Lábasház

Pápa Körzeti Földhivatal
Ún. Lábasház. Barokk, 18. sz. Homlokzata átalakítva neogótikus stílusban.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, egyemeletes, L alaprajzú, későbarokk saroképület a Fő tér és a Ruszek köz találkozásánál, mely a Ruszek köz mentén végig árkádsoros folyosóval épült.

Külső: Fő téri homlokzata neogótikus, csúcsíves záródású emeleti ablakokkal és zárterkéllyel. Földszintjén az árkádsor első három nyílása.
Ruszek közi homlokzata hattengelyes, tagozott övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. A vállköves-pilléres árkádsor hevederes csehsüvegboltozatos, a hat árkád alatt megmaradt az eredeti nyíláskeretek közül egy vízszintesen lenyitható táblájú ablak, két kőkeretes ajtó, kettőt pedig új kerettel pótoltak. Emeletét lizénák tagolják, az ablakok szalagkeretesek, zárókődíszesek.
A lejtős Ruszek közön lefelé haladva ezután egy nyolcárkádos rész következik, három eredeti, két pótolt kő ajtókerettel. Utolsó árkádnyílás kapu, ezen zárókődísz látható. Tovább haladva, a következő szakasz négy árkádnyílással áll, melyek alatt 3-3 eredeti vízszintesen lenyitható táblájú ablak illetve kőkeretes ajtó látható. A következő két elfalazott árkádnyílás már a Csáky utcai ház falában van.
Udvari homlokzata átalakított, jellegtelen, új függőerkéllyel.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Az árkádsor mögött végig bolthelyiségek vannak, a szélesebbek két traktussal, s általában hevederes csehsüvegboltozattal fedve. A lakóház udvarába jelenleg oldalról nyílik bejárat, kapualja hevederes csehsüvegboltozatos. Lépcsőháza az udvarból nyílik, egyterű, átalakított, egy kovácsoltvas bekötővassal. Az emeleti szobák síklefedésűek, fafödémesek.

Felújított, jó állapotú épület, nagyon szépen gondozott.