Városháza

közigazgatási épület
városháza
Pápa Körzeti Földhivatal
Egykori városháza, klasszicista, 1823.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, egyemeletes, U alaprajzú, középrizalitos klasszicista hivatalépület.

Külső: 2+3+2 tengelyes homlokzatát tagozott övpárkány és végigfutó emeleti könyöklőpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja. A középrizalit földszintje kváderezett, benne egyenes záródású, tagozott kőkeretes kapu, kerékvetőkővel, eredeti kapuszárnyakkal. Oldalsó tengelyeinek földszintjén süllyesztett ablakok, könyöklővel, félkörzáródású szemöldökkel. Emeleti ablakai tagozott szalagkeretesek, egyenes záródásúak, szemöldökük alatt inda- és rózsadísz. A rizalit háromszögű oromzatában Pápa város kőcímere.
Udvari homlokzatának ablakai keretezetlenek, a falsík tagozat nélküli. A két oldalszárny előtt konzolokon nyugvó függőfolyosó, függőeresszel, kovácsoltvas korláttal.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kocsiáthajtós kapualja széles hevederekkel elválasztott, négyszakaszos csehsüvegboltozatos. Jobbra nyílik a kétkarú, vörösmárvány lépcsős, egyterű lépcsőház. Mindkét szint kéttraktusos elrendezésű, a földszint boltozott, az emelet síklefedésű helyiségekkel.

változalan

irodaház (0.010 km)