Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
10170
törzsszám:
4828
szélesség (lat):
N 47° 19,834'
hosszúság (lon):
E 17° 28,014'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Veszprém
helység:
cím:
helyrajzi szám:
27
település KSH kódja:
31945
földhivatal:
Pápa Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Lakóház, barokk, 18. sz. Átalakítva romantikus stílusban a 19. sz. második felében.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, U alaprajzú, egyemeletes barokk lakóépület, átalakított homlokzattal.

Külső: 2+4+2 tengelyes homlokzatát tagozott övpárkány osztja, konzoldíszes, háromtagú főpárkány zárja, emeleti ablakai alatt végigfutó könyöklőpárkány. A homlokzat középső négy tengelye enyhén előrelép.
Földszintjén vízszintes vakolatsávozás, vízszintes záródású üzletajtók, középen boltbejáratba épített, rekonstruált kapu.
Emeleti ablakai az oldalrizalitokon szalagkeretesek, táblázatos mellvédekkel, állókonzolos szemöldökpárkánnyal. A középrizalit ablakai pilaszteres kialakításúak, a középső kettő közös párkánnyal kapcsolt.
Udvari homlokzatának keleti és utcai oldalán mindkét szinten árkádsor fut, az emeleten beüvegezve, a szinteket övpárkány választja el. A nyugati szárny ablakai keretezetlenek, az emeleten függőfolyosó. A jobboldali udvari szárny a református templom oldalhomlokzatával folytatódik.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualját pilaszterekre támaszkodó kupolasor fedi. A kapualj teresedésében jobbra húzott-íves lépcső vezet az emeletre, korong- és rózsadíszes kovácsoltvas korláttal. Az orsótérben két szabadon álló pillér tartja a folytatódó kupolasort. Hátrább az árkádsort dongaboltozat fedi. Földszinti helyiségek hevederes csehsüvegboltozatosak, helyenként poroszsüvegesek.
A lépcsőház emeleti részén két kockafejezetes, lábazatos pillér támasztja a síkmennyezetet. Az emeleti helyiségek is hasonló lefedésűek.

Állapotjelentések

2009.01.26 10:04 tomki állapot: 5 - pont: 5

változatlan

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.012 km)
Lakóház (0.014 km)
iskola (0.026 km)
Lakóház (0.034 km)
Botka-ház (0.044 km)
Városháza (0.054 km)