Mikoviny-ház

Pápa Körzeti Földhivatal
Lakóház, ún. Mikoviny-ház, copf, 1780 körül. Átalakítva.
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, L alaprajzú, egyemeletes, későbarokk lakóépület.

Külső: 1+3+1 tengelyes, középrizalitos homlokzatát háromrészes, a rizaliton fogrovatos főpárkány zárja, az épület szélein armírozás.
A félköríves pinceablakokkal áttört, magas lábazatok egyben a félkörzáródású faltükrökben ülő, egyenes záródású földszinti ablakok végigfutó könyöklőpárkányai is. Emeleti ablakai szalagkeretesek.
A középrizalit változó tengelytávolságú, de szimmetrikus, ión nagypilaszteres tagolású, a köztük lévő falfelület vízszintes vakolatsávozású. Jobb szélen vállköves, kosáríves kapu, kerékvetőkővel. Bal szélén ugyanez a motívum, benne ablak.
Az utcai szárny udvari homlokzatát mindkét szinten WC-vel, emeletén fatornáccal valószínűleg később bővítették. Ablakai keretezetlenek, egyenes záródásúak. A hátsó épületrészhez földszintes szárny csatlakozik.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualja négyszakaszos, hevederes csehsüvegboltozatos. Jobbra nyílik az egykarú lépcsőház. Az utcai szárny földszintje kéttraktusos, hevederes csehsüvegboltozatos, az oldalszárny fagerendás síklefedésű.

Régi felújított épület, jó állapotban, minimális hibákkal.

Jókai-ház (0.036 km)