Botka-ház

Pápa Körzeti Földhivatal
Lakóház, ún. Botka-ház, barokk, 1770 körül. Részben átalakítva.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, szögben tört homlokzatú, egyemeletes, L alaprajzú, későbarokk lakóépület.

Külső: 2+sarokerkély+1 tengelyes homlokzatát tagozott övpárkány osztja, háromrészes főpárkány zárja. Földszintje vízszintes vakolatsávozású, modern boltbejáratok. Jobb szélső tengelyben szegmensíves kapu.
Faltükrökben ülő emeleti ablakai kőkeretesek, zárókődíszes kosárívesek, könyöklősek, karika- és virágdíszes mellvéddel, gazdag füzér- és cseppdíszes szemöldökpárkánnyal.
A homlokzat hangsúlyos eleme a tagozott, volutás kőgyámokon nyugvó, manzárdfedésű zárterkély, melynek kapcsolt, egyenes záródású kőkeretes ablakait a homlokzaton gazdag ág- és füzérdíszes stukkók övezik.
Udvari homlokzata földszintje vízszintes vakolatsávozású, ebben ülnek a tagozott szalagkeretes, zárókődíszes, füles ablakok, melyek közül kettő egyszerűbb, egy pedig díszesebb copf kovácsoltvas ablakráccsal védett.
Emeleti, füles, könyöklős ablakai előtt függőereszes, fa függőfolyosó fut végig, csodálatos barokk kovácsoltvas korlát, levéldíszes bekötővasakkal. Két merevítővasas kéményajtó. Emeleti első két ablaka felett sakktábla-dísz.
Nyeregtető, hátul kontyolt, cserépfedés.

Belső: Kapualja hevederes csehsüvegboltozatos, balra lépcsőházajtó, felülvilágítóján kovácsoltvas dísszel. A lépcsőház háromkarú, az emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedve.
A földszint utcafrontján nagy bolthelyiség, dongaboltozattal. Emeletén szintén nagy szoba, síklefedésű, melyen valamikor állítólag a négy évszakot ábrázoló stukkó volt. A stukkó a teljes födémcserének esett áldozatul.
Pincéje dongaboltozatos.

Nagyon szépen felújított, kitünő állapotú, gyönyörű épület.