Római katolikus volt pálos, majd bencés templom

r.k. szerzetesrendi templom
31 <span class="gray">(környezet: 30)</span>
Pápa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. volt pálos, majd bencés templom, barokk, 1734-1742. Berendezés: fő- és mellékoltárok, szószék, sekrestye bútorai, barokk-rokokó, 1740-1750.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, utcai (déli) homlokzati toronnyal, nyújtott félkörzáródású szentéllyel bíró, egyterű, barokk templom.

Külső: Fő utcai homlokzatát a háromrészes, plasztikus főpárkányig érő, lábazatos, toszkán jellegű pilaszterek tagolják. A homlokzat mezőiben levő ablakok a földszinten egyenes záródásúak, szalagkeretesek, az emeleten félkörzáródásúak, váll- és zárókövesek, könyöklővel, köténnyel, törtívű szemöldökkel. A főbejárat egyenes záródású, tagozott szalagkeretes, füles kialakítású, állókonzolos, tört ívű szemöldökkel, alatta Acsády püspök címerével. A kapu feletti ablak félkörzáródású, tört ívű szemöldökkel, konzoldíszes köténnyel.
A főpárkányhoz hullámos kialakítású, vázadíszes oromzattal kapcsolódik a torony, melyet copf jellegű ión pilaszterek kereteznek, félkörzáródású, váll- és záróköves ablakok törnek át, s órapárkány zár. Felette törtvonalú toronysisak, gombbal, kereszttel.
Oldalsó homlokzatai díszítetlenek, kerek ablakok törik át, nagy támpillérek tagolják.

Belső: A csehsüvegboltozatos toronyalj, majd a barokk keresztboltozattal fedett karzatalj (benne jobbra a Magyar Szentek oltára, balra Kálvária-oltár ill. a Szerecsen Krisztus) után tárul fel az ellipszis alaprajzú templomhajó, melyet kupola fed, valamint a téglalap alakú szentély.
A szentélyben oszlopos-párkányos kialakítású főoltár, gazdag szobordísszel (angyalok, Péter, Pál), középen a czenstochovai Szűz képével. A szentély két oldalán hat-hat üléses stallumok.
A templom elliptikus körítőfalán, ívelt fülkében négy mellékoltár, melyek kétszintesek, oszlopok és párkány keretezi az egymás felett elhelyezett oltárképeket. Rendre: keleten Szt. Pál, Szt. József, nyugaton Rózsafüzér királynője, Szt. Anna oltárok.
A diadalív jobb oldalán hangvetős (rajta a Jó pásztor) szószék, evangélistákkal, Mózessel. A diadalív másik oldalán rokokó keretes olajfestmény, mely a Keresztrefeszítést ábrázolja. Az orgonakarzat két oldalán hasonló keretű festmények, rajtuk Szt. Borbála ill. Nep. Szt. János. Az orgonakarzat mellvédje középen kidomborodik, áttört rácsozatát puttók díszítik.
Remekmívű faragott padok, domborműdísszel (jelenetek Szt. Pál életéből).
A templom alatt kiterjedt sírbolt.