Lakóház, egykori Griff Szálló

Pápa Körzeti Földhivatal
Egykori Griff Szálló, copf, 1780-1790.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, egyemeletes, U alaprajzú, későbarokk szállóépület, az épület sarkán zárterkéllyel.

Külső: Homlokzatát tagozott övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja, a falsíkot lizénák tagolják. Földszinti ablakai faltükrökben ülnek, egyenes záródásúk felett kis táblázat. Emeleti ablakai szintén egyenes záródásúak, (sok helyen rekonstruált) kőkeretesek, könyöklővel, kis szemöldökkel. Fő téri homlokzata hattengelyes, modern kialakítású ajtókkal. Fő utcai homlokzata héttengelyes, a jobb második tengelyben szegmensíves záródású, zárókődíszes, kerékvetőköves átjárókapu, fiókos dongaboltozattal fedve. Az épület élszedett sarka felett rekonstruált zárterkély.
Udvari homlokzata a Fő utcai és a Fő téri szárnyon, mindkét szinten árkádsoros kialakítású, az emeleten beüvegezve. Jellegzetes a sokszögű, kis sisakos lépcsőház.
Nyeregtető, cserépfedés.
Udvari, déli épületszárnya a földszinten vízszintes vakolatsávozású, emeletén lizénatagolásos, szalagkeretes ablakokkal, csonkakontyolt nyeregtetővel, két padlástéri körablakkal.

Belső: Földszinti, nagy helyiségei pillérekre támaszkodó hevederes csehsüvegboltozattal, illetve fiókos dongaboltozattal fedettek. Utcai szárnyai az emeleten fiókos dongaboltozatos udvari folyosósak. A Fő utcai szárny közepén vörösmárvány csigalépcső vezet az átjárókapuhoz. Az épületet újabban egybenyitották a Fő tér 15. alatti házzal.
Déli szárnyának emeletén hatalmas, hevederes dongaboltozattal fedett terem, az egykori megyebálok legendás színhelye. A terem végében oszlopok tartotta karzat, csigalépcsővel, kovácsoltvas korláttal.

Jó állapotban van az épület, szépen gondozott, szinte hibátlan.

iskola (0.026 km)