Bezerédi-ház

Pápa Körzeti Földhivatal
Lakóház, ún. Bezerédi-ház, barokk, 1707. Átalakítva.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, L alaprajzú, egyemeletes barokk lakóépület, átalakítva.

Külső: Átalakított négytengelyes homlokzatát tagozott övpárkány és végigfutó első emeleti könyöklőpárkány osztja, csonkapárkány zárja. Földszintje vízszintes vakolatsávozású, benne átalakított félkörzáródású nyílások. A jobb szélső tengelyben állt valamikor a kapu, kerékvetőkövei ma is láthatók. Emeleti ablakai füles szalagkeretesek, timpanonos szemöldökkel. A jobb szélső tengelyben konzolokon nyugvó, kapcsolt ablakos, timpanonos, fa zárterkély. Új tetőtéri ablakok.
Udvari homlokzata egykor tagozatok nélküli, ma modern kialakítású ablakokkal áttört, kapcsolódik a szomszédos szállóhoz.
Nyeregtető, mely a hátsó szárnyon kontyolt, cserépfedés.

Belső: A hevederes csehsüvegboltozatos kapualjból balra nagy szoba nyílik, ma síkfödémmel. Kapualj végén kőkeretes ajtó. Hátsó helyiségei hevederes csehsüvegboltozatosak. Modern kialakítású lépcsőház. Emeleti szobája ma a szálloda emeleti szalonja. A hátsó szárny emelete és padlástere folyosó+szobasor elrendezésű, modern. Az épületet a földszinti nagyszoba és az emeleti "szalon" keleti fala mentén egybenyitották a Griff-szállóval.
Pincéje dongaboltozatos.

MEGJEGYZÉS: A szomszédos lakóház, az ún. Kapuszín (cím: Kossuth u. 2., mert a jelenlegi bankbejárat a Kossuth utcáról nyílik, hrsz. 62) másik épület. Általában együtt említik a szomszédos Bezerédj-házzal (Fő tér 15.,hrsz. 61). A Kapuszín öv-, és csonkapárkányos, lizénatagolású háromtengelyes homlokzatú épület földszintjén széles, kosáríves, hevederes csehsüvegboltozatos átjáró, hasonló lefedésű földszinti helyiséggel. Emeleti ablakai szalagkeretesek, könyöklősek, az átjáró felett iker kialakítással. Emeleti helyiségei átalakítottak. Hátsó homlokzatán a kapu felett láthatóak az egykori árkádok elfalazott nyílásai. Oldalszárnyai más építési periódusból valók, párkányai tagozottabbak, ablakain zárókődísz, mellvédjein faltükör. Sorban, lépcsőzetesen csatlakozó földszintes hátsó szárnyak, a boltok átalakítva.
A két külön épületnek külön törzsszámot kellene adni.

Elnézést, a házszámozás már megint megtévesztett.