Megújulásunk támogatója:  

Corvin-ház

azonosító:
10196
törzsszám:
4857
szélesség (lat):
N 47° 19,810'
hosszúság (lon):
E 17° 27,845'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Veszprém
helység:
helyrajzi szám:
3721
település KSH kódja:
31945
földhivatal:
Pápa Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Lakóház és iroda, ún. Corvin-ház, gótikus-reneszánsz, 1515. Homlokzata rokokó, 18. sz. második fele.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, L alaprajzú, egyemeletes késő barokk
lakóépület.

Külső: Négytengelyes homlokzatát övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. Az épület sarkain kváderezés. Szabálytalan kiosztású ablakai tagolt szalagkeretesek, az emeletiek mellvédjükön és szemöldökükön finom vonalú rokokó stukkódísszel, könyöklővel. Jobb második tengelyében modern boltbejárat, ettől balra található a kapu. Csúcsíves záródású kapuja gótikus élszedett-kőkeretes, modern kapuszárnyakkal, melyeknek fatengelyei eredeti kőperselyekben fordulnak. A gyalogkapu felett másodlagosan elhelyezett zárókő, faragott címerdísszel. A címer vízszintesen hasított pajzsán alul farkasfogak, felül fészkéről elrepülni készülő madár, csőrében köves gyűrűvel látható, mely a Ráskai-család címere. Felirata felül AN SALUTIS M(eredetilegMCCCCLXV), alul kétoldalt TH AVE OC SA .
Udvari homlokzata jellegtelen.
Az épületet cserépfedésű manzárdtető fedi, modern kialakítású padlástéri ablakokkal.

Belső: Kapualja hevederes fiókos dongaboltozatos, mely reneszánsz kőgyámokra támaszkodik. A gyámok közül kettő lófej alakú hasított címerpajzzsal díszített, oroszlános és ferdepólyás mezőkkel, a gyámon az 1515-ös évszámmal. A címer tulajdonosa ezidőben a Tahy-család. További négy konzol címerpajzs nélküli.
Balra nyílik a lépcsőház, mely háromkarú, dongaboltozattal, orsótéri fallal. Az emeleti folyosó fiókos dongaboltozatos, az épület modern álmennyezettel nem átalakított egyéb helyiségei hasonló lefedésűek.

Állapotjelentések

2010.05.27 14:46 Patikus állapot: 5 - pont: 5

Az épület lábazata sok helyen sérült, de egyébként nagyon jó állapotú szép épület.

A Korvin-ház Pápa legrégibb ma is álló épülete, valószínűleg a 15. század végén vagy a 16. század elején épült. A helyi hagyomány szerint a ház − mint elnevezése is mutatja − egykor Mátyás király vadászháza volt, ezt azonban a történeti kutatás megcáfolta. Az 1465-ben épült kis palota valószínűleg Ráskai Balázs tárnokmesteré volt.
A műemlékként is számon tartott lakóházat több alkalommal átépítették, így reneszánsz és rokokó jegyek láthatók rajta. Reneszánsz a kapu alatt található négy gyámkő, kettőn 1515-ös évszám és oroszlános címerdísz van, az épület viszont rokokó díszítésű.
A házat a nyolcvanas évek végén Káldy Gyula építész tervei alapján felújították, emeleti részén ma lakások, a földszinten üzlethelyiségek vannak.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.004 km)
Lakóház (0.028 km)
Lakóház (0.037 km)
Lakóépület (0.048 km)
Lakóház (0.049 km)
Lakóház (0.053 km)
vendéglő (0.062 km)
Lakóház (0.065 km)