Megyeháza

közigazgatási épület
megyeháza
bíróság
Pápa Körzeti Földhivatal
Bíróság, egykori megyeháza, klasszicista, 1824.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, két utcára (Fő u., Közép u.) néző homlokzatú, körülépített udvaros, egyemeletes, klasszicista hivatalépület, kapcsolódó kétemeletes börtönépülettel.

Külső: 3+3+3 tengelyes, középrizalitos homlokzatát földszinti, ívsoros, végigfutó szemöldökpárkány, tagozott övpárkány, végigfutó emeleti könyöklőpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja. Egyenes záródású ablakai a földszinten szalagkeretesek, az emeletiek tagozott szalagkeretesek, szemöldökkel. A középső tengelyben tagozott, kőkeretes, egyenes záródású kapu, eredeti kapuszárnyakkal, kerékvetőkővel.
Közép utcai homlokzata utcasorból előrelép, tizenkéttengelyes, kétemeletes, a földszint felett övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. Nyílásai egyenes záródásúak, kváderes keretezésűek, a -részben átalakított- földszintiek szemöldökkel, az első emeletiek könyöklővel, szemöldökkel. A második emeleti ablakok 9+3 elosztásban négyzetes börtönablakok, illetve nagyobb ablakok könyöklővel.
Udvari homlokzatát övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. A Fő utca felőli, egyemeletes homlokzat ablakai keretezetlenek, hét tengelye után a keleti oldalon egy tengely befordul. A homlokzat közepén kosáríves kapu, kerékvetőkővel. A másik három, rendre 3-6-5 tengelyes, kétemeletes udvari homlokzat tagozása megegyezik a Közép utcai homlokzat tagozásával, felső szintjein több börtönablakkal. Modern kialakítású nyílások.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualja hatszakaszos, pilaszterekről induló hevederes csehsüvegboltozatos. Jobbra nyílik a háromkarú, egyterű lépcsőház, kovácsoltvas korláttal. A lépcsőház falait pilaszterek tagolják, stukkódíszes mennyezetét két hatalmas pillér tartja.
A Fő utcai épületszárny földszintje udvari folyosó-teremsor kialakítású, hevederes csehsüvegboltozattal fedve. Emeletén nagyterem, falait pilaszterek tagolják, stukkódíszes mennyezete van, ablakai belül is szemöldökkel képzettek. Emeleti udvari folyosója félkördongás.
A kétemeletes szárnyak földszintje hevederes csehsüvegboltozattal fedett, a déli sarokban árkádszerű kialakítással. Emeletei szegmensdongás folyosó- dongaboltozatos szobasor elrendezésűek.

Jó állapotú régi épület, minimális hibákkal.