Római település maradványai

Régészeti emlék
LAKÓÉPÜLET
Balatonfüred Körzeti Földhivatal
Római település maradványai, 1-4. sz.

A római kori település maradványainak feltárása annak idején félbemaradt. Az egykori kavicsbányától nem messze található, szerencsére 2006-ban volt alkalmam megtekinteni az akkor elhanyagolt környezetű romokat. Egy évre rá azonban megkezdődött a bánya helyén és környékén a rendkívül szükséges óriási beruházás: a szőlőhegyi táj környezetében elképzelhetetlen, kedves emberek szórakoztatását szolgáló golfpálya építése. A legelső ténykedés a terület elkerítése volt, nehogy véletlenül valakinek baja legyen a munkák során ha arra járna. Azóta az árammal ellátott kerítésen nem igazán lehet átjutni, szegény őzek -akiknek mellesleg a saját élőhelyét fogalalták el- néha bele-bele botlanak. A lényeg: most bejutni nem tudtam, de igyekeztem a legközelebbről mérni, a fényképek pedig a 2006-os állapotot tükrözik, elméletileg a romokat meghagyták és köré építették a golfozáshoz szükséges elemeket.

Sírkövek (0.504 km)