Lakóház, egykori Kaszinó

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
kaszinó
Pápa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, egykori kaszinó, barokk, 18. sz. Átalakítva eklektikus stílusban a 19. sz. második felében.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, egyemeletes, U alaprajzú, barokk épület, átalakított, historizáló homlokzattal.

Külső: Négytengelyes főhomlokzatát tagozott övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja, emeleti ablakai alatt végigfutó könyöklőpárkány.
Utcai homlokzata teljes felületén kváderes kiképzésű, szélein armírozás. A földszinti bal második tengelyben váll- és záróköves, kosáríves, kőkeretes kapu, kerékvetőkővel. Egyenes záródású boltnyílások.
Emeleti ablakai félköríves záródásúak, tagozott szalagkeretesek. A kapu felett timpanonos zárterkély, két félkörös ablakkal.
Udvari homlokzatának nyílásai jellegtelenek. A keleti épületszárny előtt kőkonzolokon nyugvó függőfolyosó, az utcain zárterkély-szerű építmény. A nyugati oldalhoz földszintes, a Csáky utcáig lenyúló épületszárny csatlakozik.
Nyeregtető, cserépfedés, félkör alakú padlásablakok.

Belső: Kapualja széles, hosszú, fiókos dongaboltozatos. Földszintjének utcai bolthelyiségei nagy, fiókos dongaboltozatosak, a szárnyak helyiségei hevederes csehsüvegboltozattal fedettek. Balra nyílik az egyterű, kétkarú lépcsőház. Mennyezetén égsátor-freskó, a korlát törpepillérén Bacchus-szobor (másolat). Emeleti helyiségei az utcafronton kéttraktusos elrendezésűek, síklefedéssel, a lépcsőház előterében stukkódísszel. Keleti hátsó szárnyban nagyterem.

Nagyon szépen felújított, kitünő állapotú, gyönyörű épület.

Botka-ház (0.020 km)