Pálos, majd bencés rendház; Városháza

kolostor
Pápa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Városi tanácsháza, volt pálos, majd bencés rendház és iskola, barokk, 1723. Bővítve és átalakítva a 19. és 20. században.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, a Fő utca töréspontjában, három oldalon szabadon álló, körülépített udvaros, kétemeletes, barokk kolostorépület, szecessziós stílusban átalakítva.

Külső: Homlokzatát a földszint felett tagozott övpárkány osztja, konzoldíszes, kétrészes főpárkány zárja. A földszint vízszintes vakolatsávozású, a Fő utcai oldalon félkörzáródású, a másik két homlokzaton egyenes záródású, könyöklős ablakokkal. Első emeleti ablakai szalagkeretesek, mellvédes könyöklővel, konzolos szemöldökdísszel. Második emeleti ablakai szalagkeretesek, konzolos könyöklővel.
Fő utcai homlokzata 5+2 tengelyes, a jobb szélső két tengely (a Piac lépcső felőli első két tengellyel együtt) kis sisakkal fedett, szélein kváderezett, toronyszerű épületrészt képez. A homlokzat bal szélső tengelyében díszítetlen kapubejárat.
Piac lépcső felőli homlokzata 2+2+2+2 tengelyes, a lépcsőház elcsúsztatott ablakaival. Észak-keleti homlokzata héttengelyes, melyhez modern épületszárny csatlakozik.
Udvari homlokzata három oldalon kétemeletes, a bencés templom felől egyemeletes. Földszint feletti övpárkány tagolja, szalagkeretes, könyöklős, egyenes záródású ablakai a földszinten szemöldökösek, az emeleteken füles kialakításúak. A templom felőli épületszárny ablakai díszítetlenek.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualja fiókos dongaboltozatos. Az épület három oldalról udvari folyosós kialakítású, külső szobasorral. Az első két szint folyosója, szobái fiókos dongaboltozatosak. A földszinti folyosón láthatók az egykori kerengő elfalazott árkádívei. Az észak-keleti sarokban fiókos dongaboltozatos nagyterem. A lépcsőház is ebben az épületrészben van, kétkarú dongaboltozatos. Némely utcafronti szoba stukkódíszes, esetleg falképpel díszített.
A második emeletre kétkarú, szecessziós lépcsőház vezet. A felső szint síklefedésű.

Jó állapotban van az épület, szépen gondozott.