

Régészeti emlék

A terület ugyan Zsolcához tartozik, de egészen Ongánál található, a 37-esről kiágazó, Onga felé vivő főúttól északra (könnyen észrevehető). Két főbb halom látható, szerencsére a mezőgazdasági műveléstől a terepviszonyok megkímélték őket (körülöttük minden be van szántva), így megőrződhetett rajtuk a terület eredeti növénytakarója, a zsályás löszpusztagyep, amelyet szépen mutat, hogy igazán jellegzetes löszjelző növények találhatóak itt, pl. a macskahere jelenleg is virágzik. Emellett az érdekesebb fajok közül a tarka imola, nagyezerjófű, csillagőszirózsa vagy a kunkorgó árvalányhaj is virít itt.

A területről a Természetbúvár 2008/3. számában hosszabb képes leírás is megjelent.

Az állapot értékelése nehéz, hiszen laikus számára két "gazos" dombnak tűnhet a hely, azonban igazán értékessé éppen ezek a gazok teszik. Mivel a mezőgazdasági műveléstől megkíméltnek tűnik, botanikai szempontból kiváló az állapota.

A területet nem érintették az árvizek.

lakóépület (2.142 km)