A Dunántúli Református Egyházkerület Levéltára

kulturális és szórakoztató épület
levéltár
Pápa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dunántúli ref. egyházkerület levéltára, klasszicista, 1820 körül. Átalakítva eklektikus stílusban a 19. sz. második felében. Ált. iskola.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, U alaprajzú, egyemeletes, klasszicista iskolaépület.

Külső: 3+1+6 tengelyes homlokzatát tagozott övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja, a kapu tengelye rizalitszerűen előrelép. Földszinti ablakai vízszintes vakolatsávozású falsíkon ülnek, könyöklősek, kváderezett, zárókődíszes szemöldökűek. Az előrelépő bal negyedik tengelyben szegmensíves záródású, kváderezett, zárókődíszes szemöldökű kapu, eredeti kapuszárnyakkal. Emeleti ablakai az övpárkányig lenyúló, tagozott szalagkeretesek, zárókődíszesek, mellvédjükön faltükörrel. A rizalit ablaka iker kialakítású, a zárókő helyett megkezdett háromszögű timpanonnal.
Udvari homlokzata díszítetlen, egyenes záródású ablakai keretezetlenek. Hangsúlyos a középen kidomborordó lépcsőház. A nyugati rész földszintes szárnnyal folytatódik.

Belső: Szegmensdongás lefedésű kapualjából jobbra nyílik bejárat a lépcsőházba, mely egyterű, kovácsoltvas korlátos csigalépcső. Mindkét szinten utcai teremsor, a földszinten hevederes csehsüvegboltozatos, az emeleten síklefedéssel, s ehhez járuló, hasonló lefedésű udvari folyosóval, mely a földszinten szinte traktusszerűen széles. A nyugati beforduló szárnyban egy tanterem, a keletiben mellékhelyiségek. A nyugaton csatlakozó földszintes szárny kéttraktusos, donga- és hevederes csehsüvegboltozatos.

Nagyon szépen felújított, kitűnő állapotú, gyönyörű épület.

iskola (0.047 km)