Városi szegényház

egészségügyi és szociális épület
szociális otthon
Pápa Körzeti Földhivatal
Szociális otthon, volt városi szegényház, barokk, 1750 körül. Átalakítva.
külső leírás:
Jellege: A Barát és a Szentirmay utca sarkán álló, utcasorba illeszkedő, szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes barokk épület.

Külső: Barát utcai öttengelyes homlokzatát övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. Ablakai tagozott szalagkeretesek, egyenes záródásúak. A bal második tengelyben egyenes záródású, zárókődíszes, kőkeretes kapu, felette az alapító kanonok címere. Jobb második és harmadik tengelye között 1864-es feszület.
Szentilonay utcai homlokzata 2+6 tengelyes, szabálytalan kiosztású nyílásokkal, hátul az emeleten lizénatagolással, kétrészes főpárkánnyal.
Udvari homlokzatának földszintjén ma már beüvegezett árkádsor fut végig, délnyugati szárnyának emeletén is. Északkeleti szárnya csonkakontyolt, vízlepergetős párkányos homlokzatú épületrész előtt, visszalépve indul, majd ezzel megegyező homlokzattal zárul. Az épület többi része nyeregtetős, cserépfedéssel.

Belső: Kapualja fiókos dongaboltozatos. Jobbra nyílik az ebédlő, melynek kőkeretes, vállköves, törtíves szemöldökű, szegmenszáródású kapuját egykor festett voluták, bojtok, szalagfonatok élénkítik. Az ebédlő (nagyterem) fiókos dongaboltozatos, stukkódíszes. A kapualj az egykor nyitott árkádsorba torkollik, majd jobbra nyílik az egykarú, dongaboltozatos lépcsőház. Az egykori kétszintes árkádsor ma hevederes csehsüvegboltozatos udvari folyosóként járul a külső szobasorhoz, melyek a földszinten szintén boltozottak.

Felújított, jó állapotú épület, nagyon szépen gondozott.

Kórház (0.060 km)